Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhet

Sensasjonelt funn av verdens første PC

Du verden, hva du kan finne når du rydder! Som for eksempel det som blir omtalt som "verdens første PC".

Skrevet av / 16.02.24 - 11:08
Sensasjonelt funn av verdens første PC

I forbindelse med en husrydding i Storbritannia har selskapet Just Clear gjort et usedvanlig funn – verdens første desktop-PC. PC-en ble lansert i 1972 under navnet Q1, og regnes som den første fullt integrerte datamaskinen med mikroprosessor.

Funnet ble gjort da Just Clear skulle rydde et hus. Selskapet prøver alltid å gjenbruke så mye som mulig, og la merke til to spennende, gamle datamaskiner. De forsto ikke hva de hadde funnet, før de etter litt research og konsultasjon med eksperter fant ut at dette var intet mindre enn et par eksemplarer av den banebrytende Q1-PC-en.

Les også 40 års fødselsdag for en revolusjon 12. august 1981 sendte IBM ut sin første PC. Den endret alt.

To av tre eksemplarer i verden

Q1 ble lansert i 1972 av Q1 Corporation i USA, og var den første mikrodatamaskinen med en enkeltbrikkes mikroprosessor som CPU. Den minnet mer om en skrivemaskin enn en PC, men banet likevel vei for all moderne datateknologi. Kun noen få eksemplarer ble den gang importert til Storbritannia.

Ifølge Just Clear finnes det bare tre kjente eksemplarer av Q1 i hele verden i dag. – Å finne to av dem sammen er helt utrolig, sier daglig leder Brendan O’Shea i Just Clear. PC-ene lå gjemt i en haug med gamle esker, og de trodde først det bare var to eldre datamaskiner fra 1970-tallet.

De to sjeldne Q1-maskinene vises nå frem som hovedattraksjon på en teknologiutstilling ved Kingston University. Utstillingen viser frem utviklingen av datateknologien, og PC-ene er de eldste og mest historiske maskinene.

world first computer q1 verdens første pc
Foto: Just Clear

Går «verdens første PC» på auksjon?

Just Clear vet ennå ikke hva som vil skje med de to verdifulle Q1-maskinene. De kan bli solgt på auksjon eller til et museum, slik at den viktige teknologihistorien kan bevares for ettertiden.

I mellomtiden vil de bli stilt ut hos Kingston University i London, som del av utstillingen Creating the Everything Device: Showcasing the machines that built the future.

Mer info: kingston.ac.uk

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Chromebooks med ekstra krefter

Innred hjemmet ditt med IKEA-AI

Mange skjermfunksjoner til en rimelig pris

Logitech-sett bygger bro mellom jobb og privatliv

KI gjør sitt inntog i ThinkPad

Bærbare Dell-maskiner med AI

HPs laptoper har blitt smartere

Apple oppgraderer Macbook Air

Ny AI utfordrer GPT-4

Gjennomsiktig PC-skjerm med AI

"There's a new AI in town"

Arbeidsro på kontoret

Lyd & Bilde
Scroll to Top