TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
L&B JULEKALENDER 2022
Nyhet

PC’en fyller 40 år

12. august 1981 sendte IBM ut sin første PC. Den endret alt.

forfatter
Publisert 13.08.21 - 12:54

Kan du forestille deg et liv uten datamaskinen? Det kan ikke jeg heller.

Selv om IBM PC, som ble lansert 12. august 1981, ikke var den første datamaskinen til personlig bruk, så så var det denne PC’en som gjorde datateknologien tilgjengelig for allmennheten. Først på arbeidsplassen og senere på privaten. Og det i en grad hvor antallet husstander uten datamaskin i Skandinavia nå telles i ensifrede prosenter.

IBM hadde laget kjempestore industrielle datamaskiner i flere tiår, men i 1980 valgte å de å satse på å lage maskiner som var så små og rimelige at de kunne eies og brukes av enkeltpersoner. Noe som blant andre Apple hadde lyktes med, med sin Apple II. En topphemlig og effektiv prosjektgruppe ble satt i arbeid, og året etter kom de med IBM PC. Hardwaren var laget hos IBM, men programvaren ble utviklet av andre. Og det avgjørende operativsystemet ble levert av Microsoft, som på den tiden ikke hadde så mange år i bransjen. At Bill Gates selv hadde kjøpt operativsystemet for 20.000 dollar, og døpt det fra Q-DOS (Quick and Dirty Operative System) til MS-DOS, er annen historie.

Kunne brukes av alle

Det var kanskje litt underlig å kalle produktet Personal Computer, men på grunn av sin allsidighet og relativt lave pris (man kunne kjøpe en PC for under 80.000 kroner – hvor harddisken på 5-10 MEGAbyte utgjorde ca. tre fjerdedeler av prisen) ble IBM PC et universalt verktøy i alle slags virksomheter. Og enten man var regnskapsfører, journalist eller bilforhandler, så skulle det snart stå en PC på skrivebordet.

Kopier gjorde PC’en til en standard

Det store gjennombruddet kom så i januar 1983, da Compaq lyktes med å lage den første PC-kompatible datamaskinen. Altså en data som oppførste seg 100% som IBMs egen. Og dermed var PC’en som standard født.

Hvis du har en PC på pulten (noe de fleste har), så er den en direkte og ekte arving til den IBM PC’en som ble annonsert 12. august for 40 år siden. Selv om den er vanvittig mye raskere, kraftigere og mer avansert enn den første modellen fra 1981, så kan PC’en din (i prinsippet og med litt oppfinnsomhet) kjøre hvilket som helst program som kunne kjøres på den opprinnelige PC’en. Standardiseringen og allsidigheten til å kunne brukes til alle mulige oppgaver er det som gjør PC til en felles standard, som sannsynligvis vil være med oss i like mange tiår fremover.

(artikkelbilde: Wikimedia)

Annonse
forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Koble alle enheter til en kontakt En Thunderbolt 4 USB-dokk gir din bærbare nye muligheter og skaper orden på skrivebordet.
Nei, USA forbyr IKKE alle Huawei-produkter Amerikanske myndigheters fokus er på å stoppe salget av telekommunikasjonsutstyr og overvåkningsteknologi fra fem navngitte kinesiske selskaper
Fargesprakende skjerm fra MSI MSI Prestige 16 er en ny kontor-bærbar fra MSI, som er den første med bakbelyst skjerm med Mini-LED.
Koster den virkelig ikke mer? Acer Swift 5 ligner og oppfører seg som et direktørleketøy. Men den koster så lite at de fleste kan være med.
Få den gamle PC-en på det raske nettet Netgear AXE3000 gir deg enkel tilgang til det lynraske Wi-Fi 6E med en USB 3.0-adapter.
Musestille fra Trust Hvis du - eller omgivelsene dine - plages av høylytte tastetrykk og museklikk, da har Trust et alternativ.
Følg Lyd & Bilde