Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhet

Disse kinesiske produktene forbys i USA

Amerikanske myndigheters fokus er på å stoppe salget av telekommunikasjonsutstyr og overvåkningsteknologi fra fem navngitte kinesiske selskaper

Skrevet av / 29.11.22 - 12:34
Disse kinesiske produktene forbys i USA

I forrige uke kunne man i de fleste større medier lese overskrifter som «USA forbyr Huawei-produkter på grunn av sikkerhetsrisiko» og «USA forbyr salg av Huawei-produkter».

Kilden til historien var nyhetsbyrået Reuters, som bl.a. skrev:

«Nye teleprodukter fra de kinesiske selskapene Huawei og ZTE vil ikke bli godkjent i USA.

Årsaken er at de utgjør en ‘uakseptabel risiko’ for landets sikkerhet.

Det forteller FCC, som er den amerikanske kommunikasjonskomitéen, på fredag etter å ha vedtatt endelige regler på området.

Også salg og import av utstyr fra de kinesiske overvåkningsutstyrskonsernene Dahua og Hikvision er nå forbudt. Det samme gjelder for telekonsernet Hytera.

Tiltaket er det siste fra den amerikanske regjeringen, som lenge har hatt kritisk fokus på kinesiske techselskaper.

Frykten er at produktene blir brukt til å spionere på amerikanske borgere.»

Artikkelens påstand er ikke feil, men heller litt forenklet, og man bør være legitimt unnskyldt hvis man er forvirret. For hadde ikke amerikanske myndigheter allerede boikottet Huawei i det minste?

Les også Huawei-blokkeringen: Slik blir du rammet! Hva betyr Googles blokkering av Huawei for deg som allerede har en Huawei mobil? Les svaret her!

Jo, men boikotten fra 2019 betydde utelukkende at amerikanske selskaper ikke fikk levere amerikansk teknologi til den kinesiske virksomheten. Derfor måtte Huawei f.eks. droppe Googles apper og Googles versjon av Android-operativsystemet. Men i prinsippet var det ingenting som forhindret at Huawei-smarttelefoner med Huaweis egen versjon av Android og kinesernes egen app-butikk, AppGallery, kunne selges i amerikanske butikker.

Rent konkret skal FCCs nye forbud derimot forhindre enhver form for salg av fremtidige tele- og overvåkningsprodukter fra de nevnte virksomhetene ovenfor, herunder Huawei. Og så klart bare produkter som er designet «for offentlig sikkerhet, sikring av statlige fasiliteter, fysisk sikkerhetsovervåkning av kritisk infrastruktur og andre nasjonale sikkerhetsformål,» som det heter i de amerikanske myndigheters pressemelding.

Men dersom et produkt utelukkende markedsføres til vanlige forbrukere, gjelder ikke forbudet, på samme måte som ingen eksisterende produkter vil bli berørt.

Du vil med andre ord fortsatt kunne kjøpe f.eks. trådløse ørepropper som Huawei FreeBuds 4i på ferie til New York. Selv produkter som overvåkningskameraer og routere kan angivelig slippe unna forbudet, så lenge den kinesiske produsenten kan overbevise FCC om at de spesifikke produktene utelukkende brukes av private forbrukere.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Sjefredaktør L&B Home. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

1 hendelser på “Disse kinesiske produktene forbys i USA”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Mange skjermfunksjoner til en rimelig pris

Logitech-sett bygger bro mellom jobb og privatliv

KI gjør sitt inntog i ThinkPad

Bærbare Dell-maskiner med AI

HPs laptoper har blitt smartere

Apple oppgraderer Macbook Air

Ny AI utfordrer GPT-4

Gjennomsiktig PC-skjerm med AI

"There's a new AI in town"

Arbeidsro på kontoret

Verdens første desktop-PC funnet i gammelt hus

Økt retur for Vision Pro

0
Lyd & Bilde
Scroll to Top