Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhet

Computex 2024: AMD, Qualcomm og Nvidia i teten for kunstig intelligens

Intel tapte første runde i kampen om kunstig intelligens overfor AMD og Qualcomm. Men de kommer sterkere tilbake i Q3.

Skrevet av / 05.06.24 - 13:16
Computex 2024: AMD, Qualcomm og Nvidia i teten for kunstig intelligens

Computex-messen i Taipei, Taiwan, er i full gang. Og KI står i sentrum, som vi skrev om i går.

Det nye ordet vi skal speide etter, er TOPS – Tera Operations Per Second. Det forteller hvor mange billioner (1012) beregninger i sekundet en nevral prosessor kan utføre.

Les også Asus er hodestups forelsket i KI KI gjennomsyrer Asus sine lanseringer på Computex 2024 i Taiwan.

På utstillingene til Asus, Acer og MSI kunne man se flere maskiner med Microsoft Copilot+. Men det finnes ingen maskiner med Intel-prosessorer blant dem. Det er fordi AMD og Nvidia har fått den beste starten. For å kjøre Copilot+ trenger du en PC med minst 40 TOPS KI-prosessorkraft. AMD Ryzen 9 og Qualcomm Snapdragon X Elite kan oppfylle dette kravet. Men ikke Intel Ultra.

Prosessorgiganten Intel er i ferd med å bli forbigått av AMD og Qualcomm (Foto: John Alex Hvidlykke)

Intel kommer til høsten

Intel står på stedet hvil, men bare for en stund. Ultra-prosessorene oppfylte ikke løftet om kraftig innebygd KI. Til gjengjeld har Ultra-prosessorene en svært god integrert grafikkomponent kalt Arc, men det er en annen historie. Når det gjelder KI-beregninger, leverer Ultra-prosessorene kun en tredjedel av de 40 TOPS som er inngangsnivået.

Les også Raske, intelligente PC-er kommer snart Intel er ute - og Copilot+ er inne! Nå kan du få superlette PC-er med tung AI om bord.

Den neste Intel-generasjonen, med kodenavnet Lunar Lake, vil bli lansert i tredje kvartal. Og det loves minst 40 TOPS KI-kraft. Og 60 TOPS ekstra fra den innebygde grafikkprosessoren, som skal være halvannen gang raskere. Det blir imponerende 100 TOPS totalt. Asus hadde med seg den første Lunar Lake-maskinen til Computex (så det var faktisk én Intel-PC). Men det er fortsatt en stund til den kommer i handelen.

På Asus’ utstilling så vi denne, en ExpertBook P5 P5405. Når den kommer på markedet, vil den være utstyrt med Intels kommende KI-forbedrede prosessor med kodenavnet Lunar Lake. (Foto: John Alex Hvidlykke)

Til slutt scorer Nvidia og Jensen stort

Mens prosessorprodusentene kan bruke tid – og milliarderbudsjett – til å kjempe mot hverandre om nevrale prosessorer i CPU-er, kan Nvidias Jensen Huang le hele veien til banken. For uansett hvem som leverer CPU-en, vil etterspørselen etter Nvidias GPU-er bare øke. Ikke bare for grafikk, men også for å gjøre de tunge løftene i KI-beregninger.

Laptop-versjonen av GeForce RTX 4070 kan levere over 320 KI TOPS. Og de stasjonære grafikkortene i serien går et hakk lenger. En GeForce RTX 4080 Super GPU kan levere 836 KI TOPS, sier Nvidia. Det setter virkelig kampen mellom Intel, AMD og Qualcomm i perspektiv, hvor de kjemper om å levere usle 40 TOPS…

Lyd & Bilde presiserer at reiseomkostningene til denne reportasjen ble betalt av produsenten.
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Full HD er fortsatt i live

Første UPS for gamere

Razers nye gamingmus veier kun 55 gram

Raskt nettverk til en overkommelig pris

Nå er Google NotebookLM her

Nerdenes Jesus?

Den store KI-prosessorkrigen

Asus er hodestups forelsket i KI

Google skal lage AR-briller

ICQ-chat stenger

Copilot+ er et «mareritt for personvernet»

Populært konferansekamera får en etterfølger

Scroll to Top