Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhet

Chromebooks har for kort levetid ifølge ny rapport

Under pandemien kjøpte mange skoler inn mengder av Chromebooks til elevene, men nå må de allerede erstattes ifølge en forbrukerorganisasjon.

Skrevet av / 28.04.23 - 11:45
Chromebooks har for kort levetid ifølge ny rapport

Når alle elever plutselig måtte studere hjemmefra, kjøpte mange amerikanske skoler de billigst mulige datamaskinene tilgjengelig, som var Chromebooks. De mente også at det relativt låste systemet ville være trygt, og at det var en fordel at elevene ikke kunne installere hva som helst på datamaskinene ment for skolebruk.

Men det viste seg ikke å være det beste valget på lang sikt, det forteller en ny rapport kalt Chromebook Churn fra organisasjonen US Public Interest Research Group. Det er en ideell organisasjon som blant annet jobber med forbrukersaker.

Ifølge rapporten har Chromebook-datamaskinene som ble kjøpt for tre år siden allerede begynt å gå i stykker. Det hadde ikke vært et problem hvis de kunne repareres, men det er ofte ikke tilfelle ifølge skolenes IT-avdelinger. Årsaken ligger blant annet i mangel på reservedeler. For en av merkene var det bare halvparten av modellene som hadde nye tastaturer tilgjengelige på lager. En tredjedel av dem kostet i tillegg halvparten så mye som en helt ny datamaskin.

Foto: Melk Hagelslag / Pixabay

Et annet problem er at programvaren ikke lenger får nye oppdateringer. Google tilbyr visstnok åtte års oppdateringer for Chromebooks, men det gjelder fra når modellen blir lansert, ikke når datamaskinen ble kjøpt. Siden mange skoler kjøper eldre modeller for å spare penger, har de ofte en mye kortere levetid. Når datoen er nådd, kan datamaskinen ikke lenger oppdateres, og de kan ikke engang få tilgang til sikre nettsider.

Reparasjonssiden iFixit’s director of sustainability, sa til PIRG:

Chromebooks aren’t built to last. Professional repair techs tell me they’re often forced to chuck good Chromebook hardware with years of life left due to aggressive software expiration dates.

Organisasjonen PIRG estimerer at hvis man kunne doblet levetiden til de 31,8 millioner Chromebooks som ble solgt i 2020, kunne man redusert CO2-utslippene med 4,6 millioner tonn. Det tilsvarer utslippene fra 0,9 millioner biler i løpet av ett år. I tillegg ville det spare amerikanske skattebetalere 1,8 milliarder dollar.

Hvordan tallene ser ut her hjemme, hadde vært interessant å høre fra Utdanningsdirektoratet, norske forbrukerorganisasjoner eller Naturvernforbundet.

Som vanlig er ofte det mest klimavennlige valget å kjøpe kvalitetsprodukter som kan repareres og som varer lengre.

Kilde: Chromebook Churn, PIRG

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist og nyhetsredaktør. Jonas har jobbet for Lyd & Bilde siden 2007 med det meste som kan kalles bærbart. Det vill si mobiler, trådløse høyttalere og hodetelefoner. Iblant kommer testingen inn på kollegaenes områder innenfor multiromslyd, hjemmekino og foto. Han startet sin bane som teknikkjournalist på IDG og skrev blant annet for PC för Alla, Internetworld og det som senere ble M3.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Copilot+ er et «mareritt for personvernet»

Populært konferansekamera får en etterfølger

Ingen M4 for stasjonære Mac-er i år

Raske, intelligente PC-er kommer snart

Dell Inspiron: Fleksible bærbare datamaskiner for skrivebordet

Sugen på en raskere datamaskin?

Lyver Qualcomm om Snapdragon X?

AOC blir seriøse

Chromebooks med ekstra krefter

Innred hjemmet ditt med IKEA-AI

Mange skjermfunksjoner til en rimelig pris

Logitech-sett bygger bro mellom jobb og privatliv

Scroll to Top