Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhet

Apple lanserer Vision Pro

De nye AR-briller integrerer virkeligheten med Apples apper og tjenester.

Skrevet av / 05.06.23 - 22:36
Apple lanserer Vision Pro

Apple er ikke først ute med et par briller som tar deg inn i en ny virtuell virkelighet. Facebook har endret navnet sitt til Meta, og satser mye på “metaverset”. Det er flere år siden Mark Zuckerberg bladde frem store summer for å kjøpe selskapet Oculus og deres VR-briller.

Men med Vision Pro, som Apple nettopp har lansert i forbindelse med sin årlige utviklerkonferanse WWDC, tar teknologigiganten fra Cupertino en litt annen retning og satser i stedet på såkalt augmented reality (AR). AR lar brukeren se og bevege seg i den virkelige verden med et virtuelt lag på toppen av de fysiske omgivelsene.

(Skjermbilde: Peter Gotschalk)

Apples AR-briller gjør det altså mulig å bruke alle Apples apper og tjenester i et virtuelt brukergrensesnitt som integreres med stuen din, kjøkkenet ditt, kontoret eller til og med utendørs. App-ikoner, vinduer, bilder og videoer er i rommet rundt deg og kan plasseres akkurat der du vil og i hvilken som helst størrelse. Styringen gjøres med stemmen, hendene og øynene. Blikket velger hvilke ikoner du interagerer med, og apper og funksjoner aktiveres ved enkle fingerbevegelser.

Apple Vision Pro
(Skjermbilde: Peter Gotschalk)

For å kunne fungere i samspill med den virkelige verden, leveres Apple Vision Pro med en såkalt EyeSight-teknologi. Dette er en ny teknikk som gjør brilleglassene halvveis gjennomsiktige, slik at andre vil kunne se øynene dine når de er nær deg. Og selv om du er oppslukt i et fullt virtuelt miljø, vil du fortsatt kunne se mennesker fra den virkelige verden i nærheten av deg.

Apple Vision Pro
(Skjermbilde: Peter Gotschalk)

Med Vision Pro kan du nemlig navigere deg i den fysiske verden med et virtuelt lag på topp, og du kan fordype deg fullstendig i en ren virtuell virkelighet og for eksempel se filmer på en gigantisk skjerm, som om du var på kino.

Apple Vision Pro
(Skjermbilde: Peter Gotschalk)

Apple Vision Pro er en selvstendig enhet som ikke er avhengig av å være koblet til for eksempel en iPhone eller en Mac. I stedet er Vision Pro en del av Apples økosystem og støtter som utgangspunkt alle de samme appene og tjenestene. Dette inkluderer apper som FaceTime, Bilder og Apple Arcade-spill. Men det støtter også apper fra tredjeparter, som for eksempel Disney+. Disney-sjef Bob Iger var faktisk selv tilstede på Apples presentasjon for å fortelle mer om integrasjonen.

Apple Vision Pro
(Skjermbilde: Peter Gotschalk)

Brillene består av en ramme i aluminium, mens fronten er laget av 3D-glass, hvor man blant annet finner innebygde kameraer og LiDAR-teknologi.

Apple Vision Pro
(Skjermbilde: Peter Gotschalk)

På innsiden av glasset sitter det to MicroLED-paneler (som kan utvides med spesielle Zeiss-linser for brillebrukere) som til sammen tilbyr 23 millioner piksler. På denne måten opplever brukeren en høyere oppløsning enn på noen vanlig skjerm, lover Apple, og for eksempel kan filmer oppleves i 4K med HDR.

Apple Vision Pro
(Skjermbilde: Peter Gotschalk)

Innebygde høyttalerne med spatial audio sørger for at du opplever lyden som om den kommer fra rommet du er i. Med de innebygde kameraene i Vision Pro kan du til og med ta opp 3D-video, og du kan oppleve 3D-filmer som Avatar: The Way of Water på en helt ny og oppslukende måte med brillene, lover Apple.

Apple Vision Pro
(Skjermbilde: Peter Gotschalk)

Det hele drives av et nytt operativsystem kalt visionOS, sammen med Apples M2-prosessor. I tillegg har en helt ny R1-prosessor oppgaven med å koordinere mellom det virtuelle innholdet og synsfeltet fra den virkelige verden, slik at du ikke blir svimmel og kvalm, noe som er et kjent problem med mange eksisterende VR- og AR-produkter.

Apple Vision Pro
(Skjermbilde: Peter Gotschalk)

Apple Vision Pro blir lansert i begynnelsen av 2024, og ifølge Apple vil prisen ligge på 3.499 dollar, som tilsvarer rundt 38.000 norske kroner.

HTC Vive Flow

Virtual Reality til overpris

HTC Vive Flow skal lokke vanlige forbrukere tilbake til HTCs VR-butikk. Det kommer neppe til å skje.

Les hele testen
Peter Gotschalk
(f. 1973): Sjefredaktør L&B Home. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Annonsørinnhold: Huawei Watch Fit 3

Den riktige smartklokken er den perfekte treningskameraten

Les mer

Nerdenes Jesus?

Den store KI-prosessorkrigen

Asus er hodestups forelsket i KI

Google skal lage AR-briller

ICQ-chat stenger

Copilot+ er et «mareritt for personvernet»

Populært konferansekamera får en etterfølger

Ingen M4 for stasjonære Mac-er i år

Raske, intelligente PC-er kommer snart

Dell Inspiron: Fleksible bærbare datamaskiner for skrivebordet

Sugen på en raskere datamaskin?

Lyver Qualcomm om Snapdragon X?

Scroll to Top