TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
HØSTTILBUD PÅ LB+ 5 UKER FOR 5 KR

TEST HTC Vive Flow

Virtual Reality til overpris

HTC Vive Flow skal lokke vanlige forbrukere tilbake til HTCs VR-butikk. Det kommer neppe til å skje.

forfatter
Publisert 04.02.22 - 09:00
Karakter
HTC Vive Flow
L&B mener
VR-brillene kan tilpasses svaksynte. Dessuten lette og komfortable å bære. Innebygde høyttalere og mikrofoner.
Ekstremt dyrt i forhold til hvor uferdig produktet virker. Begrensede anvendelsesmuligheter, og integrasjonen med mobilen er plagsom og til tider vanskelig eller umulig å få til å fungere.
Spesifikasjoner
 • Skjerm: 3.2K (2x 2,1” LCD, 1600 x 1600), 75 Hz
 • Synsvinkel: 100°
 • Minne: 4 GB RAM
 • Harddisk: 64 GB
 • Lyd: Stereohøyttalere med støtte for romslig lyd, doble mikrofoner med ekko- og støyreduksjon
 • Vekt: 189 g
 • Tilkoblinger: USB-C, Wi-Fi, Bluetooth 5.0
 • Web: vive.com
Veil. pris 5.999Pr. 04.02.22 Produktside

En gang kjente vi HTC som en av de førende produsentene av Android-baserte mobiler. Hvem husker ikke mesterverket HTC One fra 2013, som var den første Android-mobilen som for alvor ga Apples iPhone kamp til døren når det gjelder design og materialvalg?

Men akk, HTCs stjerne på mobilmarkedet er falmet, og i stedet har selskapet fra Taiwan kastet seg over Virtual Reality. Etter HTCs første produkt i den kategorien, HTC Vive, har vi ikke beskjeftiget oss særlig med den tidligere mobilprodusentens VR-satsing, da HTCs fokus de siste årene primært har vært å utvikle VR-produkter til selskaper og forretningsverdenen. Nå ser det imidlertid ut til at de med HTC Vive Flow, er klare til å komme tilbake til markedet for vanlige forbrukere.

God maskinvare

Med HTC Vive Flow har vi et par Virtual Reality-briller som må kobles til en mobil via Bluetooth for å fungere. Tanken er å gjøre VR-opplevelsen mobil, og rent fysisk må man si at det har lyktes. HTC Vive Flow veier nemlig kun 189 gram, hvor det meste av vekten utgjøres av de to “brilleglassene”, som i virkeligheten er 2,1″ LCD-skjermer med 1600 x 1600 piksler oppløsning hver – eller 3,2K oppløsning i alt.

Integrert i den ene av de to brillearmene finner man en USB-C-port, som sammen med den medfølgende kabelen er nødvendig for å koble VR-brillene til en mobiltelefon eller alternativt en powerbank, for du trenger også en ekstern strømkilde for å få sakene til å fungere.

HTC Vive Flow
HTC Vive Flow bærer man som et par overdimensjonerte briller. De er heldigvis lette og forholdsvis komfortable. (Foto: Peter Gotschalk)

Ja, du leste riktig: HTC Vive Flow har riktig nok et innebygd batteri, men det holder kun i fem minutter, og det er for å sikre at du har tid til å koble VR-brillene til strømkilden. Mest opplagt er det å koble til mobilen, som da fungerer i en dobbeltrolle som controller og eksternt batteri, men ellers foreslår HTC altså at du bruker en powerbank – har den 10 000 mAh batteri, er det strøm nok til å holde brillene gående i fire–fem timer.

Øverst til høyre på brillene er det fysiske knapper til å slå av og på Vive Flow, og på den andre siden to knapper til å skru opp og ned lyden med. Det er også stereohøyttalere på sidene av brillene, som har integrerte mikrofoner, som betyr at du også kan kommunisere med omverden mens du er nedsenket i VR-universet.

HTC Vive Flow
HTC foreslår at du kobler Vive Flow til en powerbank med 10 000 mAh batteri, noe som gir deg strøm nok til fire–fem timers bruk. (Foto: HTC)

De to «brilleglassene» er omringet av en ansiktspakning av mykt materiale, som er magnetisk festet og lett å fjerne. De to skjermene er justerbare med mulighet for å gå helt opptil -6,0 i styrke for begge øynene, så du slipper å bruke briller.

Kort sagt er HTC Vive Flow umiddelbart et vellykket produkt rent maskinvare-messig. Her har HTC lyktes med å designe et headset som er lett og komfortabelt.

Hva skal man bruke dem til?

Det er i daglig bruk at HTC Vive Flow er noe nær en katastrofe! Til tross for brillenes 3,2K-oppløsning er det mye å utsette på bildekvaliteten, og rent applikasjonsmessig er produktet ærlig talt en tynn kopp te. Sist, men ikke minst, fungerer det ikke optimalt å bruke mobilen som controller.

La oss starte med det siste. Det følger nemlig ingen dedikert controller med til HTC Vive Flow. I stedet må man bruke den parede mobilen til å navigere. Ved å trykke med to fingre på mobilskjermen aktiveres kontrollelementene, og deretter kan du svinge telefonen foran deg og trykke på forskjellige seksjoner av mobilskjermen for å navigere og velge ting i menyene og appene i VR-universet.

Det låter kanskje veldig fint, men i praksis trykker man hele tiden feil steder på mobilskjermen (som man jo ikke kan se), så man er nødt til å løfte på brillene og se på mobilen for å orientere seg.

Det helt sentrale problemet er imidlertid at det ikke er så mye å bruke VR-brillene til. De to primære bruksområdene er spill samt små apper til meditasjon og andre VR-opplevelser. Begge deler finner man i HTCs egen Viveport-appbutikk, som både er dyr og ikke byr på så mye innhold.

Helt ærlig, hvis vi vil gå en tur i skogen, så går vi heller ut i en virkelig skog, enn å bli sittende hjemme med HTCs VR-briller på nesen!

Uferdige og vanskelige

Vive Flow skal også kunne brukes til å speile mobilens skjerm så man kan se film og serier fra diverse strømmetjenester på brillenes store, virtuelle kinoskjerm, men denne funksjonen lyktes det oss aldri å teste da speilingen ikke fungerte, selv etter utallige forsøk på å restarte både mobil og headset.

HTC Vive Flow
VR-brillen må brukes sammen med en mobiltelefon for å fungere. En liste over kompatible mobiler finner du her. (Foto: HTC)

Alt i alt virker HTC Vive Flow uferdig og ikke helt gjennomtenkt. Vi hadde mange problemer med å få brillene til å virke til å begynne med, men det løste seg ved hjelp av et par programvareoppdateringer. Verre er det at denne «mobile» VR-løsningen kun virker via Wifi.

Ja, selv om brillene er koblet til mobiltelefon – både via Bluetooth og via en kabel så de kan få strøm – krever de en separat Wifi-forbindelse, og kan bare dra nytte av mobiltelefonens mobile internett hvis du lager en hotspot med mobilen som brillene kan koble seg til.

Det er ingen elegant løsning, og det er litt symptomatisk for HTC Vive Flow at selv om de er beregnet til å fungere sammen med mobilen, krever det tre parallelle forbindelser (Bluetooth, USB-C og Miracast + HDCP 2.2) til mobilen samt en separat Wifi-forbindelse, før alt fungerer. Og vi fikk som nevnt aldri det hele til å gå opp i en høyere enhet.

Konklusjon

Men det verste er prisen. HTC Vive Flow koster nemlig vanvittige 5999 kroner, og det er produktet rett og slett ikke verdt.

For å sette denne prisen litt i perspektiv lanserte Samsung en gang et produkt ved navn Gear VR, et headset man kunne bruke sammen med Galaxy-mobiler for å gå på oppdagelsesferd i et Virtual Reality-univers med spill, videoer og andre apper, veldig lik det som HTC tilbyr via Viveport.

Samsung Gear VR kostet 1250 kroner, og hvis det var prisen for HTC Vive Flow, ville vi ikke hatt noen problemer med å anbefale produktet.

Men til over fire ganger så mye? Glem det, HTC!

Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

1 måned 49 kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 900 kr
(spar opptil 300kr)
12 Måneder 1198 kr
(med 11 utgaver av magasinet)
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.
forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Strategisjef og journalist. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Logitech G Cloud er en konsoll til alle spill Spill fra skyen - på den cloudtjenesten du vil. Logitechs nye håndholdte konsoll prøver å dekke dem alle.
Selvformende ørepropper fra Logitech Individuelt formstøpte ørepropper har hittil vært forbeholdt profesjonelle musikere. Logitech har funnet en løsning som virker genial.
Berlin: Logitech satser på de kreative Logitech avduker en stor satsning på det kreative og lekende publikum. Vi er på Logi Play i Berlin.
Minecraft skal lokke unge til å gjenvinne elektronikk Elkjøp og Microsoft lanserer et samarbeid med spillet Minecraft i sentrum. Målet er å gi unge brukerne et insentiv til gjenvinning av gamle elektronikkprodukter.
LG girer opp med ny OLED gaming-skjerm Ny heftig gaming-skjerm endelig klar for Norden.
PlayStation 5 får 1440p-støtte Gladnyhet for de med PC-skjerm - kan lastes ned nå.
Følg Lyd & Bilde