Search
Generic filters
 itemprop

CES 2018

Her er det vi vet om Samsungs kommende 2018-modeller så langt!

Samsung holder kortene tett til brystet på årets CES-messe: Riktignok viser de lovende konsepter og prototyper, deriblant en ny 85-tommer med 8K (!) oppløsning, og ikke minst den 146 tommer store The Wall med mikro LED teknologi, som begge er blant messens mest imponerende åsyn. Derimot er det foreløpig lite vi får høre om de kommende modellseriene for 2018 – i hvert fall ute i messehallen…

85″ Q9S med 8K-oppløsning

Den nye 85-tommeren med 8K-oppløsning har som forventet en imponerende skarphet, hvor man kan gå tett inntil skjermen uten å se antydning til pikselmønster. Kontrasten er dog enda mer imponerende. Samsung har tatt i bruk en ny, ekstra finmasket baklysteknikk kalt Micro Full Array, som gir et voldsomt antall dimbare soner. Samsung vil ikke røpe nøyaktig antall soner, men det offisielle tallet er «over 10.000» – langt mer enn vi tidligere har sett i noen kommersiell TV-skjerm.

Tiden vil vise om 85 tommeren med det foreløpige navnet «Q9S» kommer på markedet, og hva den vil koste. Men billig blir den ikke!

2018 Q9F demo

Lyd & Bilde fikk bli med inn på bakrommet hvor Samsungs ingeniører lettet litt på sløret for årets nye modeller. Vi fikk se en demo av et kommende flaggskip i Q9-serien, side om side med 2017-modellen 65Q9F, i tillegg til toppmodeller fra LG (OLED65E7) og Sony (KD-65ZD9). Vi fikk ikke ta bilder under selve demoen, men deler våre inntrykk likevel!

annonse

Det første som er åpenbart at Samsung satser videre med QLED-teknikken (LCD-LED med Quantum Dot) som vi kjenner fra fjorårets toppmodeller. Den neste, meget gledelige nyheten er at Samsungs nye toppmodell i Q9-serien får fullverdig LED-baklys, med hundrevis av dimbare soner. Det gir langt mer presis lyskontroll enn forgjengeren 65Q9F, som måtte nøye seg med vanlig kant-LED. Dermed kan Samsung skilte med en skikkelig high-end modell igjen, slik de gjorde med 2016 toppmodellen KS9505.

annonse

De som var tilstede på demoen fikk se en rekke filmklipp som utfordret baklyset på verst tenkelige vis, men Samsung-skjermen kom fra det hele med æren i behold. Selv krevende scener med lyse objekter på mørk bakgrunn så utrolig bra ut, uten den typiske «halo-effekten» man ofte kan oppleve når baklyset ikke er finmasket nok. Selv Sonys mektige flaggskip ZD9 måtte se seg slått på dette området.

Vi fikk betrakte skjermene i både mørke og lyse omgivelser, og en ting som var påfallende var Samsung-skjermens ekstremt matte overflate. Mens de andre skjermene ga tydelige speilbilder av omgivelsene, var det nesten null refleksjon fra den nye Q9-skjermen – noe som er spesielt kjekt i en alminnelig stue med vinduer.

Den nye Q9-serien tar et markant steg oppover i kontrast sammenlignet med fjorårets Q9, i tillegg til dypere svartnivå. Fargegjengivelsen virket også utrolig god, uten å bli overdrevet. Lyse naturscener så veldig livaktige ut, med briljante farger og sterk kontrast.

Vi var selvsagt ekstra spente på hvordan Samsung-skjermen ville stå seg mot LGs OLED-skjerm, som er kjent for imponerende kontrast og svartnivå. Førsteinntrykket er at Samsung kommer svært nær, og til og med overgår OLED-en på noen områder! Svartnivået var ikke helt den «blekksvarte» vi er vant til fra OLED, men veldig tett på, og med tidvis bedre gjengivelse av gråtoner i mørke partier. I den andre enden av skalaen er det ingen tvil om at Samsung-skjermen har langt mer lysstyrke å varte opp med. Det ga en ekstra smell i de lyseste partiene på en rekke HDR-klipp.

annonse

Siden dette var en demo av en uferdig 2018-modell opp mot konkurrentenes 2017-modeller, er det for tidlig å trekke noen endelige konklusjoner. Førsteinntrykket var imidlertid lovende, og vi gleder oss til å teste den ferdige modellen så fort den er klar!

Samsungs nye Q9-serie lanseres senere i 2018, og prisene er foreløpig ukjente.

Har du noe å tilføye?
Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.
Motta varsler
Varlse meg om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Les også

m