TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
SOMMERTILBUD PÅ LB+
Nyhet

Amazon kjøper MGM!

2021 ligger an til å bli det store konsolideringsåret innenfor strømmebransjen. Nå vokser innholdet på Prime Video kraftig.

forfatter
Publisert 26.05.21 - 15:55

Koronapandemien med lockdown, stengte kulturtilbud og hjemmekontor har gitt en regelrett kunde-boost for de internasjonale strømmetjenestene.

Koronatrøtte, «innestengte» familier verden rundt har sørget for at abonnementsveksten har skutt i taket for Netflix, Disney+, HBO Max, Amazon Prime Video, Apple TV+ og nykommeren Paramount+.

Les også Korona-boost for Netflix Hjemmekontor og koronakarantene gir voldsom seervekst for strømmegiganten.

Nå ligger det an til at 2021 skal bli et konsolideringsår for strømmebransjen.

I halvannen uke siden kom meldingen om at AT&T og Discovery fusjonerer. AT&T eier allerede CNN, HBO og Warner Bros., nå skal de fusjonere Warner Bros. Entertainment (som blant annet sitter med Harry Potter i arkivporteføljen) med Discoverys nettverk – og sammen skape en ny strømmegigant.

Om godkjent av konkurransemyndighetene, vil det nye selskapet (under ledelse av David Zaslav) være operativt i løpet av 2022.

Harry Potter (Foto: Warner Bros.)

Like deretter florererte det med godt kvalifiserte rykter om at også Jeff Bezos og Amazon hadde lagt ut på handletur.

I dag bekreftes ryktene: Amazon Prime Video har kjøpt det historiske filmstudioet MGM!

Les også Vi kårer den beste strømmetjenesten (for deg) Med lanseringen av Disney+ har strømmekrigen for alvor tatt av, men hvilke av de store strømmetjenestene MÅ du ha?
Daniel Craig, som James Bond, får nå ny eier (Foto: MGM)

Metro-Goldwyn-Mayer (MGM) sitter blant annet på rettighetene til:

 • James Bond
 • Hobbiten
 • Rocky
 • The Silence of the Lambs
 • Four Weddings and a Funeral
 • Legally Blonde
 • Valkyrie
 • Poltergeist
 • A Star is Born
 • Stargate
 • Fargo
 • The Handmaid’s Tale
 • The Real Housewives of Beverly Hills
 • The Hills

https://youtu.be/nSbzyEJ8X9E

 

Med em kjøpesum på 8,45 milliarder dollar (ca. 70 milliarder kroner) sikrer Amazon seg rettighetene, og det meget rikholdige arkivet, til det legendariske filmselskapet (som ble stiftet i 1924). MGM skal sitte på et filmarkiv på ca. 4.000 titler – men MGM-filmene i porteføljen vil Prime Video betraktelig styrke sin posisjon, og attraktivitet, i strømmemarkedet.

Det har lenge vært kjent at Bezos & Co har større ambisjoner for sin strømmetjeneste Prime Video, og med et slikt oppkjøp vil ta opp kampen mot Netflix, Disney+ og HBO Max. Prime Video har i dag mange abonnenter, men svært lite originalinnhold (de har blant annet den superbe serien: The Marvelous Mrs. Maisel) sammenlignet med Netflix og Disney.

Les også Intelligent actionfilm? Prime Video forsøker å skvise Tom Clancy-sitronen med en fullstendig middelmådig actionfilm, som et gufs fra 1990-tallet.

Amazon annonserte nylig at de har passert 200 millioner abonnenter, og puster dermed Reed Hastings & Co i nakken (Netflix har ca. 220 millioner).

Med en ny arkivportefølje, med unikt innhold, vil de sikre seg flere nye abonnenter, samt at dagens bruker mer tid per uke på strømmetjenesten – og kan påfølgende øke månedsprisen.

https://youtu.be/osNTNQxzsuI

 

Les også James Bond utsettes igjen Nok engang flyttes premieren på den 25. James Bond-filmen.

Kinoindustrien er så hardt rammet at enkelte nå stiller spørsmål ved om Covid-19 vil ta livet av, i det minste radikalt endre, kinomarkedet for all fremtid. En ting er sikkert, pandemi med påfølgende lockdown og hjemmesitting har vært en gullgruve for strømmetjenestene.

Om korona blir kinoenes nådestøt gjenstår å se, men med filmselskaper som presser på for å krympe det eksklusive «kinovinduet» og vedtak om å lansere storfilmene sine rett på egne strømmetjenester (som Disney+ og HBO Max), vil kinokjedene få det tøft fremover.

Med kommende oppkjøp og konsolideringer tegner det seg ut tre soleklare flaggskip innenfor strømmetjenester: Netflix, Disney+ og Prime Video.

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Bildes dedikerte filmanmelder, samt administrerende direktør. Tor har jobbet i L&B siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner eiere av et magasinforlag, med blant annet et filmmagasin i porteføljen, en interesse han har dratt med seg inn i L&B. Tor er utdannet cand.polit. fra UiO, men finner seg meget godt til rette bak rattet i en mediebedrift.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Motta varsler
Varlse meg om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Hør musikken fra «Stranger Things» Er du klar for sesongfinalen på Stranger Things? Med denne spillelisten kommer du i rett stemning.
Ufullendt alien-sjarm Det var en tid da Netflix åpnet lommeboken, og sin enorme abonnementsmasse, for enhver håpefull filmnerd – den tiden er nok forbi.
Nytt Netflix-abonnement med reklamer rett rundt hjørnet Netflix-toppsjef sier at tapet av mange potensielle brukere er begrunnelsen bak det nye tiltaket.
Mer herlig forvirring fra Westworld Etter en langvarig koronapause er Westworld tilbake på sporet, og mer tilbake til røttene.
NY Stranger Things 4 II-trailer! Netflix har nå sluppet ny trailer fra det avsluttende kapittelet av sesong 4 til Stranger Things.
"You know nothing, Jon Snow." Eller? HBO Max annonserer nå nok en spin off-serie fra Game of Thrones-universet.
Følg Lyd & Bilde
Send this to a friend