Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Nyhet

Amazon kjøper MGM!

2021 ligger an til å bli det store konsolideringsåret innenfor strømmebransjen. Nå vokser innholdet på Prime Video kraftig.

Skrevet av / 26.05.21 - 15:55
Amazon kjøper MGM!

Koronapandemien med lockdown, stengte kulturtilbud og hjemmekontor har gitt en regelrett kunde-boost for de internasjonale strømmetjenestene.

Koronatrøtte, “innestengte” familier verden rundt har sørget for at abonnementsveksten har skutt i taket for Netflix, Disney+, HBO Max, Amazon Prime Video, Apple TV+ og nykommeren Paramount+.

Les også Korona-boost for Netflix Hjemmekontor og koronakarantene gir voldsom seervekst for strømmegiganten.

Nå ligger det an til at 2021 skal bli et konsolideringsår for strømmebransjen.

I halvannen uke siden kom meldingen om at AT&T og Discovery fusjonerer. AT&T eier allerede CNN, HBO og Warner Bros., nå skal de fusjonere Warner Bros. Entertainment (som blant annet sitter med Harry Potter i arkivporteføljen) med Discoverys nettverk – og sammen skape en ny strømmegigant.

Om godkjent av konkurransemyndighetene, vil det nye selskapet (under ledelse av David Zaslav) være operativt i løpet av 2022.

Harry Potter (Foto: Warner Bros.)

Like deretter florererte det med godt kvalifiserte rykter om at også Jeff Bezos og Amazon hadde lagt ut på handletur.

I dag bekreftes ryktene: Amazon Prime Video har kjøpt det historiske filmstudioet MGM!

Les også Vi kårer den beste strømmetjenesten (for deg) Med lanseringen av Disney+ har strømmekrigen for alvor tatt av, men hvilke av de store strømmetjenestene MÅ du ha?
Daniel Craig, som James Bond, får nå ny eier (Foto: MGM)

Metro-Goldwyn-Mayer (MGM) sitter blant annet på rettighetene til:

 • James Bond
 • Hobbiten
 • Rocky
 • The Silence of the Lambs
 • Four Weddings and a Funeral
 • Legally Blonde
 • Valkyrie
 • Poltergeist
 • A Star is Born
 • Stargate
 • Fargo
 • The Handmaid’s Tale
 • The Real Housewives of Beverly Hills
 • The Hills

 

Med em kjøpesum på 8,45 milliarder dollar (ca. 70 milliarder kroner) sikrer Amazon seg rettighetene, og det meget rikholdige arkivet, til det legendariske filmselskapet (som ble stiftet i 1924). MGM skal sitte på et filmarkiv på ca. 4.000 titler – men MGM-filmene i porteføljen vil Prime Video betraktelig styrke sin posisjon, og attraktivitet, i strømmemarkedet.

Det har lenge vært kjent at Bezos & Co har større ambisjoner for sin strømmetjeneste Prime Video, og med et slikt oppkjøp vil ta opp kampen mot Netflix, Disney+ og HBO Max. Prime Video har i dag mange abonnenter, men svært lite originalinnhold (de har blant annet den superbe serien: The Marvelous Mrs. Maisel) sammenlignet med Netflix og Disney.

Les også Intelligent actionfilm? Prime Video forsøker å skvise Tom Clancy-sitronen med en fullstendig middelmådig actionfilm, som et gufs fra 1990-tallet.

Amazon annonserte nylig at de har passert 200 millioner abonnenter, og puster dermed Reed Hastings & Co i nakken (Netflix har ca. 220 millioner).

Med en ny arkivportefølje, med unikt innhold, vil de sikre seg flere nye abonnenter, samt at dagens bruker mer tid per uke på strømmetjenesten – og kan påfølgende øke månedsprisen.

 

Les også James Bond utsettes igjen Nok engang flyttes premieren på den 25. James Bond-filmen.

Kinoindustrien er så hardt rammet at enkelte nå stiller spørsmål ved om Covid-19 vil ta livet av, i det minste radikalt endre, kinomarkedet for all fremtid. En ting er sikkert, pandemi med påfølgende lockdown og hjemmesitting har vært en gullgruve for strømmetjenestene.

Om korona blir kinoenes nådestøt gjenstår å se, men med filmselskaper som presser på for å krympe det eksklusive «kinovinduet» og vedtak om å lansere storfilmene sine rett på egne strømmetjenester (som Disney+ og HBO Max), vil kinokjedene få det tøft fremover.

Med kommende oppkjøp og konsolideringer tegner det seg ut tre soleklare flaggskip innenfor strømmetjenester: Netflix, Disney+ og Prime Video.

Tor Aavatsmark
(f. 1974): Lyd & Bildes dedikerte filmanmelder, samt administrerende direktør. Tor har jobbet i L&B siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner eiere av et magasinforlag, med blant annet et filmmagasin i porteføljen, en interesse han har dratt med seg inn i L&B. Tor er utdannet cand.polit. fra UiO, men finner seg meget godt til rette bak rattet i en mediebedrift.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Annonsørinnhold: Huawei Watch Fit 3

Den riktige smartklokken er den perfekte treningskameraten

Les mer

Kommer til høsten!

Slipp dragene løs!

Spionoppfølger

To Infinity and Beyond!

RIP Wheeler?

Tid for mer fransk romantikk

No more Netflix... !

Ny trailer fra kostymedramaverdenen

Nå er traileren her!

Komilegenden vender tilbake til røttene!

Ventetiden er over!

Premiere til høsten!

Scroll to Top