Search
Generic filters

: Pioneer KRP-600A

Den siste av de beste

KRP-600A er den største, beste og trolig også den siste plasmaskjermen fra Pioneer. Vi har sett nærmere på 60-tommeren som kanskje markerer Pioneers svanesang ut av flatskjerm-markedet...

Lyd & Bilde mener

Enorm kontrast/farger Suveren fabrikkinn- stilling (Pure)
Prisen
 • 60” plasma, 1920 x 1080p
 • 4 HDMI
 • Separat TV-tuner
 • MPEG4/RiksTV godkjent
 • USB-inngang
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 59995 kr

Toppmodellen KRP-600A er trolig den som vil leve lengst. Dette er den største og gjeveste av alle Pioneer-skjermene, og er fullspekket med det siste innen bildebehandling og finesser for å gi den beste tv-opplevelsen som kan kjøpes for penger. Om ikke annet har Pioneer i alle fall tenkt å gi seg med stil.

Ekte kinoskjerm
Du har kanskje sett 50-tommeren i levende live, men ingenting kan forberede deg på hvor stor en 60-tommer plasma er i praksis.  Med om lag 20 % større bildeflate enn en 50-tommer snakker vi om en skjerm som for alvor kan bringe handlingen inn i stua. Eller for å si det på en annen måte: Batman ser mye skumlere ut på en 60-tommer, og The Joker ser om mulig enda mer gæren ut.

En slik skjermstørrelse er som skapt for hjemmekino og høyoppløste filmscener på Blu-ray. Ta for eksempel Batman-oppfølgeren Dark Knight, hvor store deler av filmen er fanget med enorme IMAX-kameraer. Den 7 minutter lange åpningsscenen inneholder en mengde detaljer som rett og slett går tapt på en 42-tommer, med mindre du sitter tett inntil skjermen. Med 60-tommeren fra Pioneer kan du derimot nyte det samme detaljenivået, og ikke minst bildekvaliteten, som du gjorde i kinosalen.

Tynnere skjerm
Om skjermen er stor, så er den definitivt også tynn. KRP-modellene er krympet fra 9 til kun 6,4 centimeter i dybden sammenlignet med de vanlige PDP-modellene. Ikke rekordtynt, men i motsetning til mange av konkurrentene oppgir Pioneer målet på den tykkeste delen av skjermen. På den tynneste delen, ute ved skjermkanten, er tykkelsen nede på 2,7 centimeter. Kombinert med et veggfeste som bygger svært lite ut fra veggen, vil den i praksis være flat nok for de fleste.

Bildekvalitet
Dette er Pioneers desiderte toppmodell blant plasmaskjermene, og dermed kan du også forvente bildekvalitet av første klasse. Den desidert største wow-effekten med denne som på andre Pioneer-skjermer er den knallsterke, men likevel nøytrale og naturtro fargegjengivelsen. Bildene formelig spruter av liv, uten å få det kunstige «Barbie-preget» man ser på de fleste LCD-skjermer. Legg dette sammen med et enormt, men presist kontrastomfang, og et nærmest avgrunnsdypt svartnivå, og det er få, om noen skjermer som kan ta opp kampen med KRP-600A på bildekvalitet.

Stilt side om side med vår trofaste plasmareferanse av typen PDP-LX5090, er ikke forskjellen stor rent kvalitetsmessig, men noen forskjeller er det. KRP-600A har enda mer presise og nyanserte fargetoner opp av esken, og har om mulig enda mindre behov for justeringer enn sine søsken i PDP-serien.

KRP-modellene har fått et nytt bildemodus (også tilgjengelig på PDP-LX5090H/6090H) som rett og slett er den beste fabrikkinnstillingen vi har sett fra en TV noensinne. Med innstillingen «Pure», som den heter, slås all unødvendig bildeprosessering av, og man står igjen med et forbløffende naturtro bilde, uten den litt overdrevne fargemetningen og kontrasten skjermen har i standardmodus.

Optimum mode
I tillegg til gode fabrikkinnstillinger har KRP-600A flere hjelpemidler for å holde bildet «optimalt» til en hver tid. Med henholdsvis en lysmåler, samt en ekstern fargemåler, tilegner den seg kunnskap om lysforholdene i rommet ditt og tilpasser bildet deretter. Setter du bildeinnstillingen til «Optimum mode», skal du i praksis ha en TV som justerer seg selv etter hva du ser på, og hvor lyst det er i stua.

Dette er egentlig mer en gimmick enn noe annet, og vi kan skjønne at mange liker tanken på en intelligent TV som stiller seg inn automatisk. Likevel anbefaler vi heller å la skjermen være i Pure-mode, slik at den gjør minst mulig for å forkludre det opprinnelige signalet. Så lenge du benytter gode, digitale bildekilder vil dette være det mest optimale.

Skal du ha enda bedre bilde enn «Pure» må du enten gå til innkjøp av kostbart kalibreringsutstyr, eller betale profesjonelle til å stille inn skjermen for deg. Det er strengt tatt ikke nødvendig når skjermen allerede er så god, men definitivt verdt det om du vil hente ut det aller siste.

Lydgjengivelse
En slik skjerm fortjener naturligvis å matches av et godt lydanlegg. Pioneer har inkludert høyttalerutganger, men de færreste vil nok velge å bruke dem. «Påhengshøyttalere» hører liksom ikke hjemme på en skjerm i denne pris og kvalitetsklassen.  Da er det langt bedre med et separat lydanlegg. Pioneers LX-08 system (testet i dette nummeret) er en bra match både når det gjelder utseende og lydkvalitet. Da kan du dessuten styre de fleste funksjoner med en og samme fjernkontroll.

Konklusjon
En epoke er snart over for det mange har kalt «verdens beste tv». Men det at Pioneer faser ut produksjonen i 2010, bør ikke gjøre dagens modeller mindre interessante. Enn så lenge finnes det ingen reelle konkurrenter til Kuro-skjermene når det gjelder bildekvalitet. 60-tommeren KRP-600A er en kostbar affære, men den gir også en langt større filmopplevelse enn en 50-tommer. Om du kan leve med en litt tykkere skjerm, og klarer deg uten separat mediaboks, kan de rimeligere PDP-LX6090H og PDP-LX5090H være bra alternativer. Om du skal sikre deg en av markedets beste tv-er, lønner det seg  uansett å handle raskt. For når lageret er tomt, da er det virkelig tomt!

Separat media-receiver
For å holde skjermtykkelsen lav, og for å unngå massevis av ledninger hengende ned fra veggen, har Pioneer flyttet tilkoblingene og selve styringsenheten til en separat boks. Den separate TV-mottakeren er kompakt og har flust med tilkoblingsmuligheter, blant annet 4 HDMI-innganger og MPEG4 basert TV-mottaker godkjent av RiksTV. Bildesignalene overføres til skjermen via en spesialkabel, mens skjerm og mottaker har hver sin strømkabel. Dermed er det lett å henge skjermen på veggen, mens resten av utstyret gjemmes i et skap ved siden av.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Lyd & Bilde,
se våre abonnementstilbud her .
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

  Les også

  Vi spurte, leserne svarte. Med nesten 4500 stemmer er iPhone 11 kåret som vinner av kamerablindtesten.
  Sonus faber Lumina III er det opplagte valg av høyttalere til mindre rom
  Samsung HW-Q950T er den nyeste toppmodellen, og den skuffer ikke. Denne lydplanken er det krutt i!
  Med sin saftige kontrast og fargestrålende Ambilight-lys, gir Philips OLED805 en virkelig heftig bildeopplevelse.

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  OnePlus 8T er et kompromiss. Derfor må man holde tungen rett i munnen hvis man vurderer et kjøp. For de fleste er OnePlus 8T blant de beste mobiltelefonene på markedet, mens forbrukere med spesielle behov bør se etter noe annet.
  Endelig et Wi-Fi 6 meshnettverk som folk flest har råd til. Er det bare å spenne sikkerhetsbeltet og gjøre klar for superhastigheter?
  Dyson Lightcycle Morph er noe helt for seg selv. Den kan det meste, men samarbeider dårlig.
  Hvis du er villig til å gi avkall på Dolby Atmos og DTS:X, finnes det neppe noen bedre lydplanke til prisen, enn Samsung HW-Q66T.
  Det er få lydplanker som klarer å simulere surroundlyd som Sony HT-G700.
  TCL C815 byr på flott bildekvalitet og flust med smarte finesser til en fornuftig pris. Her får du til og med glimrende lyd!
  Endelig en interiørvennlig subwoofer som gir skikkelig fysisk bass! Ja, det koster, men betaler tilbake i form av nydelige basstoner på musikk og heftige basseffekter på film. Fra et slankt format som du kan henge på veggen.
  Denon feirer sin egen 110-års fødselsdag med en forsterker der det er jobbet ekstra med den gode lyden.
  Det er sjelden jeg har blitt forbanna over et produkt. Spesielt et så brukervennlig et som Google Nest Audio.
  TCL Ray-Danz TS9030 benytter smarte akustiske løsninger fremfor avansert DSP, for å simulere surroundlyd.
  De ser nydelige ut, men det er ikke bare det kosmetiske som er tiltalende med B&W 702 S2 Signature.
  Hvilken mobiltelefon har det beste kameraet? Dette vanskelige spørsmålet vil vi gjerne ha din hjelp til å besvare. Delta i avstemningen nedenfor.
  Do NOT follow this link or you will be banned from the site!