Espresso er på mange måter akkurat som matlaging, hvor både kokkens evner og utstyrets kvalitet påvirker det endelige resultatet. Derfor er det en god idé å investere litt tid på å sette opp espressomaskinen din, optimere teknikken og få orden på de essensielle variablene hvis du vil sikre deg selv en fantastisk kopp kaffe hver dag!
Like mye som hvilken maskin du ønsker, så prioriter gode kaffebønner. Kjøp helst relativt friskristede fra en god kafé med tilknyttet risteri. Ingen maskin kan få dårlige bønner til å smake godt, og selv om det bokstavelig talt er en smakssak, henger pris og kvalitet sammen når det kommer til kaffe.
Her er en oversikt over de forskjellige typene av espressomaskiner, hvilke behov de oppfyller, og hvordan du får mest ut av dem.
-
Helautomatiske espressomaskiner
Helautomatiske maskiner tilbyr maksimal luksus. De er til deg som vil ha en enkel kopp kaffe hver dag, og ikke gidder å sette over en hel kanne. De er også til deg som elsker varm, kremet melk, og helst starter dagen med en latte eller cappuccino.
Ulempen er at de ikke kan lage like god espresso som en semiautomatisk maskin. Kaffen vil alltid være tynnere, så hvis man elsker ren espresso for den lekre teksturen og ekstremt intense smaken, er helautomatiske espressomaskiner ikke perfekte. Når det gjelder melken, legger man ikke så mye merke til forskjellen, så hvis målet er en lett cappuccino, kan de godt levere varene. Den spesielle teksturen som brukes til latte-art, kan typisk ikke lages av en helautomatisk maskin, så den må man unnvære.
I tillegg skal man være klar over at maskinen noen morgener vil be deg om å tømme dryppbakken og grumsbeholderen, noe som kan være irriterende fordi man aldri vet når den ber om det. Men ofte når man står og har bruk for en kopp kaffe.
Slik får du mest ut av din helautomatiske espressomaskin
Selv om en helautomatisk maskin lover å klare alt arbeidet, har den ikke en sjans til å vite hvordan den får mest ut av de bønnene du putter i den. Noen maskiner, som de nyeste fra DeLonghi, tilbyr programmer som via smakstest og visuelle guider hjelper deg til å stille inn maskinen etter de spesifikke bønnene du bruker. Den type programmer er gull verdt. Har maskinen din ikke et slikt program, gjelder det om å smake seg frem.
Som generell regel skal lysristede bønner ha en høyere temperatur og kanskje litt mer vann for å få all den gode smaken ut av dem. Mørkristede bønner skal derimot ha en lavere temperatur og kan godt brygges mer intenst. Alle bønner er forskjellige, og det betaler seg å smake seg frem.
Juster bare én ting av gangen, som mengden av vann det brygges med, temperaturen eller malingsgraden. Ved sistnevnte skal det nevnes at man bør brygge et par skudd til håndvasken når man endrer på kvernens innstilling, for å få de gamle bønnene med feil malingsgrad ut av systemet.
De store variablene er mengden av kaffe, hvor fint den er kvernet, mengden av vann og temperatur. Målet er å presse så mye smak ut av bønnene (noe som gjøres med mer vann, finere malingsgrad og høyere temperatur), opp til det punktet hvor bitre smaker dukker opp. Bruker man derimot for lite, blir kaffen sur. Press smaken mer og mer, inntil du når grensen.
Hvis det er helt håpløst og ikke smaker godt uansett hva du gjør, så forsøk med en annen kaffebønne. Spesielt moderne, dyre, lysristede bønner kan smake for syrlig for noen, også når de brygges perfekt. Prøv en mellom- eller mørkristet kaffe av god kvalitet i stedet.
Slik velger du den riktige
Kvernen er alfa og omega, og de nøyaktige indikasjonene på en god kvern er dessverre litt vanskelige å gjennomskue. Materialet er imidlertid et godt sted å begynne. Finn en maskin med en metallkvern fremfor en keramisk. Har du mulighet til å teste maskinen i butikken, legg merke til om kvernen er innstilt på fineste innstilling. Noen maskiner kan ikke kverne spesielt fint og vil alltid stå på fineste innstilling, noe som typisk gir en tynnere espresso enn ønsket.
Det er ikke meningen at kaffen skal dryppe langsomt ut av maskinen. Da er kvernen innstilt for fint. Innstill den så fint som mulig uten at det forhindrer kaffen i å flyte fritt fra maskinen.
Husk på at du med en helautomatisk espressomaskin alltid går litt på kompromiss med smaken, så det er ikke nødvendig å investere i en maskin med hundrevis av egenskaper, da selve oppbygningen av maskinen setter de største begrensningene. Velg en maskin med en god kvern, fornuftig brukervennlighet og de egenskapene du kommer til å bruke hver dag. Vedlikehold er typisk litt komplisert, så se etter et bryggekammer som kan fjernes og renses. Se også etter fabrikkgaranti.
I tillegg er pris en stor faktor, da helautomatiske espressomaskiner svinger utrolig mye i pris. Alt fra 3000 til 25 000 kroner. L&B Home kan anbefale Jura Z10, Delonghi Eletta Explore eller Siemens EQ.700.
-
Semiautomatiske espressomaskiner
Semiautomatiske maskiner kjennetegnes ved at kvernen er separat fra espressomaskinen med bryggehodet, og at du selv må fylle et portafilter med kaffe og plassere det i bryggehodet.
De kan levere den absolutt beste kaffesmaken i den minste mengde med vann. De produserer en fyldig, smakfull espresso, som skiller seg fra alt annet. Med litt trening kan du lett slå de fleste kaféene i nabolaget. De åpner opp for en hel hobby med kaffebønner og nye metoder.
En «ekte» semiautomatisk maskin har en helt annen konstruksjon i filteret sammenlignet med helautomatiske maskiner. I stedet for et begrenset filter, som alltid genererer det korrekte trykket, er filteret helt åpent. Det betyr at kaffen skal kvernes veldig nøyaktig for å skape det rette trykket, hvor vannet hverken løper for raskt eller for langsomt gjennom kaffen.
Fordi balansen mellom for fin og for grov malingsgrad er essensiell i espressobrygging (små feil i malingsgraden kan gjøre kaffen udrikkelig), er det nødvendig å anskaffe seg en dedikert espressokvern. Ellers kan man rett og slett ikke lage espresso. Man kan heller ikke kjøpe ferdigkvernet kaffe i en kafé, da hver bønne og maskin er litt forskjellig, og de små justeringene av malingsgraden er det som gjør det mulig å lage en fantastisk espresso. En espressokvern koster mellom 2000 og 5000 kroner. Manuelle håndkverner er litt billigere.
Der finnes også semiautomatiske maskiner med et begrenset filter, også kalt «Pressurised portafilter», men det kan på det sterkeste anbefales å unngå disse, som typisk finnes i det billigere sjiktet av espressomaskinene. De virker fint og kan brukes uten espressokvern, men kaffekvaliteten lider og når ikke over hva en helautomatisk maskin kan prestere. Så da kan man like godt kjøpe en helautomatisk maskin. Du kan kjenne forskjellen ved å holde portafilteret opp mot lyset. Hvis det er mange huller over hele bunnen, har du et riktig, åpent filter. Er det kun ett lite hull hvor lyset strømmer gjennom, har du et pressurised portafilter.
En god gammeldags semiautomatisk espressomaskin med et vanlig åpent portafilter er veien å gå hvis du vil oppdage hvor deilig espresso kan smake – selv om det krever litt jobbing å mestre.
Slik får du mest ut av din semiautomatiske espressomaskin
Tar man skrittet ut og anskaffer seg en slik «ekte» espressomaskin, er der én meget viktig ting man må vite før man går i gang: Trekk pusten dypt og aksepter at det blir vanskelig i starten, og at du kommer til å brygge mange dårlige skudd espresso før du lærer det. Espresso er en hobby som tar tid å mestre.
Når du først har en dedikert espressokvern, handler det om å finne en «espressooppskrift», og så prøve seg frem med malingsgraden inntil oppskriften passer noenlunde (og smaker godt).
En kaffeoppskrift kan for eksempel se slik ut: 18 gram malt kaffe i portafilteret og 40 gram espresso i alt. En digital vekt som måler i 0,1 gram, er på dette tidspunktet en virkelig god investering, slik at man ikke bare prøver seg frem i blinde.
Kaffe er en presis disiplin hvor små endringer utgjør en kjempeforskjell på smaken, så det gjelder som nevnt om bare å endre én ting av gangen. Oppskriften er naturligvis bare en rettesnor, og det eneste suksesskriteriet for espresso er smaken. Alt kan varieres i det uendelige, noe som er en del av det som gjør espresso til en spennende hobby. Men en fast oppskrift er et godt utgangspunkt når man starter, så man vet at man er noenlunde på rett vei.
Hvis du kan få 40 gram espresso ut på ca. 25–35 sekunder (fra 18 gram kaffe), er du nok innenfor det riktige området. Heretter handler det om preferanser. Er kaffen for sur, prøv å kverne litt finere eller øk dosen til 45 gram espresso. Er den altfor bitter, stopp skuddet litt før eller prøv en grovere malingsgrad. Kommer der ingen kaffe ut eller drypper det utrolig langsomt, har du malt for fint. Sprøyter det raskere ut, har du malt for grovt.
Noen maskiner har en innebygd kvern ved siden av espressomaskinen så de samlet utgjør én maskin på kjøkkenet. Du må fortsatt finjustere kvernen og flytte kaffen rundt, men det kan være penger å spare, og designen er typisk pen. Vær oppmerksom på om kvernen er av høy kvalitet, og hvor lett den er å innstille. Internettfora er perfekte til å forske på kaffegreier, spesielt kverner.
Slik velger du den riktige
Når det kommer til espresso, er materialkvalitet essensielt, da det hjelper på både langtidsholdbarheten og temperaturstabiliteten. Semiautomatiske maskiner, spesielt dem uten innebygd kvern, er lettere å vedlikeholde, så prisen gir deg også noe holdbart som kan repareres løpende.
Ved siden av å velge de beste materialene som budsjettet ditt tillater, er det noen teknologiske egenskaper som er verdt å ha i tankerne. Spesielt PID-temperaturkontroll. Lysristede bønner krever høyere temperatur for å få den gode smaken ut av dem. Og som med kvernen må man skal prøve seg frem og se hva som smaker best med hver nye pose kaffe.
Mørkristet kaffe er generelt lettere å jobbe med, men krever til gjengjeld en markant lavere temperatur for ikke å smake brent og bittert. Hvis man gjerne vil utforske begge deler, er en programmerbar PID-kontrollert temperatur en verdifull egenskap som bør prioriteres.
Vurder også om du er parat til å dykke ned i espresso-hobbyen på egenhånd. Noen maskiner, spesielt de nyeste fra Sage, gjør en dyd ut av å guide deg til finjustering av kvernen, ekstraheringen av kaffe, temperatur og mer. Det gjør det utrolig lett å komme i gang med å brygge lekre skudd, og gir deg et langt høyere bunnivå fra start. Ønsker man ekte espresso, men er intimidert av prosessen, tilbyr de et skikkelig godt sted å starte, og maskinene er typisk av så høy kvalitet at man saktens kan vokse med dem etterhvert som man utvikler sine ferdigheter.
Er melk viktig for deg, kan du med fordel velge en maskin med en god automatisk melkeskummer. Her er Sage igjen kongen. Alternativt har semiautomatiske espressomaskiner en manuell damparm, som med litt trening kan gi deg perfekt melk som virkelig løfter cappuccinoen din, og som overgår melken fra en helautomatisk espressomaskin.
L&B Home kan anbefale DeLonghi La Specialista Maestro, Sage The Barista Touch Impress og Sage The Oracle Touch.
-
Manuelle espressomaskiner
Manuelle espressomaskiner, som altså ikke har en pumpe (og kanskje ingen kjele), er en nisje som har blitt populær de siste årene. De skiller seg ikke så mye fra semiautomatiske maskiner.
De har bare en ekstra variabel, da du selv må pumpe vannet med et håndtak. Det gir litt ekstra mas, men også noen unike muligheter for manuelt å variere trykket gjennom bryggingen.
Espresso er en lekeplass, og manuelle maskiner gir virkelig mulighet for å eksperimentere, typisk til en lav pris.
Slik får du mest ut av din manuelle espressomaskin
De to mest populære merkene innenfor manuelle espressomaskiner er Flair og La Pavoni. Flair har fått mange kaffeinteresserte til å starte sin reise med de prisvennlige manuelle maskinene, som imidlertid ikke har innebygd kjele, så du får bruk for en vannkoker. La Pavoni er også veldig berømt innenfor manuelle maskiner på grunn av sine materialer, lekre design og innebygde kjeler.
Temperaturstabilitet er typisk en utfordring ved manuelle maskiner. Enten er de for kalde eller for varme. Maskiner uten innebygd kjele kan være vanskelige å varme opp, og materialene har det med å stjele en del av vannets varme mens du heller på, noe som gir deg en lavere bryggetemperatur. Det kan betale seg å kjøre et par skudd varmt vann gjennom maskineriet før du brygger ditt første skudd, så metallet er så varmt som mulig.
Maskiner med en innebygd kjele har typisk det motsatte problemet. Varmen fra kjelen har det med å spre seg til resten av maskinen, noe som er godt for temperaturstabilitet, men gjør at det kokende vannet ikke kjøler nok ned på veien mot kaffen. Her er trikset å vite hvor lang tid maskinen kan stå innenfor det korrekte temperaturområdet. Man kan kjøpe klistermerker som leser av metallets temperatur. Det kan gi en indikasjon på når maskinen blir for varm. Ellers må man prøve seg frem.
Slik velger du den riktige
Manuelle maskiner virker forlokkende på grunn av den lave prisen og høye yteevnen, men man skal vite hva man gjør. Til og med i enda høyere grad enn med vanlige semiautomatiske maskiner.
Hvis man er sikker på at espresso er ens nye hobby, kan de være en billig måte å oppnå en masse kvalitet på, men hvis det mer handler om god kaffe enn om å få en hobby, så gjør man virkelig livet vanskelig for seg selv her.
Velg en maskin med et godt rykte på diverse kaffefora, og vurder om du ønsker en med kjele eller ikke. Maskiner fra La Pavoni og Flair har masser av brukere, som gjør det lettere å finne hjelp til å løse utfordringer og få det meste ut av dem.
Les videre med LB+
Juletilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
LB+ Total 12 mnd / 156,-
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser