Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Guide

10 tips om robotgressklippere

Produsentene sender konstant nye og mer avanserte roboter på markedet, men hvilken er den rette for hagen din? Her er sjekklisten for deg som er på jakt etter den perfekte robotgressklipperen.

Skrevet av / 09.05.24 - 10:35
10 tips om robotgressklippere

Det er faktisk bare ett argument for ikke å kjøpe en robotgressklipper: prisen.

Eller to, hvis du absolutt også vil ha den mosjonen det gir å slå plenen to ganger i uken med en tradisjonell gressklipper. Men helt ærlig: du kan jo faktisk få mosjon på alle mulige andre måter.

Så la oss gå ut fra at du har bestemt deg for å utstyre plenen med en robot. Da er det bare å finne ut av hvilken det skal være.

To eksperter, som både kjenner markedet for robotgressklippere og som vet en del om gress og gressplener, har hjulpet til med å lage denne guiden, som kan spare deg for timevis av research og ikke minst feilkjøp.

Så her er de ti momentene du bør vurdere når du velger en robotgressklipper.

Er du lei av å klippe plenen din, er en robotgressklipper veien videre. (Foto: Pernille Redder)

1: Kabel eller ikke

“ De kabelfrie robotene er fremtiden“, uttaler Thomas Nørret, CEO i virksomheten DM Greenkeeping. “ Det eneste du bør forsikre deg om, er bare at det er fri utsikt til satellittene. Hvis GPS-mottakeren kan se himmelen, kan den sannsynligvis fungere i hagen din. “

“Vår erfaring er at de kabelfrie robotene kan kjøre i de aller fleste hagene”, supplerer Nicolai Thorsøe, marketing spesialist for Husqvarna.

I tillegg til å slippe bryderiet med kanttråd er en annen fordel ved de kabelfrie robotene at du ikke må betale for å få oppdatert dem hos en forhandler. Roboten går på ditt Wi-Fi, og henter selv nye oppdateringer når de er klare.

2: Høst erfaringer fra Facebook-grupper

“Det finnes mange Facebook-grupper for folk som har robotgressklippere, og vi råder alltid folk til å melde seg inn og undersøke hva medlemmene sier om de forskjellige modellene. De menneskene har robotene og bruker dem hver dag, og de har langt mer erfaring enn selv forhandlerne har”, forklarer Thomas Nørret fra DM Greenkeeping.

Kjøper du en for billig robot, kan du risikere at produsenten har satt på hjul som ikke kan klare myke hull og hindringer. (Foto: Pernille Redder)

3: Pris og kvalitet henger sammen

I byggvarehusene kan du finne billige robotgressklippere som koster helt ned til en tiendedel av det noen av de store merkene krever for sine. Det låter som en voldsom prisforskjell, men kjøper du for billig, risikerer du å få med en robot hjem hvor programvaren kanskje ikke kan håndtere plenen. Eller hvor det er spart så mye på hjulene at roboten hele tiden setter seg fast, advarer Thomas Nørret fra DM Greenkeeping:

“Folk kjøper en robot fordi de gjerne vil spare tid, men de risikerer å få en masse frustrasjon ut av det hvis de kjøper for billig.”

Derfor kan det også være en fordel å investere i en robot som det er mulig å få en tekniker til å komme og se på, hvis du får problemer med den. Det kan du med de store veletablerte merkene, men undersøk det nærmere før du handler, hvis du vil være helt sikker.

Noen produsenter har et nettverk av autoriserte forhandlere og reparatører som kan hjelpe hvis du får problemer med robotgressklipperen din. (Foto: Pernille Redder)

4: Sjekk hellingsgradene

Har du nivåforskjeller i hagen, er det helt avgjørende at du er oppmerksom på de hellingsgradene som produsentene angir at deres roboter kan klare. For har du en helling på 30 grader og en robot som høyst klarer 20 grader, kan du regne med at du selv må ut og hjelpe roboten opp bakken eller finne frem din gamle gressklipper. Og det var vel ikke akkurat en del av planen?

5: Klippemønsteret

Her kommer vi til noe som mer enn noe annet er en smakssak, og produsentene har delt seg i nettopp dette spørsmålet: Er det penest med en hage som er klippet i like striper så det nesten ligner en fotballbane, eller at den er klippet i et tilfeldig mønster så resultatet blir mer ensartet?

Legger du stor vekt på energiforbruket, bør du velge en robot som klipper i like striper, da roboten vil kunne dekke et større areal, helt opptil 50 % mer på en lading. Men robotgressklipperens energiforbruk er veldig lavt, så forskjellen på hvor mye strøm den bruker, vil være mikroskopisk, mener Nicolai Thorsøe fra Husqvarna. Hvis da roboten både kan klippe i et tilfeldig mønster eller i like striper. Han fremhever at man primært bør velge ut fra estetikk:

“I England liker de godt at det er flotte striper i gresset, men i Skandinavia opplever vi at hageeierne foretrekker at robotene klipper helt ensartet.”

De aller fleste moderne robotgressklippere har de “pinnsvinsikre” små knivene som kan skiftes ut når de blir sløve. (Foto: Pernille Redder)

6: Hindringer og smådyr

Vil du være sikker på at roboten ikke kjører inn i hindringer, noe som i denne sammenheng godt kan være pinnsvin eller andre små dyr, må du for det første velge en robotgressklipper som bruker de små, lette og utskiftbare knivene som ligner barberblader.

Men det kan også være en fordel å se på om roboten er utstyrt med spesiell teknologi, som oppdager hindringer før den når frem til dem. Noen er utstyrt med et kamera, andre med en sonar, og de mest avanserte bruker AI-teknologi til å lære seg å gjenkjenne hva det er som befinner seg foran dem.

Les også What's the Matter? – har smarthjemmet blitt enklere? One standard to rule them all! Etter to år, har Matter gjort det noe enklere å koble opp et smarthjem?

7: Tyverisikring

De fleste produsentene har installert en tyverialarm i robotene, som setter i gang å hyle når roboten blir fjernet fra hagen der den hører hjemme. Noen reagerer allerede når man løfter den opp, noe som er litt upraktisk hvis man bare ville spyle den ren på undersiden.

Den mer avanserte løsningen er når roboten også sender ut et GPS-signal. Nicolai Thorsøe forteller at det på et tidspunkt ble stjålet en robotgressklipper fra Husqvarnas egen eiendom, men da den sendte ut et GPS-signal, kunne de se hvilken adresse den befant seg på, gi politiet beskjed, og det viste seg at det var atskillig med annet tyvegods samme sted.

Enkelte av robotene er utstyrt med et kamera med bevegelsessensor, som sender ut en alarm hvis noen nærmer seg.

8: Hvor stor?

Produsentene angir hvor mange kvadratmeter hage deres roboter kan klare å slå, men ifølge Nicolai Thorsøe fra Husqvarna kan det faktisk være en fordel å velge en robot som på papiret er beregnet til en større hage enn man har:

“Det er rett og slett fordi en robot som er overdimensjonert, vil klippe færre timer på gressplenen, og den vil også kunne holde litt lenger i tid fordi den jo er bygget til å klippe flere kvadratmeter”, sier han.

Til gjengjeld kan du også risikere å velge en robotgressklipper som er så stor at den ikke kan komme inn i de trangeste og mest kronglete hjørnene av hagen. Så se også på hvor detaljert hagen er når du velger robotstørrelse, og har du mange små krinkelkroker, blir du mest fornøyd med en mindre robot.

9: Hvordan er forbindelsen i hagen?

Når du ser etter en robotgressklipper er det viktig at du er oppmerksom på hva modellen krever av forbindelsesmuligheter. De nye smarte robotene skal du koble til mobilen via Bluetooth, men det er forskjell på hva de ellers krever.

Noen  trenger et sterkt Wi-Fi-signal i hagen, andre trekker data fra mobilnettet, og hvis du bor et sted med dårlig mobildekning kan det være at nettopp den modellen du hadde bestemt deg for likevel ikke er optimal. Heldigvis benytter produsentene forskjellige teknologier til kommunikasjon, lagring og mapping.

Les også Hjemmets vinkjeller skjemmer bort druene Få grader utgjør en forskjell for smaken. Temptechs vinkjøleskap forbedrer vinens nyanser, men serverer ikke andre spesielle fordeler.

10: App

Uansett hvor avansert robotgressklipperen din er, vil vi ikke unnlate å henlede oppmerksomheten på den lykken det er å ha et produkt med en velfungerende app.

Kommer robotgressklipperen med en app, så sjekk om den sender meldinger når det er noe viktig på gang. Om du kan justere klippehøyden fra appen, lage og justere tidsplanen for når den skal kjøre, og følge opp om roboten gjør det du ber den om.

Livet med en robotgressklipper blir langt mer lykkelig når det også er en god app med i forholdet.

Pernille Redder
(f.1977): Journalist på L&B Home. Pernille har jobbet som journalist og redaktør i TV-bransjen siden 2003. Blant annet på DR, TV 2 Øst, TV 2 Fyn og som redaktør på Copenhagen TV Festival. Pernille skriver ærlig og kortfattet om alt det som gjør livet som blant annet huseier og foreldre artigere og lettere.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde

LB+ Home

Tilgang til ALT innhold på L&B Home

49,- / for 30 dager
119,- / mnd
65,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

What's the Matter? – har smarthjemmet blitt enklere?

Sov godt takket være teknikken

Velg den intelligente hagevanneren til ferien

Scroll to Top