Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Guide

Har Matter forvandlet det smarte hjemmet?

One standard to rule them all! Etter to år, har Matter gjort det noe enklere å koble opp et smarthjem?

Skrevet av / 21.04.24 - 12:04
Har Matter forvandlet det smarte hjemmet?

Matter ble lansert i 2022, som en ny standard for smarthjem-enheter. Målet var å gjøre det enklere for ulike smarthjem-produkter å fungere sammen, uavhengig av produsent eller økosystem. Det har nemlig tidvis vært litt av en hodepine, å skulle få en smart TV til å fungere med et overvåkningskamera fra en annen produsent. Eller bare noe så enkelt som å ha smarte lyspærer av ulike merker.

Før Matter måtte man ofte velge én leverandør for smarthjem-enheter, siden produkter fra ulike merker og økosystemer ikke alltid fungerte sammen. Dette gjorde det vanskelig for forbrukerne å velge fritt og kombinere enheter fra forskjellige produsenter.

Matter ble derfor utviklet som et felles «språk», som smarthjem-enheter kan bruke for å kommunisere. Det er et samarbeid mellom mange av de største aktørene i smarthjem-bransjen, inkludert Amazon, Apple, Google, Philips Hue, Samsung og Zigbee Alliance. Over 175 selskaper har sluttet seg til alliansen bak Matter.

Yale-Doorman-L3S-GeirNordby
Yale Doorman L3S er den dyreste Doorman-dørlåsen. Den er likevel ikke Matter-kompatibel, og funker blant annet ikke med HomeKit. Foto: Geir Gråbein Nordby

Tanken er at hvis en enhet er Matter-sertifisert, så skal den kunne fungere med andre Matter-enheter, og kunne styres fra ulike plattformer som Google Home, Apple HomeKit, Amazon Alexa og Samsung SmartThings.

Dette gjør det enklere for forbrukerne å velge produkter, siden de slipper å bekymre seg for kompatibilitet. Tanken er også at det åpner opp for mer konkurranse og innovasjon i bransjen.

Har det fungert?

På den positive siden har Matter definitivt forenklet prosessen med å sette opp nye smarthjem-enheter. Tidligere måtte man nøye undersøke kompatibilitet med plattformen man foretrakk, enten det var Google Home, Apple HomeKit eller Amazon Alexa. Med Matter er dette problemet borte. En Matter-sertifisert lyspære eller stikkontakt vil fungere uansett plattform.

Dette er et stort steg fremover, og senker terskelen for å komme i gang med smarthjem-teknologi. Det gir brukerne mer frihet til å velge produkter basert på funksjonalitet og pris, uten å bekymre seg for om de funker sammen.

Wiz-produkter som for eksempel bordlampen Portrait er nå Matter-kompatible. Foto: Wiz

Samarbeid på tvers av plattformer

Matter har også gjort det mulig for produkter fra forskjellige økosystemer å fungere sammen. Wiz-lamper kan nå enkelt styres via Apple HomeKit, og Nanoleaf-paneler kan integreres med Google Home. Slikt samarbeid på tvers av plattformer var tidligere vanskelig eller umulig, og den nye funksjonaliteten er en betydelig forbedring for brukere med blandede systemer.

Matter eller ikke, Google Home kan fortsatt ikke kommunisere direkte med Apple HomeKit. Foto: Geir Gråbein Nordby

Alt er ikke rosenrødt med Matter

Matter er likevel ikke en magisk løsning som løser alle smarthjem-problemer. Noen funksjoner er fremdeles låst til spesifikke plattformer. For eksempel kan du ikke uten videre bruke Google Assistant til å styre en HomePod, eller Siri til å justere temperaturen på en Nest-termostat. Man kan jobbe seg rundt, for eksempel med smart-huben Homey Pro, men hele poenget må jo være at Matter skal gjøre slike ting overflødig. Ting skal bare funke.

Det er også verdt å merke seg at Matter ennå ikke har ført til den revolusjonen man kanskje håpet på. De store smarthjem-aktørene har stort sett implementert standarden uten å foreta store endringer i måten produktene fungerer på. Dette har resultert i en viss stagnasjon når det gjelder innovasjon. Produkter fungerer «sånn passe» med hverandre, men er ikke laget med hverandre i tankene fra grunnen av.

Homey-Pro-Packaging-topaz
Homey Pro er en hub som binder sammen produkter som snakker ulikt «språk». Med denne kan Apple- og Google-produkter samarbeide, uten at de selv vet om det. Foto: Homey

Begrenset bakoverkompatibilitet

Man må også vite at eldre smartprodukter ikke er Matter-kompatible. Har du for eksempel investert i en dyr Yale Doorman dørlås av nyeste slag, så er ikke denne Matter-kompatibel, og det er heller ikke sikkert den vil bli det i fremtiden.

Vi kan jo håpe det kommer direktiver som tvinger bransjen til å implementere Matter med tilbakevirkende kraft, i smartprodukter hvor det er fysisk mulig. Både i de som selges i dag, og som ble erstattet for under fem år siden. Det vil i så fall kunne hindre en dramatisk økning av elektronisk avfall.

nanoleaf-hexagons
De kule Nanoleaf-lysene kan kommunisere med andre, via Matter. Foto: Nanoleaf

Matter: Et skritt i riktig retning, men veien er lang

Konklusjonen så langt er at Matter har gjort smarthjemmet mer tilgjengelig og forenklet oppsettet av nye enheter. Å kunne kommunisere mellom plattformer er et stort pluss. Men standarden har ikke revolusjonert smarthjem-markedet eller eliminert fragmentering fullstendig.

Matter-standarden er under kontinuerlig utvikling, og nye funksjoner legges til regelmessig. Det er derfor rimelig å anta at Matter vil spille en stadig viktigere rolle i smarthjemmets fremtid.

Men for øyeblikket er det mer et «minste felles multiplum» enn en enhetlig standard.

Hva er din mening om Matter? Har du tatt i bruk standarden i ditt smarthjem?

Del dine tanker i kommentarfeltet nedenfor!

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde

LB+ Home

Tilgang til ALT innhold på L&B Home

49,- / for 30 dager
119,- / mnd
65,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

What's the Matter? – har smarthjemmet blitt enklere?

Sov godt takket være teknikken

Velg den intelligente hagevanneren til ferien

Scroll to Top