Noen ganger sitter vi i det store testrommet og bare ser måpende på hverandre. Hva i all verden er det som skjer, står det å lese i øynene til samtlige. Det som vanligvis skjer når vi ser ut som overraskede idioter, er at lyden fra det vi tester der og da, går opp i en høyere enhet. En slags nirvana om man vil, og da strør vi lett seks stjerner i testen.
Slikt skjer heldigvis flere ganger i året. Resultatet av det kan du lese på de her, hvor vi har samlet det siste årets aller beste hi-fi-produkter. Det finnes flere, men dette er de aller, aller beste vi testet siste 12 månedene.
Du kan oppleve det samme som oss, så ofte du vil, hvis du velger produkter basert på våre anbefalinger. Hvis du lurer på hva som er bra, finner du noe av det aller beste i premium- og high-end klassen her. La oss guide deg til det rette valget.
Platespillere og pickuper
Det er ikke bare hipstere som har kjøpt seg platespiller. Unge såvel som eldre har fattet interesse for vinylplater, og markedet flommer over av spillere i alle prisklasser. Vårt råd er å styre unna de aller billigste. Spillere under 2.000 er bare et godt valg, dersom prisen er den viktigste faktoren. Husk at de fleste rimelige spillerne er helmanuelle, men som regel enkle å bruke. Få hi-fi-produkter er så enkle å forbedre som en platespiller. Kjøp en bedre pickup, og vips har du mye bedre lyd. Det gjelder også for spillere i høyere prisklasse, hvor de mer påkostede Moving Coil-pickupene er kjent for å gi best lyd.
Phono-trinn
Kjært barn har mange navn, RIAA-trinn, fonoforsterker, step-up trafo (det er egentlig noe annet), pickupforsterker. Prinsippet er det samme. Korrigere RIAA-kurven platene er spilt inn med, og forsterke det svake signalet fra pickupen. Særlig fra Moving Coil-pickuper. Et phono-trinn kan være innebygget i forsterkeren, men de separate er å foretrekke hvis man har valgt en platespiller med pickup i høyere prisklasse. Husk å spesifisere om phono-trinnet skal være til en Moving Magnet- eller Moving Coil-pickup.
CD-spillere
Selv om platebutikkene er borte, selges det fremdeles CD-er. Derfor selges det også CD-spillere. Utvalget er ikke hva det en gang var, og det er stort sett i høyere prisklasse, der entusiastene befinner seg, at man finner et utvalg av spillere. Vårt råd er å kjøpe etter bruk, og selvsagt krav til lydkvalitet, men det finnes fantastisk lyd i spillere fra 5.000 kr og oppover, og himmelens porter åpner seg når man passerer 15.000-20.000 kr.
Forsterkere
Den tradisjonelle helanaloge stereoforsterkeren finnes fremdeles, men mange foretrekker at den har digitalomvandler ombord, kanskje strømming også, for hvem vil vel ikke ha både i pose og sekk. I premium-klassen finnes begge deler, og gudbedre så mye bedre lyd man får i dagens forsterkere. Har man en gammel forsterker og er i tvil om oppgradering, er vårt råd, gjør det! Det kan være den siste forsterkeren du noensinne trenger, men det vil være verdt det. Hvilken? Ta en titt her og sjekk lydogbilde.no for flere anbefalinger.
Digitalkonvertere
De første digitalomvandlerne (DAC) så dagen lys i studioer for 40 år siden. Senere har de gjort sitt inntog i hjemmet, og en separat DAC kan løfte lyden fra enhver digital lydkilde flere hakk. De finnes også med innebygget forforsterker, praktisk hvis man har et par aktive høyttalere, og i lommeformat for de som vil ha bedre lyd fra hodetelefonene om mobilen. DAC i kombinasjon med en hodetelefonforsterker, er en glimrende løsning for folk som bruker dyre hodetelefoner, og snakker vi forsterker med innebygget DAC, sørg for at DAC-modulen kan oppgraderes eller byttes ut med en bedre.