TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

test: Emotiva XPA-DR2

Impulsiv og klar til kamp

Emotivas store bukkene bruse kan drive en hvilken som helst høyttaler – hele veien. Og samtidig låte bra.

Av / 05.01.19 - 15:06
Emotiva XPA-DR2

Lyd & Bilde mener

  • Nesten ubegrensede effektreserver, voldsom dynamikk – og så låter den bra!
  • Pris. Man får tross alt ikke en halv kilowatt per kanal i high-end-kvalitet for småpenger.

Vi har i den seneste tiden testet en rekke forsterkere fra amerikanske Emotiva. Det har vært no-nonsens-forsterkere i det behageligste sjiktet av prisskalaen. Denne gjør et hopp opp til det motsatte sjiktet av produktkatalogen.

Emotiva XPA-DR2 er en stereo effektforsterker på hele 550 watt per kanal i 8 ohm. Og 2 x 800 W i 4 ohm. Den høye effekten plasserer den i en liten og eksklusiv klubb av superforsterkere. I Lyd & Bilde har vi kun testet tre i denne vektklassen tidligere. Alle for øvrig fra McIntosh, med den monstrøse MC1.25KW i spissen.

Emotiva XPA-DR2 1
Emotiva XPA-DR tilhører en liten eksklusiv klubb av superkraftige hi-fi-forsterkere. (Foto: Emotiva)

Dobbelt av alt

Bokstavene DR i produktnavnet står for «Differnetial Reference». Emotiva XPA-DR2 er nemlig bygget som differensial – eller balansert – forsterker. Det betyr at hele signalveien gjennom forsterkeren er symmetrisk. Det sitter simpelthen to identiske forsterkerprint i hver kanal, som arbeider i motfase med hverandre. Oppbygningen betyr at forvrengninger og støy i prinsippet utbalanseres og forsvinner. Men det betyr selvfølgelig også at det blir brukt dobbelt så mange komponenter som i en konvensjonelt oppbygget forsterker.

Forsterkereffekter i mange hundre watt-klassen ses ofte i den profesjonelle verden, men her arbeider forsterkerne normalt i klasse D. Emotiva XPA-DR2 er bygget på klassisk maner som klasse A/B-forsterker. Det betyr en betydelig varmeutvikling, men typisk også en varmere klang.

Emotivas XPA-serie er bygget på samme måte som en klassisk skrivebords-PC: et stort firkantet kabinett med en rekke luker til utvidelser på baksiden. I tilfellet XPA-DR2 er fire av syv spalter på bakplaten i bruk, da det jo er to forsterkerprint per kanal. Ut over stereoutgaven som vi tester her, finnes en monoutgave, kalt XPA-DR1. Og det blir ingen gevinst for å regne ut at XPA-DR3 er en trekanals-forsterker til for eksempel å drive front- og senterkanaler i hjemmekinoen.

Annonse
Emotiva XPA-DR2 2
Baksiden er dekket med utvidelsesporter, som en gammeldags skrivebords-PC. Fire plasser er opptatt. (Foto: Emotiva)

Av ytre ligner Emotiva XPA-DR2 sine mindre søsken, bare i større format, så den kullsorte kantede enheten vil gli sømløst inn i et anlegg, sammen med for eksempel Emotiva BasX PT-100. Når man tenker på at vi har å gjøre med en konvensjonelt oppbygget forsterker med samlet effekt på mer enn en kilowatt, er den faktisk både kompakt og lett (20 kg). Det skyldes ikke minst at strømforsyningen er en switched mode-forsyning. Den leverer til gjengjeld hele 3 kW. En gammeldags lineær forsyning med den effekten, ville veie like mye som hele forsterkeren.

Ikke bare for å spille høyt

Med en halv kilowatt til rådighet kan man tillate seg å se stort på effektiviteten til høyttalerne. Emotiva XPA-DR2 kan levere varen. Men kraftigere forsterkere handler i hi-fi-sammenheng egentlig ikke om å spille høyt (det kan de også!), men om å ha kontroll. Store tunge bassmembraner krever en kraftig forsterker til å styre når bratte impulser skal gjengis. Og i enda høyere grad når høyttaleren skal bringes til stillhet igjen etterpå. XPA-DRD2 kan skryte av en dempingsfaktor på hele 500, og det betyr noe for dens evne til å styre høyttalerne.

Det er alltid bedre å bruke «for stor» forsterker enn en som effektmessig er «for liten» til høyttalerne. For et forvrengt signal er langt mer skadelig for høyttaleren enn et rent. Men denne forsterkeren er likevel fullt ut i stand til å forvandle de aller fleste høyttalere til aske!

Lyden av Emotiva XPA-DR2

Skal man sammenfatte lyden av Emotiva XPA-DRD2 i ett ord, blir det «mektig».

Den sorte kjempen holder høyttalerne i et jerngrep, og serverer impulsene i musikken med en ubekymret voldsomhet, som får perkusjon og trommer til å føles som et kjærlig dask med en bunngarnspæl. Og man sitter med en fryktblandet forventning til piskesmellene og paukene når Banditen-Galopp settes på.

Og både frykten og forventningene innfris. Ikke minst fordi mangelen på kompresjon og anstrengthet lokker en til å skru litt høyere opp enn normalt. Hvor de fleste mindre kraftige forsterkere må gi opp kompleks musikk ved høyt volum, kan man trygt skru opp og nyte musikken ved full konsertstyrke.

De store vidder

Men det handler ikke bare om voldsomhet. I motsetning til profesjonelle forsterkere, som ofte kan bryske seg med effekter som er enda høyere, spiller XPA-DR2 like nyansert og veloppløst som mindre intimiderende forsterkere.

Man merker tydelig slektskapet med de øvrige Emotiva-produktene, i form av en varm klang og fornem gjengivelse av den akustiske scenen. Men det er også tydelig at vi har klatret et høyt trinn opp på kvalitetsstigen. Rommet bak høyttalerne er dypere, det er høyere til taket, og luften i lokalet er billedlig talt klarere. Når opptaket krever det. Det vil typisk si orkestermusikk.

Mer intim musikk rykker til gjengjeld helt frem på stuegulvet. Det gjelder for eksempel Feists hypnotiske When I was a Young Girl, hvor man sannsynligvis må ha lammelser for å kunne holde føttene i ro.

Da det bare er svært få hi-fi-forsterkere i samme effektklasse, og alle disse har astronomiske priser, er det vanskelig å finne direkte konkurrenter til Emotiva XPA-DR2. Jovisst, McIntosh MC611 låter enda mer storslått og mektig enn Emotiva-en. Men et stereopar koster altså også ti ganger så mye! Kan man nøye seg med 300 W, gir NAD M22 V2 marginalt høyere oppløsning og klarhet, men er ikke på langt nær like kampklar.

Konklusjon

Emotiva XPA-DR2 er en forsterker som har rå styrke til å drive så godt som enhver hi-fi-høyttaler man kan forestille seg, og vel å merke å gjøre det til øresønderrivende nivåer. Viktigere er det at den gjør det med en autoritet og en dynamikk som er sjelden. Selv om den prismessig ligger i mellomklassen, er lydkvaliteten på high-end-nivå. Det er vanskelig å finne noen annen forsterker med den kombinasjonen, og den får vår varmeste anbefaling.

picture4 Emotiva XPA-DR2 3 Emotiva XPA-DR2 4 Emotiva XPA-DR2 5 Emotiva XPA-DR2 6 Emotiva XPA-DR2 7 Emotiva XPA-DR2 8 Emotiva XPA-DR2 9 Emotiva XPA-DR2 10 Emotiva XPA-DR2 11 Emotiva XPA-DR2 12 Emotiva XPA-DR2 13 Emotiva XPA-DR2 14
<
>
Da Emotiva CPA-DR er symmetrisk oppbygget, går det to forsterkerprint per kanal. (Foto: Emotiva)
Karakter
Emotiva XPA-DR2

1 hendelser på “Emotiva XPA-DR2”

  1. knut magne

    Hei, jeg lurer egentlig bare på om dere ikke kunne testet noe fra advance acoustic. Når det er snakk om mye forsterker for pengene så ser xa 220 tilsynelatende ut som mye for pengene. Store tunge og flotte monoblokker til ein hyggelig pris, eventuelt xa1200 som straks koster litt meir, men avlikevel så er det ikke så mange andre 450w klasse ab monoblokker i samme prisklasse. Såer veldig nysgjerrig på hvordan di hadde klart seg 😁

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Kun 4 kr!

Høsttilbud

Tilgang til ALT innhold i 4 uker

LB+ Total mnd

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home i en måned

Populært!

LB+ Total 12 mnd

Tilgang til ALT innhold i et år (Mest å spare)

4,- / for 4 uker
49,- / for 30 dager
137,50 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Technics frir til audiofile

Ligner et laboratorieapparat

Rett og slett et knallkjøp

En ganske uvanlig platespiller

Gløder av spilleglede

Stylet minimalisme

Hi-Fi-strømming på budsjett

High-end i tungvektsklassen

Kompromissløs lyd i lomma

Full kontroll

Her er Denons løsning på Sonos-kaoset

Små bokser med stor lyd