TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Vi kårer

Årets beste data-produkter 2023–2024

Selv om telefonene er blitt kraftigere, er det ikke noe som slår en skikkelig datamaskin med en god skjerm.

Skrevet av / 03.11.23 - 12:00
Årets beste data-produkter 2023–2024

Vi har gjennom året testet og skrevet om datamaskiner i alle typer og vektklasser. For behovene er like forskjellige som lommebøkene våre . Hva som er best, kommer an på ditt eget behov.

Noen trenger en superkraftig maskin som kan redigere 8K-video og utføre grafikk i profesjonell kvalitet. For andre handler det bare om å kunne besvare mailer og skrive et par brev så enkelt og billig som mulig. Mens andre igjen setter bærbarhet og vekt over alt annet, fordi maskinen skal kunne tas med i vesken hver dag. Og så er det gamerne, som krever de nyeste grafikkortene og de kraftigste prosessorene.

Skal man sammenfatte nyhetene i forhold til tidligere år, blir stikkordene raskere, større, lettere. Ikke bare ble prosessorene raskere (det blir de hvert år), men en ny generasjon grafikkprosessorer fra Nvidia, GeForce RTX 40-serien, betyr også at grafikkhastigheten ble skrudd i været. Til glede for både gamere og grafisk kreative. Samtidig lyktes det å presse den kraftigere maskinvaren inn i stadig mindre kabinetter. Så det er ikke lenger en umulig drøm å ha en maskin med fullvoksne krefter som får plass i lommen på ryggsekken.

Grafikkortet er den viktigste komponenten i en gaming-maskin. GeForce RTX 4090 er toppen. Men et grafikkort i det øverste sjiktet av spekteret koster like mye som resten av maskinen til sammen. (Foto: Nvidia)

Og når vi ser bort fra gamingmaskinene, er det i dag mulig å jobbe en hel dag på maskinen uten å lade batteriet underveis. Skulle uhellet være ute, kan nesten alle bærbare PC-er lades med en hvilken som helst USB-C-adapter.

Et viktig fremskritt det siste året har vært bedre skjermer. Skjermer med høyere oppløsning og god bildekvalitet er blitt normen for alt annet enn de aller billigste maskinene. Hvis man møter en PC med Full HD-skjerm (1920 x 1080 pixels), er det typisk en gamingmaskin hvor hastighet betyr alt. Vi har også sett flere maskiner med OLED-skjermer og touch-funksjon. Og ikke lenger bare i den dyreste prisklassen.

Men uansett hvor god datamaskinen din er, kommer den til kort hvis ikke internettforbindelsen er i orden. Hvis flere i husstanden skal kunne strømme video i høy oppløsning, trenger du en god ruter. Og skal hastigheten også være god i de fjerneste steder av boligen, er det ingen vei utenom et Mesh-nettverk.

Hva bør jeg se etter når jeg kjøper en datamaskin?

  1. Laptops

Når du kjøper en laptop til jobb eller studier, er det viktigste at den er lett og kompakt (1–1,5 kg). Batteritiden er også viktig, så du slipper å ta med laderen. Regnekraften er sjelden et problem, så lenge den har en Intel Core i7-prosessor eller en AMD Ryzen 8 eller høyere. Sørg for at maskinen har minst 16 gigabyte RAM og en SSD på 512 gigabyte.

  1. Gaming-PC

Grafikkortet er den viktigste komponenten i en gaming-maskin. GeForce RTX 4080 og RTX 4090 er toppen. Men et grafikkort i det øverste sjiktet koster like mye som resten av maskinen til sammen. Til gaming er masser av RAM også viktig. 32 GB eller mer. Prosessoren bør minst være en 13. generasjons Intel Core i7 eller AMD Ryzen 9.

  1. Skjermer

Hvis man skal jobbe med en bærbar i mange timer hver dag, er en ekstern skjerm noe av det beste man kan gi seg selv. En skjerm på 27 tommer eller større og med QHD-oppløsning eller høyere vil gi plass til å ha flere dokumenter åpne på samme tid, sammen med for eksempel et mailprogram. Og velg en skjerm som både kan justeres i høyden og vippes slik at det er mulig å få en behagelig arbeidsstilling.

  1. Gaming-skjermer

Gaming-skjermer – uansett om de sitter på en bærbar eller en frittstående – bør ha en oppdateringshastighet på minst 165 Hz og en reaksjonstid på høyst et millisekund. Hvis man ikke har råd til et kraftig grafikkort (GeForce RTX 4070 eller bedre), er Full HD-oppløsning et godt kompromiss. Høyere oppløsning vil bare bety at grafikkortet må jobbe hardere for å beregne de mange pikslene.

  1. Lyd og lys

Enten du er en av de mange som strømmer dine interesser til en fanskare på nettet, eller du bare skal delta i videomøter, kan kvaliteten forbedres med ekstrautstyr i form av ekstern mikrofon, webkamera og kanskje en videolampe. Det er ikke så dyrt som du regner med – og forskjellen fra laptop-ens innebygde kamera og mikrofon er større enn du tror.

Nominerte til Årets beste data-produkter

Vinnere av Årets beste data-produkter 2023–2024

Årets beste bærbare datamaskin, Premium

Asus Zenbook S13 OLED

Superlett uten kompromisser

En av de letteste og mest kompakte bærbare vi har sett. Uten at det koster skjorta

Asus Zenbook S13 oppfyller alle forventningene til en ultrabook: Den er på størrelse med et A4-ark, og den veier bare en kilo. Og tykkelsen er like over 1 centimeter. Det sikrer den en plass i det mest eksklusive segmentet av ultrabook-PC-er. Vi har hittil testet under en håndfull maskiner som veier eller tar like lite plass som Asus-en – men aldri noen som faktisk var lettere eller mindre.

Fet skjerm

Med så stramme krav til det ytre skulle man tro at det var inngått kompromisser på maskinvaresiden. Men det ser ikke ut til å være tilfellet. For å begynne med skjermen er det en fet og fargerik OLED-skjerm med en oppløsning på 2880 x 1800 piksler. Og mens vi ville foretrekke ekte 4K-oppløsning, er 2,8 K rikelig til en 13,3-tommers skjerm. Det eneste vi savner, er touch-funksjonalitet. Ikke bare fordi det ser blærete ut, men også fordi touch kommer til sin rett nettopp de stedene hvor en ultrabærbar briljerer: trange auditoriebord, møterom og flyseter.

Som på tidligere Zenbook-modeller er skjermen hengslet på undersiden av kabinettet. Det betyr at bakkanten av PC-en løftes litt fra bordet når skjermen åpnes, noe som er smart da det både gir en bedre skrivestilling og bedre luftgjennomstrømning i kabinettet.

Konklusjon

Hvis målet er ren bærbarhet, er Asus Zenbook S13 en av de mest vellykkede ultrabook-maskinene vi har testet. Bare få er like kompakte og lette som den. Og de fleste er enten kostbare, begrenset i ytelse – eller begge deler på en gang. Zenbook S13 er ikke en billig maskin, men prisen vil være overkommelig for de fleste. Og maskinen utmerker seg ved en nesten komplett mangel på kompromisser. Skjermen er høyoppløst og fargerik på en måte som kun OLED-skjermer makter. Og prosessoren er kvikk nok til alle kontoroppgaver.

Årets beste datatilbehør

HyperX ProCast

Nesten profesjonell kvalitet

HyperX ProCast er ikke en mikrofon du bare setter på bordet og putter i USB-porten. Men den ekstra kvaliteten veier opp for trøbbelet.

HyperX ProCast er en semiprofesjonell XLR-kondensatormikrofon. Det vil si at det krever en separat forforsterker for å få signalet forsterket til brukbar lydstyrke. Da mikrofonen er av kondensatortypen, må forforsterkeren også kunne levere 48 volt phantomspenning til strømforsyningen.

HyperX ProCast ligner en ekte lydstudiomikrofon med det sirkulære, gylne kondensatorelementet synlig gjennom mikrofongitteret. Og den har de innebygde funksjonene som forventes til profesjonelt bruk. Som bassfilter og en knapp som kan dempe lydnivået med 10 dB. Et elastikkoppheng (i den ildrøde fargen som HyperX alltid bruker) isolerer mikrofonen mot støt og vibrasjoner fra underlaget og stativet. Et avtakbart popfilter fullender inntrykket av seriøst verktøy.

HyperX ProCast leveres uten bordstativ, så man må også bruke mikrofonarm eller –

stativ. Alt ekstrautstyr gjør det vanskeligere og dyrere å ta den i bruk. Til gjengjeld er HyperX ProCast helt immun mot påvirkning fra omgivelsene, noe som vil gjøre hverdagen i strømming- eller podcaststudioet langt enklere. Selv når man banker på stativet med en finger, kommer ikke de minste mislyder gjennom!

Lydkvaliteten står heldigvis i stil med trøbbel og pris. Stemmer går klart, rent og usminket gjennom. Skal jeg utsette noe på kvaliteten, må det være en litt fremtredende diskant. Men heller ha rikelig diskant som kan dempes med EQ, enn en ullen topp. Popfilteret er ikke strengt nødvendig, men det fjerner små tendenser til overdrevne konsonanter.

Konklusjon

HyperX ProCast er dyrere enn de fleste streamingmikrofoner. Og den krever i tillegg investeringer i forsterker/mikser og stativ for å kunne brukes. Men den er også i en bedre klasse enn konkurrentene, og den vil gi dine podcasts eller streams en lydkvalitet som ligger litt nærmere skikkelig studiokvalitet.

Årets beste nettverksprodukt

Google Nest Wifi Pro

Enkleste Wi-Fi 6E-mesh

Google Nest Wifi Pro er både billig og superenkelt å sette opp. Og hastigheten kan vi ikke klage over.

Tredje generasjon av Googles mesh-system, Google Nest Wifi, har fått lagt til et ‘Pro’ i navnet. Det skyldes ikke at produktet er beregnet til profesjonell bruk, men understreker bare at routerne støtter Wi-Fi 6E.

Routerne er så totalt upåfallende at de bør kunne gli inn i enhver moderne innredning. Og det er bra, da de må stå fritt fremme for å få den beste rekkevidden.

Google sier at en enkelt router dekker boliger opptil 120 kvadratmeter. Og som en tommelfingerregel øker hver ekstra router dekningen med ytterligere 100 kvadratmeter. Google Nest Wifi Pro selges i pakker med tre stykker, som ifølge Google minst bør rekke til en bolig på opptil 320 kvadratmeter.

Det enkleste oppsettet noensinne

Oppsettet av nettverket er det enkleste vi har opplevd til nå! De tre enhetene i esken er helt like, så man slipper å bekymre seg for forholdet mellom router og aksesspunkt. Man tar en tilfeldig enhet fra pakken, setter den medfølgende nettverkskabelen i en av de to Ethernet-portene på routeren, og kobler den til internettmodemet. Resten sørger Google Home-appen for.

Google Home er nøkkelen

Nøkkelen til det enkle oppsettet er Google Home. Da Wi-Fi-en administreres av samme app som styrer det smarte hjemmet, er integrasjonen perfekt fra begynnelsen. Hvis en enhet er kompatibel med Home, fungerer den med nettverket.

Konklusjon

Google Nest Wifi Pro er ikke det raskeste Wi-Fi 6E mesh-systemet på markedet. Men prisen per router er også bare en tredjedel av hva de dyreste koster. Og man kan uten problemer oppnå god nok dekning til å strømme 4K-video i alle hjørner og kroker i hjemmet. Forutsatt at internettforbindelsen inn i huset er rask nok. Oppsettet er den enkleste på en router noensinne, og integrasjonen med Google Home er perfekt – så lenge du er villig til å legge livet ditt i hendene på Google.

Årets beste dataskjerm

MSI MP341CQ

Alt-mulig-skjermen

Bredskjermen MSI MP341CQ fungerer fint til det aller meste, og gir særdeles god oversikt. En monitor det er umulig å mislike.

Den kurvede MSI MP341CQ er en ganske stor skjerm på 34 tommer, men som bruker mesteparten av tommene i bredden. Den er nemlig ekstra bred, med størrelsesforholdet 21:9 i stedet for standard 16:9.

Den ekstra bredden er for eksempel kjekk når du spiller spill som gjør ekstra mye ut av en bred horisont. Men også i kontorsammenheng gjør det mye for opplevelsen. Det er nedtur å gå tilbake til 16:9 etter å ha hatt regnearkene spredt utover en 21:9 (eller 32:9) superbredskjerm.

100 Hz skjermfrekvens holder akkurat til spilling, og gir dessuten et flimmerfritt bilde til kontorarbeid og bildebehandling.

Akkurat god nok oppløsning

Oppløsningen er 3440 x 1440 piksler, som ikke er superoppløsning på noen måte, men akkurat nok til en god opplevelse. Vi ønsker selvsagt 2160 piksler i høyden, men da ville skjermen havnet i en helt annen prisklasse.

Kjempefint bilde

Det MSI-skjermen derimot byr på, er et skarpt bilde, med meget jevne og gode farger rett ut av esken. Den håndterer fargesjatteringer på glimrende vis, den har uniformt lys over hele flaten, med jevnt lys helt ut i kantene.

Bruk sRGB fargemodus for de mest nøytrale fargene. Du kan selvsagt bruke kalibreringsverktøy fra f.eks. CalibRite eller Datacolor, men i denne prisklassen er det få som finner det aktuelt. Da er det bra skjermen er så god som den er, rett ut av esken.

Buet skjerm gir jevnere bildeflate

Som kontorskjerm funker denne brillefint. Lysstyrken på VA-panelet er midt på treet, men svartnivået er bedre enn på mange andre konkurrerende skjermer med IPS-panel. Ulempen er en mindre god innsynsvinkel, men siden skjermen er buet, får du bedre lysstyrke og farger også helt ute i kantene.

Den vertikale spredningen er derimot begrenset, og for å unngå blasse farger nederst i bildet bør skjermen vinkles oppover, siden den er plassert lavere enn øyehøyde (stativet kan ikke justeres i høyden).

HDR-effekten på skjermen er begrenset, den kan du like gjerne skru av. Dette er like fullt en topp skjerm til prisen, og allsidigheten kan ingen true den på!

Årets beste Bærbare datamaskin, High-end

Apple MacBook Air 15″ M2

Det beste Mac-kjøpet

MacBook Air med 15-tommers skjerm, er perfekt for alle som trenger en kraftigere Mac med større skjerm.

Det er en lett og hendig maskin, tross at den er større enn 13-tommeren. Man kjenner det mest på vekten, som er 250 gram høyere, og så er den fire cm bredere. Så alle som så vidt får 13-tommeren ned i bagen, kan slite med å få plass til 15-tommeren. Tastaturet med fingeravtrykkleser, er det samme bakbelyste tastaturet vi allerede kjenner.

Men med den nye M2-prosessoren, er ytelsen betydelig bedre enn fra noen Intel-basert Air-modell, og i våre tester viser den seg også å være raskere enn forrige generasjon Apple Silicon med M1-prosessoren.

På testbenken

Ytelsen er naturligvis sammenlignbar med samme M2-prosessor i 13-tommers utgaven. En runde i Geekbench 5 gir sammenfallende score med små avvik i favør 15-tommeren. Samme test viser at den scorer bedre enn forrige generasjon MacBook Air med M1-prosessoren. Spesielt i multi core-testen, som viser hvordan krevende oppgaver løses av maskinen når den kjører alle kjernene.

Konklusjon

En MacBook Air 15 M2 er den perfekte bærbare Mac-en for mange som trenger en stor skjerm, høy ytelse til et bredt utvalg oppgaver, men som ikke vil betale et premium beløp for en pro-modell fra Apple. Den ekstra skjermflaten gir bedre plass til flere vinduer og oppgaver. Her er det plass til to dokumenter ved siden av hverandre, det er bedre plass til bilder i Lightroom, og ytelsen gir oppgavene dine kraft til å løse krevende beregninger i en kompleks skoleoppgave. Eller sette sammen sømløse 4K-videoer uten plagsomme avbrudd eller pauser. Det er ikke noe å tenke på.

Les videre med LB+

Kun 4 kr!

Høsttilbud

Tilgang til ALT innhold i 4 uker

LB+ Total mnd

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home i en måned

Populært!

LB+ Total 12 mnd

Tilgang til ALT innhold i et år (Mest å spare)

4,- / for 4 uker
49,- / for 30 dager
137,50 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse
Guide

Hva er balansert armatur?

Hva er balansert armatur i ørepropper?
Les mer
Scroll to Top