Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Acer Swift 5 (SF514-56T-706S)

Ligner en luksus-laptop

Acer Swift 5 ligner og oppfører seg som et direktørleketøy. Men den koster så lite at de fleste kan være med.

Skrevet av / 19.11.22 - 14:00
Acer Swift 5 (SF514-56T-706S)
John Hvidlykke

En bærbar datamaskin som skal brukes til studier eller i forbindelse med jobben, skal først og fremst være skikkelig bærbar. Slik at den kan være med i vesken, hvor enn du går og står. Ultrabook-maskinene er nettopp den type bærbare. Men de superslanke og lette PC-ene pleier å koste veldig mye penger.

Med sitt blå metallic aluminiumskabinett ligner Acer Swift 5 den typiske luksus-ultrabooken. Men den bare 15 mm høye og 1,2 kg lette bærbare PC-en koster bare halvparten av direktørleketøy som Dell XPS 13 Plus. Og selv om Swift 5 ikke er så knivskarpt designet som Dell-en, er den faktisk litt lettere og tynnere.

Med sitt blå metallic aluminiumskabinett ligner Acer Swift 5 den typiske luksus-ultrabooken. (Foto: Acer)

Så høyt oppløst som nødvendig

Acer Swift 5 har i den testede utgaven en 14-tommers skjerm med en oppløsning som med en umulig forkortelse kalles WQXGA. Det tilsvarer 2560 x 1600 piksler, og er altså behagelig høyere enn Full HD, men ikke så ekstrem (og kostbar) som 4K-oppløsning. Og for de fleste vil høyere oppløsning være irrelevant på en 14” skjerm, da det bare vil bety at tekst og ikoner må forstørres til 200 % i stedet for 150 % for å kunne ses. Skjermen er i 16:10-format.

Like vesentlig er det at skjermen har touch-funksjonalitet, som gjør det lettere å bruke maskinen når det ikke er plass til en mus. For eksempel i flyseter eller i tettpakkede auditorier. Skjermen er av Gorilla Glass; det har vi sett før. Men det er første gang jeg har møtt en skjerm med bakteriedrepende belegg slik at de fete fingeravtrykkene dine ikke vil utgjøre en helserisiko.

Tastaturet, som er i samme metallic blå farge som kabinettet, er av litt bedre enn gjennomsnittlig kvalitet, og man kan skrive ganske raskt på det. Acer har valgt å gjøre de ytterste tasterekkene smalere, i stedet for å la tastaturet gå til kanten av kabinettet.

Acer har valgt å gjøre de ytterste tasterekkene smalere, i stedet for å la tastaturet gå til kanten av kabinettet. (Foto: Acer)

Det virker litt billig (maskinen er billig), men årsaken er sannsynligvis at det skulle være plass til flere porter. Og det er det blitt: to USB-C-porter, to USB-A-porter og en HDMI-utgang. Ved siden av på/av knappen sitter også en fingeravtrykkleser.

Bygget over Intel EVO

Som de fleste Intel-baserte ultrabook-er i dag, er Acer Swift 5 bygget over Intel EVO-plattformen. Det er et glimrende utgangspunkt, som nesten uunngåelig fører til ganske fornuftige maskiner. Når EVO-logoen er på maskinen, er man sikret at det minst er 16 GB RAM og 512 GB SSD, samt Intel Iris Xe Graphics. Prosessoren kan til gjengjeld variere. I dette tilfellet er den imidlertid en virkelig kvikk Intel Core i7-1260P med 12 kjerner og 16 tråder. Det betyr omkring tre ganger mer regnekraft enn den typiske i7-prosessoren hadde for et par år siden. Og det er for øvrig også samme prosessor som i den førnevnte og dobbelt så dyre Dell XPS 12 Plus.

WQXGA-oppløsningen (2560 x 1600 piksler) er behagelig høyere enn Full HD – og billigere enn 4K. (Foto: Acer)

Benchmark

Med EVO-arkitektur på hovedkortet er resultatet av våre Benchmark-målinger ikke særlig overraskende. Og prosessoren er også velkjent, så at den er rask kommer heller ikke som noen overraskelse. Men sett i forhold til prisen er det hele faktisk ganske overraskende. På ikke bare de fleste, men samtlige punkter overgår Acer Swift 5 nemlig den dobbelt så dyre Dell XPS 13 Plus, som for øvrig er bygd over stort sett den samme maskinvaren!

Prosessortesten Geekbench 5 ender med en score på henholdsvis 9225 i multi-core og 1716 i single-core. Det er virkelig flott. Og rikelig til enhver form for kontorarbeid.

Det samme kommer frem av Office-simuleringen PCMark 10, som ender på 5708. Vi har sett den høyere. Men bare på kostbare gaming-fartsmonstre.

Intel Iris Xe-grafikken er god til det den er beregnet til, nemlig å sikre en glatt avvikling av Windows-grensesnittet. 3D-grafikk er ikke dens force. Men du kan akkurat klare å spille litt Counterstrike eller League of Legends etter kontortid.

3DMark Time Spy-testen ender med et resultat på 1775. Den mindre krevende 3DMark Fire Strike får en score på 4795.

Batteritiden er med sine tre timer og 17 minutter tilstrekkelig til en hel dag på kontoret. Og da maskinen lades med USB-C, kan du nødlade med de fleste mobilladere hvis du måtte jobbe overtid.

Konkurrenter

EVO-maskiner er det mange av, men de fleste er dyrere enn Acer Swift 5. I prissjiktet har vi i år bare testet Huawei Matebook 14, som hadde samme skjermoppløsning, men måtte nøye seg med en noe langsommere prosessor.

Dell XPS 13 Plus har samme ytelse, men langt høyere pris. Så kan du nøye deg med WQXGA-oppløsning på skjermen og en mer jordnær design, er det mye penger å spare.

Konklusjon

Acer Swift 5 er en ualminnelig velkonstruert ultrabook-maskin til en virkelig god pris. Prosessoren er stjernen i forestillingen, men det er både grafikk, RAM og lagerplass nok til å konkurrere med mer luksuspregede modeller. Og Swift 5-eren ser for øvrig ikke det minste billig ut. Hvis du mangler en praktisk PC du kan putte i vesken til hverdags, og som er så lett og kompakt at du lurer på om du har husket å få den med, så er det ikke mye å tvile på.

Karakter
Acer Swift 5 (SF514-56T-706S)
Premium

Home mener

Høyoppløst skjerm og rask prosessor i fin innpakning til en virkelig bra pris. Det er ingen virkelige klagepunkter. Det måtte i tilfelle være den middelmådige batteritiden.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du ha ekstra skjerm til menyen?

Kjøp én - betal for tre

To-i-en-PC som har alt

Fy søren ... hvor rask den er!

For to år siden ville det ha kostet dobbelt så mye

Glimrende allround Mac

Usynlig mesh må ikke gjemmes bort

Mac in Black

Sei egoist-router

Laptopbrukere blir avhengige av denne

Chromebooks på skolebenken

Grønt fremskritt i små trinn

Lyd & Bilde
Scroll to Top