: American Hustle

Blu-ray anmeldelse

I American Hustle tar regissøren oss med på en berg-og-dalbane-tur av en karikert krimhistorie på slutten av 1970-tallet.
Karakter
Drama
American Hustle
Annonse
Annonse
forfatter

Filmen er en orgie i farger og herlig karikerte personer fra smågangsterlivet på Østkysten mot slutten av 1970-tallet – både David Russell (regi, Silver Linings Playbook) og Eric Singer (manus) har denne gangen tatt den «helt ut» – og lykkes storveis med det!

Vi følger den småkriminelle Irving Rosenfeld (Christian «Batman» Bale) som allierer seg med Sydney Prosser (Amy Adams) i en herlig svindel med lån (som kunden aldri får) og salg av stjålne/falske kunstverk. Sammen er duoen dynamitt, og pengene strømmer inn – inntil FBI, ved agent Richie DiMaso (Bradley Cooper), setter en stopper for det hele. Når alternativet er år i fengsel samarbeider paret om å avsløre andre storsvindlere.

Historien bygger, løselig, på den såkalte «Abscam»-skandalen fra slutten av 1970-tallet, der fremtredende politikere ble avslørt i å ta i mot store bestikkelser fra en fiktiv araber-sjeik. Midt i stormens øye, mellom kongresspolitikere, lokale borgermestere fra New Jersey, mafiaen og FBI, befinner våre antihelter seg – og de gjør sitt beste for å overleve.

Selvsagt har man skapt både historien og karakterene slik at vi blir sittende godt plassert i godstolen, med en sixpack iskold Aass Classic i den ene hånden og snacksposen i den andre, mens vi ubekymret heier på småskurkene. I stor grad umoralske karakterer, men som på mesterlig vis fremstilles i all sin menneskelige svakhet, godt hjulpet av stjerneskuespill av Bale og Adams, samt Jennifer Lawrence som Bales noget enkle og forsmådde kone.

Historien er enkel og fortalt rett på, men karakterene, replikkene og skuespillerne løfter dette til en liten høydare. I tillegg har kostyme- og rekvisittavdelingen fått fritt spillerom og «ubegrenset» budsjett. Vi merker oss at Amy Adams skifter kjole hvert åttende minutt, konstant med en like stor kløft, og som oftest med en ’70-talls permanent som det virkelig skriker av! Og Bale viser nok en gang hvor langt han er villig til å gå i menneskelig forfall for å leve seg inn i rollen, her må han ha lagt på seg minst 20 kg. for å fremstille den blekfete gangsteren med tidenes mest herlige hentesveis; det stikk motsatte han gjorde som radmager i The Machinist (2004). I en fantastisk birolle får vi Robert De Niro som selveste «Gudfaren» – hans beste filmrolle på mange år.

Annonse

Alt i alt en stilsikker gangsterkomedie, der alle forsøker å lure alle, mens vi blir sittende måpende og bivåne galskapen og det herlig karikerte miljøet. Fem soleklare, topp underholdende, stjerner!

Billedkvaliteten er bevisst gjort i en fargepalett tilpasset 1970-tallet, med gulbrun sjattering og overdrevet kornet. Det kler filmen, men vi kunne ønsket oss bedre kontraster og skarphet. Lydsporet (dts-MA 5.1) er simpelthen strålende og bringer tydelig frem de mange små detaljene i det svært rike surroundsporet – samtidig som talen er spot on. Bonusmessig blir vi avspist med en kort (dog bra) bakomfilm på kun 16 minutter, samt en del utelatte scener. Her burde det finnes et hav av interessant materiale å ta av!

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 49 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Fakta
  • Release: 18. juni 2014   Regi: David O. Russell
  • Med: Christian Bale, Bradley Cooper, Jennifer Lawrence, Amy Adams, Jeremy Renner, Louis C.K.
  • Genre: Drama
  • Land: USA
  • År: 2013
  • Tid: 2:18 t.
IMDB Rating

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Bildes dedikerte filmanmelder, samt administrerende direktør. Tor har jobbet i L&B siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner eiere av et magasinforlag, med blant annet et filmmagasin i porteføljen, en interesse han har dratt med seg inn i L&B. Tor er utdannet cand.polit. fra UiO, men finner seg meget godt til rette bak rattet i en mediebedrift.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Serieversjonen av den svenske filmsuksessen leverer mer av det samme, i et heseblesende, men etter hvert repeterende, tempo.
At 40 % av spanske menn går på horehus var en sjokkerende nyhet for oss – men jammen makter ikke Álex Pina å lage heidundrende underholdning ut av tragedien.
April byr på mye snadder fra strømmetjenestene, nå kan du også strømme innhold fra nykommeren Paramount+.
En hyperaktiv, sterkt alkoholisert og gudbenådet sjarmerende flyvertinne, kan det virkelig bli god underholdning ut av.
Det blir definitivt ingen ekte påskeferie uten thriller og/eller påskekrim!
Den etterlengtede oppfølgeren til det friske pustet av en superheltfilm, Wonder Woman, ender opp som årets største skuffelse.
Nykommeren Paramount+ lanseres med Maisie Williams som rappkjeftet eremitt som brått slippes ut i det fri. Morsomst, men noget uforløst.
Disney+ beviser at det fortsatt er mer spennende materiale å formidle fra det rikholdige Marvel-universet.
Mange filmer har i ettertid blitt «pusset» på av en misfornøyd regissør – men ingen så omfattende som Justice League.
En av 1980-tallets store komikere, Eddie Murphy, forsøker virkelig hardt å gjenopplive komiklassikeren – men ender opp med å servere en langt mindre sjarmerende kopi.
Oppfølgeren følger i de samme fascinerende fotsporene som førstesesongen – og det i seg selv er ikke negativt.
Årets første vårmåned byr lyse, snøfrie dager, og mengder av spennende innhold fra strømmetjenestene.
New Orleans’ mest respekterte dommer havner i gjørme til langt oppover livet.
Hva om det var Sovjetunionen som først fikk plassert en mann på Månen?
Big Sky er det levende beviset på at selv en av bransjens mest erfarne, og anerkjente, serieskapere kan bomme.
Tom Hanks briljerer i sobert western-epos med hjertet på rett sted.