annonse
annonse
annonse
TEST:

MSi GS73VR-7RF Stealth Pro

annonse
Legg til som favoritt
MSi’s kompakte spillmaskin rommer mye lekkert under det sorte aluminiumskallet. Men det koster.
Pluss lbadvantages
Kraftig maskinvare i superslank innpakning. Prosessor, diskstasjon, tastatur og lyd er alle hentet fra øverste hylle.
Minus lbdisadvantages
Bare GeForce GTX 1060-kort. Du kan godt finne raskere maskiner til samme pris, men da blir de større og tyngre.

For de fleste av oss er datamaskinen blitt en hverdagsgjenstand som vi ofrer like mye omtanke som kaffemaskinen – og vi kjøper den ofte på samme sted. Det finnes imidlertid fortsatt datamaskiner som hever seg pris- og ytelsesmessig langt over den brede mellomklassen. Vi snakker om gaming-maskiner. Her finner vi samme grad av oppfinnsomhet, dedikasjon og prissetting som i hi-fi-verdenens high-end-segment.

Vi har tidligere testet modeller fra MSi’s Stealth-serien, som er dedikerte spillmaskiner, men med et mer diskré og ikke minst kompakt ytre. Det gjelder også GS73VR, som er en 17” maskin litt under to cm tykk og bare 2300 gram tung. Det er litt tynnere og lettere enn foregående Stealth-modeller, samtidig som innmaten selvfølgelig er oppgradert. På utsiden svarer GS73VR fint til ”Stealth”-navnet. Lokk og innmat er i sort børstet aluminium, og uten annen dekorasjon enn signaturen og den røde dragelogoen. Den er altså nesten diskré nok til å kunne tas opp av vesken i et forretningsmøte. Men glem alt om å forsøke å bruke den på flyturen. Både størrelse og batteritid forhindrer dette.

Det er porter til omtrent hva som helst på GS73VR. Inklusiv MiniDisplayPort og USB-C med Thunderbolt. Sistnevnte betyr også at du i prinsippet kan koble til et kraftigere, eksternt grafikkort, hvis det innebygde ikke er nok.

Det burde det imidlertid være, et langt stykke på vei. GS73VR er utstyrt med et Nvidia GeForce GTX 1060-kort med 6 GB video RAM. Det er Nvidias tredje raskeste PC-grafikkprosessor i øyeblikket. Og det er for øvrig det eneste stedet man kan hevde at det er spart på noe. Skjermen har 4K Ultra HD-oppløsing (3840 x 2160 piksler), med en oppdateringshastighet på hele 60 Hz. Prosessoren er nyeste versjon av Intels Core i7-prosessor på 2,8 GHz. Det er 16 GB RAM, og både fysisk disk på 2 TB og en rask SSD på 512 GB. Av annet maskinvare-snadder kan nevnes tastatur fra Steelseries og lydkort med ESS Sabre DAC. Hvilken versjon som brukes i testmaskinen, opplyser MSi ikke noe om, men ESS Sabre er en kjent chip i hi-fi-verdenen, også i det dyre sjiktet.

(Foto: Produsenten)

Ultrahøy – kanskje for høy

Skjermen har ultraskarp 4K-oppløsning, og er i tillegg både lyssterk og har god fargebalanse. Til Windows, og spesielt til grafikk og video, er den skyhøye oppløsningen en ubetinget fordel. Spesielt når programmene utnytter grafikkprosessoren, som for eksempel er tilfellet med Adobe Creative Suite.

Mens skjermen er fremragende til tungt grafikkarbeid, er det mer diskutabelt i hvor høy grad oppløsningen er nyttig til spill. Nyere 3D-spill kan i prinsippet nå et ekstra nivå av realisme. Men 4K-bildet krever fire ganger så mye datakraft til å animere som et HD-bilde. Og her er GeForce GTX 1060-kortet for kleint til å trekke lasset på de nyeste spillene. For å sette oppløsningen i perspektiv, er det stort sett like mange punkter på 17,3”-skjermen som det er på lerretet i en topp moderne 3D-kinosal. Et annet problem er at mange spill fortsatt overhodet ikke er beregnet til å håndtere 4K-oppløsningen, og dialogboksene blir derfor frimerkesmå, og kan kun leses med lupe.

Der hvor en slik maskin for alvor kommer til sin rett, er og blir på slagmarken. Om det enten er i LAN-partyets mørke eller hjemme, hvor man med fordel kan koble den til skikkelige aktive høyttalere for å få gleden av den gode digitalkonverteren. Tastaturet er så raskt og følsomt som man kan vente av et membrantastatur, og RGB-belysningen kan programmeres til alt fra en diskré glød til en blinkende diskofargeorgie. Og selv om grafikkortet er i den nesten betalbare enden av skalaen, er det krefter nok til å kjøre de fleste spill i superskarp kvalitet. Det er imidlertid en fordel å heve bakparten av maskinen litt, slik at det er fri adgang til luftinntaket på undersiden. For maskinen blir varm når den er i gang med 3D-arbeidet!

Benchmark

I en gaming-maskin er grafikkhastigheten alfa og omega. MSi GS73VR er utstyrt med Nvidias GeForce GTX 1060-grafikkprosessor. Det er nyeste generasjon, men ikke toppmodellen. Med en 3D Mark 15-score på 9714 viser MSi-en seg litt raskere enn maskiner basert på forrige generasjons toppmodell, GeForce GTX 980. Men den ligger fortsatt et godt stykke under den GTX 1070-baserte Asus ROG G752V, som vi testet i oktober 2016, og som med en 3D Mark 15-score på 18 330 fortsatt er rekordholderen.

I Geekbench-testen, som alene måler prosessorens regnekraft, scorer GS73VR 3203 i single-core og 13 514 i multi-core. Single-core-resultatet er på nivå med de fleste andre i7-maskiner vi har testet, men multi-core-resultatet er blant de høyeste vi har sett, noe vi tilskriver den helt nye syvendegenerasjonsprosessoren. Den er litt, men ikke voldsomt mye raskere enn forgjengerne.

De mer generelle testene Basemark 3.0 (score 562,88) og Cinebench R15 (94,55 fps/726 cb) vitner om at vi har å gjøre med en maskin som behersker henholdsvis nettsurfing og grafikkrendering utmerket. Men resultatene er på den andre siden ikke mye bedre, enn en billigere maskin med Core i7-prosessor og tilstrekkelig med RAM vil oppnå.

Den innebygde SSD-harddisken er til gjengjeld virkelig rask. En overføringshastighet på like under 1,4 GB i sekundet, paret med en ubetydelig søketid, betyr at du aldri må vente lenge på at maskinen starter opp, og de viktigste programmene leses inn. Store spill må imidlertid fortsatt lagres på den noe langsommere konvensjonelle harddisken.

Til slutt viser batteritesten Futuremark Peacekeaper, at en rask prosessor og en stor, lyssterk skjerm på en lettvektsmaskin ikke er oppskriften på lang brukstid vekke fra stikkontakten. En time og 25 minutter tok det å tappe batteriet. Det er kort tid, selv i forhold til andre spillmaskiner.

<
>
(Foto: Produsenten)

Konklusjon

Som (nesten) sivil utseende gaming-notebook er MSi GS73VR i fare for å plassere seg mellom to, eller kanskje enda tre stoler. Den ender likevel med å klare balansegangen mellom spillytelse og seriøs grafikk utmerket. Den koster fryktelig mange penger, og man kan godt få enda større grafikkmuskler til samme pris. Men hvis behovet for bærbarhet veier tungt – hva det i sakens natur ofte gjør på en bærbar datamaskin – kan den for mange være et passende kompromiss. Også selv om proff-gamere vil rynke på nesten over å måtte nøye seg med det tredje raskeste grafikkortet på markedet akkurat nå. I realiteten svarer ytelsen fortsatt til hva man for et år siden fant i de absolutt kraftigste bærbare grafikkmonstre. Det betyr at alt unntatt de aller nyeste spillene vil kjøre glatt. Spesielt hvis man unnlater å sette samtlige innstillinger til maksimum samtidig. Tilhører man til gjengjeld den lille eliten av virkelig seriøse spillere, vil man velge en maskin hvor en større del av ressursene er brukt på grafikkprosessoren.

 • Operativsystem: Windows 10
 • Prosessor: 2,8 GHz Intel Core i7-7700HQ (quad-core, 8 tråder)
 • Skjerm: 17,3” Ultra HD (3840 x 2160 piksler) @ 60 Hz
 • Minne: 16 GB
 • Grafikk: Nvidia GeForce GTX 1060 med 6 GB RAM
 • Harddisk 512 GB SSD, 2 TB HDD
 • Mål: 41,2 x 2,0 x 28,5 cm (BxHxD)
 • Vekt: 2,3 kg.
 • Integrert HD-webcam, Wifi 802ac, Bluetooth 4.1, Gigabit Ethernet, 1 x USB-C (Thunderbolt),
  3 x USB 3.0, 1 x Mini DisplayPort, HDMI, digital lyd ut, mikrofon, lyd inn/ut, kortleser
 • Pris: 25.990 kr
 • www.msi.com

Pris: 25990 kr
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.
  Har du noe å tilføye?
  Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

  Her var det ingen omtaler enda.

  Vær den første til å skrive en da vel!

  Kommentarfeltet er åpnet mellom 06:30 - 23:00.

  Legg igjen en kommentar

  Les også

  IFA 2019: Huawei FreeBuds 3 tar opp kampen mot Apples AirPods

  IFA 2019: Huawei FreeBuds 3 tar opp kampen mot Apples AirPods

  Med FreeBuds 3 har Android-brukere nettop fått deres egne “AirPods”.
  IFA 2019: Nye toner fra Philips

  IFA 2019: Nye toner fra Philips

  Efter en turbulent tid med skiftende eiere er lyddivisionen av Philips tilbake på sporet.
  IFA 2019: Få eier smart-hjem-gadgets

  IFA 2019: Få eier smart-hjem-gadgets

  Mange er interessert i det smarte hjem, men kun 11 prosent eier faktisk et relateret produkt, viser en fersk undersøkelse
  IFA 2019: Hodetelefoner fra DALI

  IFA 2019: Hodetelefoner fra DALI

  DALI overrasker med to trådløse hodetelefoner, henholdsvis med og uten ANC.
  IFA 2019: Philips stopper snorkingen og gir deg bedre nattesøvn

  IFA 2019: Philips stopper snorkingen og gir deg bedre nattesøvn

  Philips SmartSleep Snoring Relief Band er det idiomatiske navnet på et nytt produkt, som skal forhindre snorking
  Netgear Orbi WiFi 6 Mesh System

  IFA 2019: Mesh-nettverk gir ekte trådløs gigabit-hastighet

  Om du ønsker maksimal hastighet på ditt trådløse nettverk, og er villig til å betale for det, har Netgear svaret med Orbi WiFi 6 Mesh System.
  Razer Blade Stealth 13 16_9

  IFA 2019: Razer er først med gaming ultrabook

  Blade Stealth 13 er den første ultrabærbare spill-PC-en. Billig? Nei. Praktisk? Det vil vi tro.
  IFA 2019: Acer Swift 5 er verdens letteste 14” bærbar

  IFA 2019: Acer Swift 5 er verdens letteste 14” bærbar

  Den nyeste generasjonen av Acer Swift 5 har nye 10. generasjons Intel Core- prosessor samt NVIDIA GeForce MX250-grafikk og veier bare 990 gram.
  annonse
  Lukk meny