annonse
annonse

Huawei Matebook HZ-W19

Plass til forbedringer

Huawei Matebook er kinesernes første forsøk med 2-i-1 Windows-maskiner.

Pluss
Lekker design og god byggekvalitet, med lekkert tastatur-cover i lær. I tillegg kommer lynrask fingeravtrykkleser.
Minus
Meget dårlig batterilevetid. Uten hodetelefoner er lyden en tynn kopp te.

Huawei Matebook så vi første gang på Mobile World Congress i Barcelona tidligere på året. Det var den gangen litt av en overraskelse at den kinesiske mobilgiganten plutselig ville blande seg i et marked for Windows-maskiner, som ellers er fylt godt opp med sterke aktører – som Microsoft selv, men også selskaper som Dell, HP og Lenovo. Men faktisk hadde også Samsung med Galaxy TabPro S kort tid i forveien lansert et lignende produkt. For akkurat 2-i-1-maskiner er et av de få områdene som opplever vekst for tiden, mens markedet for både nettbrett og vanlige bærbare maskiner er nedadgående.

Det er så vidt vi vet første gang Huawei kaster seg ut i det å produsere en Windows-maskin, så vi har vært spente på å få testet Matebook for å se om den kan måle seg med den absolutte referansemodellen i kategorien, Microsofts egen Surface Pro 4.

Det korte svaret er at det kan den ikke, men den klarer seg tross alt bedre enn nevnte Samsung Galaxy TabPro S.

 

Utseende og design

Hvis du har sett en iPad Pro, vet du hvordan Huawei Matebook ser ut. I rettferdighetens navn er det vel bare et begrenset antall måter man kan skru en datamaskin sammen, som dypest sett er en håndholdt touch-skjerm. Men skal vi ikke bare nøye oss med å si at Apples designere kan være stolte over hvor mye inspirasjon Huawei hentet da de designet Matebook?

Flott er den i hvert fall, og det er ikke blitt spart på noe. Matebook kommer med en unibody-ramme av metall i avrundet design, og veier kun 640 gram, til tross for at skjermen er 12” stor. Til sammenligning veier den store iPad Pro med 12,9” skjerm 723 gram, mens konkurrentene fra Microsoft og Samsung, Surface Pro 4 og Galaxy TabPro S veier henholdsvis 786 og 693 gram.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor
(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

På høyre side er det to knapper som styrer lydstyrken, og mellom dem sitter en ytterst diskré fingeravtrykkleser, som vi kommer tilbake til om litt. I tillegg er det kun USB-C-porten og en kontakt til hodetelefonene som bryter den glatte metalloverflaten.

Med i pakken får man et kombinert etui og tastatur, det såkalte Portfolio Keyboard, som er lekkert fremstilt i bløtt lær på utsiden, mens selve tastaturet er nær på å være i full størrelse. Huawei Matebook plasseres i coveret via en magnet, og kan – som Samsung Galaxy TabPro S – plasseres i to forskjellige vinkler i forhold til tastaturet. Men i motsetning til Samsung har Huawei funnet et par vinkler som fungerer i praksis. Takk for det.

Denne typen av 2-i-1-maskiner er ikke egnet til å brukes alle steder, hvis man vil benytte tastaturet. Konstruksjonen er litt for vaklevoren til å ha i fanget, og fungerer faktisk bare om man har den stående på et bord foran seg. Men det gjelder jo også for konkurrentene i klassen.

Men når det er sagt, skal Huawei Matebook ha ros for sitt tastatur, som både er stort nok til at man treffer, har en god vandring, og for øvrig er bakbelyst slik at man kan se hva man skriver i mørke.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Skjerm og lyd

Matebook har en meget flott og lyssterk IPS-skjerm. Enkelte vil hevde at en AMOLED-skjerm som den på Samsung Galaxy TabPro S, alltid vil være en IPS-skjerm overlegen, men vi synes nå at det mer naturlige fargespekteret og den behagelige fargetemperaturen, gjør skjermen på Matebook minst like god som den som sitter i konkurrenten.

Til gjengjeld har Huawei Matebook til felles med Galaxy TabPro S at den også kommer med en relativt lavoppløst skjerm (2160 x 1440 piksler) i forhold til referansemodellen fra Microsoft, som fortsatt kan skryte av en oppløsning på 2736 x 1824 piksler, fordelt på en litt større 12,3” skjerm.

Hva lyden angår blir vurderingen vår litt schizofren. Med hodetelefoner spiller Matebook rett og slett med så mye bass, at hodetelefonene danser rundt på hodet. Det er helt vilt. Og det vel å merke uten forvrengning, og uten at vi har noe å klage over når det gjelder de øvrige frekvensområdene.

Uten hodetelefoner er lyden til gjengjeld enn tynn kopp te. På dette punktet kan Matebook slett ikke måle seg med forbildet iPad Pro.

 

Ytelse og konfigurasjon

Det finnes stort sett ingen prosessor fra Intel på markedet akkurat nå som er svakere enn Core m-varianten som sitter i utgaven av Matebook-en vi har testet. Men det er akkurat den samme som satt i vårt testeksemplar av Galaxy TabPro S, som også hadde like stort minne (4 gigabyte) og lagringskapasitet (128 gigabyte), så det gjør de to maskinene direkte sammenlignbare. Og hva ytelsen angår, er det altså Matebook som klarer seg best. Ikke bare i Benchmark-testen, men også i daglig bruk.

Men med et svært alvorlig unntak, som er batteritiden. Den er rett og slett så dårlig at vi måtte teste flere ganger for å være sikre på at det kunne være riktig. 3 timer og 10 minutter holder Matebook under maksimal belastning, og det gir en realistisk batterilevetid ved daglig bruk på under 5 timer, noe som er i underkant for en enhet som er skapt til å være mobil og fleksibel.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Til gjengjeld må vi huske å rose fingeravtrykkleseren, som virker helt etter hensikten, og faktisk er lynrask.

Vær oppmerksom på at minnet ikke kan utvides – kun via eksterne disker eller minnekort. Som så må kobles til via adapter, da TabPro S i likhet med Apple 12” MacBook bare har tilkoblingsmulighet via USB-C.

 

Konklusjon

Skal du velge en Huawei Matebook eller en Samsung Galaxy TabPro S? Svaret er ganske lett. Du velger en Huawei. Den er litt bedre på de fleste punktene (med unntak av batteritiden), men koster over tusen kroner mindre enn konkurrenten.

Til gjengjeld kan du faktisk få en Microsoft Surface Pro 4 med akkurat samme konfigurasjon som vårt testeksemplar, til en enda lavere pris – inklusiv tastaturcover – og det er og blir et bedre produkt enn både Huawei Matebook, Samsung Galaxy TabPro S og alle de andre konkurrentene.

Huawei Matebook fås også i en konfigurasjon med Core m5 prosessor, 8 gigabyte RAM og 256 gigabyte SSD-lagring. En pen og lærkledt dokk kan kjøpes som tilbehør, men følger ikke med i pakken.

Huawei Matebook så vi første gang på Mobile World Congress i Barcelona tidligere på året. Det var den gangen litt av en overraskelse at den kinesiske mobilgiganten plutselig ville blande seg i et marked for Windows-maskiner, som ellers er fylt godt opp med sterke aktører – som Microsoft selv, men også selskaper som Dell, HP og Lenovo. Men faktisk hadde også Samsung med Galaxy TabPro S kort tid i forveien lansert et lignende produkt. For akkurat 2-i-1-maskiner er et av de få områdene som opplever vekst for tiden, mens markedet for både nettbrett og vanlige bærbare maskiner er nedadgående. Det er så vidt vi vet første gang Huawei kaster seg ut i det å produsere en Windows-maskin, så vi har vært spente på å få testet Matebook for å se om den kan måle seg med den absolutte referansemodellen i kategorien, Microsofts egen Surface Pro 4. Det korte svaret er at det kan den ikke, men den klarer seg tross alt bedre enn nevnte Samsung Galaxy TabPro S.  

Utseende og design

Hvis du har sett en iPad Pro, vet du hvordan Huawei Matebook ser ut. I rettferdighetens navn er det vel bare et begrenset antall måter man kan skru en datamaskin sammen, som dypest sett er en håndholdt touch-skjerm. Men skal vi ikke bare nøye oss med å si at Apples designere kan være stolte over hvor mye inspirasjon Huawei hentet da de designet Matebook? Flott er den i hvert fall, og det er ikke blitt spart på noe. Matebook kommer med en unibody-ramme av metall i avrundet design, og veier kun 640 gram, til tross for at skjermen er 12” stor. Til sammenligning veier den store iPad Pro med 12,9” skjerm 723 gram, mens konkurrentene fra Microsoft og Samsung, Surface Pro 4 og Galaxy TabPro S veier henholdsvis 786 og 693 gram. [caption id="attachment_66673" align="alignnone" width="460"](Foto: Produsenten) (Foto: Produsenten)[/caption] På høyre side er det to knapper som styrer lydstyrken, og mellom dem sitter en ytterst diskré fingeravtrykkleser, som vi kommer tilbake til om litt. I tillegg er det kun USB-C-porten og en kontakt til hodetelefonene som bryter den glatte metalloverflaten. Med i pakken får man et kombinert etui og tastatur, det såkalte Portfolio Keyboard, som er lekkert fremstilt i bløtt lær på utsiden, mens selve tastaturet er nær på å være i full størrelse. Huawei Matebook plasseres i coveret via en magnet, og kan – som Samsung Galaxy TabPro S – plasseres i to forskjellige vinkler i forhold til tastaturet. Men i motsetning til Samsung har Huawei funnet et par vinkler som fungerer i praksis. Takk for det. Denne typen av 2-i-1-maskiner er ikke egnet til å brukes alle steder, hvis man vil benytte tastaturet. Konstruksjonen er litt for vaklevoren til å ha i fanget, og fungerer faktisk bare om man har den stående på et bord foran seg. Men det gjelder jo også for konkurrentene i klassen. Men når det er sagt, skal Huawei Matebook ha ros for sitt tastatur, som både er stort nok til at man treffer, har en god vandring, og for øvrig er bakbelyst slik at man kan se hva man skriver i mørke. [caption id="attachment_66672" align="alignnone" width="460"](Foto: Produsenten) (Foto: Produsenten)[/caption]

Skjerm og lyd

Matebook har en meget flott og lyssterk IPS-skjerm. Enkelte vil hevde at en AMOLED-skjerm som den på Samsung Galaxy TabPro S, alltid vil være en IPS-skjerm overlegen, men vi synes nå at det mer naturlige fargespekteret og den behagelige fargetemperaturen, gjør skjermen på Matebook minst like god som den som sitter i konkurrenten. Til gjengjeld har Huawei Matebook til felles med Galaxy TabPro S at den også kommer med en relativt lavoppløst skjerm (2160 x 1440 piksler) i forhold til referansemodellen fra Microsoft, som fortsatt kan skryte av en oppløsning på 2736 x 1824 piksler, fordelt på en litt større 12,3” skjerm. Hva lyden angår blir vurderingen vår litt schizofren. Med hodetelefoner spiller Matebook rett og slett med så mye bass, at hodetelefonene danser rundt på hodet. Det er helt vilt. Og det vel å merke uten forvrengning, og uten at vi har noe å klage over når det gjelder de øvrige frekvensområdene. Uten hodetelefoner er lyden til gjengjeld enn tynn kopp te. På dette punktet kan Matebook slett ikke måle seg med forbildet iPad Pro.  

Ytelse og konfigurasjon

Det finnes stort sett ingen prosessor fra Intel på markedet akkurat nå som er svakere enn Core m-varianten som sitter i utgaven av Matebook-en vi har testet. Men det er akkurat den samme som satt i vårt testeksemplar av Galaxy TabPro S, som også hadde like stort minne (4 gigabyte) og lagringskapasitet (128 gigabyte), så det gjør de to maskinene direkte sammenlignbare. Og hva ytelsen angår, er det altså Matebook som klarer seg best. Ikke bare i Benchmark-testen, men også i daglig bruk. Men med et svært alvorlig unntak, som er batteritiden. Den er rett og slett så dårlig at vi måtte teste flere ganger for å være sikre på at det kunne være riktig. 3 timer og 10 minutter holder Matebook under maksimal belastning, og det gir en realistisk batterilevetid ved daglig bruk på under 5 timer, noe som er i underkant for en enhet som er skapt til å være mobil og fleksibel. [caption id="attachment_66670" align="alignnone" width="460"](Foto: Produsenten) (Foto: Produsenten)[/caption] Til gjengjeld må vi huske å rose fingeravtrykkleseren, som virker helt etter hensikten, og faktisk er lynrask. Vær oppmerksom på at minnet ikke kan utvides – kun via eksterne disker eller minnekort. Som så må kobles til via adapter, da TabPro S i likhet med Apple 12” MacBook bare har tilkoblingsmulighet via USB-C.  

Konklusjon

Skal du velge en Huawei Matebook eller en Samsung Galaxy TabPro S? Svaret er ganske lett. Du velger en Huawei. Den er litt bedre på de fleste punktene (med unntak av batteritiden), men koster over tusen kroner mindre enn konkurrenten. Til gjengjeld kan du faktisk få en Microsoft Surface Pro 4 med akkurat samme konfigurasjon som vårt testeksemplar, til en enda lavere pris – inklusiv tastaturcover – og det er og blir et bedre produkt enn både Huawei Matebook, Samsung Galaxy TabPro S og alle de andre konkurrentene. Huawei Matebook fås også i en konfigurasjon med Core m5 prosessor, 8 gigabyte RAM og 256 gigabyte SSD-lagring. En pen og lærkledt dokk kan kjøpes som tilbehør, men følger ikke med i pakken.
Vi tester over 450 produkter i året, les denne testen og få full tilgang til Lyd & Bilde
Allerede abonnent? Logg inn
Prøveabonnement
0,-
Fri tilgang til lydogbilde.no
Bronseabonnement
425,-pr/halvår
1/2 år (6 utgaver) Digitalutgaven Fri tilgang til lydogbilde.no
Sølvabonnement
749,-pr/år
Mest populær
1 år (11 utgaver) Velkomstgave Fri tilgang til lydogbilde.no Digitalutgaven
Gullabonnement
1149,-pr/år
1 år (11 utgaver) Ny digital film hver måned Velkomstgave Fri tilgang til lydogbilde.no Digitalutgaven
Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Måned kr 49,-
Med et abonnement på Lyd & Bilde får du:
Fri tilgang til lydogbilde.no Digitalutgave (iPad/Android) hver måned Betydelig rabatt Velg selv lengden på ditt abonnement, med eller uten SF Anytime Flott velkomstgave på årsabonnement
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.
  • Operativsystem: Windows 10 Home
  • Prosessor: 2,2 GHz 6. generasjon Intel Core m3-6Y30 prosessor
  • Minne: 4 GB RAM / 128 GB SSD
  • Skjerm: 12" Full HD+ IPS, 2160 x 1440, 216 ppi
  • Tilkoblinger: USB-C, 802.11 ac/a/b/g/n, Bluetooth 4.1
  • Mål: 278,8 x 194,1 x 6,9 mm (kun nettbrett)
  • Vekt: 640 g (kun nettbrett)
  • Batteri: 4430 mAh Li-Polymer batteri
Pris: 9495,-

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.
gruppetest
7 par vegghøyttalere

Lyd, lyd fra veggen der

Hvorfor skal du godta middelmådig lyd, bare fordi du ikke ønsker store, prangende høyttalere i stua?

test
Leica Q2

Verdens beste ­kompaktkamera

Når kun det beste er godt nok, kan Leica Q2 være svaret.

anmeldelse
Quicksand – Störst av allt, sesong 1

Skremmende samtidsdrama

Skremmende drama som bringer den amerikanske våpenkulturen inn i vår egen trygge bakgård.

Annonsørinnhold
Asus Zenbook-serie

Asus går helt til kanten med ny Zenbook-serie

17 timers batteritid, en skjerm som utgjør 95 prosent av overflaten og numerisk tastatur gjemt i laptopens touchpad. Alt sammen testet for å leve opp til militære standarder. Asus flytter grensen for hva man kan forvente av en laptop som veier under 1700 gram.

Her er Samsungs super-selfiekamera

Den nye A-serien går fra budsjett til luksus med heldekkende skjerm og vendbart trippelkamera!

test
Sony Xperia 10 Plus

Bomskudd i bredformat

Tross 21:9-skjerm har Xperia 10 Plus for mange kompromisser til å overbevise.

Ikeas smarte høyttalere er her

I sommer kommer høyttalerne Symfonisk, som er et resultat av et samarbeid med Sonos.

test
Motorola moto G7 Plus

Kongen av mellomklassen

Motorola moto G7 Plus snakker til fornuften. Selvfølgelig er flaggskipmodellene på markedet bedre, men de er også tre ganger dyrere.

Beovision Harmony: 77-tommers tryllekunst fra B&O

Går det an skjule en TV på nesten to meter i diagonalmål? Bang & Olufsen gjør et overbevisende forsøk på det.

anmeldelse
I Am the Night, sesong 1

Herlig retromysterium

I svette og varme Nevada vokser Pat opp – som 16-åring snus livet hennes på hodet i det familiebakgrunnen blir kjent.

Åpent kontorlandskap? Disse hodetelefonene lover evig lykke

Logitech lanserer to modeller for deg som sjeneres av støy i kontorlokalene.

anmeldelse
Creed II

Nostalgisk testosteronbombe!

Stallone gjenforener alle kreftene fra «klassikeren» Rocky IV i en pompøs nostalgitripp.

anmeldelse
Widows

Heftig girl power!

Et spektakulært kupp går spektakulært til helvete – enkene viderefører ektemennenes tvilsomme geskjeft.

annonse

Klassisk rock på biblioteket

Opplev vintage high-end på biblioteket og lytt til musikk som på kult-barene i Japan.

Hi-fi-vår i hovedstaden

Denne helgen ringes våren inn, med messer og tilbud i flere butikker i hovedstaden.

Speilrefleks? Prøv igjen

Panasonic Lumix G90 er litt utenom det vanlige.

test
Avantgarde Acoustic Zero TA XD

En real storslegge

Kan noen få naboene til å slutte å kjefte? Jeg prøver å høre musikk her!

test
Canon RF 28-70mm f2 L USM

Perfeksjonert og lyssterk zoom

Du har ikke sett maken. Ikke vi heller. Canons massive 28-70mm er rett og slett rå.

anmeldelse
Fabeldyr 2: Grindelwalds forbrytelser

Visuell fantasimagi

Harry Potter-universet veves mer og mer inn i Fabeldyr-universet, i en visuell fest av en film.

anmeldelse
Hunter Killer

Mayday! Mayday!

Filmen ble sluppet den 1. april – vi trodde først det var en aprilspøk…

Ser du hva dette er?

Det er en McIntosh, men ikke en forsterker.

anmeldelse
The Highwaymen

Sober roadmovie

En annerledes, og stillferdig, klappjakt på tidenes mest kjente forbryterpar i USA.

Laptopfølelse på iPad Pro

Beskyttelse og bakbelyst tastatur til de nye iPad Pro-modellene

gruppetest
Tre gaming headsets

Strid i familien

Logitech vs. Logitech. Har du bruk for den dyreste modellen for å vinne, eller er den billigste best i virkeligheten?

test
Rega Aura MC

En analog åpenbaring

Rega Aura MC, er phono-trinnet som lager gull av sort vinyl.

test
Huawei P30 Pro

Råeste mobilkamera noensinne!

Huawei P30 Pro er den beste kameramobilen på markedet, og befester Huaweis plass på kameratronen, hvor de har sittet trygt siden i fjor.

Vårt kundesenter hjelper deg hvis du har spørsmål eller trenger hjelp vedrørende ditt abonnement.

Du kan sende mail eller ta en telefon.

Åpningstider: mandag – fredag

0900 – 1130 og 1230 – 1500.

Support Tlf: 815 73 510

 

Support email: abo@lydogbilde.no 
×
Motta Lyd & Bilde Nyhetsbrev

×