iPad Pro 9,7”

Mai 2016iPad Pro 9,7”

Apples store, lille triumf

På visse områder bedre enn den store Pro og i et mer portabelt format. Men knapt en erstatter til laptopen.

Pluss
Makeløs skjerm og bra lyd. Like bra kameraer som i iPhone 6S. Smidigere å ha med seg enn store Pro.
Minus
Kostbar, spesielt med mye minne. iOS begrenser muligheten for å erstatte en datamaskin.

Ved forrige iPad-lansering var det mange av oss som savnet den forventede iPad Air 3. I stedet fikk vi den svært like iPad Pro på 12,9 tommer, og når Apple nå slipper en ny 9,7 tommers modell, er det en normal stor proffmodell. Kanskje er det slik at Apple ikke kan slanke størrelse og vekt så mye ned, men i stedet velger å pakke inn mer teknikk? Det virker i det minste å være en del av deres strategi å posisjonere iPad som en enda slankere maskin, enn dagens 2-in-1.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Apple)

Utseende og konstruksjon

Ved første øyekast ser Pro akkurat ut som Air 2. Samme størrelse, samme vekt og akkurat samme design. Med unntak av at den kan fås i rosa gull. Men ser man nærmere, finner man forskjeller. I over- og underkant sitter det to høyttalere, akkurat som på storebror. På langsiden finner man en Smart Connector for å koble til tilbehør. Og på baksiden finner man endelig en riktig blits, samt en kameraoptikk som stikker litt ut fra chassiset.

 

iPad Pro 12,9 iPad Pro 9,7
Skerm 5K-oppløsning Større fargeomgang, True Tone
Kameraer Samme som iPad Air 2 Samme som iPhone 6S
Lyd 4 skikkelige høyttalare 4 normale høyttalare
Prosessor 2,26 GHz Apple A9X 2,16 GHz Apple A9X
Minne 4 GB RAM 2 GB RAM
Fysisk 6,9 mm tynn, 713 gram 6,1 mm tynn, 437 gram
(Foto: Tillverkare)
(Foto: Apple)

Skjerm

Med samme størrelse og oppløsning som på iPad Air 2 har den faktisk samme punkttetthet som store Pro. Sammenlignet med Air har ytelsen imidlertid blitt skikkelig forbedret. Den er 25 % mer lyssterk, reflekterer 40 % mindre lys, og har 25 % bedre fargemetning. Mye av teknikken finner man på store Pro, men man har faktisk gått enda lengre. Sensorer leser av omgivelsenes lys, og tilpasser lysstyrke og farger slik at man får en mer naturlig opplevelse. Denne True Tone kan, som Night Mode, slås av når man trenger fargeekthet. Kort sagt er det Apples beste iPad-skjerm hittil.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor
(Foto: Tillverkare)
(Foto: Apple)

Kamera

Overraskende nok er nye Pro også den første iPad-en som har fått like bra kameraer som de siste mobilene. Det fremadrettede kameraet er samme 12 Mp kamera som sitter i iPhone 6S, og med samme True Tone blits. Forhåpentligvis er det få som bruker en iPad som sitt hverdagskamera, men det er bra for tilpasninger, som å digitalisere dokumenter. Og om man kjapt trenger å få inn et bilde, er det deilig å slippe å overføre fra mobilen.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Apple)

Men det er nesten en større greie at selfiekameraet har blitt oppgradert til siste generasjons 5 Mp kamera. Ganske mange benytter iPad-en til Facetime, og et bedre kamera gjør mye for videokvaliteten. Vi setter også pris på Reina Flash slik at man kan bruke skjermen som blits. Apropos video kan det fremadrettede kameraet også skyte 4K-video, med samme bildestabilisering som på iPhone.

2016-01-15-new_M-lenses Bedre Leica-optikk
<
>
(Foto: Produsenten)
Leica-Summicron-M-2_35-ASPH_top_black-silver unmonday_Model4.3 Husets fineste porselen
<
>
(Foto: Produsenten)

Lyd

Som nevnt har også lille Pro fire høyttalere på kortsidene. Som på den store modellen tilpasser lyden seg etter hvordan man holder nettbrettet, slik at man alltid får stereolyd. De øvre høyttalerne brukes til det høyere registeret, mens de nedre gjengir basstoner. Dessverre har man ikke fått plass til resonans-kamrene som gir store Pro så imponerende lydressurser. Men det likevel et stort steg opp for spill-lyd, eller for å lytte til Youtube-klipp.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Apple)

Bruk

Det store spørsmålet er om Pro er den laptop-erstatteren som Apple hevder. Riktignok er det praktisk å kunne koble til et tastatur når man skal skrive litt lengre. Men skal man bruke det hele dagen, vil man nok ha et større, som på en laptop, eller på store Pro, for den saks skyld. Og selvfølgelig er pennen fantastisk for å kunne gjøre fine justeringer på tegninger, eller for å lage skisser av sine siste ideer. Men da savner man den større skjermen på 13-tommeren.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Apple)

Man savner også tilkoblingsmuligheter fra datamaskinen, som å kunne stikke inn et minnekort eller en USB-penn for å få adgang til alle typer filer. Men hovedproblemet er at iOS ikke er et operativsystem for produktivitet på samme måte som OSX. Det er ufravikelig at man i blandet miljø på arbeidsplassen vil støte på saker som ikke støttes, eller ikke kan kjøres. Så Pro er et nettbrett man kan jobbe på, men ennå ikke en erstatning for en laptop.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Lyd & Bilde)

Ytelse

På innsiden finner vi samme A9X-prosessor som i storebror, men ikke riktig like rask. Det ga oss 4–7 % lavere målerverdier i testene, mens grafikken var opptil 15 prosent langsommere. Men om man sammenligner med Air 2 er det fortsatt et monster, med opp til 70 % bedre ytelse. Kort sagt mer enn nok kraft til de siste spillene, og til å redigere flere 4K-videostrømmer samtidig. Så hestekrefter finnes det nok av, til alle typer jobber.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Lyd & Bilde)

Konklusjon

Lille iPad Pro låner hestekreftene og de praktiske tilbehørene fra store Pro, legger til en enda bedre skjerm, og kombinerer det med kamera fra iPhone 6S. Kort sagt springer den sirkler rundt gamle iPad Air 2. Men er det et alternativ til en laptop? Nei, der synes vi nok store Pro fungerer bedre i så måte. Men vil man ha et mindre og mer portabelt nettbrett som man kan jobbe litt på når det er nødvendig, fungerer det absolutt. For etter størrelsen er det praktfullt.

Ved forrige iPad-lansering var det mange av oss som savnet den forventede iPad Air 3. I stedet fikk vi den svært like iPad Pro på 12,9 tommer, og når Apple nå slipper en ny 9,7 tommers modell, er det en normal stor proffmodell. Kanskje er det slik at Apple ikke kan slanke størrelse og vekt så mye ned, men i stedet velger å pakke inn mer teknikk? Det virker i det minste å være en del av deres strategi å posisjonere iPad som en enda slankere maskin, enn dagens 2-in-1. [caption id="attachment_61138" align="alignnone" width="460"](Foto: Tillverkare) (Foto: Apple)[/caption] Utseende og konstruksjon Ved første øyekast ser Pro akkurat ut som Air 2. Samme størrelse, samme vekt og akkurat samme design. Med unntak av at den kan fås i rosa gull. Men ser man nærmere, finner man forskjeller. I over- og underkant sitter det to høyttalere, akkurat som på storebror. På langsiden finner man en Smart Connector for å koble til tilbehør. Og på baksiden finner man endelig en riktig blits, samt en kameraoptikk som stikker litt ut fra chassiset.  
iPad Pro 12,9 iPad Pro 9,7
Skerm 5K-oppløsning Større fargeomgang, True Tone
Kameraer Samme som iPad Air 2 Samme som iPhone 6S
Lyd 4 skikkelige høyttalare 4 normale høyttalare
Prosessor 2,26 GHz Apple A9X 2,16 GHz Apple A9X
Minne 4 GB RAM 2 GB RAM
Fysisk 6,9 mm tynn, 713 gram 6,1 mm tynn, 437 gram
[caption id="attachment_61139" align="alignnone" width="460"](Foto: Tillverkare) (Foto: Apple)[/caption] Skjerm Med samme størrelse og oppløsning som på iPad Air 2 har den faktisk samme punkttetthet som store Pro. Sammenlignet med Air har ytelsen imidlertid blitt skikkelig forbedret. Den er 25 % mer lyssterk, reflekterer 40 % mindre lys, og har 25 % bedre fargemetning. Mye av teknikken finner man på store Pro, men man har faktisk gått enda lengre. Sensorer leser av omgivelsenes lys, og tilpasser lysstyrke og farger slik at man får en mer naturlig opplevelse. Denne True Tone kan, som Night Mode, slås av når man trenger fargeekthet. Kort sagt er det Apples beste iPad-skjerm hittil. [caption id="attachment_61140" align="alignnone" width="460"](Foto: Tillverkare) (Foto: Apple)[/caption] Kamera Overraskende nok er nye Pro også den første iPad-en som har fått like bra kameraer som de siste mobilene. Det fremadrettede kameraet er samme 12 Mp kamera som sitter i iPhone 6S, og med samme True Tone blits. Forhåpentligvis er det få som bruker en iPad som sitt hverdagskamera, men det er bra for tilpasninger, som å digitalisere dokumenter. Og om man kjapt trenger å få inn et bilde, er det deilig å slippe å overføre fra mobilen. [caption id="attachment_61141" align="alignnone" width="460"](Foto: Tillverkare) (Foto: Apple)[/caption] Men det er nesten en større greie at selfiekameraet har blitt oppgradert til siste generasjons 5 Mp kamera. Ganske mange benytter iPad-en til Facetime, og et bedre kamera gjør mye for videokvaliteten. Vi setter også pris på Reina Flash slik at man kan bruke skjermen som blits. Apropos video kan det fremadrettede kameraet også skyte 4K-video, med samme bildestabilisering som på iPhone. [gallery ids="61180,61182,61181"] [gallery ids="61184,61186,61185"] Lyd Som nevnt har også lille Pro fire høyttalere på kortsidene. Som på den store modellen tilpasser lyden seg etter hvordan man holder nettbrettet, slik at man alltid får stereolyd. De øvre høyttalerne brukes til det høyere registeret, mens de nedre gjengir basstoner. Dessverre har man ikke fått plass til resonans-kamrene som gir store Pro så imponerende lydressurser. Men det likevel et stort steg opp for spill-lyd, eller for å lytte til Youtube-klipp. [caption id="attachment_61142" align="alignnone" width="460"](Foto: Tillverkare) (Foto: Apple)[/caption] Bruk Det store spørsmålet er om Pro er den laptop-erstatteren som Apple hevder. Riktignok er det praktisk å kunne koble til et tastatur når man skal skrive litt lengre. Men skal man bruke det hele dagen, vil man nok ha et større, som på en laptop, eller på store Pro, for den saks skyld. Og selvfølgelig er pennen fantastisk for å kunne gjøre fine justeringer på tegninger, eller for å lage skisser av sine siste ideer. Men da savner man den større skjermen på 13-tommeren. [caption id="attachment_61143" align="alignnone" width="460"](Foto: Tillverkare) (Foto: Apple)[/caption] Man savner også tilkoblingsmuligheter fra datamaskinen, som å kunne stikke inn et minnekort eller en USB-penn for å få adgang til alle typer filer. Men hovedproblemet er at iOS ikke er et operativsystem for produktivitet på samme måte som OSX. Det er ufravikelig at man i blandet miljø på arbeidsplassen vil støte på saker som ikke støttes, eller ikke kan kjøres. Så Pro er et nettbrett man kan jobbe på, men ennå ikke en erstatning for en laptop. [caption id="attachment_61144" align="alignnone" width="460"](Foto: Tillverkare) (Foto: Lyd & Bilde)[/caption] Ytelse På innsiden finner vi samme A9X-prosessor som i storebror, men ikke riktig like rask. Det ga oss 4–7 % lavere målerverdier i testene, mens grafikken var opptil 15 prosent langsommere. Men om man sammenligner med Air 2 er det fortsatt et monster, med opp til 70 % bedre ytelse. Kort sagt mer enn nok kraft til de siste spillene, og til å redigere flere 4K-videostrømmer samtidig. Så hestekrefter finnes det nok av, til alle typer jobber. [caption id="attachment_61145" align="alignnone" width="460"](Foto: Tillverkare) (Foto: Lyd & Bilde)[/caption] Konklusjon Lille iPad Pro låner hestekreftene og de praktiske tilbehørene fra store Pro, legger til en enda bedre skjerm, og kombinerer det med kamera fra iPhone 6S. Kort sagt springer den sirkler rundt gamle iPad Air 2. Men er det et alternativ til en laptop? Nei, der synes vi nok store Pro fungerer bedre i så måte. Men vil man ha et mindre og mer portabelt nettbrett som man kan jobbe litt på når det er nødvendig, fungerer det absolutt. For etter størrelsen er det praktfullt.
Vi tester over 450 produkter i året, les denne testen og få full tilgang til Lyd & Bilde
Allerede abonnent? Logg inn
Prøveabonnement
0,-
Fri tilgang til lydogbilde.no
Bronseabonnement
425,-pr/halvår
1/2 år (6 utgaver) Digitalutgaven Fri tilgang til lydogbilde.no
Sølvabonnement
749,-pr/år
Mest populær
1 år (11 utgaver) Velkomstgave Fri tilgang til lydogbilde.no Digitalutgaven
Gullabonnement
1149,-pr/år
1 år (11 utgaver) Ny digital film hver måned Velkomstgave Fri tilgang til lydogbilde.no Digitalutgaven
Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Måned kr 49,-
Med et abonnement på Lyd & Bilde får du:
Fri tilgang til lydogbilde.no Betydelig rabatt Velg selv lengden på ditt abonnement, med eller uten SF Anytime Flott velkomstgave på årsabonnement
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.

iPad Pro 9,7”

  • Operativsystem: iOS 9.3
  • Skjerm: 9,7 tommer IPS 2048 x 1536 (264 ppi)
  • Prosessor: 2,16 GHz dualcore Apple A9X
  • Minne: 2 GB / 32–256 GB
  • Kameraer: 12 Mp F2,2 + 5 Mp F2,2
  • Trådløst: Wifi ac, BT 4.2, (NFC)
  • Mål: 240 x 170 x 6,1 mm
  • Vekt: 437 gram
  • Batteri: 7 306 mAh, 10 h bruk
Pris: 1100,-

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.
gruppetest
Tre high-end hodetelefoner

Gjentatte øregasmer

Vi hadde aldri forestilt oss at lukkede hodetelefoner kunne låte noe så inn i granskauen bra!

test
Corsair K83 Wireless Entertainment Keyboard

Taster til sofasurfere

Smart-TV-en din har en hel datamaskin innebygget – Corsair vil gi den et ordentlig tastatur.

Stranger Things 3. sesong – første trailer ute!

Den 4. juli vender Netflix tilbake til Hawkins og Stranger Things.

Apple AirPods får stemmestyring

AirPods får trådløs lading og hei Siri

test
Panasonic Lumix S 24-105mm F4 Macro OIS

Super allround-zoom

Panasonics første fullformat, standardzoom lever opp til ­forventningene.

gruppetest
Seks kompakthøyttalere

Sinnssyk lyd på liten plass

Du vil ikke tro hvor bra lyd du kan få fra en kompakt høyttaler, om du er villig til å gå opp i pris.

Duell
Gaming laptops

Ny sheriff i byen

De første maskinene med Nvidias hittil raskeste PC-grafikkprosessor er ankommet. Hvem kommer først over målstreken?

Nå skal du kjøpe iPad

Hvis du er blant dem som har hatt planer om å kjøpe nytt nettbrett, er tiden inne.

anmeldelse
Billions, sesong 4

Lunken finansakrobatikk

I 4. sesong av Billions begynner slitasjen og idétørken å bli vel fremtredende.

anmeldelse
Bohemian Rhapsody

Imponerende one man show!

Rami Malik stjeler hver eneste scene i en ganske så ordinær musikkbiografi.

Lyssterkt portrettobjektiv for Sony alpha

Stillegående, rask og nydelig boheh er blant egenskapene hos 85mm f1,4 fra Samyang.

test
Canon EOS RP

Røverkjøp fra Canon

Canon EOS RP er ikke uten kompromisser, men er aggressivt priset og meget tilfredsstillende å bruke.

Alt om Samsungs 2019 QLED TV-er

Samsungs kommende 2019-modeller får et markant løft i bildekvalitet, og denne gangen gjelder det ikke bare toppmodellene.

Samsung QE65Q900R

8K mot 4K TV: Teknisk knockout

Er Samsungs minste og billigste 8K-skjerm bedre enn en alminnelig god 4K TV? Vi tester!

gruppetest
5 trådløse støyreduserende hodetelefoner

Stille og fredelig på flyet

Støyreduserende hodetelefoner motvirker tretthet og skåner hørselen på lange flyturer.

Favorittkameraet vårt blir bedre

Leica Q2 er kanskje det perfekte reisekameraet

Sonos One får ny innmat

Brukeropplevelsen på Sonos One Gen 2 er den samme som før. Så hva er egentlig nytt og annerledes?

anmeldelse
Bad Times at The El Royale

Mørkets hotell

Stilig konsept-film med A-lag av skuespillere, som ikke helt innfrir.

test
Acer Swift 5 SF515-51T-58UX

Acer på slankekur

Acer Swift 5 er den letteste ultrabærbare i sin kategori. Men derfor er den likevel ingen lettvekter!

test
Audiovector QR5

Den mest komplette ­høyttaleren

Audiovector QR5 leverer rytmene uten å nøle, gir musikken luft – og slår nesten beina under sine egne toppmodeller.