Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Sony Bravia XR A95L (XR-77A95L)

Mesterstykke fra Sony

Sony var nær ved å ta hjem vinnertrofeet i fjor, men måtte se seg slått på målstreken av Panasonic og deres ildsprutende toppmodell. I år er det tid for revansj!

Skrevet av / 27.10.23 - 12:00
Sony Bravia XR A95L (XR-77A95L)
Audun Hage

Bravia A95L er Sonys flaggskip-TV for 2023, og kommer selvfølgelig proppfull av bildeforbedrende godsaker. Det avanserte QD-OLED panelet er av nyeste generasjon, og styres av Sonys Cognitive XR videoprosessor. På innsiden sitter høyttalersystemet Acoustic Surface+, mens Google TV lover en smidig brukervennlighet.

Så hvor god er Bravia A95L i praksis? Vel, lovordene lot ikke vente på seg. Sony-skjermen leverer en bildeopplevelse som bringer oss tett på virkeligheten, med naturtro farger og imponerende kontrast. I år er den dessuten tilgjengelig i større format!

Sony Bravia A95L. (Foto: Sony)

Sony Bravia A95L

Sony-skjermen kan nå leveres i en etterlengtet 77″ skjermstørrelse, i tillegg til 55″ og 65″. Sony lånte oss 77-tommeren for anledningen, men vi forventer at bildekvaliteten og ytelsen vil være lik mellom de tre skjermstørrelsene.

Designmessig er A95L enkel, men behagelig å hvile øynene på. Skjermen har en slank utførelse med tynn ramme i børstet aluminium, og hvor bildet går nesten helt ut i kantene. Sony kaller det Seamless Edge Bezel.

Den brede og blytunge sokkelen vi husker fra forgjengeren, har måtte vike for noen slanke føtter. Disse kan monteres smalt eller bredt, avhengig av hvor bred TV-benk du har, eller om du vil gi plass til en lydplanke.

Mange vil nok uansett foretrekke å veggmontere Sony-skjermen, og da vil man trenge en passende VESA-brakett.

Brukervennlighet og finesser

A95L er i likhet med Philips en Google TV, men Sony har gitt menysystemet sitt en ekstra finpuss. Man kan veksle hurtigere mellom ulike innganger og lagre de ønskede innstillingene for hver kilde. Dette er garantert noe entusiastene med mange videokilder vil sette pris på.

Apropos tilkoblinger så kan Sony skilte med fire HDMI-innganger, men som tidligere generasjoner må den nøye seg med at kun to av disse er 4K/120Hz kompatible. De to øvrige inngangene er begrenset til 4K/60Hz.

Ingen krise nødvendigvis, men en flaggskipmodell hadde selvsagt fortjent bedre. For eksempel kan både LG G3 og Samsung S95C vise til fire HDMI-innganger med full båndbredde.

Når det er sagt, stiller både Panasonic og Philips likt med Sony på dette området, da også deres chipset har begrenset båndbredde på to av HDMI-inngangene. Kanskje neste års toppmodeller tar den helt ut på tilkoblingene?

Fjernkontrollen til Sony A95L er liten og nett. (Foto: Audun Hage)

Bildekvalitet

A95L bruker nyeste generasjon QD-OLED panel fra Samsung Display, som har fått bedre kjøling og høyere vedvarende lysstyrke. Sony-skjermen kan nå leveres i en etterlengtet 77″ skjermstørrelse, i tillegg til 55″ og 65″.

Videoprosessoren er Sonys Cognitive Processor XR, som har mange triks for å forbedre bildebehandlingen. Deriblant finessen XR Clear Image som analyserer og forbedrer bildet kontinuerlig, og sørger for optimal oppskalering av varierende videokilder til sylskarp 4K-oppløsning.

Leserne bør allerede være vel kjent med OLED-skjermenes gode kvaliteter innen kontrast og svartnivå, og med A95L befinner vi oss på aller ypperste nivå. Lysstyrken har som nevnt fått en boost, og vi målte Sony-skjermen til 1350 nits i et 10 % vindu. Det forteller oss at A95L har rikelig med krutt til de lyseste HDR-detaljene, men det er likevel ikke intensiteten i hvitt vi er aller mest imponerte over.

Når vi sammenligner Sony-skjermen side om side med Panasonic MZ2000 og Philips OLED+908 – to av de fremste konkurrentene fra OLED-leiren – er det spesielt én ting som peker seg ut: Fargegjengivelsen.

Selv om konkurrentene leverer imponerende kontrast og skarpe detaljer, er Sony-skjermen virkelig overlegen når det kommer til farger. Nyanser av rødt, grønt og blått fremstår klarere, uten at det føles overdrevet. Det virker som Sony-skjermen maler med en litt bredere fargepalett enn de andre.

Det kan høres keitete ut, men bildet ser rett og slett mer virkelighetstro ut i mange tilfeller. Alt fra hudtoner til grønt gress og blå himmel får en ekstra dose realisme, og dybdefølelsen blir hakket bedre. Det ser virkelig glassklart ut!

I tillegg er fargene tilnærmet upåvirket av innsynsvinkel. Vi kan sitte skrått ute på siden uten at de endrer karakter. A95L har også ekstremt lavt støynivå, og en imponerende evne til å grave frem detaljer i mørke partier av bildet.

Sony A95L leverer et veldig punchy bilde, og kontrasten er til å ta og føle på. (Foto: Audun Hage)

Lydkvalitet

Når det kommer til lyden, skiller Sonys Acoustic Surface Audio+ seg litt fra konkurrentenes synlige høyttalersystemer. A95L gjemmer høyttalerne på innsiden, i form av to «aktivatorer» som vibrerer OLED-panelet, pluss separate basshøyttalere.

Fordelen med Sonys prinsipp er at lyden oppleves å komme direkte ut av bildet, akkurat som på kino. Det gir veldig bra samsvar mellom lyden og handlingen på skjermen.

Når Al Pacino og Robert de Niro diskuterer sammen i The Irishman, opplever vi å komme tett på dem med en sterk og klar stemmegjengivelse, god tilstedeværelse og presis lip-sync. Romklangen er stor og realistisk.

Når det er sagt, er ikke bassen like fyldig og kraftig som på Philips OLED+908, og lydbildet er ikke like stort som på Panasonics Technics-system med Atmos-effekt.

Samtidig skjules høyttalerne på en elegant måte, og tilrettelegger for at man enkelt kan oppgradere med ekstra høyttalere på et tidspunkt. Velger du en Sony-lydplanke som HT-A5000 eller HT-A7000, kan du også dra nytte av de innebygde høyttalerne sammen med lydplanken.

A95L har også dobbel lydutgang, slik at du for eksempel kan koble til et par Bluetooth hodetelefoner samtidig som TV-høyttalerne er aktive. Slik kan du og partneren lytte til samme program på forskjellig lydstyrke.

A95L bruker de skjulte innebygde høyttalerne vi kjenner fra tidligere (Acoustic Surface Audio+ med to aktuatorer og to basshøyttalere), og gir en kraftfull, klar og fyldig lyd. 

A95L har en klar og tydelig popup-meny som kan betjenes uten å måtte tildekke hele skjermen og det du ser på. (Foto: Audun Hage)

Konklusjon

Sony har finpusset og oppgradert flaggskipet fra i fjor, og viser med denne toppmodellen at de er blant de flinkeste i klassen når det kommer til bildekvalitet.

Bravia A95L serverer en storslått bildeopplevelse med utsøkt, naturtro fargegjengivelse, kombinert med blendende lysstyrke og sterk kontrast.

Lyden er ikke nødvendigvis like overlegen, men selv om konkurransen er knalltøff i dette segmentet, står A95L igjen som den totalt sett beste OLED-skjermen vi har testet i år. Seieren er med andre ord velfortjent!

Bravia A95L bør imidlertid komme med et lite forvarsel: Med en slik realistisk bildegjengivelse, kan alt fra actionfilmer til tårevåte dramaserier bli skremmende virkelighetstro.

Her lønner det seg å ha både popcornet og lommetørkleet klart før du trykker på play-knappen …

 

Karakter
Sony Bravia XR A95L (XR-77A95L)
High End

Lyd & Bilde mener

Sony A95L serverer imponerende fargerike og naturlige bilder kombinert med glimrende lyd og fint brukergrensesnitt. Kun to av fire HDMI-innganger støtter alle 2.1 finessene.

Også i denne testen:

Tre OLED TV-er i high-end klassen

Panasonic MZ2000 (TX-65MZ2000E)

Tittelforsvareren

Har Panasonic MZ2000E nok til å beholde mesterbeltet ett år til, eller blir den knocket ut av QD-OLED? På tide å finne ut!

Panasonic MZ2000 serverer glimrende kontrast og naturlige, studio-korrekte farger rett opp av esken. Lyden fra de innebygde høyttalerne er også utmerket.
Enda så imponerende fargegjengivelsen er, når den ikke helt opp til fargeprakten fra Sonys QD-OLED TV.
Les hele testen

Philips OLED+908 (65OLED908/12)

Fargesprakende bilde med Ambilight

Philips er kjent for sine fargesprakende OLED TV-er, og på toppmodellen OLED+908 har de tilsynelatende tatt den helt ut – i hvert fall nesten!

Philips OLED908 leverer et fargesprakende og sylskarpt bilde med massevis av kontrast, akkompagnert av glimrende lyd fra Bowers & Wilkins.
Fargegjengivelsen er ikke helt på høyde med QD-OLED konkurrenten fra Sony.
Les hele testen

2 hendelser på “Sony Bravia XR A95L (XR-77A95L)”

 1. Hvor bra er denne tven til å se fotball med? Selv har jeg en led-tv på stua jeg er fornøyd med, mens på soverommet har jeg en LG C1. Oled-tven er bedre på raske bevegelser, men har til gjengjeld litt mer konstant “støy” når jeg ser fotball. (Ikke på alle kamper men noen) Er dette typisk for Oled-tver eller er det bare min LG?

  1. Audun Hage

   Heisann Rune, du vil nok finne at Sony A95L er blant de bedre TV-ene til å se fotball med også, så lenge du mater den med beste tilgjengelige signal. Sony er generelt blant de flinkeste på bevegelser/interpolering og støyreduksjon. QD-OLED panelene er også veldig jevne i paneluniformiteten, dvs. at det er lite variasjoner i lys under bevegelse.

   Jeg vet ikke nøyaktig hva slags støy du opplever fra din LG C1, eller hvilken bildemodus du opplever det med (jeg pleier å foretrekke Kino Hjem). Du kan prøve å redusere skarpheten, skru av støyreduksjonen (ligger under Klarhet/Clarity) og fintrimme TruMotion innstillingene for bevegelse. Det hender ofte disse gjør “vondt verre” og legger til støy snarere enn å rense og glatte ut 🙂


   mvh Audun

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Er dette Samsungs beste TV hittil?

Hvilken er den beste OLED-TV-en i 2024?

Din egen IMAX-kino

Stor test av billige 55-tommere

OLED-TV på billigsalg

Hisense ULED: En OLED-killer?

Lekker og balansert bildekvalitet

Glimrende gaming-TV

De beste TV-ene på budsjett

Vi tester TCLs største og billigste TV

De beste storskjermene til serier, sport og spill

De beste OLED TV-ene

Scroll to Top