TEST: TCL QLED800 (65QLED800)

QLED-kupp fra TCL

TCLs er på banen med en QLED-TV som lover høy ytelse til prisen.

Karakter
TCL QLED800 (65QLED800)

Lyd & Bilde mener

TCL-skjermen støtter de viktigste HDR-formatene, og gir god kontrast og fargegjengivelse til en attraktiv pris.
QLED800 mangler de seneste HDMI 2.1 finessene. Fjernkontrollen er IR-basert.
 • Størrelse/type:65” 4K LCD
 • Oppløsning: 3840×2160 (4K Ultra HD)
 • Operativsystem: Android
 • Innganger: 4 HDMI (2.0b), 3 USB
 • Utganger: Optisk digital lydutgang, HDMI ARC
 • HDR: Dolby Vision, HDR10+, HLG
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 11990 kr

En fullspekket 65” QLED-TV med direkte LED-baklys, HDR og Dolby til skarve 12.000 kroner? Ja, du leste riktig! Kinesiske TCL har lenge vært en ”underdog” sammenlignet med kjente TV-produsenter som LG og Samsung, men de kryper stadig innpå og kaprer større markedsandeler av det globale TV-salget. Et kjennetegn ved TCL er at de tilbyr TV-er med høy ytelse og gode spesifikasjoner, ofte til en vesentlig lavere pris enn konkurrentene.

Den nye QLED800 er en egen modellserie for det nordiske markedet, og vil etter planen selges kun hos Elkjøp. Tilgjengelige skjermstørrelser er 50”, 55” og 65”, og vi har sett nærmere på 65-tommeren!

Design

TCL-skjermen har en enkel og diskré design, uten noen spesielt fremtredende detaljer. Bildet går nesten helt ut i kantene på den tynne, metallgrå rammen. Baksiden er litt tynnere helt øverst, og tykkere ned mot delen der høyttalere og strømforsyning sitter montert. QLED800 kommer med to V-formete føtter som kan monteres i to ulike bredder for å passe til TV-reolen din. Smart og praktisk!

Brukervennlighet og finesser

TCL har helt siden starten satset på Android som operativsystem, og årets modell bruker versjon 9.0 (en oppgradering til versjon 10 er varslet mot slutten av 2020). Brukergrensesnittet har blitt enkelt og oversiktlig, men vi noterer oss at QLED800 henger litt etter de raskeste Android-skjermene vi har testet i det siste. Apper som YouTube laster litt saktere, og TV-en veksler ikke like hurtig mellom ulike apper som den lynraske Sony XH9005, til eksempel.

TCL-skjermen responderer også litt saktere på fjernkontroll-kommandoer enn vi ideelt sett skulle ønske: Fjernkontrollen er IR-basert, og relativt retningsbestemt. Du må peke fjernkontrollen direkte mot TV-en for at den skal fange opp signalene. Ingen krise, men litt gammeldags sammenlignet med konkurrenter som har Bluetooth.

Fjernkontrollen bruker IR-signaler, og er ikke den kjappeste vi har prøvd. Vi håper TCL snart vil tilby en kjappere, mer moderne løsning med Bluetooth! (Foto: Audun Hage)

TCL QLED800 støtter en rekke viktige videoformater, inkludert Dolby Vision og HDR10+. Dermed er du sikret at moderne filmer og serier fra Netflix, Amazon Prime og Rakuten vises optimalt. Derimot ser det ikke ut til at TCL-skjermen har støtte for Atmos lydprosessering internt: Vi lyktes ikke med å aktivere Atmos-lydsignaler fra den innebygde Netflix-appen, kun vanlig Dolby 5.1.

TCL-skjermen har for øvrig ingen HDMI 2.1 kompatible innganger, kun 2.0b. Den må således klare seg uten de nyeste gaming-vennlige finessene slik som ALLM og VRR. TCL byr imidlertid på en egen spillmodus.

Bildekvalitet

TCL har i likhet med Samsung gått for såkalt QLED-teknologi på sine nyeste TV-modeller. Det handler i praksis om et fargefilter med såkalte kvanteprikker, som gir sterkere og bredere fargespekter enn tradisjonell LCD. QLED800 kan også skilte med direkte LED-baklys, i en prisklasse hvor konkurrentene må nøye seg med kant-LED. Det skaper selvfølgelig visse forventninger til kontrast og svartnivå!

Når det er sagt, må vi nok justere forventningene litt: Det er nemlig ingen fullblods ”Full Array” LED-TV vi har å gjøre med. QLED800 har ingen avansert lokal dimming med individuelle LED-soner slik man finner på high-end modellene. I tillegg har TCL gått for et 50Hz bildepanel, fremfor den dyrere 100 Hz varianten. Det setter blant annet begrensninger for bildemateriale med høy bildefrekvens (HFR).

Med dette i bakhodet, må vi likevel si at TCL-skjermen klarer seg overraskende bra i praksis. Førsteinntrykket er at QLED800 leverer en særdeles flott og nyansert fargegjengivelse, og meget god skarphet. Fargegjengivelsen i ”Kino” modus gir en god, nøytral fargebalanse.

TCL QLED800 serverer god og kontrastrik bildekvalitet. Nærbildene av Chris Hemsworth i aksjon, ser meget detaljerte og naturlige ut. Her fra Extraction, Netflix. (Foto: Audun Hage)

Når det kommer til kontrast og lysstyrke, er ikke QLED800 helt på høyde med Samsung Q80T eller Sony XH9005 som vi nylig har testet. Begge disse premium-modellene kan skilte med høyere lysstyrke og dypere kontrast, hvilket er spesielt merkbart på filmer i HDR-format. Lommelykten til Chris Hemsworth i Netflix-filmen Extraction skinner unektelig litt sterkere fra Sonyen, og TCL har heller ikke den samme dybden som Samsung klarer å gjengi, i de mørkeste partiene av Dhakas undergrunn. Men forskjellen er ikke natt og dag, spesielt når vi tar høyde for at konkurrentene koster 5-6 tusen kroner mer enn TCL.

TCL er imidlertid ikke den beste vi har sett når det kommer til bevegelser. Selv om TCL har lagt til en bevegelsesutjevning (såkalt Black Frame Insertion) for å kompensere for 50Hz panelet, er det ingen tvil om at bildet går mer ujevnt og ”stotrer” mer enn vi liker nå til dags. Raske kamerapanoreringer og bevegelser medfører at bildet kan bryte opp og hakke litt med jevne mellomrom. Her er det virkelig klasseforskjell mellom TCL og en superglatt TV som Sony XH9005.

Lydkvalitet

Sammenlignet med andre TCL-modeller som gjerne har egen ”lydplanke” fra Onkyo eller JBL montert under skjermen, må QLED800 klare seg med mer ordinære, innebygde stereohøyttalere som er vendt nedover. Lydgjengivelsen er helt grei for prisklassen, med relativt klar stemmegjengivelse, men ikke uten dedikerte basshøyttalere blir det ikke spesielt fyldig. Mange vil nok foretrekke en separat lydplanke til QLED800, og her har TCL fått en interessant kandidat med sin nye Ray-Danz lydplanke som vi også har mottatt til test. QLED800 har egen HDMI ARC (Audio Return Channel) lydreturkanal, og støtter Dolby Atmos – riktignok bare via såkalt pass-through, hvilket vil si at du trenger en ekstern videokilde (streamer eller Blu-ray spiller) for å få glede av det.

Konklusjon

TCL er på banen med nok en prisgunstig LCD-TV: QLED800 gir meget kontrast- og fargerike bilder med en kvalitet som er sammenlignbar med langt dyrere konkurrenter. Når det er sagt, er ikke QLED800 den ”pris-killeren” vi kanskje hadde forventet: Kontrast og lysstyrke ligger et godt stykke unna de beste, og TCL-skjermen mangler en del moderne finesser (bl.a HDMI 2.1) for å kunne henge med de beste i premium-klassen. Bevegelsene kunne også vært glattere. Hvis du har et stramt budsjett kan TCL QLED800 være et greit alternativ, men noen ganger lønner det heller å legge litt ekstra kroner på bordet!

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Lyd & Bilde,
se våre abonnementstilbud her .
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Les også

  For prisen av et par støykansellerende hodetelefoner gir Philips Fidelio X3 uendelig mye bedre lyd.
  Xperia 5 II er ikke bare like bra som Xperia 1 II, den er i flere tilfeller bedre!
  Sony A85 er en jevnt over glimrende OLED-TV med flott bilde og usynlig, men tydelig lyd!
  Denons jubileums-spiller kan ta seg kjærlig av CD-ene dine i mange år fremover. Men strømmingen får en kald skulder.

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Vi spurte, leserne svarte. Med nesten 4500 stemmer er iPhone 11 kåret som vinner av kamerablindtesten.
  Sonus faber Lumina III er det opplagte valg av høyttalere til mindre rom
  Samsung HW-Q950T er den nyeste toppmodellen, og den skuffer ikke. Denne lydplanken er det krutt i!
  Med sin saftige kontrast og fargestrålende Ambilight-lys, gir Philips OLED805 en virkelig heftig bildeopplevelse.
  OnePlus 8T er et kompromiss. Derfor må man holde tungen rett i munnen hvis man vurderer et kjøp. For de fleste er OnePlus 8T blant de beste mobiltelefonene på markedet, mens forbrukere med spesielle behov bør se etter noe annet.
  Endelig et Wi-Fi 6 meshnettverk som folk flest har råd til. Er det bare å spenne sikkerhetsbeltet og gjøre klar for superhastigheter?
  Dyson Lightcycle Morph er noe helt for seg selv. Den kan det meste, men samarbeider dårlig.
  Hvis du er villig til å gi avkall på Dolby Atmos og DTS:X, finnes det neppe noen bedre lydplanke til prisen, enn Samsung HW-Q66T.
  Det er få lydplanker som klarer å simulere surroundlyd som Sony HT-G700.
  TCL C815 byr på flott bildekvalitet og flust med smarte finesser til en fornuftig pris. Her får du til og med glimrende lyd!
  Endelig en interiørvennlig subwoofer som gir skikkelig fysisk bass! Ja, det koster, men betaler tilbake i form av nydelige basstoner på musikk og heftige basseffekter på film. Fra et slankt format som du kan henge på veggen.
  Denon feirer sin egen 110-års fødselsdag med en forsterker der det er jobbet ekstra med den gode lyden.