TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
HØSTTILBUD PÅ LB+ 5 UKER FOR 5 KR

TEST TCL QLED800 (65QLED800)

QLED-kupp fra TCL

TCLs er på banen med en QLED-TV som lover høy ytelse til prisen.

forfatter
Publisert 10.07.20 - 11:30
Karakter
TCL QLED800 (65QLED800)
L&B mener
TCL-skjermen støtter de viktigste HDR-formatene, og gir god kontrast og fargegjengivelse til en attraktiv pris.
QLED800 mangler de seneste HDMI 2.1 finessene. Fjernkontrollen er IR-basert.
Spesifikasjoner
 • Størrelse/type:65” 4K LCD
 • Oppløsning: 3840×2160 (4K Ultra HD)
 • Operativsystem: Android
 • Innganger: 4 HDMI (2.0b), 3 USB
 • Utganger: Optisk digital lydutgang, HDMI ARC
 • HDR: Dolby Vision, HDR10+, HLG
Veil. pris 11.990Pr. 10.07.20 Produktside

En fullspekket 65” QLED-TV med direkte LED-baklys, HDR og Dolby til skarve 12.000 kroner? Ja, du leste riktig! Kinesiske TCL har lenge vært en ”underdog” sammenlignet med kjente TV-produsenter som LG og Samsung, men de kryper stadig innpå og kaprer større markedsandeler av det globale TV-salget. Et kjennetegn ved TCL er at de tilbyr TV-er med høy ytelse og gode spesifikasjoner, ofte til en vesentlig lavere pris enn konkurrentene.

Den nye QLED800 er en egen modellserie for det nordiske markedet, og vil etter planen selges kun hos Elkjøp. Tilgjengelige skjermstørrelser er 50”, 55” og 65”, og vi har sett nærmere på 65-tommeren!

Design

TCL-skjermen har en enkel og diskré design, uten noen spesielt fremtredende detaljer. Bildet går nesten helt ut i kantene på den tynne, metallgrå rammen. Baksiden er litt tynnere helt øverst, og tykkere ned mot delen der høyttalere og strømforsyning sitter montert. QLED800 kommer med to V-formete føtter som kan monteres i to ulike bredder for å passe til TV-reolen din. Smart og praktisk!

Brukervennlighet og finesser

TCL har helt siden starten satset på Android som operativsystem, og årets modell bruker versjon 9.0 (en oppgradering til versjon 10 er varslet mot slutten av 2020). Brukergrensesnittet har blitt enkelt og oversiktlig, men vi noterer oss at QLED800 henger litt etter de raskeste Android-skjermene vi har testet i det siste. Apper som YouTube laster litt saktere, og TV-en veksler ikke like hurtig mellom ulike apper som den lynraske Sony XH9005, til eksempel.

TCL-skjermen responderer også litt saktere på fjernkontroll-kommandoer enn vi ideelt sett skulle ønske: Fjernkontrollen er IR-basert, og relativt retningsbestemt. Du må peke fjernkontrollen direkte mot TV-en for at den skal fange opp signalene. Ingen krise, men litt gammeldags sammenlignet med konkurrenter som har Bluetooth.

Fjernkontrollen bruker IR-signaler, og er ikke den kjappeste vi har prøvd. Vi håper TCL snart vil tilby en kjappere, mer moderne løsning med Bluetooth! (Foto: Audun Hage)

TCL QLED800 støtter en rekke viktige videoformater, inkludert Dolby Vision og HDR10+. Dermed er du sikret at moderne filmer og serier fra Netflix, Amazon Prime og Rakuten vises optimalt. Derimot ser det ikke ut til at TCL-skjermen har støtte for Atmos lydprosessering internt: Vi lyktes ikke med å aktivere Atmos-lydsignaler fra den innebygde Netflix-appen, kun vanlig Dolby 5.1.

TCL-skjermen har for øvrig ingen HDMI 2.1 kompatible innganger, kun 2.0b. Den må således klare seg uten de nyeste gaming-vennlige finessene slik som ALLM og VRR. TCL byr imidlertid på en egen spillmodus.

Bildekvalitet

TCL har i likhet med Samsung gått for såkalt QLED-teknologi på sine nyeste TV-modeller. Det handler i praksis om et fargefilter med såkalte kvanteprikker, som gir sterkere og bredere fargespekter enn tradisjonell LCD. QLED800 kan også skilte med direkte LED-baklys, i en prisklasse hvor konkurrentene må nøye seg med kant-LED. Det skaper selvfølgelig visse forventninger til kontrast og svartnivå!

Når det er sagt, må vi nok justere forventningene litt: Det er nemlig ingen fullblods ”Full Array” LED-TV vi har å gjøre med. QLED800 har ingen avansert lokal dimming med individuelle LED-soner slik man finner på high-end modellene. I tillegg har TCL gått for et 50Hz bildepanel, fremfor den dyrere 100 Hz varianten. Det setter blant annet begrensninger for bildemateriale med høy bildefrekvens (HFR).

Med dette i bakhodet, må vi likevel si at TCL-skjermen klarer seg overraskende bra i praksis. Førsteinntrykket er at QLED800 leverer en særdeles flott og nyansert fargegjengivelse, og meget god skarphet. Fargegjengivelsen i ”Kino” modus gir en god, nøytral fargebalanse.

TCL QLED800 serverer god og kontrastrik bildekvalitet. Nærbildene av Chris Hemsworth i aksjon, ser meget detaljerte og naturlige ut. Her fra Extraction, Netflix. (Foto: Audun Hage)

Når det kommer til kontrast og lysstyrke, er ikke QLED800 helt på høyde med Samsung Q80T eller Sony XH9005 som vi nylig har testet. Begge disse premium-modellene kan skilte med høyere lysstyrke og dypere kontrast, hvilket er spesielt merkbart på filmer i HDR-format. Lommelykten til Chris Hemsworth i Netflix-filmen Extraction skinner unektelig litt sterkere fra Sonyen, og TCL har heller ikke den samme dybden som Samsung klarer å gjengi, i de mørkeste partiene av Dhakas undergrunn. Men forskjellen er ikke natt og dag, spesielt når vi tar høyde for at konkurrentene koster 5-6 tusen kroner mer enn TCL.

TCL er imidlertid ikke den beste vi har sett når det kommer til bevegelser. Selv om TCL har lagt til en bevegelsesutjevning (såkalt Black Frame Insertion) for å kompensere for 50Hz panelet, er det ingen tvil om at bildet går mer ujevnt og ”stotrer” mer enn vi liker nå til dags. Raske kamerapanoreringer og bevegelser medfører at bildet kan bryte opp og hakke litt med jevne mellomrom. Her er det virkelig klasseforskjell mellom TCL og en superglatt TV som Sony XH9005.

Lydkvalitet

Sammenlignet med andre TCL-modeller som gjerne har egen ”lydplanke” fra Onkyo eller JBL montert under skjermen, må QLED800 klare seg med mer ordinære, innebygde stereohøyttalere som er vendt nedover. Lydgjengivelsen er helt grei for prisklassen, med relativt klar stemmegjengivelse, men ikke uten dedikerte basshøyttalere blir det ikke spesielt fyldig. Mange vil nok foretrekke en separat lydplanke til QLED800, og her har TCL fått en interessant kandidat med sin nye Ray-Danz lydplanke som vi også har mottatt til test. QLED800 har egen HDMI ARC (Audio Return Channel) lydreturkanal, og støtter Dolby Atmos – riktignok bare via såkalt pass-through, hvilket vil si at du trenger en ekstern videokilde (streamer eller Blu-ray spiller) for å få glede av det.

Konklusjon

TCL er på banen med nok en prisgunstig LCD-TV: QLED800 gir meget kontrast- og fargerike bilder med en kvalitet som er sammenlignbar med langt dyrere konkurrenter. Når det er sagt, er ikke QLED800 den ”pris-killeren” vi kanskje hadde forventet: Kontrast og lysstyrke ligger et godt stykke unna de beste, og TCL-skjermen mangler en del moderne finesser (bl.a HDMI 2.1) for å kunne henge med de beste i premium-klassen. Bevegelsene kunne også vært glattere. Hvis du har et stramt budsjett kan TCL QLED800 være et greit alternativ, men noen ganger lønner det heller å legge litt ekstra kroner på bordet!

Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

1 måned 49 kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 900 kr
(spar opptil 300kr)
12 Måneder 1198 kr
(med 11 utgaver av magasinet)
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

En kommentar om “TCL QLED800 (65QLED800)”

 1. Hei, i informasjonen på elkjøp sin nettside om denne tv´en står det:
  Quantum Dot-teknologi
  Med mer LED-bakbelysning blir bildet skarpere og du får et høyere kontrastnivå i både mørke og lyse områder, dyp sort og livlige farger. Quantum Dot skaper en svært nøyaktig gjengivelse av farger. 100 Hz panelet sikrer at skarpheten av bildet bevares, selv i fartsfylte filmer og spill.

  Altså 100 Hz ikke 50 som du sier… Hva er riktig?

  Svar

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Mesterklasse fra Panasonic Panasonics beste OLED-TV er tilbake i full vigør, og nå kan den endelig leveres i stort format! LZ2000E gir rett og slett en strålende bildeopplevelse.
Sylskarp 8K OLED fra LG Med alle kvalitetene vi kjenner fra OLED, kombinert med sylskarp 8K-oppløsning, er denne toppmodellen fra LG noe av det råeste vi har sett!
Glimrende OLED-TV Med knallsterk bildekvalitet og krystallklar lyd – rett ut av TV-skjermen – er Sony A80K en imponerende TV – tett på den dyrere A95K!
Beosound Theatre er Bang & Olufsens nye lydplanke B&Os hittil råeste lydplanke støtter 7.1.4 kanalers Dolby Atmos surroundlyd, og er skreddersydd for LGs OLED TV-er.
Sjekk TV-nyhetene fra Philips Toppmodellene OLED+937, OLED+907 og PM9507 lover gnistrende god bildekvalitet – med Ambilight-lys og lyd fra Bowers & Wilkins.
Skulpturen er en luksus-TV Hvis du har en sterk estetisk sans - og vanvittig mange penger til å finansiere den - kan C Seed N1 gi deg en "usynlig" 165-tommer i stua.
Følg Lyd & Bilde