TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

TEST TCL C935 (75C935)

Budsjettvennlig storskjerm

På jakt etter en kontrastrik storskjerm til en gunstig pris? TCL 75C935 leverer mye bilde for pengene.

forfatter
Publisert 19.02.23 - 09:00
Karakter
TCL C935 (75C935)
L&B menerskew
pluss TCL C935 leverer et skarpt og kontrastrikt bilde og har et fint Google TV brukergrensesnitt. Lysstyrken fra denne MiniLED-skjermen er også meget god.
minus Innsynsvinkelen er relativt snever, og gjør at bildet ser best ut sittende rett foran. Skarpheten under bevegelser kan virke litt tilslørt.
Spesifikasjoner
 • Størrelse/type: 75” 4K MiniLED VA LCD
 • Oppløsning: 3840×2160 (4K Ultra HD)
 • Panelfrekvens: 48-120 Hz (144Hz)
 • Operativsystem: Google TV/Android 11
 • Innganger: 4 HDMI (2 x 2.1), 1 USB 2.0
 • Utganger: Optisk digital lydutgang, HDMI eARC
 • Gaming: FreeSync Premium Pro
 • HDR: Dolby Vision, HDR10+, HLG
 • Annet: Onkyo høyttalere, AiPQ 2.0 videoprosessor
 • Skjermstørrelser: 65”, 75”
 • Mål: 104,2 x 167,3 x 30,9 cm (H x B x D)
 • Vekt: 44 kg
 • Web: tcl.com
Veil. pris 24990 Produktside

Kinesiske TCL er i ferd med å bli en av verdens største TV-produsenter, og har gjort seg bemerket med flere prisgunstige TV-skjermer i ulike størrelser. På toppmodellen i C935-serien, er det derimot ytelsen som står i fokus. Dette er TCLs flaggskippmodell fra 2022: den leveres i 65 og 75 tommer, hvor vi har fått låne den største!

TCL C935: Toppmodell med MiniLED-baklys

TCL 75C935 koster i skrivende stund cirka 20.000 kroner (ned fra 25.000 kroner veil.) Det er en gunstig pris per tomme, spesielt når vi ser hvilken ”skyts” produsenten har puttet på innsiden av skjermen.

75” regnes ikke nødvendigvis som en kolossal skjerm lengre, siden du nå kan kjøpe både 85” og 98” til overkommelige priser. Men dersom du har en sitteavstand på to til tre meter, vil dette være en passende skjermstørrelse for variert TV-underholdning, film, sport og spill.

 

Design

Da vi testet den digre 98-tommeren i C735-serien bemerket vi at den var litt ”breial” med sine to ben plassert i hver sin ytterkant av skjermen. På C935 har TCL valgt en litt smartere sentermontert sokkel. Det gjør skjermen lettere å plassere på ulike bord og TV-hyller.

Men vi noterer samtidig at det kun er 2-3 centimeters klaring til bordflaten – som gir dårlig plass til en lydplanke under.

Alternativt kan du selvfølgelig veggmontere skjermen, og da vil du trenge et veggfeste med VESA-målene 400 x 400 millimeter.

Rent designmessig er dette en enkel og fin TV å se på, med en slank bilderamme hvor bildet går helt ut i kantene. Den er heller ikke spesielt tykk i dybden, og det går an å trekke kablene skjult ned gjennom sokkelen.

TCL C935 har en enkel og fin design med midtmontert fot. (Foto: Audun Hage)

Brukervennlighet og finesser

C935 kjører på den nye Google TV plattformen, akkurat som andre TCL-modeller. Det vil si at du får et kjapt og oversiktlig grafisk brukergrensesnitt. Menysystemet byr på et bredt utvalg av apper, og kommer med relevante anbefalinger til hva du kan se på. Dermed er det enkelt å komme til innholdet man vil se.

TCL-skjermen leveres med to fjernkontroller, den ene en tradisjonell variant med mange knapper, og en mer kompakt variant. Vi foretrekker den enkleste.

Vi merker imidlertid at C935 ikke alltid er like rask som vi kunne ønske. Responsen på fjernkontroll-kommandoer, mens åpning og lukking av apper føles litt tregere enn de aller kvikkeste Android-skjermene. I tillegg opplevde vi av og til at TV-en hang seg opp, og vi måtte vente litt før den svarte på kommando. Dette er forhåpentligvis noe som kan ordnes med en software-oppdatering.

Tilkoblingsmulighetene er greie, med fire HDMI-innganger, men som vanlig er det bar to av inngangene som har full støtte for HDMI 2.1 og 4K/120Hz. Her finnes også en eARC lydreturkanal for tilkobling av lydplanke. Formatstøtten inkluderer Dolby Vision IQ med lyssensor, og Dolby Atmos lydprosessering.

TCL har ellers lagt godt til rette for at C935 skal være god å spille med. Skjermen takler bildefrekvenser opp til 144 Hz, og med støtte for VRR (variabel refresh rate). Den dedikerte bildemodusen for spill (Game Master Pro) gir en lav forsinkelse som vi målte til 12 ms (1080p/60hz).

TCL C935 remote TCL C935 Xbox TCL C935 HDMI inputs
<
>
TCL C935 er godt forberedt for gaming, med blant annet støtte for 4K/120Hz, VRR og Dolby Vision. Her fra «statusskjermen» på Xbox Series X. (Foto: Audun Hage)

Bildekvalitet

TCL har utstyrt C935 med et LCD-panel og QLED fargefilter (kvanteprikker) for dypere fargegjengivelse. Men der C735-serien er utstyrt med «vanlig» direkte LED-baklys, kliner de til med avansert MiniLED-teknikk på C935-modellen.

Baklyset består av bittesmå, mikroskopiske lysdioder, som er fordelt over hele skjermflaten for å gi presis gjennomlysning av LCD-panelet. Og det er ikke rent få av dem heller: 75-tommeren har nesten 2000 dimming-soner (1920 for å være nøyaktig), mens 65-tommeren nøyer seg med drøyt halvparten (1080).

Det finmaskede baklyset resulterer i en bildegjengivelse som ved første øyekast ser meget imponerende ut. Testbildene våre fra natur- og dyreverdenen smeller ut av skjermen med en saftig lysstyrke og god kontrast, som får dem til å bugne av liv og nærvær.

Vi tok også en runde innom western-dramaserien Yellowstone på Sky Showtime. Det kritikerroste western-dramaet er en av de hotteste seriene for tiden, men er ikke kjent for spesielt god bildekvalitet (strømmes i Full HD / 1080P SDR). TCL-skjermen har imidlertid en velfungerende oppskalering, og gjengir de solrike utendørsscenene god skarphet og kontrast. Det finnes også en “HDR” bildemodus som gir litt ekstra trøkk i lysstyrken.

Fargegjengivelsen er både sterk og nyansert, takket være QLED-teknikken. Fargene er ikke helt på nivå med de beste QD-OLED-skjermene, men vesentlig mer nyanserte enn på lillebrødrene C835 og C735, for eksempel.

Innsynsvinkelen og skjermuniformiteten er også meget god. Fargegjengivelsen og kontrasten holder seg også relativt når vi betrakter skjermen fra siden. Men du bør likevel sitte midt foran skjermen for å oppnå best resultat, så klart.
Men hva med mørke filmscener i et rom med dempet belysning? Her pleier selv ganske påkostede MiniLED-skjermer å vise svakheter, med synlig omriss rundt lyse objekter på mørk bakgrunn.

Vi kan se en tendens til dette hos TCL C935 også, men det er mindre fremtredende her, enn på mange av konkurrentene. Selv når vi sammenligner mot en dyrere konkurrent som Sony X95K, klarer den seg overraskende bra, med påfallende lite «halo» eller glorieeffekt. Noe som tyder på at TCL har fått til en god styring av MiniLED-baklyset.

Når det er sagt, er ikke baklys-presisjonen helt på nivå med Samsung QN95B, som vi regner som den beste MiniLED-skjermen i skrivende stund. De mange dimming-sonene krever mye regnekraft fra videoprosessoren for å holde tritt med bildesignalet, og selv om TCL hevder de har oppnådd forbedringer her, opplevde vi av og til at baklyset tidvis kunne henge litt etter, og skapte synlige skygger/etterslep i bildet. Her er toppmodellen fra Samsung klart bedre.

Svartnivået blir selvfølgelig aldri like kullsvart som det man kan oppnå med de beste OLED-skjermene. Sammenlignet med vår referanse-TV i high-end klassen, Panasonic 77LZ2000E, får TCL-skjermen et merkbart flatere dybdeperspektiv.

I tillegg er det verdt å nevne at TCL-skjermen har et relativt blankt frontglass. Lyse objekter i nærheten, slik som vinduer eller lamper, kan derfor skape refleksjoner på skjermen. Dette er derfor en TV som egner seg aller best til å titte på i lyse rom, og med lyst innhold slik som sport og spill. Da kommer den kraftige lysstyrken virkelig til sin rett!

TCL C935 Yellowstone SkyShowtime (2) TCL C935 Yellowstone SkyShowtime (3) TCL C935 Yellowstone SkyShowtime (4) TCL C935 Yellowstone SkyShowtime (5)
<
>
TCL C935 leverer god og kontrastrik bildekvalitet. Her fra serien Yellowstone på Sky Showtime. (Foto: Audun Hage)

Lydkvalitet

På lydsiden er TCL-skjermen utstyrt med et 2.1.2-høyttalersystem fra Onkyo. Det består av en undermontert «lydlist» samt en ganske voksen basshøyttaler på baksiden. Her er til og med to ekstra høyttalere på toppen bak, for å gjengi høydeinformasjonen i Dolby Atmos lydspor.

Lyden er definitivt bedre enn gjennomsnittet, og vi opplever at stemmer og lydeffekter kommer klart og tydelig ut. TCL-skjermen har et stort lydbilde som matcher bra til størrelsen på skjermen. Her er også rikelig med fylde i bassen, som gir et bra fundament til musikk og lydeffekter.

Når det er sagt, er det ingen tvil om at en skjerm i denne klassen fortjener å matches med et skikkelig lydsystem eller lydplanke.

Konklusjon

TCL er best kjent for sine budsjettvennlige LCD-skjermer. På denne toppmodellen i C935-serien har de forsøkt å hevde seg mot high-end skjermene. Men etter hvert som prisen og skjermstørrelsen øker, stiger også kravene!

For deg som søker den ultimate kinoskjermen kan det nok lønne seg å kikke mot mer påkostede LCD- og OLED-skjermer. Men til gaming, sport og annen underholdning fungerer TCL-skjermen utmerket.

TCL-skjermen har en på mange områder imponerende bildekvalitet, godt hjulpet av det presise MiniLED-baklyset. C935 leverer en kraftig lysstyrke og meget god kontrast til LCD å være. Kontrasten og skarpheten under bevegelser er bare ikke helt på nivå med de beste.

Legg igjen en kommentar

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.
MSI RTX 40: Nye prisbelønte serier av bærbare datamaskiner Ta spranget til et helt nytt nivå med de nye grafikkortene i GeForce RTX 40-serien og 13. generasjon Intel® Core™-prosessorer.
lbpluss
LGs 2023 OLED TV-er klare for Norden Slippes i butikk 13. mars - kan forhåndsbestilles allerede nå.
lbpluss
Sjekk denne 98-tommeren fra Sony! Sony slår på stortromma og lanserer sin første 98-tommers 4K TV! Derimot kommer det ingen nye 8K TV-er i år.
lbpluss
Sony satser videre på QD-OLED Sony har holdt potte tett om årets nye TV-er, men nå har de endelig tatt bladet fra munnen. De nye toppmodellene A95L og A80L entrer scenen.
lbpluss
Allente lanserer spesialtilpasset Chromecast med Google TV Nå kan Allente-abonnentene sløyfe TV-boksen.
lbpluss
Her er Samsungs nye flaggskip 8K TV, QN900C En ny bildemodus betyr redningen for strømslukende 8K-TV-er.
Følg Lyd & Bilde