TEST: TCL 65EC785

Ny utfordrer fra TCL

TCL 65EC785 er en velutstyrt 4K-TV med HDR, Android Smart TV og innebygd Onkyo-lydplanke til en hyggelig pris.

Karakter
TCL 65EC785

Lyd & Bilde mener

TCL 65EC785 har generelt god bildekvalitet, med flott kontrast, skarphet og glatte bevegelser. God formatstøtte gjør at denne TV-en er ”altetende” når det kommer til videoinnhold.
Konkurransen i denne prisklassen er knalltøff, og TCL-skjermen når ikke helt opp til de beste på alle områder.
 • TCL 65EC785          
 • Størrelse/type: 65” 4K LED LCD IPS
 • Oppløsning: 3840×2160 (4K Ultra HD)
 • Operativsystem: Android 7.0
 • Innganger: 3 HDMI, 2 USB
 • Utganger: Optisk digital lydutgang
 • HDR: HDR10+, Dolby Vision
 • Web: tcl.eu
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 9990 kr

TCL er kanskje ikke det første navnet man tenker på når det kommer til TV, men det er i ferd med å endre seg. Den kinesiske produsenten er faktisk en av de aller største TV-produsentene på verdensbasis, og utmerker seg med velutstyrte modeller til gunstig pris.

TCL 65EC785 er storebroren til EP685 som vi tidligere har testet med godt resultat. Akkurat som lillebroren kommer den med Android Smart TV, 4K-oppløsning og HDR videokvalitet, inkludert støtte for Dolby Vision. Foruten noen viktige oppgraderinger på bildesiden, kan den også skilte med innebygd ”lydplanke” som er utviklet i samarbeid med Onkyo.

Design

TCL 65EC785 har et stilrent utseende med avrundede hjørner og slank sokkel. Lyden besørges av en integrert Onkyo lydplanke. (Foto: TCL)

Utseendemessig er EC785 veldig lik lillebroren. En syltynn buet ramme rundt bildepanelet bidrar til moderne estetikk. TV-en er litt tykkere nederst på baksiden, for å gi plass til strømforsyning og elektronikk. Her finner man også den integrerte lydplanken, som er kledd i grått høyttalerstoff. I midten foran sitter 4 lysdioder som lyser opp når TV-en slås på. Totalt sett synes vi TCL-skjermen har et friskt og originalt utseende. Selve bildepanelet er også relativt matt, slik at det ikke er nevneverdig plaget med speilbilder.

Brukervennlighet og finesser

TCL 65EC785 kommer lastet med seneste versjon av Android-systemet (9.0 Pie) som er en kraftig forbedring fra tidligere generasjoner. (Foto: TCL)

TCL 65EC785 kommer lastet med seneste versjon av Android-systemet (9.0 Pie) som er en kraftig forbedring fra tidligere generasjoner. Apper og TV-kanaler ligger lett tilgjengelig på menylinjen. Tilgangen til Google Play Store åpner for et stort utvalg av apper, inkludert Netflix, HBO Nordic og Amazon Prime. Videre kommer 65EC785 med to fjernkontroller, en slank fullsize med masse knapper samt en mindre fjernkontroll med kun de viktigste knappene. Begge har mikrofon for stemmestyring (Google Assistant).

TCL har for øvrig utstyrt EC785 med en dedikert spillmodus. Med denne aktivert målte vi forsinkelsen (input lag) ned til 15.7 ms med vår Leo Bodnar tester (1080p).

Bildekvalitet

Da vi testet lillebroren EP685, var vi faktisk ganske imponert over bildekvaliteten. Den utmerket seg med meget bra kontrast, dypt svartnivå og rikelig med lysstyrke – selv mot flere dyrere konkurrenter. Inntrykket er at storebroren 65EC785 gjør veldig mye riktig, den også.

Sammenlignet med en annen TV vi har hatt inne til test (LG 65SM8600), er det tydelig at TCL-skjermen leverer hakket bedre svartnivå og kontrast. Her er det ingen problemer med blasse gråtoner og svart, slik LG-skjermens IPS-panel kunne bære preg av. Det bidrar til økt dybdefølelse på mørke filmer og serier: The Irishman – den nyeste filmen fra Martin Scorsese og Robert De Niro – ser riktig lekker ut via TCL-skjermen, med imponerende detaljer og skarphet.

Bildetekst: 65EC785 støtter Dolby Vision HDR, som gir et fargesprakende og kontrastrikt bilde fra filmer og serier som er laget i formatet. Her fra Martin Scorseses The Irishman på Netflix. (Foto: Audun Hage)

Under testing av lillebror 65EP685 hadde vi et par ting å trekke for ved bildegjengivelsen.

Det største ankepunktet var noen ujevnheter i bevegelser, og særskilt mangelfull skarphet når bildet var i bevegelse. Derfor er det gledelig at TCL har fått til dette bedre med EC785. Den har fått mer avansert bildebehandling  med en bevegelseskompensering (interpolering), som sørger for jevnere bevegelser. Det merkes spesielt på sportssendinger med hurtige panoreringer, at bildet er glattere og mer ”helstøpt” med bedre bevegelseskarphet. Et klart løft fra lillebror!

Lydkvalitet

TCL kan på sin side skryte av å ha den beste lyden av de tre. 65EC785 kommer utstyrt med en innebygd lydplanke fra japanske Onkyo. Dette i motsetning til forgjengeren DC760, som hadde innebygd lyd fra JBL.

Det hører med til historien at TCL har overtatt rettighetene til Onkyo-navnet utenfor Japan. Derfor er det usikkert hvor mye utvikling den tradisjonsrike hi-fi produsenten har bidratt med i dette tilfellet. Uansett, så låter systemet meget skapelig: Med frontrettede høyttalere og 2 x 15 utgangseffekt kommer lyden rett ut, klart og tydelig og med rikelig fylde i mellomtonen. Både musikk og filmeffekter får et bra løft som følge av dette.

Dette er en relativt enkel høyttalerløsning, som ikke kan sammenlignes med lyden du får fra en separat lydplanke med subwoofer,  men det er likevel milevis bedre enn mange andre TV-er i prisklassen! TCL-skjermen støtter også Dolby Atmos lydformat, men har ingen dedikerte høyde-høyttalere. Derfor får du mer en light-versjon av Atmos snarere enn den fullverdige 3D-varianten, som kan oppnås med en separat lydplanke koblet til HDMI-lydutgangen.

Konklusjon

65EC785 er enda en velutstyrt TV fra utfordreren TCL. Vi sier oss godt fornøyd med bildekvaliteten, som er merkbart bedre enn lillebror 65EP685 – særlig når det kommer til bevegelser. Samtidig må det nevnes at prisen har økt litt, og setter TCL 65EC785 opp mot anbefalte modeller som Philips The One og ikke minst testvinneren Samsung UE65RU7475, som er blant våre klare favoritter. Men også her markerer TCL-skjermen seg som et prisgunstig alternativ med merkbart sprekere lyd enn konkurrentene. Hvis du vil ha bra bilde og lyd, uten separat lydplanke, er dette et utmerket valg.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Lyd & Bilde,
se våre abonnementstilbud her .
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Les også

  Marantz nyeste CD-spiller er også en nettverkspiller, og en nettradio, og en DAC, og en forforsterker, og en….
  Det var en gang at Apples MacBook Air var det helt naturlige valget hvis man skulle ha en rimelig og ultraslank bærbar maskin. Er det fortsatt tilfellet?
  Marantz Model 30 er en praktfull forsterker for både øyne og ører, og kvaliteten går utenpå det meste.
  En nettverksspesialist og et high-end-lydselskap har sammen laget en smart-høyttaler i hi-fi-kvalitet.

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Lyden fra den enorme V8-eren klarer ikke å overdøve anlegget, som er et selvsagt valg på en BMW.
  Annen utgave av den minste Citation-smarthøyttaleren.
  For prisen av et par støykansellerende hodetelefoner gir Philips Fidelio X3 uendelig mye bedre lyd.
  Xperia 5 II er ikke bare like bra som Xperia 1 II, den er i flere tilfeller bedre!
  Sony A85 er en jevnt over glimrende OLED-TV med flott bilde og usynlig, men tydelig lyd!
  Denons jubileums-spiller kan ta seg kjærlig av CD-ene dine i mange år fremover. Men strømmingen får en kald skulder.
  Vi spurte, leserne svarte. Med nesten 4500 stemmer er iPhone 11 kåret som vinner av kamerablindtesten.
  Sonus faber Lumina III er det opplagte valg av høyttalere til mindre rom
  Samsung HW-Q950T er den nyeste toppmodellen, og den skuffer ikke. Denne lydplanken er det krutt i!
  Med sin saftige kontrast og fargestrålende Ambilight-lys, gir Philips OLED805 en virkelig heftig bildeopplevelse.
  OnePlus 8T er et kompromiss. Derfor må man holde tungen rett i munnen hvis man vurderer et kjøp. For de fleste er OnePlus 8T blant de beste mobiltelefonene på markedet, mens forbrukere med spesielle behov bør se etter noe annet.
  Endelig et Wi-Fi 6 meshnettverk som folk flest har råd til. Er det bare å spenne sikkerhetsbeltet og gjøre klar for superhastigheter?