Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Sony Bravia XR A80J (XR-65A80J)

Knalltøff OLED-TV

Sony er tilbake med nok en glimrende OLED-TV: Bravia A80J imponerer med en bildekvalitet som ligger tett på flaggskipmodellen A90J.

Skrevet av / 04.05.21 - 12:00
Sony Bravia XR A80J (XR-65A80J)
Audun Hage

Sony A80J er inntil videre den rimeligste OLED-TV-en japanerne kan by på fra sitt splitter nye 2021-sortiment. Den har mye til felles med storebroren A90J – Sonys flaggskipmodell – som vi testet tilbake i mars, og ble mektig imponert over. Det store spørsmålet er derfor hvor mye av ytelsen de har klart å beholde i den hakket rimeligere lillebroren!

A80J tar over stafettpinnen fra fjorårsmodellen A85, som vi også har god erfaring med. Den bruker samme formel som sist, der OLED-panelet hentes fra LG Display, mens Sony selv står for bildebehandling og lyd. Dette har vist seg som en vinnende kombinasjon tidligere, men er det nok til å hevde seg i årets TV-kappløp?

Les også Bravia XR A90J: Vi tester Sonys nye flaggskip-OLED Sony gjør et sterkt comeback i high-end klassen med sin nye toppmodell: Bravia XR-A90J har den høyeste lysstyrken vi har målt fra en OLED-TV, noensinne!

Mer prisgunstig

A80J tikker inn med en litt hyggeligere prislapp enn toppmodellen: Faktisk kan du kjøpe en 65” A80J for det en 55” A90J koster! I tillegg vil 77” utgaven vil selvfølgelig være vesentlig billigere enn en 83” A90J. I denne testen har vi tatt for oss 65-tommeren XR-65A80J, men ytelsen vil stort sett være lik for alle skjermstørrelsene.

Sony har derimot ikke lansert noen 48” OLED i de nye seriene: Inntil videre kjører de med fjorårsmodellen KD-48A9, som må klare seg uten de seneste nyvinningene. Det er litt synd, for det er allerede tydelig at Sony har oppnådd noen markante forbedringer på årets TV-lineup.

Sony XR-65A80J. (Foto: Sony)

Bravia XR A80J vs A90J – forskjeller

A80J har fått en rekke oppdateringer, men den viktigste forandringen ligger gjemt under panseret: den nye Bravia XR videoprosessoren med ”kognitiv intelligens” som det så fint heter. Dette er den samme avanserte bildemotoren som vi finner i toppmodellen A90J. Men derfra er det en del forskjeller mellom de to:

Mens A90J bruker et ekstra fintrimmet og lyssterkt OLED-panel med ekstra kjøling (Sony kaller det XR OLED Contrast Pro), må A80J nøye seg med et mer ordinært panel, uten de seneste nyvinningene. A80J har også en lettere nedskalert høyttalerløsning, med litt færre og mindre kraftige høyttalerenheter.

I tillegg må A80J klare seg med en enklere fjernkontroll, uten den flotte bakbelysningen fra toppmodellen. Vi erfarte at denne gir en litt ”billigere” følelse med mindre taktile knapper.

Rent visuelt er det også noen designforskjeller: Mens A90J har en supertynn, nærmest sømløs ramme rundt OLED-panelet, har A80J en litt tykkere fremtoning med en stor kladd som stikker ut på baksiden. Den ligner til forveksling på fjorårsmodellen A8H, og føles litt mindre moderne, rett og slett.

Ellers er det verdt å nevne at A80J faktisk er litt mer fleksibel å plassere. Den har fordelen av et 3-veis stativ med både bred, smal og hevet innstilling. Sistnevnte gir også plass til en lydplanke under TV-en.

Føttene på A80J kan heves slik at du får plass til en lydplanke under. (Foto: Sony)

Brukervennlighet og finesser

Bravia XR-65A80J kommer lastet med det nyeste Android brukergrensesnittet, som nå har skiftet navn til Google TV. Den nye Google-plattformen har fått en ny startmeny, som gir full oversikt over de mest brukte appene dine, samt TV-kanaler og tilkoblede enheter. Den gir også direkte anbefalinger til innhold, basert på preferanser og hva du tidligere har sett på. A80J har et bredt utvalg av strømmetjenester som Netflix, Amazon Prime Video, og Disney+ i porteføljen.

Brukeropplevelsen har fått et klart løft i år: Menyene har blitt mer logiske, og TV-en reagerer lynrask på kommandoer. Dette gjør at Android-skjermene kan hevde seg bedre mot smartløsningene fra Samsung og LG. A80J støtter også Airplay, Chromecast og Google Assistant, med innebygd mikrofon i fjernkontrollen.

Sony-skjermen har også fått nye HDMI- innganger, som blant annet støtter 4K-video med 120 bilder per sekund – perfekt for PS5 og Xbox Series X. Men – akkurat som på A90J er det bare to av dem som er fullt ut HDMI 2.1 kompatible.

Det behøver ikke være noen krise, men det skal nevnes at en av disse inngangene også fungerer som lydreturkanal (eARC). Dermed har du i praksis bare en HDMI 2.1 inngang ledig dersom du bruker en ekstern lydplanke.

Sony-skjermen er ellers godt tilrettelagt for gaming, med en dedikert spillmodus som vi målte til cirka 16 millisekunder forsinkelse/input lag. Men vær obs: I skrivende stund støtter ikke Sony A80J såkalt VRR – variabel refresh rate, noe Sony har lovet en oppdatering for i løpet av året.

<
>
Sony A80J kommer med en standard fjernkontroll. Den er ikke like lekker som premium-kontrollen A90J er utstyrt med – men den gjør jobben. (Foto: Audun Hage)

Bravia Core

A80J kommer også lastet med Bravia Core – Sonys nye strømmetjeneste. Den er forbeholdt de nyeste 2021-modellene med Bravia XR prosessor, og tilbyr ferske spillefilmer fra Sony Pictures Entertainment.

De som kjøper en Bravia A80J får 2 års strømme-abonnement pluss 5 såkalte “Movie credits” med på kjøpet (A90J gir 10). Strømmetjenesten byr på flere klassiske Sony-titler, mens du må utløse en credit for å se nyere film.

<
>
Bravia Core er Sonys nye strømmetjeneste. (Foto: Audun Hage)

Bildekvalitet

<
>
Side om side med storebror: A80J (til høyre) ligger ikke langt unna A90J på generell bildekvalitet.

Siden A90J allerede har ”lagt lista” for bildekvalitet så langt i 2021, var vi naturligvis spente på hvor nær det går an å komme med den rimeligere A80J – som tross alt sparer deg for noen tusenlapper. Og gledelig nok er det flere likheter enn forskjeller: Faktisk kommer lillebror så nær storebror, at man skal være god for å skille dem på mange områder.

A90J er helt klart den mest lyssterke av de to: Ved TV-titting i dagslyst rom, så vel som bildeinnhold med lyse partier, er det ingen tvil om at A90J fremstår mer kontrastrik, dynamisk og livlig. Når det er sagt, er forskjellen langt mindre enn vi hadde forventet.

Vi har kritisert eldre Sony-modeller for å ha nokså laber lysstyrke, og A90J fikk som kjent et kraftig og etterlengtet løft på dette området. Men nå viser det seg at dette nok har vel så mye med bildebehandlingen å gjøre, som selve bildepanelet: Bravia XR videoprosessoren er som kjent lik på både A80J og A90J, og det kan se ut som denne utgjør mye av forskjellen.

Vi utfordret A80J med en rekke av våre favoritt testscener side om side med A90J, og det var i mange tilfeller vrient å se stor forskjell på dem. Selv om A90J har litt mer gnist og intensitet i de lyseste partiene, følger A80J hakk i hæl, og leverer utmerket lysstyrke den også. Fargegjengivelse, kontrast og detaljgrad i mørke områder er også tett på identisk.

Begge 2021-modellene har fått en vesentlig bedre gjengivelse av HDR-video, med langt større kontrast mellom de mørke og lyse partiene. Den nye prosessoren har åpenbart blitt mye bedre til å analysere bildematerialet og tilpasse kontrasten etter hva OLED-panelet klarer å gjengi (såkalt tone mapping). Så selv om A80J har litt lavere lysstyrke på maks intensitet, klarer den å følge storebror helt til målstreken.

A80J er også veldig familiær (det vil si glimrende) når det kommer til skarphet og bevegelser. Vi sjekket ut den nye serien Snabba Cash fra Netfllix, som serveres i 4K-oppløsning og Dolby Vision HDR-format. 2021-modellene med XR-prosessor har en besnærende evne til å redusere støy, uten at bildet blir grøtete og todimensjonalt. Scenene fra Snabba Cash fremstår sylskarpe, og på sitt beste ser de nesten 3D-aktige ut!

<
>
Sony A80J serverer sylskarpe og kontrastrike bilder med stor realisme. Her fra Netflix-serien Snabba Cash. (Foto: Audun Hage)

Lydkvalitet

A80J tar i bruk Sonys velkjente Acoustic Surface Audio teknikk, der lyden sendes rett ut av OLED-panelet ved hjelp av små ”vibratorer” på innsiden. Og selv A80J har et litt enklere høyttaleroppsett enn A90J på papiret, låter den utmerket i praksis.

Lyden kommer rett ut av bildet med en tydelig og klar stemmegjengivelse. Vi spilte Dua Lipas Lost in your Light fra YouTube, og ble imponert over klarheten og den sterke vokalen. Bassen er dyp og kraftig nok til å gi skikkelig livefølelse. Gitarklimpringen kommer også klart og tydelig ut. Her er også meget god synkronisering mellom lyden og bildet på skjermen, noe som øker realismen betraktelig.

Her kan du faktisk overleve uten separat lydplanke. Og det er mer enn vi kan si om majoriteten av TV-er vi tester…

Konklusjon

Sony har på mange måter lagt lista for bildekvalitet så langt i 2021: Den ildsprutende A90J er blant de heftigste vi har testet hittil i år. Men den har også en relativt saftig pris! Derfor er det gledelig at også den rimeligere A80J oppnår mange av de samme fordelene.

La gå at A80J har en litt traustere design, og mindre luksuriøs fjernkontroll: Den er veldig lik toppmodellen der det virkelig gjelder, med råsterk bildebehandling, sprek lyd og glimrende brukervennlighet via Google-grensesnittet.

Vi har ennå til gode å teste LGs C1 og G1 modeller, Panasonics toppmodeller, for ikke å glemme Samsung Neo QLED (test kommer snart!) – men så langt ser Sonys nye 2021-modeller meget lovende ut. Og med tanke på den gunstige prisutviklingen på fjorårsmodellen A85, tror vi A80J har potensiale til å bli et av årets beste OLED-kjøp. Helt klart verdt en anbefaling!

Karakter
Sony Bravia XR A80J (XR-65A80J)
High End

Lyd & Bilde mener

Sony A80J ieverer særdeles flott bildekvalitet med glimrende kontrast og fargegjengivelse. Lyden fra de innebygde høyttalerne er også utmerket. Sony-skjermen må (inntil videre) klare seg uten gaming-finessene VRR og ALLM – dette loves via en oppdatering. Kun to av de fire HDMI-inngangene er HDMI 2.1 kompatible.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

OLED-TV på billigsalg

Hisense ULED: En OLED-killer?

Lekker og balansert bildekvalitet

Glimrende gaming-TV

De beste TV-ene på budsjett

Vi tester TCLs største og billigste TV

De beste storskjermene til serier, sport og spill

De beste OLED TV-ene

Større TV på budsjett

Fargesprakende entertainer-TV

Luksuriøs OLED-TV fra Loewe

Samsung TQ98Q80C: Kingsize-TV!

Scroll to Top