TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
Nyhet

CES 2022: Samsung viser nye, trådløse lydplanker

Får blant annet mulighet for trådløs Atmos surroundlyd via Wi-Fi.

forfatter
Publisert 07.01.22 - 12:04

Samsung viser ikke bare nye TV-er på CES-messen: De avslører også noen av nyhetene det vi kan vente oss på lydplanke-fronten i år. Blant høydepunktene finner vi den nye toppmodellen HW-Q995B. I tillegg lanserer Samsung en helt ny design-lydplanke kalt HW-S810B/811B. Nykommerne kan blant annet skilte med Atmos surroundlyd via Wi-Fi.

Vent nå litt – betyr det at man kan klare seg uten den hersens HDMI-kabelen…?

Samsung HW-Q995B

HW-Q995B blir arvtageren til den populære HW-Q960A fra 2021, som Lyd & Bilde kåret til årets beste lydplanke i high-end klassen. HW-Q995B bygger videre på denne modellen, og benytter den samme høyttalerkonfigurasjonen (11.1.4), der bakhøyttalerne har både side- og oppadrettede kanaler. Designen er også veldig lik forgjengeren, men stofftrekket er byttet ut med et perforert gitter. I tillegg har både subwooferen og bakhøyttalerne fått en liten ansiktløfting visuelt. Samsung hevder også at den nye subwooferen skal gi litt dypere, fastere bass – men det gjenstår å teste.

Samsungs nye topp-lydplanke HW-S990B (995B her i Norden) har fått en 2022 Innovation Award. (Foto: Samsung/CES)

Samsung HW-S810B/811B

I tillegg til toppmodellen viser Samsung den nye HW-S810B, også titulert Ultra Slim Soundbar, som blir en mer kompakt og design-orientert lydplanke. Den har fått et slankere formspråk som åpenbart er laget for å matche The Frame og andre TV-er i lifestyle-segmentet. Lydplanken er relativt bred, men til gjengjeld slank i både høyde og dybde, slik at den for eksempel kan henges på veggen uten å stikke seg ut. Til tross for slanke mål har Samsung klart å skvise inn høydekanaler for Dolby Atmos. Det følger også med en trådløs subwoofer, som i likhet med planken kan leveres i enten svart eller hvitt. Det blir spennende å teste denne modellen og se hvordan den står seg mot for eksempel Sonos Beam Gen 2.

Samsung HW-S810B i hvitt. (Foto: Samsung)

Wireless Atmos technology – Atmos uten HDMI eARC?

En interessant nyhet på de nye 2022-lydplankene er muligheten for å overføre lydsignalet trådløst via Wi-Fi. For nå blir det faktisk mulig å sende Dolby Atmos lydsporet digitalt mellom TV og lydplanke – uten å måtte bruke lydreturkanalen HDMI eARC! Dermed kan man potensielt klare seg med en HDMI-kabel mindre, og får en ledig inngang som kan brukes til andre A/V-kilder – for eksempel en ekstra spillkonsoll.

Den nye finessen krever imidlertid at man – foruten en av de nye lydplankene – også investerer i en av Samsungs nye TV-modeller. Etter det Lyd & Bilde erfarer, behøver man altså en 2022-modell Samsung-TV (modell QN80B eller høyere) som er kompatibel med den nye finessen.

Q Symphony utnytter TV-ens høyttalere

Det har etter hvert blitt populært å bruke lydplanker sammen med en TV av samme merke: Dette kan ofte gi tilgang til ekstra funksjoner – slik som å bruke TV-ens egne høyttalere i kombinasjon med lydplanken. Samsung var blant de første til å introdusere dette gjennom finessen Q Symphony, noe de viderefører på 2022-modellene. Bruker man for eksempel HW-Q995B sammen med flaggskip-TV-en QN900B, blir det hele 22 individuelle lydkanaler som kan brukes til Dolby Atmos. Så gjenstår det selvfølgelig å teste i praksis – vår erfaring er at TV-ens innebygde høyttalere ofte kan låte litt anstrengt når man spiller virkelig høyt.

Pris og tilgjengelighet

Samsung HW-Q995B og HW-S810B/811B kan ventes til Norden i løpet av våren/sommeren 2022. Prisene er foreløpig ukjente.

Lese hele artikkelen? eller bli medlem av LB+.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
  • Over 6000 produkt-tester
  • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
  • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Alltid oppdatert på siste nytt
  • Nyhetsbrev rett i innboksen
  • L&B TechCast - en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
  • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Motta varsler
Varlse meg om
6 Kommentarer
nyeste
eldste mest poulære
Inline Feedbacks
View all comments

Noe nytt angående HW-S810B/811B i Norden?

Støtter ikke Hw-q960A allerede atmos over wifi?

Vet man om display på HW-Q995B er flyttet til fremsiden og ikke er på toppen slik dagens modell har?

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Hvor bra låter Samsungs ultraslanke lydplanke? Samsung Ultra Slim Soundbar må være den tynneste lydplanken vi har sett, men lyden er overraskende stor! HW-S810B kan også noen triks som gjør den ekstra plasseringsvennlig.
En velkommen opplevelse med mykere tonalitet Vi kan være enige om at teknologi skal være for alle. Men trenger man virkelig å gjøre det så tåpelig?
Disse fikk oss til å måpe De små KEF LSX II er de beste blant trådløse stereohøyttalere i denne prisklassen.
TAD er tilbake med ny høyttale TAD-CR1TX blir ikke akkurat billig.
Engelske Lowther er tilbake med Almira Den nye Almira er Lowthers første høyttaler på 30 år.
Trådløs studiolyd hjemme Et par høyttalere som disse, er den enkleste måte å skaffe seg god lyd på.
Følg Lyd & Bilde
Send this to a friend