Kinoopplevelse med storskjerm: To 2019-kupp - QLED vs OLED
DuellSamsung QE82Q70R og LG OLED77C9

QLED vs OLED: Spar mye på store TV-er!

Spar mye penger på fjorårsmodellene! De store skjermene i high-end-klassen er spesielt interessante.

 • Produkter i testen
 • LG OLED77C9
 • Samsung QE82Q70R
 • Nå som 2020-TV-ene er på vei inn i butikkene, er det gode handler å gjøre på 2019-modellene. Som projektorentusiast er jeg spesielt interessert i hvor rimelig man kan få en toppspesifisert TV når størrelsen skal være over 75 tommer. Man skal jo ha kino, og da er det storskjerm som gjelder!

  Les også LGs flaggskip-TV er en 8K OLED på steroider! LG har tatt sin beste OLED-TV, blåst den opp til 88 tommer og kvesset oppløsningen til 8K. Resultatet er som man kan forvente, magisk!
   data-srcset

  Etter å ha testet den fantastiske hjemmekinoprojektoren Epson EH-TW9400, ble jeg for alvor opphengt i hvor stort – og bra – bilde man kan få for under 50.000 kroner.

  Den innlysende fordelen med projektor er størrelsen på bildet. Du har et bilde på over 100 tommer på et blunk. Da fremstår 65-tommeren på loftstuen vår som en bleik fis i forhold. Selv om den egentlig er en finfin OLED-TV. Det blir rett og slett for smått for ekte kinofølelse.

  Fordeler med TV

  En av ulempene til en projektor er begrenset lysstyrke og kontrast i forhold til de beste TV-ene, så man får ikke fullt utbytte av den ekstra dybdefølelsen til HDR-video. Så er det selvsagt fortsatt slik at man må ha det helt mørkt i rommet for å få skikkelig svartnivå.

  De beste TV-ene gruser projektorene i begge disse disiplinene. Legg til innebygde smartfunksjoner, og at du ikke får ekte 4K-oppløsning på en projektor til under 50.000 kroner, og det er mye som taler TV-ens sak. Det er tross alt ikke uten grunn at TV-er selger som hakka møkk, og projektorer nesten ikke i det hele tatt. De blir for upraktiske for folk.

  Det største og beste bildet under 50K

  Hvilket bringer oss til de ordentlig store TV-skjermene. Målet er å kunne få ekte hjemmekinoopplevelse uten lerret, uten å bikke 50.000 kroner for en storskjerm. I hvert fall ikke med mye.

  Skjermen må være stor, og den må være god. Jeg søker et bilde jeg kunne tenke meg i min egen stue, derfor gidder jeg ikke de billigste LCD-TV-ene med kantbelyst LED. Som gir et for ujevnt svartnivå til å kunne kalles kino. Nei, det må være bakbelyst – eller OLED.

  annonse

  Jeg fikk låne to TV-er fra Elkjøp, som begge passer kriteriene.

  annonse
  Storskjerm til god pris: Samsung 82Q70R. Foto: Samsung

  Samsung QLED

  Den første er Samsungs rimeligste 82-tommer med baklyst QLED-teknologi, nemlig Q70R.

  QLED er i bunn og grunn vanlig LCD-teknologi med LED-baklys. Men i stedet for fargepigmenter består fargefilteret av et stoff hvor man har lagt inn hull på nanometerstørrelse kalt kvanteprikker – direkte i molekylene. Bølgelengden på fargen som skal gjengis er direkte avhengig av bredden på hullene. De største hullene gjengir rødt, de mellomste grønt, og de minste blått. Dette er langt mer lyseffektivt, som gjør at man trenger mindre intensitet i baklyset for å gi tilsvarende intensitet i fargene. Som igjen gjør at svartnivået blir dypere og jevnere enn med tradisjonelle LED-TV-er. Det vil likevel aldri bli helt OLED-kvalitet over svartnivået, før man kommer dit at hver piksel er sitt eget lys, så man kan droppe hele baklyset.

  Prisen på QE82Q70R har egentlig hele tiden ligget rundt 40.000 kroner, men Elkjøp hadde satt den ned til ca. 30.000 kroner da jeg bestilte den inn. I skrivende stund er den 40.000 igjen, så følg litt med på denne på prisjakt.no eller prisguiden.no. Siden vi fikk TV-en inn til test har det derimot vært interessant utvikling på toppmodellen Q950 med 8K-oppløsning, hvor 82-tommeren nå er nede fra 100.000 til 50.000 kroner! Etter vår test av 75-tommeren å dømme kan den varmt anbefales.

  LG OLED77C9 storskjerm
  LGs 77-tommers OLED-TV i C9-serien er en storskjerm som har gått kraftig ned i pris siden toppen på 90.000 kroner. 55.000 koster den nå. Foto: LG

  LG OLED

  Jeg kunne ikke la sjansen gå fra meg da jeg så at LG sin 77-tommer i C9-serien hadde sunket kraftig i pris. På et tidspunkt ganske nylig var den nede i 40.000 kroner hos Elkjøp, ned fra 90.000 kroner på toppen i fjor sommer. For øyeblikket er den laveste prisen 55.000 kroner, og lageret begynner dessuten å bli skrapet. Så det spørs om man skal ta sjansen på at prisen går ned igjen, men sett en prisovervåkning på denne.

  annonse

  Uansett, OLED har fordelen over QLED ved at svart virkelig er kullsvart. Helt uten å trenge noe dynamisk baklys som skal dimme opp og ned med scenene i filmen. Dette fordi hver piksel er sin egen lyskilde i tillegg til farge. OLED er derfor perfekt til film når solen går ned, samtidig som lysstyrken – i motsetning til hva ryktet vil ha det til – faktisk er sterk nok til at det funker fint på dagtid også. Og, ja, HDR-effektene smeller det fint av. Men det er ikke fullt så blendende som med de mest lyssterke QLED-skjermene.

  Har du noe å tilføye?
  Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.
  Motta varsler
  Varlse meg om
  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Produkter i testen
  LG OLED77C9
  LG OLED77C9
  OLED77C9 er TV-skjermen for deg som ønsker kinofølelse i stua, og det med det beste bildet som er mulig å oppdrive til denne prisen.
   data-srcset
  Samsung QE82Q70R
  Med Q70R har Samsung trimmet vekk unødvendig luksus for å kunne tilby direkte LED-baklys til en gunstig pris. Og med 82-tommeren blir det skikkelig kinoopplevelse!

   Alternativer til Samsung QE82Q70R og LG OLED77C9

   Samsung The Frame LS03T (2020). Foto: Samsung

   Nå har The Frame blitt MYE bedre

   Med nytt, topptrimmet bildepanel har Samsungs design-TV fått en skikkelig kontrast-boost!

    data-srcset

   OLED og Ambilight gjør susen!

   Philips er tilbake med nok en fargesprakende OLED-TV som lyser til alle kanter: OLED804 gir en knallsterk bildeopplevelse!

    data-srcset

   Knallsterk kontrast!

   Panasonics rimeligste OLED-TV tilbyr knallsterke bildeprestasjoner til en attraktiv pris.

    data-srcset

   TCL 65EC785 har lyd fra Onkyo

   TCL 65EC785 er en velutstyrt 4K-TV med HDR, Android Smart TV og innebygd Onkyo-lydplanke til en hyggelig pris.

   LG SM8600 har et fint utseende med slanke linjer og en buet, sentermontert fot. (Foto: LG)

   Kan LGs nye LCD-skjerm hamle opp med OLED?

   LG er best kjent for sine OLED-skjermer med gnistrende farger og sterk kontrast. Dermed kan det være lett å glemme at de også lager flere glimrende LCD-TV-er…

    data-srcset

   OLED-TV med skjulte krefter

   Sonys nye OLED-TV kan skilte med særdeles flott bildekvalitet, men det beste av alt er lyden …