Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Duell: Samsung QE82Q70R og LG OLED77C9

QLED vs OLED: Spar mye på store TV-er!

Spar mye penger på fjorårsmodellene! De store skjermene i high-end-klassen er spesielt interessante.

Skrevet av / 02.04.20 - 08:00
Samsung QE82Q70R og LG OLED77C9
Geir Gråbein Nordby

Produkter i denne test

Nå som 2020-TV-ene er på vei inn i butikkene, er det gode handler å gjøre på 2019-modellene. Som projektorentusiast er jeg spesielt interessert i hvor rimelig man kan få en toppspesifisert TV når størrelsen skal være over 75 tommer. Man skal jo ha kino, og da er det storskjerm som gjelder!

Les også LGs flaggskip-TV er en 8K OLED på steroider! LG har tatt sin beste OLED-TV, blåst den opp til 88 tommer og kvesset oppløsningen til 8K. Resultatet er som man kan forvente, magisk!

Etter å ha testet den fantastiske hjemmekinoprojektoren Epson EH-TW9400, ble jeg for alvor opphengt i hvor stort – og bra – bilde man kan få for under 50.000 kroner.

Den innlysende fordelen med projektor er størrelsen på bildet. Du har et bilde på over 100 tommer på et blunk. Da fremstår 65-tommeren på loftstuen vår som en bleik fis i forhold. Selv om den egentlig er en finfin OLED-TV. Det blir rett og slett for smått for ekte kinofølelse.

Fordeler med TV

En av ulempene til en projektor er begrenset lysstyrke og kontrast i forhold til de beste TV-ene, så man får ikke fullt utbytte av den ekstra dybdefølelsen til HDR-video. Så er det selvsagt fortsatt slik at man må ha det helt mørkt i rommet for å få skikkelig svartnivå.

De beste TV-ene gruser projektorene i begge disse disiplinene. Legg til innebygde smartfunksjoner, og at du ikke får ekte 4K-oppløsning på en projektor til under 50.000 kroner, og det er mye som taler TV-ens sak. Det er tross alt ikke uten grunn at TV-er selger som hakka møkk, og projektorer nesten ikke i det hele tatt. De blir for upraktiske for folk.

Det største og beste bildet under 50K

Hvilket bringer oss til de ordentlig store TV-skjermene. Målet er å kunne få ekte hjemmekinoopplevelse uten lerret, uten å bikke 50.000 kroner for en storskjerm. I hvert fall ikke med mye.

Skjermen må være stor, og den må være god. Jeg søker et bilde jeg kunne tenke meg i min egen stue, derfor gidder jeg ikke de billigste LCD-TV-ene med kantbelyst LED. Som gir et for ujevnt svartnivå til å kunne kalles kino. Nei, det må være bakbelyst – eller OLED.

Jeg fikk låne to TV-er fra Elkjøp, som begge passer kriteriene.

Storskjerm til god pris: Samsung 82Q70R. Foto: Samsung

Samsung QLED

Den første er Samsungs rimeligste 82-tommer med baklyst QLED-teknologi, nemlig Q70R.

QLED er i bunn og grunn vanlig LCD-teknologi med LED-baklys. Men i stedet for fargepigmenter består fargefilteret av et stoff hvor man har lagt inn hull på nanometerstørrelse kalt kvanteprikker – direkte i molekylene. Bølgelengden på fargen som skal gjengis er direkte avhengig av bredden på hullene. De største hullene gjengir rødt, de mellomste grønt, og de minste blått. Dette er langt mer lyseffektivt, som gjør at man trenger mindre intensitet i baklyset for å gi tilsvarende intensitet i fargene. Som igjen gjør at svartnivået blir dypere og jevnere enn med tradisjonelle LED-TV-er. Det vil likevel aldri bli helt OLED-kvalitet over svartnivået, før man kommer dit at hver piksel er sitt eget lys, så man kan droppe hele baklyset.

Prisen på QE82Q70R har egentlig hele tiden ligget rundt 40.000 kroner, men Elkjøp hadde satt den ned til ca. 30.000 kroner da jeg bestilte den inn. I skrivende stund er den 40.000 igjen, så følg litt med på denne på prisjakt.no eller prisguiden.no. Siden vi fikk TV-en inn til test har det derimot vært interessant utvikling på toppmodellen Q950 med 8K-oppløsning, hvor 82-tommeren nå er nede fra 100.000 til 50.000 kroner! Etter vår test av 75-tommeren å dømme kan den varmt anbefales.

LG OLED77C9 storskjerm
LGs 77-tommers OLED-TV i C9-serien er en storskjerm som har gått kraftig ned i pris siden toppen på 90.000 kroner. 55.000 koster den nå. Foto: LG

LG OLED

Jeg kunne ikke la sjansen gå fra meg da jeg så at LG sin 77-tommer i C9-serien hadde sunket kraftig i pris. På et tidspunkt ganske nylig var den nede i 40.000 kroner hos Elkjøp, ned fra 90.000 kroner på toppen i fjor sommer. For øyeblikket er den laveste prisen 55.000 kroner, og lageret begynner dessuten å bli skrapet. Så det spørs om man skal ta sjansen på at prisen går ned igjen, men sett en prisovervåkning på denne.

Uansett, OLED har fordelen over QLED ved at svart virkelig er kullsvart. Helt uten å trenge noe dynamisk baklys som skal dimme opp og ned med scenene i filmen. Dette fordi hver piksel er sin egen lyskilde i tillegg til farge. OLED er derfor perfekt til film når solen går ned, samtidig som lysstyrken – i motsetning til hva ryktet vil ha det til – faktisk er sterk nok til at det funker fint på dagtid også. Og, ja, HDR-effektene smeller det fint av. Men det er ikke fullt så blendende som med de mest lyssterke QLED-skjermene.

Produkter i denne test

Samsung QE82Q70R

Kinofølelse med ekte QLED-kontrast

Med Q70R har Samsung trimmet vekk unødvendig luksus for å kunne tilby direkte LED-baklys til en gunstig pris. Og med 82-tommeren blir det skikkelig kinoopplevelse!

Meget god kontrast til LCD å være, svartnivået overbeviser. Særdeles gunstig pris for ekte bakbelyst LED i denne størrelsen.
Innsynsvinkelen er noe begrenset, og panelglasset reflekterer mer lys fra omgivelsene enn de dyrere QLED-modellene.
Les hele testen

LG OLED77C9

Storskjermen for deg som vil ha det beste

OLED77C9 er TV-skjermen for deg som ønsker kinofølelse i stua, og det med det beste bildet som er mulig å oppdrive til denne prisen.

Bildet er nærmest monitornøytralt, og har et dybdeperspektiv som overgår det meste. Her får du fenomenal kontrast, knivskarpe detaljer og – når du ønsker – glatte bevegelser. Lyset på statiske logoer kan oppfattes og dimmes automatisk – for å spare panelet.
Maksimal HDR-lysstyrke er fortsatt ikke i samme liga som de mest lysskarpe LCD-TV-ene (men du vil neppe savne det). Ønsker du et vell av kalibreringsmuligheter, bør du kanskje heller se i retning Sony og Panasonic.
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

OLED-TV på billigsalg

Hisense ULED: En OLED-killer?

Lekker og balansert bildekvalitet

Glimrende gaming-TV

De beste TV-ene på budsjett

Vi tester TCLs største og billigste TV

De beste storskjermene til serier, sport og spill

De beste OLED TV-ene

Større TV på budsjett

Fargesprakende entertainer-TV

Luksuriøs OLED-TV fra Loewe

Samsung TQ98Q80C: Kingsize-TV!

Scroll to Top