Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

test: Samsung QE65Q90R

Brutal bildemaskin!

Samsungs nye 4K toppmodell Q90R er væpnet til tennene med bildeforbedringer. Blir 2019 året hvor QLED tar innersvingen på OLED?

Skrevet av / 30.04.19 - 14:30
Samsung QE65Q90R
Audun Hage

Samsung har lenge vært en av trendsetterne når det kommer til TV-teknologi, design og brukervennlighet. Fjorårets introduksjon av TV med 8K-oppløsning var et godt eksempel på det. Utviklingen går imidlertid fort, og nå er det splitter nye 2019-modeller som gjelder. Mange lurer på om dette blir modellåret hvor QLED-teknologien virkelig tar av, og tar igjen forspranget som OLED har hatt på viktige områder som kontrast og svartnivå. For å finne ut av det, fant vi det naturlig å starte med årets nye 4K toppmodell, QE65Q90R!

Design

(Foto: Samsung)

Det er selvsagt grenser for hvor nyskapende man kan være med en firkantet skjerm, men Samsung har tatt noen smarte grep i år også. Det første vi merker oss når vi pakker opp Q90R er den midtmonterte sokkelen, som kan minne litt om Apples iMac-modeller. Den virker solid, stødig og tar mindre plass på TV-benken enn forgjengeren. Den buede formen gir dessuten rikelig plass til en lydplanke under TV-en.

(Foto: Samsung)
(Foto: Samsung)

Selve skjermen er relativt tykk (3 cm), ikke minst når vi sammenligner med LGs syltynne OLED-skjerm. Dette er en naturlig følge av LED-baklyset, som krever større plass innvendig. Samsung-skjermen beholder imidlertid den samme tykkelsen på hele overflaten, uten deler som stikker ut. Tilkoblingene trekkes skjult bak et deksel, videre til den eksterne koblingsboksen. Det gjør at TV-en kan monteres flatt på veggen, ved hjelp av Samsungs eget ”No Gap Wallmount” som er tilleggsutstyr.

Brukervennlighet og finesser

Samsungs smart-TV plattform Tizen er veldig enkel å bruke. Alle typer innhold ligger raskt tilgjengelig på menylinjen. (Foto: Audun Hage)

Samsung sverger som kjent til Android på mobilfronten, men til TV har de utviklet deres eget operativsystem (Tizen). Dette gir dem full kontroll over brukeropplevelsen, som etter vår mening er en av de beste på TV-fronten. Menysystemet er veldig raskt og oversiktlig, samtidig som det byr på et bredt app-utvalg. Her finner du alt fra kjente streamingtjenester som Netflix, HBO, Amazon, Viaplay m.fl., til nyere tjenester som Rakuten. Samsung har også sikret seg Apples nye streamingtjeneste TV+ app når denne lanseres i mai. Det går veldig raskt å veksle mellom de ulike appene.

(Foto: Samsung)

TV-en er veldig enkel å sette opp første gang. Bruker du mobilen kan du også enkelt dele passord og brukerkontoer uten å måtte taste alt på nytt. TV-en legger automatisk til andre enheter som dekoder og blu-ray spiller i menyen, som også kan styres med TV-fjernkontrollen. Nytt på årets fjernkontroll er at den også har fått snarvei-knapper til streamingtjenestene Netflix, Amazon Prime og Rakuten (ingen NRK-knapp enda, dessverre). Med den innebygde mikrofonen kan du også betjene Samsungs egen stemmeassistent, Bixby.

Ambient Mode

(Foto: Samsung)

Husker du ”The Frame”? Samsung har hatt stor suksess med designmodellen som imiterer et bilde på veggen. Noen av ideene herfra er nå overført til QLED-modellene gjennom den såkalte Ambient Mode, som gir deg muligheten til å vise bakgrunnsbilder når TV-en ikke er i bruk. Et svart hull midt på veggen er som kjent ikke spesielt attraktivt …

Ambient Mode byr på en rekke ulike bakgrunner og grafikk, som gjør at TV-en harmonerer bedre med omgivelsene når den er avslått. Du kan blant annet laste opp egne bilder, eller som her, vise aktiv grafikk som endrer utseende etter værforholdene. (Foto: Audun Hage)

Når TV-en står i standby kan den vise dine egne bilder som du har lastet opp, stilfull grafikk eller informasjon som klokkeslett og værmelding. Det er også mulig å knipse et bilde av veggen din og la TV-en gå i ett med bakgrunnen, omtrent som en kameleon. Ambient Mode byr på mange av finessene vi forbinder med The Frame, med unntak av Samsung Art Gallery, som lar deg laste ned verk fra kjente malere og fotografer.

Bildekvalitet

Samsung fikk til mye riktig med fjorårets toppmodell, Q9FN. De har imidlertid gjort store endringer i år: Q90R har både fått nytt bildepanel og ny videoprosessor, der målet har vært å forbedre innsynsvinkelen og svartnivået ytterligere.

QLED-teknologien er i bunn og grunn en avansert form for LCD-TV, som (i motsetning til OLED) fortsatt behøver gjennomlysning fra baksiden. Dette gjør det vanskelig for skjermene å produsere ekte svart, som jo vil si totalt fravær av lys. I tillegg har fargene en tendens til å skifte karakter når man ser skjermen fra en skrå vinkel. Likevel – ved hjelp av direkte LED-baklys delt inn i hundrevis av soner, ulike filterteknikker og avansert bildebehandling, har Samsung greid å trylle frem et bilde som nærmer seg, eller til og med overgår OLED på enkelte områder.

Suverent svartnivå, lite refleksjoner

Samsung-skjermen til høyre har et matt/diffuserende frontglass (”Ultra Black”) som reflekterer veldig lite lys! Dermed unngår man sjenerende speilbilder av rommet. Her sammenlignet med Sony KD-75XG9505. (Foto: Audun Hage)

Fjorårets Q9FN modell kom som sagt litt til kort mot OLED-skjermene når det gjaldt ren og skjær dybde i bildet. Enda så presist LED-baklyset var, kunne man av og til skimte noen lyse omriss og skygger rundt lyste objekter, som begrenset dybden i de mørkeste scenene.

På dette området har årets Samsung-modell fått et kraftig løft. Mørke deler av bildet er bokstavelig talt kullsorte, og best av alt – det lar seg nesten ikke påvirke av lysere partier i det hele tatt! Baklyset fremstår så presist og finmasket, at man lett kan tro det er en OLED man ser på. Selv krevende testscener med mye mørkt i seg (som hulescenen sesong 2/Episode 5 av Stranger Things på Netflix) ser rett og slett nydelig ut.

Hvis man virkelig går inn for det, går det an å skimte noe overskytende lys i ekstreme tilfeller, men svartnivået er i praksis tilnærmet like bra som OLED-skjermen vi har stående ved siden av (LG OLED65C9). Ikke bare det: Fordi Samsung-skjermen har et matt/diffuserende frontglass som reflekterer veldig lite lys, slipper man sjenerende speilbilder av rommet. Dette gjør at man i mange tilfeller faktisk ser FLERE detaljer i mørkt enn OLED-en. LGs OLED-skjerm er nemlig speilblank, og har lett for å skjule noen av de mørkeste detaljene hvis rommet er lyst, eller har vinduer, lamper etc. bak seerposisjon.

Bredere innsynsvinkel

Innsynsvinkelen har også blitt betraktelig bedre – faktisk den beste vi har sett fra denne typen VA LCD-skjermer noensinne. Mens forgjengeren Q9FN fikk litt utvaskede farger sett fra siden, greier Q90R å bevare fargene og kontrasten nærmest upåvirket, selv når vi ser den fra skarp vinkel. Dette vil helt klart være praktisk for deg som har en bred stue med mange sitteplasser, og/eller liker å se TV-en fra kjøkkenbordet eller lignende.

Skarpe og støyfrie bilder

Da vi testet Samsungs beste fjorårsmodeller Q9FN og Q900R (4K vs. 8K) tidligere i år, var det tydelig at 8K-modellen hadde noen fordeler utover ren bildeskarphet: Selv vanlige lavoppløste TV-sendinger så uforskammet detaljerte og støyfrie ut på 8K-skjermen, takket være den nye Quantum 8K bildeprosessoren med ”AI Upscaling”. Nytt i år er at Samsung også har tatt i bruk teknikken på 4K-modellene. Det ser ut til å ha gjort nytten, for QE65Q90R leverer meget skarpe og fremfor alt støyfrie bilder, i tillegg til glattere bevegelser. Det er spesielt tydelig når vi ser YouTube-videoer av varierende kvalitet og oppløsning, at TV-en håndterer ulike typer innhold på forbilledlig vis.

OLED vs. QLED: Racing i 4K

I forbindelse med testen av Q90R hadde vi også en splitter ny OLED-TV fra LG på benken (OLED65C9). Formula 1 på Netflix i glitrende 4K-kvalitet viste seg som en real fartsprøve mellom de to skjermene. Dokumentarserien følger verdens tøffeste racingsport som naturlig nok foregår på solrike baner verden rundt. Når vi i tillegg ser TV i fullt opplyst rom, sier det seg selv at lysstyrken får en hel del å si!

Samsungs QLED er virkelig i sitt ess her. Sollyset glinser fra de blankpolerte F1-bilene, og man kan formelig føle strålevarmen fra de glødende bremsene. I dette scenarioet er det ingen tvil om at QLED-skjermen har et klart fortrinn med sin potente lysstyrke. Den har mye mer dynamisk overskudd når bildet krever det. Fargene har betydelig mer punch og bildene føles rett og slett mer levende.

LG-skjermen får til sammenligning et bilde som virker mer flatt. Det vanligvis så dype og dynamiske OLED-bildet kommer litt til kort på heftig bildemateriale som dette, spesielt når vi også ser det i et fullt opplyst rom på dagtid. Fargene blir ikke like intense, og kontrasten hemmes litt av det blanke frontglasset, som reflekterer omgivelsene. Skarpheten er det imidlertid ingenting å utsette på, og det merkes også at LG-skjerme en har litt glattere bevegelser.

Lydkvalitet

Samsung Q90R har ikke noe spesielt påkostet lydsystem. I motsetning til Philips, Panasonic, og Sony som alle har lagt stor vekt på lyden i sine high-end modeller, er de innebygde høyttalerne i Q90R av relativt enkel sort. Høyttalerne vender nedover, slik at lyden vil reflekteres via bordet den står på. Lyden oppleves helt grei, men står ikke helt i forhold til prisklassen – det låter litt tamt og innestengt. Selv på høyt volum, er ikke taleforståelsen spesielt god. Her bør du med andre ord legge til en lydplanke i budsjettet. Samsung har heldigvis lagt god til rette for dette med utformingen på sokkelen, og Q90R støtter dessuten Atmos-lyd i kombinasjon med kompatible lydplanker.

Konklusjon

Samsung har på imponerende vis lykkes med å forbedre de viktigste ankepunktene ved fjorårets QLED-modell. Både svartnivået og innsynsvinkelen er kraftig forbedret, til et punkt hvor man skal være god for å skille QLED fra OLED i mange tilfeller! Legg til en matt, ikke-reflekterende skjermoverflate, og ikke minst den kraftige lysstyrken som QLED er kjent for, og du får en TV som er en optimal ”allrounder” for mange typer innhold og seerforhold. Alt fra film til sport ser virkelig lekkert ut på Samsung-skjermen, og det eneste som trekker ned er litt slank lyd. Det er likevel ingen tvil om at Samsungs nye våpendrager rykker rett inn på favorittlisten for 2019: Q90R er rett og slett ”the one to beat”!

Karakter
Samsung QE65Q90R

Lyd & Bilde mener

Samsungs beste 4K-TV Q90R byr på kontrastrike bilder, intens lysstyrke og overbevisende svartnivå, med en supermatt skjermoverflate som gjør den velegnet til lyse omgivelser. Man kan fortsatt tyde noen svake ”halo” effekter rundt lyse objekter på mørk bakgrunn. Lyden er ikke like potent som bildet, og kan ha godt av hjelp fra en ekstern lydplanke.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Stor test av billige 55-tommere

OLED-TV på billigsalg

Hisense ULED: En OLED-killer?

Lekker og balansert bildekvalitet

Glimrende gaming-TV

De beste TV-ene på budsjett

Vi tester TCLs største og billigste TV

De beste storskjermene til serier, sport og spill

De beste OLED TV-ene

Større TV på budsjett

Fargesprakende entertainer-TV

Luksuriøs OLED-TV fra Loewe

Lyd & Bilde
Scroll to Top