Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: QLED vs OLED: TV-duell i tungvektsklassen

LG OLED møter Samsung QLED i TV-duell

Samsung og LGs nye tungvekts-modeller lover begge nydelig og hardtslående bildekvalitet. Men hvilken av disse QLED- og OLED-skjermene er den aller beste? Det er duket for en durabelig TV-FIGHT!

Skrevet av / 25.08.20 - 11:30
QLED vs OLED: TV-duell i tungvektsklassen
Audun Hage

Produkter i denne test

Du skal lete lenge etter to mer innbitte konkurrenter enn Samsung og LG: De to sørkoreanske tungvekterne har lenge knivet om å levere de beste TV-ene i alle slags størrelser og prisklasser. Konkurransen er ekstra sterk i high-end segmentet, hvor LG går for perfekt svart med sine OLED-skjermer, mens Samsungs trøkker til med gnistrende lysstyrke med QLED. Begge leverer fargesprakende bilder, som har til hensikt å dra deg inn i handlingen så du aldri ønsker å skru av TV-en igjen. Men begge paneltypene har sine tekniske styrker og svakheter, og det er ikke sikkert den opplevelsessøkende natteravnen vil velge det samme som den dagdrømmende sofagrisen.

Men hvilken TV er best på det meste? Du vil kanskje bli overrasket over resultatet.

To forskjellige paneltyper

Så hva er egentlig forskjellen mellom OLED med O og QLED med Q? Her snakker vi om to vidt forskjellige bildepaneler. Den moderne OLED-teknikken som LG produserer, står for Organic Light Emitting Diode og betyr at hver eneste piksel har en lysdiode som kan avgi både lys og farger samtidig. Denne moderne konstruksjonen tillater at bildepanelene kan lages syltynne og fleksible. Pikslene kan også tennes og slukkes en for en, og det er slik OLED-skjermene oppnår sin sublime kontrast, som stjerner på en mørk himmel.

QLED står derimot for Quantum Light Emitting Diode og er egentlig mer et markedsføringsnavn som brukes av blant andre Samsung på deres LCD-TV med Quantum Dot fargefilter. De små kvanteprikkene gir vesentlig bedre fargegjengivelse og kontrast enn vanlige LCD. Men QLED-skjermene er fortsatt avhengig av gjennomlysning bakfra for å vise bilder. Dette gir meget bra lysstyrke, men kan også medføre dårligere kontrast enn OLED, ved at noe uønsket lys lekker igjennom.

Obs! Ikke alle QLED LCD-TV-er er like: Baklyset kan sitte ute i kantene (Edge LED) eller direkte bak LCD-panelet (såkalt direct/full array local dimming). Sistnevnte er en mer påkostet variant, og det er denne du vil ha, for best mulig kontrast og svartnivå.

”Rumble in the TV jungle”

Våpendragerne vi har valgt ut, står allerede høyt på rankinglisten for 2020. LG OLED65CX og Samsung QE65Q95T er begge blant respektive produsenters toppmodeller med 4K-oppløsning, og koster for tiden rundt 30.000 kroner i butikken. Selv om både LG og Samsung tilbyr enda større, dyrere og mer eksotiske modeller med 8K-oppløsning, er det nok her, i 4K-klassen at valget vil ligge for mange.

Bildetekst: I venstre hjørne: LGs nye OLED CX i 65 tommer. I høyre hjørne: Samsungs 4K QLED toppmodell Q95T.

Selv etter å ha satt LG og Samsung opp mot hverandre på testbenken, er det ikke lett å kåre en definitiv vinner. Begge produsentene har finpusset på teknikken over flere år, til et punkt hvor det beste valget av TV handler mer om dine egne preferanser og behov.

Forskjellen mellom QLED og OLED kan ikke lenger kalles ”natt og dag”. Derimot har det mye å si hvilken tid på døgnet du foretrekker å se TV! Begge teknologier har sine styrker og svakheter, som typisk gir seg til kjenne i enten mørke eller lyse omgivelser.

QLED har tradisjonelt hatt en fordel i lyse rom, takket være høy lysstyrke. Mens OLED typisk har mange fordeler i et mørkt rom, takket være OLED-pikslene som kan slås fullstendig av og på. Og selv om både LG og Samsungs ingeniører har jobbet beinhardt de siste årene for å finpusse, tweake og forbedre sine respektive teknikker, er det fortsatt snakk om tydelige fordeler og ulemper.

OLED best i mørke rom

I et rom med helt eller delvis dempet belysning, er det definitivt OLED som er ”sjefen”. OLED-skjermen fra LG har en suveren lyspresisjon med av/på pikselstyring som gir en suveren kontrast på mørk bakgrunn. Her kommer QLED-skjermen litt til kort, da den har mer tydelig blødning og halo-effekt fra baklyset. Dette gir seg til kjenne med lyse objekter på mørk bakgrunn, som undertekster eller lyset i enden av en tunnel: Her kan man skimte tydelige omriss fra baklyset.

QLED best i lyse omgivelser

Samsungs QLED-skjerm har derimot noen klare fordeler i lyst rom: Det direkte LED-baklyset gjør at skjermen kan skru kraftig opp for lysstyrken. Maksimal lysstyrke ligger nær det dobbelte av hva OLED-en presterer (ca 1000 nits mot ca 550 nits).

I lyse omgivelser har Samsung Q95T en helt annen lysstyrke, kontrast og fargeintensitet enn LG OLED65CX. Primærfargene rød, grønn og blå smeller imot oss på en kullsvart bakgrunn. Samsung har også mer futt i de lyseste HDR-effektene takket være dette, og skiller bedre mellom fargenyansene på høy lysstyrke.

Samsung drar også fordel av det supermatte skjermfilteret som absorberer og diffuserer strølys fra omgivelsene. Derfor er reflekterende lys nærmest uproblematisk. LG er på sin side speilblank, og reflekterer veldig mye av omgivelsene. Dersom du har et rom med mange vinduer, og foretrekker å se TV i dagslys fremfor for mulm og mørke, er QLED det beste valget etter vår mening.

Den tradisjonelle oppfatningen om at OLED passer best til mørkt rom, QLED til lyst rom, ser derfor ut til å gjelde fortsatt.

I lyse rom oppleves Samsung faktisk å ha bedre svartnivå enn LG-en, på grunn av den silkematte skjermoverflaten. Man kunne ønske at LG utviklet et tilsvarende kontrastfilter til sine OLED-skjermer, men det vil muligens gå utover lysstyrken. (Foto: Audun Hage)

Produkter i denne test

LG OLED CX (OLED65CX6LA)

Kontrastkongen

En av LGs mest populære OLED-modeller er tilbake i ny og topptrimmet versjon!

Med glitrende god kontrast, suverent svartnivå, pluss svært gode tilkoblingsmuligheter er LGs OLED-skjerm et trygt valg for kresne TV-entusiaster.
OLED-skjermen er fortsatt relativt lyssvak sammenlignet med de beste LCD-skjermene, og den blanke skjermoverflaten reflekterer mye lys. Dermed er ikke dette den ideelle TV-en for veldig lyse omgivelser.
Les hele testen

Samsung Q95T (QE65Q95T)

Den beste allround TV-en?

Smart, kontrastrik og lyssterk: Samsungs 4K toppmodell Q95T er en utmerket TV til all slags vær.

Samsung Q95T er en velutstyrt TV med imponerende kontrast og saftig lysstyrke, og har et smart skjermfilter som reduserer refleksjoner.
Q95T må klare seg uten det populære HDR-formatet Dolby Vision. Enda så finmasket LED-lyset er, blir ikke lysfordelingen like presis som en OLED-skjerm.
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

De beste OLED TV-ene

Større TV på budsjett

Fargesprakende entertainer-TV

Luksuriøs OLED-TV fra Loewe

Samsung TQ98Q80C: Kingsize-TV!

Prisgunstig MiniLED-TV

Samsung møter LG i OLED-duell

Fargesprakende flaggskip: Samsungs nye OLED-TV imponerer

Perfekt frilufts-TV

Sonys MiniLED-TV gjør treffsikkert comeback

Fortsatt en av de beste?

Sylskarp OLED-TV fra Sony

Lyd & Bilde
Scroll to Top