TEST: QLED vs OLED: TV-duell i tungvektsklassen

LG OLED møter Samsung QLED i TV-duell

Samsung og LGs nye tungvekts-modeller lover begge nydelig og hardtslående bildekvalitet. Men hvilken av disse QLED- og OLED-skjermene er den aller beste? Det er duket for en durabelig TV-FIGHT!
QLED vs OLED
Annonse
Annonse
forfatter

Du skal lete lenge etter to mer innbitte konkurrenter enn Samsung og LG: De to sørkoreanske tungvekterne har lenge knivet om å levere de beste TV-ene i alle slags størrelser og prisklasser. Konkurransen er ekstra sterk i high-end segmentet, hvor LG går for perfekt svart med sine OLED-skjermer, mens Samsungs trøkker til med gnistrende lysstyrke med QLED. Begge leverer fargesprakende bilder, som har til hensikt å dra deg inn i handlingen så du aldri ønsker å skru av TV-en igjen. Men begge paneltypene har sine tekniske styrker og svakheter, og det er ikke sikkert den opplevelsessøkende natteravnen vil velge det samme som den dagdrømmende sofagrisen.

Men hvilken TV er best på det meste? Du vil kanskje bli overrasket over resultatet.

To forskjellige paneltyper

Så hva er egentlig forskjellen mellom OLED med O og QLED med Q? Her snakker vi om to vidt forskjellige bildepaneler. Den moderne OLED-teknikken som LG produserer, står for Organic Light Emitting Diode og betyr at hver eneste piksel har en lysdiode som kan avgi både lys og farger samtidig. Denne moderne konstruksjonen tillater at bildepanelene kan lages syltynne og fleksible. Pikslene kan også tennes og slukkes en for en, og det er slik OLED-skjermene oppnår sin sublime kontrast, som stjerner på en mørk himmel.

QLED står derimot for Quantum Light Emitting Diode og er egentlig mer et markedsføringsnavn som brukes av blant andre Samsung på deres LCD-TV med Quantum Dot fargefilter. De små kvanteprikkene gir vesentlig bedre fargegjengivelse og kontrast enn vanlige LCD. Men QLED-skjermene er fortsatt avhengig av gjennomlysning bakfra for å vise bilder. Dette gir meget bra lysstyrke, men kan også medføre dårligere kontrast enn OLED, ved at noe uønsket lys lekker igjennom.

Obs! Ikke alle QLED LCD-TV-er er like: Baklyset kan sitte ute i kantene (Edge LED) eller direkte bak LCD-panelet (såkalt direct/full array local dimming). Sistnevnte er en mer påkostet variant, og det er denne du vil ha, for best mulig kontrast og svartnivå.

”Rumble in the TV jungle”

Våpendragerne vi har valgt ut, står allerede høyt på rankinglisten for 2020. LG OLED65CX og Samsung QE65Q95T er begge blant respektive produsenters toppmodeller med 4K-oppløsning, og koster for tiden rundt 30.000 kroner i butikken. Selv om både LG og Samsung tilbyr enda større, dyrere og mer eksotiske modeller med 8K-oppløsning, er det nok her, i 4K-klassen at valget vil ligge for mange.

Bildetekst: I venstre hjørne: LGs nye OLED CX i 65 tommer. I høyre hjørne: Samsungs 4K QLED toppmodell Q95T.

Selv etter å ha satt LG og Samsung opp mot hverandre på testbenken, er det ikke lett å kåre en definitiv vinner. Begge produsentene har finpusset på teknikken over flere år, til et punkt hvor det beste valget av TV handler mer om dine egne preferanser og behov.

Forskjellen mellom QLED og OLED kan ikke lenger kalles ”natt og dag”. Derimot har det mye å si hvilken tid på døgnet du foretrekker å se TV! Begge teknologier har sine styrker og svakheter, som typisk gir seg til kjenne i enten mørke eller lyse omgivelser.

QLED har tradisjonelt hatt en fordel i lyse rom, takket være høy lysstyrke. Mens OLED typisk har mange fordeler i et mørkt rom, takket være OLED-pikslene som kan slås fullstendig av og på. Og selv om både LG og Samsungs ingeniører har jobbet beinhardt de siste årene for å finpusse, tweake og forbedre sine respektive teknikker, er det fortsatt snakk om tydelige fordeler og ulemper.

OLED best i mørke rom

I et rom med helt eller delvis dempet belysning, er det definitivt OLED som er ”sjefen”. OLED-skjermen fra LG har en suveren lyspresisjon med av/på pikselstyring som gir en suveren kontrast på mørk bakgrunn. Her kommer QLED-skjermen litt til kort, da den har mer tydelig blødning og halo-effekt fra baklyset. Dette gir seg til kjenne med lyse objekter på mørk bakgrunn, som undertekster eller lyset i enden av en tunnel: Her kan man skimte tydelige omriss fra baklyset.

QLED best i lyse omgivelser

Samsungs QLED-skjerm har derimot noen klare fordeler i lyst rom: Det direkte LED-baklyset gjør at skjermen kan skru kraftig opp for lysstyrken. Maksimal lysstyrke ligger nær det dobbelte av hva OLED-en presterer (ca 1000 nits mot ca 550 nits).

I lyse omgivelser har Samsung Q95T en helt annen lysstyrke, kontrast og fargeintensitet enn LG OLED65CX. Primærfargene rød, grønn og blå smeller imot oss på en kullsvart bakgrunn. Samsung har også mer futt i de lyseste HDR-effektene takket være dette, og skiller bedre mellom fargenyansene på høy lysstyrke.

Samsung drar også fordel av det supermatte skjermfilteret som absorberer og diffuserer strølys fra omgivelsene. Derfor er reflekterende lys nærmest uproblematisk. LG er på sin side speilblank, og reflekterer veldig mye av omgivelsene. Dersom du har et rom med mange vinduer, og foretrekker å se TV i dagslys fremfor for mulm og mørke, er QLED det beste valget etter vår mening.

Den tradisjonelle oppfatningen om at OLED passer best til mørkt rom, QLED til lyst rom, ser derfor ut til å gjelde fortsatt.

I lyse rom oppleves Samsung faktisk å ha bedre svartnivå enn LG-en, på grunn av den silkematte skjermoverflaten. Man kunne ønske at LG utviklet et tilsvarende kontrastfilter til sine OLED-skjermer, men det vil muligens gå utover lysstyrken. (Foto: Audun Hage)

/registrer deg for å lese denne artikkelen gratis

Vennligst bekreft før registrering

Jeg godtar Lyd & Bildes vilkår og betingelser. Jeg ønsker å motta nyhetsbrev og informasjon. Dette kommer kun noen få ganger i måneden. Du kan melde deg av når som helst.

eller registrer med e-post

Glemt ditt passord? Tast inn din e-post og du vil motta en link hvor du kan lage nytt passord.

Produkter i testen

Samsung Q95T (QE65Q95T)

Den beste allround TV-en?

Smart, kontrastrik og lyssterk: Samsungs 4K toppmodell Q95T er en utmerket TV til all slags vær.

Samsung Q95T er en velutstyrt TV med imponerende kontrast og saftig lysstyrke, og har et smart skjermfilter som reduserer refleksjoner.
Q95T må klare seg uten det populære HDR-formatet Dolby Vision. Enda så finmasket LED-lyset er, blir ikke lysfordelingen like presis som en OLED-skjerm.

LG OLED CX (OLED65CX6LA)

Kontrastkongen

En av LGs mest populære OLED-modeller er tilbake i ny og topptrimmet versjon!

Med glitrende god kontrast, suverent svartnivå, pluss svært gode tilkoblingsmuligheter er LGs OLED-skjerm et trygt valg for kresne TV-entusiaster.
OLED-skjermen er fortsatt relativt lyssvak sammenlignet med de beste LCD-skjermene, og den blanke skjermoverflaten reflekterer mye lys. Dermed er ikke dette den ideelle TV-en for veldig lyse omgivelser.
Har du dette produktet?
Gi din karakter.

5 / 5. Antall stemmer 1

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.
Annonse
Annonse

Les også

4K laserprojektorer har til nå vært fryktelig dyre, men det akter LG å gjøre noe med.
Laser gir kraftig lys i opptil 150 tommers størrelse
I Steens hjemmekino er det plass til alle byens innbyggere!
Ny oppdatering lar deg koble til to subwoofere i et Sonos hjemmekinoanlegg.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Netatmo Smart Video Doorbell er blant få kablede smarte ringeklokker som fungerer med norsk strømforsyning. Her trenger du heller ikke abonnement for full funksjonalitet.
Audezes gaming-headset nyter godt av planar-teknologien fra selskapets luksushodetelefoner.
Geneva er tilbake med en gnistrende stereohøyttaler i et stilrent retrokabinett.
Volvos første elbil har alt som skal til for å bli en storselger, men det er to ting man skal huske på.
Fujifilm X-T200 er et perfekt startkamera for nysgjerrige fotografspirer.
Asus ZenBook Flip S UX371 er blant de beste hybride bærbare som kan kjøpes for penger akkurat nå. Spesielt skjermen er helt fantastisk.
Sony-zoomen koster en del, men den tekniske ytelsen gjør det mulig å forsvare prisen.
Så velutstyrt, og så riktig. Primare I35 Prisma snakker sannheten, med stram lyd og flott klang. Så spiller den hva det skal være av filer og tjenester.
Unik bærbar til kreative profesjonelle med begrenset budsjett. Skjermen er smart, men prisen er stiv.
Sony har krympet sitt beste allroundkamera, det har både positive og negative sider.
JBL 4349 er ikke som andre høyttalere. De er mye, mye fetere!
Ledvance har meldt seg på i kampen om å levere smart lys til det smarte hjem. Det er enkelt – og ikke særlig dyrt.