TEST: QLED vs OLED: TV-duell i tungvektsklassen

LG OLED møter Samsung QLED i TV-duell

Samsung og LGs nye tungvekts-modeller lover begge nydelig og hardtslående bildekvalitet. Men hvilken av disse QLED- og OLED-skjermene er den aller beste? Det er duket for en durabelig TV-FIGHT!

QLED vs OLED

Du skal lete lenge etter to mer innbitte konkurrenter enn Samsung og LG: De to sørkoreanske tungvekterne har lenge knivet om å levere de beste TV-ene i alle slags størrelser og prisklasser. Konkurransen er ekstra sterk i high-end segmentet, hvor LG går for perfekt svart med sine OLED-skjermer, mens Samsungs trøkker til med gnistrende lysstyrke med QLED. Begge leverer fargesprakende bilder, som har til hensikt å dra deg inn i handlingen så du aldri ønsker å skru av TV-en igjen. Men begge paneltypene har sine tekniske styrker og svakheter, og det er ikke sikkert den opplevelsessøkende natteravnen vil velge det samme som den dagdrømmende sofagrisen.

Men hvilken TV er best på det meste? Du vil kanskje bli overrasket over resultatet.

To forskjellige paneltyper

Så hva er egentlig forskjellen mellom OLED med O og QLED med Q? Her snakker vi om to vidt forskjellige bildepaneler. Den moderne OLED-teknikken som LG produserer, står for Organic Light Emitting Diode og betyr at hver eneste piksel har en lysdiode som kan avgi både lys og farger samtidig. Denne moderne konstruksjonen tillater at bildepanelene kan lages syltynne og fleksible. Pikslene kan også tennes og slukkes en for en, og det er slik OLED-skjermene oppnår sin sublime kontrast, som stjerner på en mørk himmel.

QLED står derimot for Quantum Light Emitting Diode og er egentlig mer et markedsføringsnavn som brukes av blant andre Samsung på deres LCD-TV med Quantum Dot fargefilter. De små kvanteprikkene gir vesentlig bedre fargegjengivelse og kontrast enn vanlige LCD. Men QLED-skjermene er fortsatt avhengig av gjennomlysning bakfra for å vise bilder. Dette gir meget bra lysstyrke, men kan også medføre dårligere kontrast enn OLED, ved at noe uønsket lys lekker igjennom.

Obs! Ikke alle QLED LCD-TV-er er like: Baklyset kan sitte ute i kantene (Edge LED) eller direkte bak LCD-panelet (såkalt direct/full array local dimming). Sistnevnte er en mer påkostet variant, og det er denne du vil ha, for best mulig kontrast og svartnivå.

”Rumble in the TV jungle”

Våpendragerne vi har valgt ut, står allerede høyt på rankinglisten for 2020. LG OLED65CX og Samsung QE65Q95T er begge blant respektive produsenters toppmodeller med 4K-oppløsning, og koster for tiden rundt 30.000 kroner i butikken. Selv om både LG og Samsung tilbyr enda større, dyrere og mer eksotiske modeller med 8K-oppløsning, er det nok her, i 4K-klassen at valget vil ligge for mange.

Bildetekst: I venstre hjørne: LGs nye OLED CX i 65 tommer. I høyre hjørne: Samsungs 4K QLED toppmodell Q95T.

Selv etter å ha satt LG og Samsung opp mot hverandre på testbenken, er det ikke lett å kåre en definitiv vinner. Begge produsentene har finpusset på teknikken over flere år, til et punkt hvor det beste valget av TV handler mer om dine egne preferanser og behov.

Forskjellen mellom QLED og OLED kan ikke lenger kalles ”natt og dag”. Derimot har det mye å si hvilken tid på døgnet du foretrekker å se TV! Begge teknologier har sine styrker og svakheter, som typisk gir seg til kjenne i enten mørke eller lyse omgivelser.

QLED har tradisjonelt hatt en fordel i lyse rom, takket være høy lysstyrke. Mens OLED typisk har mange fordeler i et mørkt rom, takket være OLED-pikslene som kan slås fullstendig av og på. Og selv om både LG og Samsungs ingeniører har jobbet beinhardt de siste årene for å finpusse, tweake og forbedre sine respektive teknikker, er det fortsatt snakk om tydelige fordeler og ulemper.

OLED best i mørke rom

I et rom med helt eller delvis dempet belysning, er det definitivt OLED som er ”sjefen”. OLED-skjermen fra LG har en suveren lyspresisjon med av/på pikselstyring som gir en suveren kontrast på mørk bakgrunn. Her kommer QLED-skjermen litt til kort, da den har mer tydelig blødning og halo-effekt fra baklyset. Dette gir seg til kjenne med lyse objekter på mørk bakgrunn, som undertekster eller lyset i enden av en tunnel: Her kan man skimte tydelige omriss fra baklyset.

QLED best i lyse omgivelser

Samsungs QLED-skjerm har derimot noen klare fordeler i lyst rom: Det direkte LED-baklyset gjør at skjermen kan skru kraftig opp for lysstyrken. Maksimal lysstyrke ligger nær det dobbelte av hva OLED-en presterer (ca 1000 nits mot ca 550 nits).

I lyse omgivelser har Samsung Q95T en helt annen lysstyrke, kontrast og fargeintensitet enn LG OLED65CX. Primærfargene rød, grønn og blå smeller imot oss på en kullsvart bakgrunn. Samsung har også mer futt i de lyseste HDR-effektene takket være dette, og skiller bedre mellom fargenyansene på høy lysstyrke.

Samsung drar også fordel av det supermatte skjermfilteret som absorberer og diffuserer strølys fra omgivelsene. Derfor er reflekterende lys nærmest uproblematisk. LG er på sin side speilblank, og reflekterer veldig mye av omgivelsene. Dersom du har et rom med mange vinduer, og foretrekker å se TV i dagslys fremfor for mulm og mørke, er QLED det beste valget etter vår mening.

Den tradisjonelle oppfatningen om at OLED passer best til mørkt rom, QLED til lyst rom, ser derfor ut til å gjelde fortsatt.

I lyse rom oppleves Samsung faktisk å ha bedre svartnivå enn LG-en, på grunn av den silkematte skjermoverflaten. Man kunne ønske at LG utviklet et tilsvarende kontrastfilter til sine OLED-skjermer, men det vil muligens gå utover lysstyrken. (Foto: Audun Hage)

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Lyd & Bilde,
se våre abonnementstilbud her .

Den beste allround TV-en?

Samsung har hatt stor suksess med sine QLED TV-er i senere år: Med et avansert fargefilter fullt av kvanteprikker (Quantum Dots) pluss direkte LED-belysning på toppmodellene, har de oppnådd underverker med den ellers så aldrende LCD-teknologien.

Kritikerne vil nok hevde at Samsung bruker alle triksene i boka for å holde liv i LCD et par år til: Det går nemlig rykter om at koreanerne snart vil fase ut LCD til fordel for nye og moderne QD-OLED-teknologi.

Men la rykter være rykter: LCD er fortsatt en driftssikker og velutprøvd teknologi, som stadig kan forbedres og flikkes på. Den er også billig å masseprodusere, særlig i skjermstørrelser fra 65” og oppover, som blir stadig mer populært.

Til de som vil ha en toppspekket QLED-modell, men ikke er interessert i å betale gebyret for 8K-oppløsning, kan Samsung Q95T være et interessant alternativ. Den tilbyr stort sett alt unntatt selve 8K-oppløsningen, til en vesentlig lavere pris.

Q95T er den aller mest topp-spekkede 4K-modellen du får kjøpt fra Samsung i år. (Foto: Samsung)

Samsung Q95T: Fullspekket 4K-modell

Q95T kan skryte av å være den aller mest velutstyrte 4K-skjermen du kan kjøpe fra Samsung i år. Joda – rett nok finnes det enda dyrere og mer eksotiske 8K-modeller i sortimentet, men så lenge vi holder oss til 4K-oppløsning er det Q95T-modellen som rangerer øverst. Skjermstørrelsen starter på 55” og går helt opp til 85”.

Utstyrsmessig har Q95T mye til felles med lillebroren Q90T. Faktisk er disse to Samsung-modellene helt identiske rent bildemessig. Q95T kan imidlertid skilte med to finesser som vil gjøre den mer brukervennlig for mange: Den separate koblingsboksen One Connect som legger til rette for skjulte ledninger, samt mulighet for No Gap veggfeste, som gjør veggmontering enklere og mer elegant. Q90T må derimot klare seg med vanlig VESA-feste og tilkoblinger bak – men hvis du uansett bare skal sette TV-en på en reol, kan den være et vel så godt kjøp.

Design

Q95T har en slank og lekker design i velkjent Samsung-stil. Den har kun en tynn ramme rundt skjermen, der bildet går nesten helt ut i kantene. Til en direkte LED-TV å være er den også relativt slank i dybden: Litt tykkere enn de tynneste OLED-skjermene, men ikke noe som sjenerer. Den midtmonterte sokkelen gjør at TV-en er enkel å plassere, samtidig som det er god plass til en lydplanke.

Brukervennlighet og finesser

Samsung er en velkjent produsent av Android-mobiler, men til TV-bruk har de valgt sitt eget system. Brukergrensesnittet Tizen er et av de beste på markedet etter vår mening, da det er både raskt og enkelt å sette opp. Her er det lett å få oversikt over tilgjengelige apper og programtilbud (du kan selv skreddersy menylinjen) eller gjøre innstillinger.

Utvalget av streamingtjenester er meget bra: Med både Netflix, Apple, Amazon, HBO, Rakuten og snart også Disney+, er det nok av innhold å boltre seg i.

I disse hjemmekontor-tider kan det også være verdt å nevne funksjonen Remote Access. Den lar deg streame og vise PC-skjermen direkte på TV-en, og arbeide via TV-en med tastatur og mus.

En annen nyhet på 2020-modellene er funksjonen Smart View, som lar deg vise mobilskjermen din ved siden av TV-innholdet. Her går det samtidig an å lytte til den andre ”skjermen” via hodetelefon-utgangen, hvilket jo er nyttig dersom to personer deler på skjermen.

Q95T har også Ambient Mode, som er Samsungs smarte skjermsparer. Når skjermen står i standby kan den vise alt fra familiefoto til værinformasjon, eller farger og grafikk som går i ett med omgivelsene.

Når det kommer til HDR-video har ikke Samsung like bred formastøtte som LG. Q95T støtter vanlig HDR10 og det dynamiske formatet HDR10+, men det mest populære (og kanskje beste) HDR-formatet Dolby Vision glimrer med sitt fravær. Samsung er nå den eneste av de store TV-produsentene som ikke støtter Dolby-formatet, noe vi finner litt pussig, da de allerede har et godt samarbeid med Dolby på lydsiden (Atmos 3D-lyd).

Samsung Q95T kan i likhet med LG også skilte med HDMI 2.1, men bare på en av inngangene. Den støtter 4K/120p Variable Refresh Rate (VRR) og Auto Low Latency Mode (ALLM). Det lover godt for fremtidig kompatibilitet med neste generasjons spillkonsoller Playstation 5 og Xbox Series X. Den dedikerte spillmodusen er veldig rask, med en input lag/forsinkelse på under 10 millisekunder (målt med Leo Bodnar input lag tester).

Bildekvalitet

Q95T er som nevnt toppmodellen blant 4K-skjermene fra Samsung i år, og skal ta over stafettpinnen etter fjorårets Q90R, som vi også kåret til årets beste TV i high-end klassen i 2019. I likhet med fjorårsmodellen dreier det seg om en topptrimmet LCD-TV med QLED fargefilter og direkte LED-baklys. Q95T har også fått Samsungs Wide Angle filter som skal forbedre innsynsvinkelen. Den har også en spesiell overflatebehandling (Ultra Black Filter) som reduserer speiling av omgivelsene.

På ett punkt tar Q95T faktisk et steg bakover fra Q90R: Det direkte LED-baklyset må klare seg med færre dimming-soner enn fjorårsmodellen. Det mest avanserte baklyset med flest individuelle soner, er nå forbeholdt 8K-modellene. Her kan det virke som Samsung har tatt frem ”sparekniven” litt sammenlignet med fjorårets modell. Samtidig hevder koreanerne at de har oppnådd forbedringer på strømstyring og bildebehandling, som kanskje kan være med til å jevne ut differansen.

Suverent kontrastfilter

En finesse vi vil trekke frem er Ultra Black filteret, som absorberer/filtrerer vekk mye strølys fra omgivelsene. Dette er en finesse du kun får på Q90T/Q95T og oppover, som har STOR innvirkning på det visuelle resultatet.

Lydkvalitet

Samsung Q95T kommer med en ny finesse på lydsiden, nærmere bestemt Object Tracking Sound. I tillegg til de vanlige undermonterte høyttalerne sitter det noen ekstra høyttalere øverst på baksiden, som skal bidra til å skape et større lydbilde.

Samsung-skjermen gir relativt god lyd på egen hånd: her er det god klarhet i stemmene, i tillegg til fin fylde i bassen. De ekstra høyttalerne bidrar også til å gjøre lyden luftigere og bedre spredt. Men det er selvsagt ingen erstatning for en separat lydplanke!

Dersom du vil ha fullt utbytte av lyden skal du selvsagt plusse på med en Atmos lydplanke, som kan overføre lydsignalet fra TV-en i høy kvalitet via HDMI eARC-kontakten.

Samsung har også lagt inn en liten bonus til de som kjøper en ny 2020-modell lydplanke fra dem: Da kan du ta i bruk den nye finessen Q Symphony, som utnytter TV-ens egne høyttalere i kombinasjon med lydplanken. Vi stiftet bekjentskap med denne finessen under testen av Q80T, og opplevde at den ga et vesentlig utvidet lydbilde.

Konklusjon

Q95T er Samsungs beste 4K-TV for modellåret 2020. Her får du både litt bedre bildekvalitet og flere smarte løsninger enn de andre QLED-modellene, mot en noe høyere pris. Samsung-skjermen er utstyrt med direkte LED-baklys som bidrar til suveren kontrast. Svartnivået er ikke like imponerende som konkurrerende OLED-skjermer, noe mange vil legge spesielt merke til i et bekmørkt rom. Til gjengjeld har Q95T et fortrinn i lysere omgivelser: Her er det alltid rikelig med lysstyrke, og heller ingen problemer med refleksjoner. Til variert TV-bruk er dette fortsatt en favoritt!

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre eller få tilgang til testen her.

Kontrastkongen

LG tilbyr et bredt spekter av OLED-skjermer, og blant disse har C-serien vært blant de mest populære. Her får du full uttelling på spesifikasjoner og bildekvalitet, litt finere design enn den enklere B-modellen, uten å måtte betale den stive prislappen for toppmodellene i GX og WX-serien. Dette har gjort C-serien til en ettertraktet modell i high-end klassen.

Årets modell CX (eller C10 som det også kan uttales) har fått en ny skjermstørrelse i familien. I tillegg til LG OLED CX (OLED65CX6LA) som vi tester her, samt de tradisjonelle 55” og 77” modellene, finnes den også i et nytt og interessant 48” format. Dermed skal denne serien kunne tilby noe for alle og enhver!

LG OLED65CX er syltynn og lekker å se på. Merk at sokkelen er like bred som TV-en, og derfor krever en relativt romslig TV-benk. (Foto: LG) 

Design

LG OLED65CX fornekter seg ikke i det vi pakker den opp av esken: Denne OLED-TV-en er virkelig syltynn! Bare cirka 6 millimeter på det tynneste, men selvsagt en del tykkere der høyttalere og strømforsyning sitter. Her skiller C-serien seg fra den dyrere G-serien, som har en jevnere tykkelse, og er skreddersydd for veggmontering.

OLED65CX er mer beregnet på å stå på et møbel, noe den klarer stødig ved hjelp av en blytung sokkel i to deler, som skrus fast i bunn av TV-en. Ferdig montert skaper den et stilig uttrykk, der skjermen står lett tilbakelent på bordet. Foten flytter også vektfordelingen bakover, og gir bedre plass til en lydplanke rett foran TV-en.

Apropos syltynt: Testskjermen vår hadde fått en merkbar bøy på veien gjennom mediejungelen. Det skyldes nok antageligvis bare en pakkefeil eller ytre påkjenning på ferden, men understreker bare at man bør utvise en viss forsiktighet ved håndtering av OLED-skjermer. Med andre ord: Husk å få hjelp av en kamerat når den skal bæres og pakkes ut!

Brukervennlighet og finesser

OLED65CX kommer med nyeste versjon av LGs operativsystem WebOS (5.0). Årets versjon har fått en liten ansiktsløfting. Det grafiske brukergrensesnittet føles moderne, oversiktlig og lett å betjene – kanskje ikke like intuitivt som Samsungs Tizen-system, men likevel tett på. Fjernkontrollen Magic Remote har en gyrokontroll og aktiv musepeker som krever litt tilvenning, men etter hvert blir det enkelt å navigere gjennom menyene.

App-utvalget er meget bra: Foruten Netflix får du tilgang til bl.a. HBO Nordic, Amazon Prime, Rakuten, og Apple TV+. LG vil også rulle ut den nye Disney+ appen så fort tjenesten blir tilgjengelig i Norden.

TV-en støtter også AirPlay og Homekit, hvilket betyr at den kan vise innhold fra Apple iOS-enheter og inngå i et Homekit-styrt smarthjem.

OLED65CX kan også skryte av å støtte HDMI 2.1 – ikke bare på en, men alle fire inngangene! Dermed er den fremtidsrettet og godt forberedt for moderne videokilder. Neste generasjons spillkonsoller som Playstation 5 og Xbox Series X vil kunne vise 4K-video med opptil 120 bilder per sekund, og da er det kjekt med en TV som støtter dette.

Apropos gaming så vil LG OLED65CX fungere utmerket til dette. LG-skjermen har meget lav input lag, som vi målte til ca 12 millisekunder. Den er også spekket med gaming-vennlige finesser som AMD FreeSync og Nvidia G-Sync, som sikrer glatt og ren gjengivelse av ulike typer datagrafikk.

Bildekvalitet

På bildefronten bruker CX-serien det samme OLED-panelet og bildebehandling som dyrere LG-modeller, inkludert den kraftige videoprosessoren A9 gen 3. Den bruker avansert maskinlæring for å kontinuerlig overvåke og forbedre bildekvaliteten. Men LG tilbyr også en rekke mer nøytrale bildemoduser, inkludert den nye Filmmaker Mode som sjalter ut all unødvendig bildebehandling.

OLED65CX er et perfekt eksempel på de mange fordelene med OLED-TV. Rosinen i pølsa er som vanlig det bunnløse svartnivået! De mørke partiene av en filmscene er rett og slett kullsvarte, og det bidrar også til at de lysere detaljene får en helt annen ”impact”.
Fordi hver enkelt piksel også har sin egen farge- og lyskilde, oppnår LG-skjermen et sylskarpt, glatt og sømløst bilde med enorm kontrast.

Uten behov for bakbelysning eller speil bak skjermen, blir også lysfordelingen veldig jevn. Dette karakteriseres ved at vi kan betrakte skjermen skrått fra siden uten at fargegjengivelsen eller gråskalaen påvirkes av innsynsvinkelen. Det samme kan ikke sies om QLED-konkurrenten Q95T, som får et mer utvasket preg når vi ser den fra siden. Dette er viktig å tenke på dersom du har et stort, bredt rom med mange sitteplasser, eller liker å kikke bort på TV-en når du sitter ved spisebordet.

Akkurat som med den dyrere designmodellen OLED65GX, landet vi på innstillingen ”Kino Hjem” som vår favoritt bildemodus. Dette er en fin innstilling som passer til det meste, med flotte, nøytrale farger og smoothe bevegelser. Ulempen ved kino-innstillingen er at den ikke er spesielt lyssterk. De som titter mye på TV i dagslys vil nok foretrekke standard- eller dynamisk-innstillingen. Dessverre trives ikke OLED-skjermen like godt med lysstyrken ”på full spiker”: Fargene blør over i hverandre, og fremstår ikke like intense og klare som de gjør i mørkere omgivelser. Her har QLED-skjermen fra Samsung en klar fordel med sitt kraftige baklys: Selv med flombelyste lokaler og rikelig med solskinn fra vinduene, greier den å bevare et lyssterkt og kontrastrikt bilde.

Lydkvalitet

LG OLED65CX er utstyrt med et relativt standard lydsystem, med stereo høyttalere uten noen ekstra basshøyttaler på baksiden. Den er imidlertid utstyrt med avansert ”AI” lydprosessering, pluss individuelle lydmodus for blant annet kino, sport og musikk. Vi fant at kino-innstillingen låt klart og sterkt, med god taleforståelse og bra fylde i bassen.

De fleste vil nok likevel ønske å koble LG-skjermen til en ekstern lydplanke. I så måte er det kjekt at den støtter HDMI eARC, og dermed er i stand til å sende høyoppløste lydsignaler (f.eks. Dolby Atmos i TrueHD format) til en kompatibel lydplanke.

Konklusjon

OLED65CX er blant de mer prisgunstige OLED-skjermene fra LGs 2020-sortiment. Her får du den kontrastrike bildekvaliteten som kjennetegner OLED, kombinert med topp moderne bildebehandling, tilkoblinger og andre finesser. Vi er ekstra godt fornøyd med den brede formatstøtten (inkludert Dolby Vision på bilde og Dolby Atmos lyd) og gode tilkoblingsmuligheter med HDMI 2.1, som gjør dette til en multi-kompatibel og fremtidsrettet TV. OLED-skjermen savner fortsatt litt lysintensitet sammenlignet med QLED-lyskanonene fra Samsung, vi hadde gjerne sett at LG utviklet et mattere kontrastfilter til skjermene sine. I litt mørkere omgivelser er OLED65CX derimot helt enestående når det kommer til svartnivå og dybdefølelse. Hvis du er på jakt etter en TV til sene kvelder med film, serie- og spillunderholdning, er dette et perfekt valg!

 

 

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre eller få tilgang til testen her.
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Les også

  En nettverksspesialist og et high-end-lydselskap har sammen laget en smart-høyttaler i hi-fi-kvalitet.
  Lyden fra den enorme V8-eren klarer ikke å overdøve anlegget, som er et selvsagt valg på en BMW.
  Annen utgave av den minste Citation-smarthøyttaleren.
  For prisen av et par støykansellerende hodetelefoner gir Philips Fidelio X3 uendelig mye bedre lyd.

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Xperia 5 II er ikke bare like bra som Xperia 1 II, den er i flere tilfeller bedre!
  Sony A85 er en jevnt over glimrende OLED-TV med flott bilde og usynlig, men tydelig lyd!
  Denons jubileums-spiller kan ta seg kjærlig av CD-ene dine i mange år fremover. Men strømmingen får en kald skulder.
  Vi spurte, leserne svarte. Med nesten 4500 stemmer er iPhone 11 kåret som vinner av kamerablindtesten.
  Sonus faber Lumina III er det opplagte valg av høyttalere til mindre rom
  Samsung HW-Q950T er den nyeste toppmodellen, og den skuffer ikke. Denne lydplanken er det krutt i!
  Med sin saftige kontrast og fargestrålende Ambilight-lys, gir Philips OLED805 en virkelig heftig bildeopplevelse.
  OnePlus 8T er et kompromiss. Derfor må man holde tungen rett i munnen hvis man vurderer et kjøp. For de fleste er OnePlus 8T blant de beste mobiltelefonene på markedet, mens forbrukere med spesielle behov bør se etter noe annet.
  Endelig et Wi-Fi 6 meshnettverk som folk flest har råd til. Er det bare å spenne sikkerhetsbeltet og gjøre klar for superhastigheter?
  Dyson Lightcycle Morph er noe helt for seg selv. Den kan det meste, men samarbeider dårlig.
  Hvis du er villig til å gi avkall på Dolby Atmos og DTS:X, finnes det neppe noen bedre lydplanke til prisen, enn Samsung HW-Q66T.
  Det er få lydplanker som klarer å simulere surroundlyd som Sony HT-G700.