Search
Generic filters

Videoanmeldelse: Philips 65OLED984

Når det beste bildet ikke er nok

Philips parer sitt beste OLED-bilde med kanskje verdens beste TV-lyd.

Gråbeins Gadget Guide: Philips 65OLED984
Karakter
Philips 65OLED984

Lyd & Bilde mener

Lyden fra B&W er i særklasse for TV-er, og designen er rålekker. Den rå kontrasten fra OLED kombinert med Ambilight omgivelseslys hever stemningen.
Smått klumpete fjernkontroll. Baklys ville hjulpet. Noe overdrevne farger.
 • Størrelse/type: 65” 4K OLED
 • Oppløsning: 3840×2160 (4K Ultra HD)
 • Operativsystem: Android Pie (9.0)
 • Innganger: 4 HDMI (2.0b), 3 USB
 • Utganger: Optisk digital lydutgang
 • HDR: HDR10+, Dolby Vision
 • Annet: Firesidig Ambilight, lydplanke fra B&W
 • Web: philips.no
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 49990 kr

I en verden hvor «alle TV-er er like» har Philips klart å skille seg ut med Ambilight, som er et RGB-lys som projiseres mot bakveggen, og som skifter farger etter innholdet på TV-skjermen. Det gjør i praksis at bildet føles litt større enn det i virkeligheten er, samtidig som TV-bildene i et mørkt rom ikke gir like slitsom kontrast mot øynene. Noe man ikke minst kan merke med lyssterkt HDR-innhold.

Gråbeins Gadget Guide: Test av Philips 65OLED984

 

Vi ble imponert av den rimeligste 2019-modellen OLED804, som vi testet i 65-tommers størrelse. Toppmodellen 65OLED984 som testes her kom også i 2019, og bildekvaliteten er identisk med sitt rimeligere søsken. Prisen er dobbel, altså 50.000 kroner. Hva får du så for de 25.000 ekstra?

To ting: For det første har OLED984 firesidig Ambilight, altså den har RGB-lys også langs nedkant av TV-en, hvor lillebroren kun har lys langs tre av sidene. Men enda viktigere er lyden. 984 har nemlig innebygd lydplanke fra Bowers & Wilkins, og forsøker seg med denne på «verdens beste TV-lyd».

Philips 65OLED984 soundbar front
Philips 65OLED984. Den integrerte lydplanken fra Bowers & Wilkins løfter TV-opplevelsene til nye nivåer. Foto: Philips

 

Passiv høyttaler

Skjønt, Bowes & Wilkins mener selv at det ikke er en lydplanke, men en høyttaler. En lydplanke har nemlig innebygd forsterker og digital prosessor, som stjeler dyrebart kabinettvolum. I vårt tilfelle er slik innmat i selve TV-en, slik at hele kabinettet brukes til akustikk. Det forbedrer bassresponsen betraktelig, skal vi tro B&W.

I mine øyne er det likevel en lydplanke. Den er oppdelt i tre delkabinetter, for høyre, venstre og senterkanalen. Ved å isolere disse hindres mye av deres innbyrdes påvirkning og farging, med renere og bedre separert lyd som resultat. Hvert av delkabinettene har en refleksport, denne er golfballmønstret for å gi bedre luftgjennomstrømning og dermed mindre hørbar turbulens. Det ytre kabinettet er forsterket med glassfiber for å redusere resonanser.

Hvert delkabinett har sitt eget fulltoneelement, som er tatt direkte fra B&Ws M1 satellitthøyttalere. Dette er kostbare saker, og bidrar til den økte prislappen. Høyre og venstre diskantelement er plassert helt ute på hver sin kant av lydplanken, for bredest mulig lydbilde. Senterkanalens diskanthøyttaler sitter atskilt på toppen av kabinettet. Dette for renest mulig overtoner i dialogene.

Philips 65OLED984 tweeter
Diskantelementet på toppen er skilt ut fra høyttalerkabinettet, for å sørge for superluftige overtoner og dialoger med lavest mulig forvrengning. Foto: Philips

 

Subwooferutgang

Skulle du ikke være fornøyd med bassen fra lydplanken, finnes en subwooferutgang for tilkobling av ekstern subwoofer – for ekstra mye trøkk og buldring i bassen.

Nydelig design

Etter å ha fått montert TV-en på det medfølgende gulvstativet (veggstativ er også inkludert), må jeg si at dette er virkelig en lekker sak. TV-en kommer opp i perfekt øyehøyde fra sofaen, og det minimalistiske ytre får TV-en til å se mindre prangende ut enn de fleste andre 65-tommere. Til tross for at lydplanken på undersiden tar fokus.

Selve monteringen var heller ikke vanskelig, bare følg den relativt enkle bruksanvisningen. Og husk å være to på jobben, da en 65-tommers TV ellers blir vrien å håndtere.

Philips 65OLED984 soundbar2
Lydplanken fra B&W ser nesten like strømlinjeformet ut som TV-en. Foto: Philips

 

Førstegangs oppsett

Første gang man starter TV-en, velges språk, deriblant norsk. Siden operativsystemet er Android skal du logge deg på din Google-konto for å få det meste ut av den. Da kan enkle funksjoner stemmestyres via en Google Nest-høyttaler, og siden TV-en har innebygd Chromecast, kan du lett spille over dine favoritt-apper direkte fra mobilen. Enten det er video eller musikk.

Grensesnittet er intuitivt og brukervennlig. At fjernkontrollen i tillegg har QWERTY-tastatur på undersiden vil fjerne frustrasjon når man skal taste inn passord og greier, men selve fjernkontrollen kunne gjerne vært litt flatere. Og hvorfor har den ikke baklys?

En ting: Når man starter opp TV-en første gang blir man spurt om den er veggmontert eller bordplassert, så TV-en kan stille inn lyden deretter. Jeg må innrømme at jeg ikke hørte noen forskjell, heller ikke med pink noise, som normalt vil avduke selv små forskjeller.

Philips 65OLED984 wallmount
Philips 65OLED984. Festeanordning til vegg medfølger. Foto: Philips

 

Hyppige menybesøk

Noe som er litt merkelig på en TV hvor lyd står i fokus, er at man ikke har lydvalg direkte på fjernkontrollen. Skal du skifte lydmodus fra Original til Film eller Musikk, må du først trykke på Innstillinger, deretter velge Vanlige innstillinger, så Lydstil, før du omsider får skifte. Knotete.

Det samme med bilde, men i stedet for Lydstil velger du da Bildestil.

Philips 65OLED984 menu3
Lydmodusene kan du ikke velge direkte fra fjernkontrollen, i stedet må du innom hovedmenyen og deretter to undermenyer. Foto: Geir Gråbein Nordby.jpg
Philips 65OLED984 menu1
Du kan velge mellom flere bildemoduser. Livlig ville vi styrt unna, selv om Philips mener denne er best. Foto: Geir Gråbein Nordby

 

Gnistrende bilder

Jeg skal ikke gå så mye inn på bildekvaliteten, da kan du i stedet lese Auduns test av 65OLED804, som har identisk bilde.

Men konklusjonen var at Vivid-modusen som Philips selv anbefaler gir altfor overdrevne farger og kontrast, med en meget drøy «loudness»-faktor. Modusen Film funker bedre, og selv foretrekker jeg ISF Dag når det er lyst i rommet og ISF Natt når det er mørkt. Hvis det da ikke er Dolby Vision-innhold, hvor jeg veksler mellom Dolby Vision lys og mørk ut ifra omgivelsene.

Philips-TV-en produserer virkelig gnistrende gode bilder, og Ambilight-effekten kan jeg fort falle for. Når det er ryddig i stua. For med denne på og lyset avslått, så vil alt av rot lyses opp sammen med bildet. Så pass på.

Drømmelyd

Det er på lydkvalitet at TV-en skiller seg ut. Og her må jeg si Philips og B&W har truffet blink. Med lydmodusen Film skilles dialogene imponerende godt fra resten av lydbildet. Stemmene er klokkeklare i 2. verdenskrigsdramaet Fury fra 2014, hvor Brad Pitt har en badass rolle som sersjant Don Collier.

I tillegg til å gjengi klare stemmer, tegner lydplanken opp et imponerende stort lydbilde. Spesielt den som sitter i midten vil få et godt inntrykk av ekte surroundlyd, takket være diskantelementenes brede separasjon samt fiffig manipulering av fase.

Lydbildet er luftig og oppløst, og det er gode muligheter for å guffe opp lyden. Dette er mye bedre enn jeg på forhånd hadde trodd, og faktisk har den innebygde lydplanken noen fordeler over B&Ws egen lydplanke Formation Bar. Sistnevnte kan riktignok drives enda hardere før det begynner å skurre i bassen, og den generelle dynamikken er også litt bedre på Formation-lydplanken. Men Philips-TV-en har en luftigere diskantgjengivelse og et større og mer innbydende lydbilde. I de fleste tilfeller ville jeg faktisk heller hatt denne lyden.

Flott musikk

Også når man spiller musikk kommer kvalitetene frem. Det blir litt drøyt med Film-modus, her foretrekker jeg faktisk bedre Original, som er uten prosessering. Da blir stemmene litt mer «innestengt», men til gjengjeld er rytmikken bedre. Bassrytmene i popmusikk får mer futt og fart, og det er bedre timing i instrumentene. Også på akustisk musikk.

Ekstern subwoofer

Lydplanken kan gå litt i stå når man guffer opp for høyt, og actionfilmer kan låte litt tamt dersom du er vant til lyden fra et skikkelig hjemmekinoanlegg.

Her kommer subwooferutgangen til nytte. En subwoofer som for eksempel Sunfire HRS-8 vil da tilføre ekte dypbass og by på mye mer kraft til filmlyden. Men lydplanken spiller fremdeles hele frekvensområdet, så den vil fortsatt skurre hvis du spiller for høyt. Men det tilfører definitivt tyngde og kraft til lyden. I en vanlig TV-stue ser jeg likevel ikke helt behovet, da TV-en briljerer fint på egenhånd.

Philips 65OLED984 soundbar
Philips 65OLED984 har lydplanke fra B&W. Foto: Geir Gråbein Nordby

 

Konklusjon

Philips OLED984 byr på gnistrende bilder, vanedannende Ambilight og en nydelig lydkvalitet.

Spørsmålet man må stille seg er hvorvidt denne toppmodellen er verdt de ekstra 25.000 kronene over den rimeligste OLED804, når man vet at bildekvaliteten er lik. Svaret er todelt.

Lydkvaliteten alene er ikke verdt 25.000 kroner. Tenker du på den måten, er det bare å gå for 804 med én gang. Men lyden er minst like god som du får fra en separat lydplanke til 10-13.000 kroner.

Er du derimot av typen som ikke hever øyebrynet når du ser en lekker interiørlampe til 10.000 kroner men heller drar kortet, så vil jeg mene OLED984 gjør minst like mye for interiøret som en flott lampe. Og da får du all denne moroa i tillegg. Sånn sett er valget ganske enkelt likevel.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 3 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
1 kommentar

Legg igjen en kommentar

  Les også

  Vi spurte, leserne svarte. Med nesten 4500 stemmer er iPhone 11 kåret som vinner av kamerablindtesten.
  Sonus faber Lumina III er det opplagte valg av høyttalere til mindre rom
  Samsung HW-Q950T er den nyeste toppmodellen, og den skuffer ikke. Denne lydplanken er det krutt i!
  Med sin saftige kontrast og fargestrålende Ambilight-lys, gir Philips OLED805 en virkelig heftig bildeopplevelse.

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  OnePlus 8T er et kompromiss. Derfor må man holde tungen rett i munnen hvis man vurderer et kjøp. For de fleste er OnePlus 8T blant de beste mobiltelefonene på markedet, mens forbrukere med spesielle behov bør se etter noe annet.
  Endelig et Wi-Fi 6 meshnettverk som folk flest har råd til. Er det bare å spenne sikkerhetsbeltet og gjøre klar for superhastigheter?
  Dyson Lightcycle Morph er noe helt for seg selv. Den kan det meste, men samarbeider dårlig.
  Hvis du er villig til å gi avkall på Dolby Atmos og DTS:X, finnes det neppe noen bedre lydplanke til prisen, enn Samsung HW-Q66T.
  Det er få lydplanker som klarer å simulere surroundlyd som Sony HT-G700.
  TCL C815 byr på flott bildekvalitet og flust med smarte finesser til en fornuftig pris. Her får du til og med glimrende lyd!
  Endelig en interiørvennlig subwoofer som gir skikkelig fysisk bass! Ja, det koster, men betaler tilbake i form av nydelige basstoner på musikk og heftige basseffekter på film. Fra et slankt format som du kan henge på veggen.
  Denon feirer sin egen 110-års fødselsdag med en forsterker der det er jobbet ekstra med den gode lyden.
  Det er sjelden jeg har blitt forbanna over et produkt. Spesielt et så brukervennlig et som Google Nest Audio.
  TCL Ray-Danz TS9030 benytter smarte akustiske løsninger fremfor avansert DSP, for å simulere surroundlyd.
  De ser nydelige ut, men det er ikke bare det kosmetiske som er tiltalende med B&W 702 S2 Signature.
  Hvilken mobiltelefon har det beste kameraet? Dette vanskelige spørsmålet vil vi gjerne ha din hjelp til å besvare. Delta i avstemningen nedenfor.
  Do NOT follow this link or you will be banned from the site!