TEST: Philips 65OLED804

Kanonsterke kulører

Philips er tilbake med nok en fargesprakende OLED-TV som lyser til alle kanter: OLED804 gir en knallsterk bildeopplevelse!

Karakter
Philips 65OLED804

Lyd & Bilde mener

Philips 65OLED804 kombinerer kontrasten fra OLED med Ambilight omgivelseslys, som definitivt bidrar til å heve stemningen. Lyden er i tillegg overraskende god.
Stor og klumpete fjernkontroll
 • Størrelse/type: 65” 4K OLED
 • Oppløsning: 3840×2160 (4K Ultra HD)
 • Operativsystem: Android Pie (9.0)
 • Innganger:  4 HDMI (2.0b),  3 USB
 • Utganger: Optisk digital lydutgang
 • HDR: HDR10+, Dolby Vision
 • Annet: Tresidig Ambilight
 • Web: philips.no
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 24990 kr

Philips har en trofast følgerskare av TV-fans, som aldri ville drømme om å kjøpe en TV uten Ambilight. Suksessen med fargelyset har vart i godt over 20 år, helt tilbake til æraen med blytunge bilderørs-TV-er. Og det ser bare ut til å fortsette, etter at Philips introduserte sin første OLED-TV med Ambilight.

OLED804 er den rimeligste OLED-TV-en fra Philips i 2019. Den må klare seg uten påkostet lydsystem fra B&W, slik du finner på de dyrere modellene 934 og 984 – men til  gjengjeld får du her en lekker TV med pangsterk bildedynamikk!

Design

Utseendemessig minner Philips 65OLED804 mye om forgjengeren OLED803 fra 2018. Det er heller ikke den verste å ligne på! Philips-skjermen har et stramt og rent utseende, uten noen prangende detaljer. Mens noen produsenter liker å la logoen lyse mot deg, har Philips gjemt logoen sin på en av føttene.

OLED804 hviler kun en centimeter over bakken, på to bittesmå forkrommede føtter. Minimalistisk, men samtidig litt luksuriøst. (Foto: Philips)

Som OLED-skjermer flest er OLED804 syltynn ut i kantene, men litt tykkere på baksiden der elektronikken sitter. En tynn grå metallramme omgir selve skjermen, som sitter på to metallføtter i krom. Philips har, i likhet med blant andre Sony, valgt montere skjermen veldig ”lavt i terrenget”: Den står bare en drøy centimeter opp fra bordoverflaten, noe som gjør det vanskelig å få plass til en lydplanke i underkant, uten å skygge for deler av bildet. Så med mindre du bare ser ”letterbox” filmer må du finne på en lur løsning, eventuell veggmontering.

Brukervennlighet og finesser

Philips 65OLED804 er en Android-TV, og kommer lastet med 9.0 versjonen av Googles operativsystem. Den nyeste Android-versjonen har blitt kvikkere og mer TV-vennlig: Både direktesendte TV-kanaler og apper som YouTube og Netflix ligger raskt tilgjengelig via startmenyen. Det er også lettere å hoppe mellom ulike typer innhold og fortsatte der man slapp. Stemmestyring via Google Assistent er også mulig, via en mikrofon i fjernkontrollen.

OLED804 kan også skilte med bred formatstøtte: Philips er sammen med Panasonic blant de få produsentene som kan tilby en OLED-TV med både HDR10+ og Dolby Vision, som er de to viktigste HDR-formatene. Begge disse videostandardene inneholder en strøm med dynamiske metadata, som tillater større variasjon i kontrast. På denne måten kan du være trygg på at alt kompatibelt innhold (enten det kommer fra Netflix, Amazon Prime eller UHD Blu-ray) kan vises til sitt fulle potensiale.

Philips har inkludert en egen spillmodus på OLED804, men den er ikke blant de raskeste vi har målt: Med i overkant av 30 millisekunder ”input lag” ligger den bak OLED-skjermene fra Sony, LG og Panasonic. Philips har heller ikke mulighet for VRR (Variable Refresh Rate) som gjør den litt mindre spillkonsoll-vennlig enn f.eks. LGs 2019 OLED-modeller.

Bildekvalitet

Philips har i likhet med Sony og Panasonic lagt sin lit til OLED-teknologien fra LG Display. Når så mange produsenter velger samme panelteknologi, kan det bli en utfordring å skille seg ut! Philips har imidlertid noen kvaliteter som gjør at den markerer seg sterkt mot konkurrentene.

Under panseret sitter selskapets råeste bildeprosessor P5 Pro – nøyaktig samme ”bildemotor” som du finner i toppmodellene OLED984 til dobbelt pris. Philips har i mange år vært kjent for sin avanserte bildebehandling, og siste versjon av P5-prosessoren inneholder mange lure triks både når det kommer til oppskalering, støyreduksjon og bevegelsesutjevning. Philips har også jobbet mye med såkalt ”tone mapping” av HDR-materiale, som bidrar til bevare detaljer i mørke og lyse partier.

Sammenlignet med konkurrerende OLED-skjermer fra LG, Sony og Panasonic, har Philips har valgt en litt mer aggressiv bildebehandling. Mens andre produsenter kanskje er mer varsomme og opptattt av å bevare originalinnholdet i sin opprinnelige form, bruker man her videoprosesseringen for alt den er verdt! Resultatet er et knalltøft, men også ganske overdrevet bilde.  

Philips såkalte ”Vivid” modus er deres anbefalte modus som tar i bruk alle de avanserte bildeprosessene. Men den kunne like gjerne hete ”Loudness”! Alle kontrollene er tilsynelatende skrudd til maks. Vi titter innom nyinnspillingen av Baywatch (med bl.a.  Zac Efron og Dwayne ”The Rock” Johnson i hovedrollene), og det er som de spreke badevaktene har fått en ekstra dose testosteron. Svetten i ansiktet glinser, mens den solbrune huden gløder av oransje spraytan. I tillegg ser alle detaljer på skjermen (både forgrunn og bakgrunn) overdrevent skarpt ut. Mange vil sikkert la seg imponere av denne litt oppjazzede bildestilen, men for oss purister blir det i sterkeste laget.

Heldigvis har Philips også lagt inn et par bildemoduser som er mer nøytrale, deriblant en som er dedikert for visning av film. Her er det bare en liten dose av bildemessige vitaminer, og det er gledelig å se at denne modusen fungerer knallbra til det meste av innhold. Philips-skjermen har en særegen evne til å få nesten alt vi utfordrer den med, til å se livlig og engasjerende ut. Dette er spesielt tydelig på vanlig TV-innhold, nyheter og direktesendt sport, som ofte har godt av litt oppjustering.

Ambilight

Ambilight-lyset bidrar til å heve opplevelsen, i tillegg til å gjøre den kontrastrike TV-seansen mer behagelig for øynene. (Foto: Philips)

Det stemningsskapende Ambilight-lyset er en ganske unik finesse for Philips. OLED804 er utstyrt med små fargelysdioder på toppen og sidene, som lyser opp veggen bak TV-en i farger som matcher handlingen på skjermen.

Du kan selv justere om lyset skal følge handlingen raskt og dynamisk (for eksempel til actionfilm eller spill), eller mer saktegående og stemningsfylt bakgrunnslys. Ved hjelp av funksjonen Ambilight+Hue kan man også synkronisere og utvide lyset til eksterne Philips Hue fargelyspærer rundt om i rommet.

Ambilight har en besnærende effekt, og til OLED er det virkelig prikken over i-en. Det fargesprakende bildet er nemlig så kontrastrikt til tider, at det kan bli en påkjenning for øynene – særlig hvis du liker å se TV på kveldstid. Ambilight utvider lysomfanget utenfor TV-ens rammer, og bidrar til en mer behagelig bildeopplevelse.

Lydkvalitet

Philips har de siste to årene hatt et samarbeid med engelske Bowers & Wilkins på lydsiden, men dette er kun forbeholdt de dyrere modellene 934 og 984. OLED804 har likevel et kurant 2.1 høyttalersystem med dedikert basshøyttaler på baksiden, som bidrar til ekstra futt og fylde. Vi ble faktisk positivt overrasket over lydgjengivelsen, som er både klar, sterk og fyldig – betydelig bedre enn for eksempel Panasonic GZ960 som vi også har testet nylig. Selv om du ikke får ”hi-fi lyd” fra Bowers & Wilkins på denne modellen, har Philips åpenbart gjort seg litt flid med lyden likevel.

Konklusjon

Dersom du er på jakt etter en OLED-TV med det lille ekstra, er Philips OLED804 definitivt verdt å anbefale. Med lekker design, sylskarp og kontrastrik bildekvalitet, fyldig lyd og ikke minst det fargesprakende Ambilight-lyset, gir den en merkbar ”piff” til alt av skjermunderholdning. Akkurat som forgjengeren OLED803 er dette en TV for deg som prioriterer dynamikk og engasjement, snarere enn 100 % fargekorrekthet, men samtidig er det fint å konstatere at OLED804 har blitt litt bedre på alle områder!

 

 

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 3 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Les også

  Sony A85 er en jevnt over glimrende OLED-TV med flott bilde og usynlig, men tydelig lyd!
  Denons jubileums-spiller kan ta seg kjærlig av CD-ene dine i mange år fremover. Men strømmingen får en kald skulder.
  Vi spurte, leserne svarte. Med nesten 4500 stemmer er iPhone 11 kåret som vinner av kamerablindtesten.
  Sonus faber Lumina III er det opplagte valg av høyttalere til mindre rom

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Samsung HW-Q950T er den nyeste toppmodellen, og den skuffer ikke. Denne lydplanken er det krutt i!
  Med sin saftige kontrast og fargestrålende Ambilight-lys, gir Philips OLED805 en virkelig heftig bildeopplevelse.
  OnePlus 8T er et kompromiss. Derfor må man holde tungen rett i munnen hvis man vurderer et kjøp. For de fleste er OnePlus 8T blant de beste mobiltelefonene på markedet, mens forbrukere med spesielle behov bør se etter noe annet.
  Endelig et Wi-Fi 6 meshnettverk som folk flest har råd til. Er det bare å spenne sikkerhetsbeltet og gjøre klar for superhastigheter?
  Dyson Lightcycle Morph er noe helt for seg selv. Den kan det meste, men samarbeider dårlig.
  Hvis du er villig til å gi avkall på Dolby Atmos og DTS:X, finnes det neppe noen bedre lydplanke til prisen, enn Samsung HW-Q66T.
  Det er få lydplanker som klarer å simulere surroundlyd som Sony HT-G700.
  TCL C815 byr på flott bildekvalitet og flust med smarte finesser til en fornuftig pris. Her får du til og med glimrende lyd!
  Endelig en interiørvennlig subwoofer som gir skikkelig fysisk bass! Ja, det koster, men betaler tilbake i form av nydelige basstoner på musikk og heftige basseffekter på film. Fra et slankt format som du kan henge på veggen.
  Denon feirer sin egen 110-års fødselsdag med en forsterker der det er jobbet ekstra med den gode lyden.
  Det er sjelden jeg har blitt forbanna over et produkt. Spesielt et så brukervennlig et som Google Nest Audio.
  TCL Ray-Danz TS9030 benytter smarte akustiske løsninger fremfor avansert DSP, for å simulere surroundlyd.