Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Bowers & Wilkins Formation Bar + Formation Bass

Lydplanke i musikkens tjeneste

Formation Bar er en lydplanke som gjør like god jobb på musikk som på film. Oppløst, varm og vanedannende.

Skrevet av / 23.12.19 - 07:02
Bowers & Wilkins Formation Bar + Formation Bass
Geir Gråbein Nordby

Bowers & Wilkins har på ingen måte skyndet seg inn på multiromsmarkedet. De kom i stedet sent, men godt, og det funket – for da jeg testet de trådløse kompakthøyttalerne Formation Duo, så var det med sjokk og vantro over hvor bra det var mulig å få noe sånt til å låte. Ekte high-end-høyttalere, med masse snacks fra de dyrere 700- og 800-seriene, og samtidig var noe helt eget.

De øvrige produktene i Formation-serien, Bar inkludert, er noe enklere enn Duo. Her finner du ikke karbondiskanter eller Continuum-mellomtoner. I stedet er komponentkvaliteten arvet fra den rimeligere 600-serien.

Formation Bar er en lekker lydplanke, med spennende designdetaljer som får oss til å tenke på en viss dansk luksusprodusent. Samtidig er det utvilsomt et B&W-produkt.

Bowers & Wilkins Formation Bar kjennetegnes av lekre linjer hele veien. Foto: B&W

 

Der hvor Formation Duo totalt mangler innganger for kabler, har Bar optisk digitalinngang for tilkobling av TV. Noen HDMI-kontakt finner du derimot ikke. Litt dumt, med tanke på kontroll av lydforsinkelse (lipsync) og støtte for høyoppløste surroundformater. Ja, for du kan bruke Formation Flex som trådløse bakhøyttalere for å få ekte surroundlyd. Da kun med støtte for Dolby Digital. Ingen av DTS-formatene støttes, og altså ingen HD-lydformater.

 

Subwoofer

Det er enkelt å sette opp og koble til Formation Bar, og subwooferen Formation Bass oppdages og kobles til i appen enkelt og greit. Denne dobler prisen, men jeg tror ikke jeg ville anbefalt å kjøpe Bar uten Bass. Det blir for blodfattig, og den ville i hvert fall ikke klart seg i dette feltet på egenhånd.

Formation Bar bør helt klart pares med Formation Bass, for å få skikkelig fundament til musikk og film. Foto: B&W

 

Brukervennlighet

Det finnes ingen fjernkontroll, du laster i stedet ned appen til iPhone eller Android. Det funker enkelt og greit, og Bar kan dessuten læres opp til å bruke TV-ens fjernkontroll til lydstyrke opp og ned.

Betjeningen er meget enkel, du kan gjøre enkle lydinnstillinger (bass/diskant og subwoofer-nivå), men ellers er det opp til lydplanken å bestemme lyden.

Musikk hører du enten med Bluetooth fra mobilen, eller du kan bruke AirPlay, Spotify Connect og på et senere tidspunkt også Tidal Connect. I tillegg er planken Roon Ready, som betyr at PC- og Mac-brukere med Roon musikkprogram kan koble direkte til lydplanken over det trådløse nettverket og spille i vei.

 

Lyden av Formation Bar

Filmopplevelsen er en helt annen med Bar enn med billige plastplanker. Her føler man nærværet på en helt annen måte, det er luft og oppløsning og ikke bare pistrete diskantlyder. Til tross for at lydplanken ikke evner å gi noen illusjon av surroundlyd, som en del andre lydplanker kan, så tegner den opp et bredt lydbilde. Hvor panorerende objekter – som en forbipasserende bil – glir sømløst fra venstre, via sentrum, og langt ut på høyre side.

B&W har ikke den mest utagerende mellomtonen, dialogene kan få litt i overkant mye fokus på konsonantene samt den dypeste brystklangen. Lydeffekter smeller bra fra seg, med ganske kruttsterk bass – men det mangler likevel litt gnister et sted i midten som gjør at Formation Bar kanskje ikke er den mest selvskrevne hjemmekinomaskinisten.

Derimot blomstrer den på musikk. Akustiske gitarer har stor og deilig kropp, med et detaljnivå i overtonene som gjør at strengene høres skinnende nye ut. Sangstemmer er store, og lydbildet brer seg fint utover til sidene. Et klaver får god plass å boltre seg på – og for en klangbunn! Dette er nok den beste lydplanken i feltet på musikk. Selv om det også her kunne slått mer gnister av mellomtonen. Det blir litt forsiktig, om jeg skal sette fingeren på noe.

 

Konklusjon

B&W Formation Bar er en glimrende lydplanke til sitt bruk, og da først og fremst til musikk. Det tonale er definitivt på plass, og om du liker det varmt og fyldig, med rikelig luft til å følge opp, så er dette lydplanken for deg.

TV og film funker også meget bra. Vi kunne ønske oss en mer utagerende mellomtonegjengivelse, og surroundeffekter krever et par Formation Flex som bakhøyttalere, som øker prisen ytterligere.

Formation Bass er forøvrig et must etter min mening, da Bar ikke helt klarer bass-mesterstykket på egenhånd.

Foto: B&W

Karakter
Bowers & Wilkins Formation Bar + Formation Bass
High End

Lyd & Bilde mener

Lyden er forlokkende varm, fyldig og innbydende. Spesielt musikk er vanedannende. Subwooferen tilfører den sårt etterlengtede slagkraften i bassen. Mellomtonen slår aldri gnister, sangstemmer og dialoger kunne kommet enda mer ut. Bakhøyttalere bør absolutt vurderes.

Også i denne testen:

6 high-end lydplanker

LG SL10YG

Masse utstyr er ikke nok

Toppmodellen fra LG huker av de fleste boksene på sjekklisten. Men lydmessig er vi bare halvveis fornøyd.

Atmos-lyd gir "lyd fra himmelen", og lydplanken følger opp med nok kraft til å fylle stua.
Mellomtoneområdet er for dempet, så dialoger og instrumenter kommer ikke godt nok frem. Smått grovkornet lyd.
Les hele testen

Bang & Olufsen Beosound Stage

Luksus for folk flest

Beosound Stage gir skikkelig premiumfølelse til overraskende hyggelig pris. Men den er ikke for alle.

Lyden er balansert nok, og bassen er fyldig nok på egenhånd til at man ikke trenger subwoofer. Fungerer både veggmontert og liggende på bord.
Brukergrensesnittet er forvirrende, norsk språk i appen er elendig, og lyden mangler noe dynamikk.
Les hele testen

Samsung HW-Q96R

Fortsatt best i prisklassen

Til denne prisen finnes det fortsatt ingen bedre lydplanker.

Lyden er eksplosiv så vel som velbalansert, og bakhøyttalere gir skikkelig hjemmekino! Endelig har Samsung også løst dette med Dolby Atmos ut av TV-en!
Subwooferen holder ikke helt samme kvalitet og taktfasthet som resten av systemet. Begrensede strømmemuligheter.
Les hele testen

Sennheiser Ambeo Soundbar

Verdens beste lydplanke

Sennheiser har klart å lage verdens beste lydplanke, på første forsøk! Men hvem i all verden er den laget for?

Aldri har vi hørt bedre surroundlyd uten bakhøyttalere! Lyden er stor og eksplosiv, og ved lavt lydnivå trenger man slettes ingen subwoofer.
Hvem gidder vel moderat lydnivå med en lydplanke som denne? Det betyr at du må ha subwoofer likevel, og plutselig kommer vi opp på et ganske ekstremt prisnivå.
Les hele testen

Bose Soundbar 700 & Bass Module 700

Steintøft fra Bose

Bose har laget en meget vellykket lydplanke, som låter steintøft på film og som overrasker på musikk.

Lyden er kraftfull og engasjerende, og romkorreksjon tilpasser lyden bra til rommet. Brukervennligheten er topp, og vi liker den programmerbare fjernkontrollen.
Lydbildet er ikke så finmasket og oppløst som hos de aller beste. Musikk i stereo får en slags surroundeffekt man ikke kan fjerne.
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Høyttalere du bare kan drømme om

Slankere – og mildere

Setter fyr på festen

Sony ULT Field 1: Bærbar høyttaler med saftig bass

Nostalgi i praktisk pakke

Den beste lyden bare billigere

Vi trodde de var dyrere

De låter like godt som de ser ut

Trådløs retrohøyttaler

Sier ikke noe forstyrrende

Bærbart retro-blinkskudd

Topplyd på budsjett

Lyd & Bilde
Scroll to Top