Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: LG QNED99 (75QNED996PB)

8K-TV med falkeblikk

LG QNED99 er definitivt ikke til å spøke med. Denne 8K-skjermen griper tak og trekker oss inn i handlingen!

Skrevet av / 17.11.21 - 10:00
LG QNED99 (75QNED996PB)
Audun Hage

TV-er med 8K-oppløsning har lenge vært en ganske eksotisk affære. Med fire ganger oppløsningen til en vanlig 4K-TV er dette en sylskarp bildeteknologi som på mange måter hører fremtiden til. Fortsatt er det sparsomt med innhold tilgjengelig i denne kvaliteten, selv om det begynner å ta seg opp med videoer på YouTube. 8K-oppløsning i seg selv er ingen garanti for god bildekvalitet – men når det kombineres med andre gode egenskaper, slik som bra kontrast og fargegjengivelse, kan resultatet bli riktig magisk!

LG er best kjent for sine OLED-TV-er, men i år har de også introdusert begrepet QNED. Kort fortalt har den koreanske produsenten videreutviklet sine aller beste LCD-skjermer, og gitt dem en solid kontrastboost ved hjelp av MiniLED. Resultatet er blant annet den nye toppmodellen QNED99, som kommer i både 75” og 86” størrelse. Her sjekker vi ut 75-tommeren!

QNED99 er LGs flaggskipmodell blant LCD/MiniLED-TVer i 2021. (Foto: LG)

LG QNED99: Flaggskipmodell med 8K-oppløsning og MiniLED

Tilnavnet QNED kan nok oppfattes som et stikk til konkurrenten Samsung og deres QLED-modeller, men grunnleggende sett dreier det seg fortsatt om LCD-skjermer, som nå er trimmet med både kvanteprikker (Quantum Dots) og LGs NanoCell-teknologi. Den største nyheten er imidlertid at de nå tar i bruk MiniLED-dioder i selve baklyset på skjermen.

MiniLED er en ny type, miniatyriserte lysdioder, som gjør det mulig å skvise inn langt flere individuelle lyskilder bak LCD-panelet for en gitt skjermstørrelse. Dette gir en mye mer finmasket og presis lyskontroll, som igjen kan oversettes til bedre kontrast og svartnivå. Vi har tidligere stiftet bekjentskap med teknikken hos enkelte modeller fra Samsung og TCL, men dette er vårt første med LGs MiniLED-teknikk.

Design

Eksteriørmessig er det ikke noe spesielt ved LG QNED99 som forteller at vi har med en TV i high-end klassen å gjøre. Den ligner til forveksling på andre LG TV-er, med den karakteristiske buede halvmåne–foten og innramming i børstet metall. Selve skjermen er relativt tykk sammenlignet med LGs syltynne OLED-paneler, som følge av det mer omfattende MiniLED-baklyset.

LG QNED99 har en relativt ordinær design utvendig, med børstet metallramme og buet fot. Bildekvaliteten er derimot langt fra ordinær!

Brukervennlighet og finesser

QNED99 bruker samme operativsystem som andre skjermer fra LG, nærmere bestemt WebOS i 6.0 versjon. Den bruker også siste versjon av pekefjernkontrollen Magic Remote, som gjør det enkelt å klikke seg gjennom menyene ved hjelp av en musepeker Det grafiske brukergrensesnittet kjennes lekkert og lett å betjene.

LG-systemet preges også av et utmerket app-utvalg: Her er tilgang til populære tjenester som Netflix, Apple TV og Disney+, og ikke minst den ferske HBO Max, samt mange flere aktuelle tjenester. TV-en støtter for øvrig AirPlay og Homekit, slik at den kan vise innhold fra Apple iOS-enheter og inngå i et Homekit-styrt smarthjem.

LG har lenge vært blant de flinkeste i klassen når det gjelder tilkoblingsmuligheter. QNED99 kan skilte med full støtte for HDMI 2.1 på to av de fire inngangene. Det innebærer at du kan koble til høyverdige videokilder i opptil 8K/60Hz eller 4K/120Hz signalkvalitet.

QNED99 har også en annen, viktig finesse på plass: Her er støtte for video-kodeken AV1, som i praksis medfører at den kan vise ekte 8K-innhold fra YouTube i all sin prakt. Det er noe du ikke får på konkurrenten Sony Z9J som vi har testet tidligere.

LG-skjermen støtter også viktige HDR videoformater som Dolby Vision, samt lydformatet Dolby Atmos, slik at du kan nyte tredimensjonal surroundlyd både fra tilkoblede videokilder så vel som integrerte apper.

LG-skjermen har i tillegg lav input lag (forsinkelse på inngangen), som vi målte til ca. 14 millisekunder.

<
>
LG-systemet WebOS er blant de bedre smarte grensesnittene på markedet, og har dessuten et bredt utvalg av apper om bord.

Bildekvalitet

LG QNED99 ser kanskje litt enkel og anonym ut rent utseendemessig: Det er imidlertid før vi skrur den på! Da går nemlig startskuddet for en temmelig heftig bildeopplevelse.

Vi startet seansen med den ferske western-filmen The Harder They Fall fra Netflix, og det blir med en gang tydelig at LG-skjermen har en fabelaktig dybde i bildet. Nærbildene av Idris Elba og hans banditt-kumpaner ser skremmende realistiske ut!

<
>
LG QNED99 leverer en knivskarp bildeopplevelse. Her fra Netflix-filmen The Harder They Fall.

Netflix-filmen strømmes riktignok ”bare” i komprimert 4K-HDR kvalitet, men skarpheten er formidabel, og bedre enn vi har opplevd med vanlige 4K-skjermer. Det er tydelig at LGs videoprosessor gjør en effektiv jobb med å oppskalere videosignalet fra 4K til 8K. Faktisk oppleves bildet vesentlig skarpere enn Sonys toppmodell (XR-75Z9J) som vi har stående ved siden av – uten at bildet føles overjustert på noen måte. Men begge disse skjermene har jo 8K-oppløsning og kraftige videoprosessorer, så hvordan kan det ha seg at LG nærmest ”danker ut” en dyrere konkurrent som Sony i dette tilfellet?

<
>
LG QNED99 har et merkbart skarpere, dypere og mer kontrastrikt bilde enn Sonys toppmodell Z9J. Det kan vi trolig takke MiniLED-baklyset for.

Svaret ligger nok i valget av bakbelysning, for mens Sony-skjermen bruker et mer tradisjonelt LED-baklys, har LG QNED99 et moderne MiniLED-baklys med langt flere soner. LG skjermen har en imponerende kontrast og en meget presis lyskontroll som klart overgår Sony-skjermen. Det får rett og slett objektene i bildet til å ”poppe” mer ut og skaper en mer realistisk dybdefølelse.

Vi måtte selvfølgelig test med ekte 8K-innhold også, og her er det som vanlig YouTube som kommer til unnsetning med en rekke amatør- og semiproffe produksjoner fra bl.a. Phil Holland. Bildeskarpheten er virkelig sylskarp, og vi får en fornemmelse av å se på noe skarpere enn 4K her. Konturer og teksturer er knivskarpe og super-detaljerte! Det er fasinerende hvordan man kan gå inn mot skjermen og ikke skjelne antydning til piksel-struktur, bare bilde-detaljer. LG-skjermen leverer også en utmerket fargegjengivelse. Spesielt røde og grønne kulører fremstår veldig sterke og nyanserte, uten at det går over i det overmettede.

Glimrende svartnivå – men litt begrenset innsynsvinkel

Det store spørsmålet er selvfølgelig hvor godt MiniLED-baklyset fungerer i mørke omgivelser, når det er filmstemning og ”popkorn-tid”. Her har LCD-skjermene alltid hatt en svakhet mot OLED: Mens LCD er avhengig av bakbelysning, kan OLED-skjermene slukke hver minste lille piksel i mørke områder av bildet. Denne forskjellen blir ikke helt kurert ved hjelp av MiniLED, men vi ser likevel en klar forbedring på lyskontrollen sammenlignet med Sony. LG QNED99 har utmerket kontrast og svartnivå, og det er bare unntaksvis at vi får øye på små ”glorie-effekter” rundt lyse objekter på mørk bakgrunn.

Dette er imidlertid når vi sitter i godstolen rett foran TV-en. Når LG-skjermen betraktes fra siden, er det derimot tydelig at innsynsvinkelen er nokså begrenset. Ute til siden blir bildet merkbart blassere i kontrasten og får mer tydelige omriss rundt lyse objekter. Dette er ikke noe nytt i LCD-sammenheng, men kanskje litt mer enn vi hadde forventet fra et IPS-panel som LG vanligvis bruker. Bildepanelet virker til å være optimalisert for å gi best mulig bilde rett forfra, og ofrer noe av innsynsvinkelen. Dette vil ikke være noe problem ved vanlig TV-titting fra sofaen, men er verdt å merke seg dersom du har et bredt sitteareal, eller skal se skjermen fra flere vinkler (for eksempel fra tilstøtende rom som kjøkken, spisestue etc.).

LG-skjermen blir merkbart blassere i kontrasten når vi betrakter bildet skrått fra siden.

Lydkvalitet

QNED99 har ingen innebygd ”lydplanke” eller noe lignende, bare undermonterte høyttalere. – men lyden høres utmerket ut. Faktisk blant de bedre vi har hørt av standard lydoppsett. Her er det god klarhet i stemmene, et relativt bredt lydbilde, samt fyldig og fin bass med bra trykk i lydeffektene.

QNED99 støtter også Dolby Atmos lydprosessering internt i TV-en, og vi opplevde faktisk en viss surroundeffekt på innhold med Dolby-lydspor. Når det er sagt, vil nok de fleste som handler TV i denne klassen ønske å pare den med en lydplanke eller separat surroundanlegg før eller senere. Dersom du skulle koble til en Atmos-lydplanke støttes dette via HDMI eARC lydutgangen.

Les også Z9J: Vi tester Sonys beste 8K-TV Med sylskarp 8K-oppløsning og avansert bildebehandling leverer Sony Z9J en bildeopplevelse av de sjeldne. Men vi savner mer 8K-innhold!

Konklusjon

LGs beste LCD-skjermer havner ofte litt i skyggen av OLED-skjermene fra samme hold. Flaggskipmodellen QNED99 ser imidlertid svært imponerende ut, med en bildeskarphet som er til å ta og føle på! Både kontrasten, skarpheten og fargegjengivelsen er glimrende, og vitner om at LG har fått til noe riktig med sin MiniLED-teknikk. Det eneste som trekker ned er at kontrasten blir merkbart blassere når vi ser skjermen skrått fra siden. QNED99 tåler likevel fint sammenligningen mot enda dyrere 8K-konkurrenter, og kan i tillegg skilte med utmerket lyd – selv om lydplanke helt klart vil gi en ekstra dimensjon. Hvis du vil ta steget til 8K for alvor, er LG QNED99 et utmerket kjøp i high-end klassen.

Karakter
LG QNED99 (75QNED996PB)
High End

Lyd & Bilde mener

LG QNED99 har en imponerende skarphet, og det avanserte MiniLED-baklyset sørger for glimrende kontrast og svartnivå. Innsynsvinkelen er litt begrenset: bildet preges av glorier rundt lyse objekter når TV-en sees skrått fra siden.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

OLED-TV på billigsalg

Hisense ULED: En OLED-killer?

Lekker og balansert bildekvalitet

Glimrende gaming-TV

De beste TV-ene på budsjett

Vi tester TCLs største og billigste TV

De beste storskjermene til serier, sport og spill

De beste OLED TV-ene

Større TV på budsjett

Fargesprakende entertainer-TV

Luksuriøs OLED-TV fra Loewe

Samsung TQ98Q80C: Kingsize-TV!

Scroll to Top