Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: LG OLED C3 (OLED65C3)

Mer evolusjon enn revolusjon

LGs mest populære OLED-TV er tilbake i ny og forbedret versjon. Samtidig har prisen gjort et aldri så lite hopp!

Skrevet av / 12.05.23 - 09:00
LG OLED C3 (OLED65C3)
Audun Hage

C-serien har vært en suksess for LG, og har gjennom generasjoner markert seg blant de beste OLED-skjermene på markedet. Fjorårets modell C2 fikk en real overhaling på flere områder, som bidro til å gjøre den til et av de beste kjøpene i premium-klassen. Nå er det imidlertid C3-modellen som står for tur, og spørsmålet er om LG klarer å beholde forspranget på konkurrentene?

LG OLED C3 leveres i et bredt utvalg av skjermstørrelser, fra 42 og helt opp til 83 tommer, og blant nyhetene i år er en oppgradert videoprosessor (a9 Gen 6), som skal gi enda bedre bildebehandling.

Samtidig registrerer vi at lanseringsprisen på årets modell har økt betraktelig (fra 27.000 til 32.000 for 65-tommeren), antageligvis som følge av den sterke euroen.  LG sine OLED-skjermer pleier imidlertid å komme ned i pris utover i TV-sesongen. I skrivende stund går det an å kjøpe den utgående fjorårsmodellen OLED C2 til 18.000 kroner i følge Prisjakt – altså betydelig rimeligere enn hva du må betale for en splitter ny C3 i mai 2023.

LG OLED C3. (Foto: LG)

Design

Rent eksteriørmessig er det ingen tvil om opphavet til nykommeren: C3-modellen har en ren og ryddig design som ligner veldig på forgjengeren, med en tynn innramming og sentermontert metallfot. Deler av skroget er laget i resirkulert plast, og bidrar til lavere vekt.
LG-skjermen er dessuten lett å veggmontere, dersom du har en brakett som passer til VESA-målene 300 x 200 mm. Alle tilkoblingene ligger lett tilgjengelig på venstre side.

LG OLED C3 WebOS23 LG OLED C3 thin LG OLED C3 rear
<
>
LG OLED C3 ligner til forveksling på forgjengeren C2 designmessig, men står nå rett opp, i stedet for å være tilbakelent. (Foto: Audun Hage)

Brukervennlighet og finesser

Eksisterende LG-eiere vil også lett kjenne seg igjen når det kommer til brukeropplevelsen: C3 har den kjente og kjære Magic Remote-en med «musepeker» som du bruker til å navigere deg rundt i menyene.

Brukergrensesnittet WebOS 23 har fått en oppdatering i år, som gjør det kvikkere å se aktuelt innhold som strømmer akkurat nå. Du kan som før logge deg inn med egen brukerprofil og få skreddersydde anbefalinger. Man kan kjapt trekke frem en sidemeny med innstillinger, uten at disse dekker hele bildet.

LG-skjermen kan også fungere som en «hub» til smarthjemmet, der en egen startskjerm gir oversikt over tilkoblede enheter rundt om i hjemmet. LGs ThinQ smartsystem støtter Matter-protokollen og kan snakke med andre IoT-enheter på nettverket, slik som IKEA Trådfri solskjerming, Philips Hue belysning og lignende.

LG har lenge vært blant de beste på gaming-finesser og tilkoblingsmuligheter, og C3 fortsetter i samme sporet. Alle de fire HDMI 2.1 innganger med opptil 48 Gb/s båndbredde og kapasitet for 4K/120Hz videosignaler. Det vil si at du har rikelig med innganger for både spillkonsoller og gaming-PC – pluss eARC til lydplanken.

C3 utmerker seg også med en egen Game bar full av dedikerte innstillinger, og en egen bildemodus for spill med støtte for VRR (Nvidia G-Sync og AMD Freesync). Vi målte forsinkelse til omtrent 13 millisekunder (1080p/60Hz), hvilket er på linje med forgjengeren.

LG OLED C3 remote LG OLED C3 inputs
<
>
LG OLED C3 kommer med brukergrensesnittet WebOS23. Fjernkontrollen er LGs klassiske Magic Remote med «musepeker». (Foto: Audun Hage)

Bildekvalitet

LG feirer 10-års jubileum for OLED i år, og markerer det blant annet med en ny generasjon OLED-paneler med MLA-teknikk. Denne teknikken er imidlertid reservert til toppmodellen G3 – som vi allerede har testet.

Den nedskalerte C3-modellen må nøye seg med et mer alminnelig OLED Evo-panel, som ble introdusert på C2-modellen i fjor. Den har imidlertid fått den nyeste videoprosessoren Alpha 9 Gen. 6, med forbedret bildebehandling på flere områder. Den nye finessen AI Super Upscaling Pro skal gjøre en bedre jobb med å oppskalere ulike videosignaler til 4K-oppløsning. Samtidig har C3 fått OLED Dynamic Tone Mapping Pro, som analyserer bildet mer nøyaktig og sørger for optimal HDR-gjengivelse.

Til å starte med forteller målingene oss at ytelsen på lysstyrke og kontrast er omtrent like som forgjengeren. LG C3 klokker inn med 794 nits i et 10 % vindu, hvilket er på det jevne med C2 som vi målte til 760 nits.

Etter hvert som målevinduene øker i størrelse, synker lysstyrken som forventet gradvis. Det er tydelig at C3-modellen er mer ordinær sammenlignet med storebroren G3, som leverer generelt høyere lysstyrke i alle bildemoduser.

Den mer ordinære lysstyrken er slett ingen krise – så lenge man tar hensyn til det med tanke på vinduer, solskjerming og lyskilder i rommet. Og selv som det finnes MiniLED-skjermer der ute med langt høyere lysstyrke – for eksempel Samsung QN95C som vi nylig har testet – er C3 OLED-skjermen fra LG tilstrekkelig til de fleste typer bruk.

Les også LGs nye OLED-flaggskip legger lista LGs nye 2023-modell OLED G3 har nettopp gjestet testbenken. Kan vi allerede ha sett årets beste TV?

LG C3 vs Sony A80L

Når vi sammenligner LG C3 med konkurrenten Sony A80L, kan vi se noen små, men interessante forskjeller. Begge skjermene har de typiske OLED-kvalitetene på plass. Svartnivået er beksvart, uten lyslekkasjene som preger typiske LCD-skjermer. Begge har selvfølgelig veldig jevn lysfordeling, og man kan betrakte skjermene fra siden uten at fargegjengivelsen endrer seg mye.

C3-modellen fra LG drar nytte av litt høyere lysstyrke i små partier av bildet, der typiske HDR-effekter som sollys og flammer får større intensitet og glød.

Sony A80L har derimot et lite overtak når det kommer til generell bildeskarphet og fargegjengivelse: Selv om begge skjermene holder høy kvalitet, klarer Sony å gjengi de samme bildene med litt skarpere detaljer, og mer sømløse fargegraderinger.

Her må man rett og slett velge om man foretrekker den litt lysere presentasjonen til LG, eller den mer korrekte bildeestetikken til Sony.

Les også Sylskarp OLED-TV fra Sony Med lekker bildekvalitet og Sonys spenstige lydsystem ombord, leverer A80L en glimrende TV-opplevelse.

Lydkvalitet

C2-serien fikk et løft på lydsiden i fjor, med kraftigere høyttalere og saftigere bass. Disse er tatt med videre til C3-modellen, som har en fin, klar og fyldig lyd. Stemmegjengivelsen er imidlertid litt «hulere» og med mindre naturlig klang enn konkurrenten fra Sony (A80L). Det er åpenbart ingen match for separate lydsystemer, eller skjermer med mer påkostede høyttalere. Vi tror de fleste vil foretrekke å koble til en separat lydplanke eller lydsystem, hvilket man fint kan gjøre gjennom HDMI eARC kontakten.

Obs! LG har også introdusert en ny lydplanke i år, SC9S, som kan integreres som en del av sokkelen til TV-en. Se opp for test av denne i nær fremtid!’

Konklusjon

LG OLED C3 er arvtageren til den populære testvinneren C2 fra 2022. LG-skjermen har fått noen små oppdateringer som sørger for å gjøre en av de beste TV-ene i premium-klassen enda bedre. C3 leverer glimrende bildekvalitet, og med fire HDMI 2.1 innganger er dette en fremtidsrettet og gaming-vennlig TV.

Likevel føles dette mer som en ansiktsløftning snarere enn en «total makeover»: I motsetning til storebroren G3, som har fått en merkbar boost i lysstyrken, er C3 mer på linje med forgjengeren på flere områder. Samtidig er prisforskjellen ved introduksjon relativt stor.
C3-modellen har potensialet til å bli et like godt kjøp som C2 på sikt, men da må vi nok vente til prisen får satt seg litt.

Karakter
LG OLED C3 (OLED65C3)
Premium

Lyd & Bilde mener

LG C3 er en gjennomført TV med svært gode tilkoblingsmuligheter, bred støtte for ulike videoformater og en kontrastrik OLED-bildekvalitet. Bildekvaliteten er ikke dramatisk mye bedre enn fjorårsmodellen, og samtidig har prisen blitt høyere.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Stor test av billige 55-tommere

OLED-TV på billigsalg

Hisense ULED: En OLED-killer?

Lekker og balansert bildekvalitet

Glimrende gaming-TV

De beste TV-ene på budsjett

Vi tester TCLs største og billigste TV

De beste storskjermene til serier, sport og spill

De beste OLED TV-ene

Større TV på budsjett

Fargesprakende entertainer-TV

Luksuriøs OLED-TV fra Loewe

Lyd & Bilde
Scroll to Top