: Panasonic TX-P50GT30

3D-arvtager

Panasonic sto for den soleklart beste 3D-skjermen i fjor. Kan TX-P50GT30 beholde Panasonics posisjon som sjefen innen 3D-underholdning?

Lyd & Bilde mener

Knallsterk kontrast og fargegjengivelse Sylskarpt 3D-bilde
Lukkerbriller krever dempet belysning
 • 50” 3D plasma
 • 1920 x 1080
 • MPEG4/RiksTV/Canal Digital
 • 4 HDMI
 • 2 USB-innganger
 • Viera Connect nettportal
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 16000 kr

Den gamle VT20-serien er nå historie, og erstattes av VT30 og den rimeligere GT30-serien som vi tester her. Vi har tidligere kritisert Panasonic for å sakke litt etter de koreanske merkene når det gjelder design, men i år har de fått en etterlengtet ansiktsløftning. GT-serien ser virkelig lekker ut! 50GT30 bruker en kombinasjon av blank svart og børstet stål i frontrammen, med en grå stripe rundt bildepanelet. Men den kanskje mest merkbare forandringen er at selve rammen rundt skjermen er blitt smalere, og tynnere i dybden. GT30 blir nesten for design-TV å regne sammenlignet med de klumpete eldre variantene, inkludert fjorårets toppmodell VT20. Forskjellen mellom GT30 og den nye VT30 utseendemesig er først og fremst at toppmodellen får en heldekkende glassfront.  For å oppnå tilstrekkelig kjøling har Panasonic utstyrt TV-en med en liten vifte. Den er tilnærmet lydløs men kan høres når lyden er slått av. Derimot kunne vi ikke høre noen transformatorlyd fra plasmapanelet.

Tilkoblinger og finesser
50GT30 stiller sterkt på tilkoblingssiden. Foruten innebygd RiksTV-sertifisert mottaker har den også paraboltilkobling og er godkjent av Canal Digital. Er du kunde hos en av disse kan du dermed stappe kortet rett i skjermen sammen med en passende kortmodul. Opptak og pausing av programmer er heller ikke noe problem hvis du kobler til en USB-harddisk på baksiden.

Panasonic har både Ethernet og trådløs nettverkstilkobling(sistnevnte krever at du plugger inn en ekstern Wi-Fi dongle). Via Internett får du tilgang til Panasonics nettportal Viera Connect. Denne byr i likhet med LG på tjenester som Youtube og Facebook, men i tillegg får du kjekke muligheter gjennom Skype og internett-radio. Viera Connect virker litt mer gjennomarbeidet, og laster inn marginalt raskere enn vi opplevde med LG-skjermen. Viera Connect mangler derimot egen nettleser slik LG har.

Bildekvalitet
Panasonic har vært ganske forutsigbare de siste årene når det gjelder bildekvalitet fra skjermene sine. Hvert år blir toppmodellene litt bedre kontrast og svartnivå, mens modellen under som regel matcher fjorårets toppmodell i ytelse. Derfor hadde vi ikke forventet at GT30 skulle være bedre enn VT20. Men på visse punkter er den faktisk klart bedre enn den gamle toppmodellen, som kostet 24.000 kroner da den ble lansert i 2010.

GT30 har alle de kjente og kjære kvalitetene vi forbinder med plasma, som svært jevn og naturlig fargegjengivelse og dypt svartnivå.  Men Panasonic har tydeligvis greid å hente litt ekstra krutt ut av panelene sine, for GT30 har også en merkbart forbedret lysstyrke. Faktisk såpass mye at avstanden opp til de mest lyssterke LED-skjermene er blitt langt mindre. Dette er den første plasmaen vi med hånden på hjertet kan si er lyssterk nok til å fungere i kraftig opplyste lokaler. GT30 har også et veldig effektivt frontfilter som hindrer lysinnslipp uten å introdusere for mye refleksjoner.

Svartnivået er meget, meget bra. Ikke bare er de helt svarte partiene bekmørke. Det er også tydelig at detaljnivået i mørke til mørkegrå partier har blitt kraftig forbedret. Med GT30 får man med seg langt flere detaljer i de mørke partiene, takket være skjermens gode detaljenivå.

Bildekvalitet 3D
Alt dette kommer godt med når Panasonic-skjermen skal vise 3D-filmer som Avatar fra sin beste side. Vi har god erfaring med fjorårsmodellen VT20 på dette området, og GT30 bevarer det gode inntrykket av plasma på 3D. Naturscenene fra planeten Pandora fremstår med imponerende dybde, og fremfor alt en suveren bildeskarphet. Nærbildene i det vi introduseres for Ney-Tiri er helt rå i mengde detaljer. Her er det mulig å få med seg detaljer som gikk oss hus forbi på kinoversjonen av filmen.

At 50GT30 er et par tommer større enn LG-konkurrenten utgjør ingen praktisk forskjell. Derimot har Panasonic-skjermen en litt mer presis dybdefølelse, kombinert med bedre skarphet i hvert sjikt. Dette er takket være den aktive 3D-teknikken som gir oss Full HD-oppløsning på hvert øye. Ulempen med de aktive lukkerbrillene er at de stjeler mye lys. Dette i kombinasjon med plasmapanelet, som tross ytterligere forbedringer har litt begrenset lysstyrke, tar mye av ”smellet” vekk fra bildet i normalt opplyste rom.

Konklusjon
Alt ved 50GT30 tilsier at dette er en 3DTV for den som vil ha maksimal bildekvalitet, men TX-P50GT30 er også en fenomenalt god TV på vanlig 2D-innhold, og et merkbart løft i forhold til forrige generasjon. Samtidig må du være villig til å ta noen forhåndsregler for best mulig 3D-opplevelse: Selv om lysstyrken er forbedret på siste generasjon, krever skjermen dempet belysning for å yte sitt beste i 3D-modus.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Lyd & Bilde,
se våre abonnementstilbud her .
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.
1 kommentar

Legg igjen en kommentar

  Også i denne testen:

  Oppsummering

  3D til hvert sitt bruk

  De to 3D-teknikkene vi har sett på har sine styrker og svakheter, men den passive teknikken må sies å fungere overraskende bra.

  LG 47LW650

  Den Enkleste veien til 3D

  Med langt billigere og seervennlige 3D-briller er LG 47LW65O den hittil enkleste veien til 3D-moro hjemme i stua.

  Les også

  Marantz nyeste CD-spiller er også en nettverkspiller, og en nettradio, og en DAC, og en forforsterker, og en….
  Det var en gang at Apples MacBook Air var det helt naturlige valget hvis man skulle ha en rimelig og ultraslank bærbar maskin. Er det fortsatt tilfellet?
  Marantz Model 30 er en praktfull forsterker for både øyne og ører, og kvaliteten går utenpå det meste.
  En nettverksspesialist og et high-end-lydselskap har sammen laget en smart-høyttaler i hi-fi-kvalitet.

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Lyden fra den enorme V8-eren klarer ikke å overdøve anlegget, som er et selvsagt valg på en BMW.
  Annen utgave av den minste Citation-smarthøyttaleren.
  For prisen av et par støykansellerende hodetelefoner gir Philips Fidelio X3 uendelig mye bedre lyd.
  Xperia 5 II er ikke bare like bra som Xperia 1 II, den er i flere tilfeller bedre!
  Sony A85 er en jevnt over glimrende OLED-TV med flott bilde og usynlig, men tydelig lyd!
  Denons jubileums-spiller kan ta seg kjærlig av CD-ene dine i mange år fremover. Men strømmingen får en kald skulder.
  Vi spurte, leserne svarte. Med nesten 4500 stemmer er iPhone 11 kåret som vinner av kamerablindtesten.
  Sonus faber Lumina III er det opplagte valg av høyttalere til mindre rom
  Samsung HW-Q950T er den nyeste toppmodellen, og den skuffer ikke. Denne lydplanken er det krutt i!
  Med sin saftige kontrast og fargestrålende Ambilight-lys, gir Philips OLED805 en virkelig heftig bildeopplevelse.
  OnePlus 8T er et kompromiss. Derfor må man holde tungen rett i munnen hvis man vurderer et kjøp. For de fleste er OnePlus 8T blant de beste mobiltelefonene på markedet, mens forbrukere med spesielle behov bør se etter noe annet.
  Endelig et Wi-Fi 6 meshnettverk som folk flest har råd til. Er det bare å spenne sikkerhetsbeltet og gjøre klar for superhastigheter?