Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Panasonic TX-P50GT30

3D-arvtager

Panasonic sto for den soleklart beste 3D-skjermen i fjor. Kan TX-P50GT30 beholde Panasonics posisjon som sjefen innen 3D-underholdning?

Skrevet av / 19.05.11 - 10:47
Panasonic TX-P50GT30
Audun Hage

Den gamle VT20-serien er nå historie, og erstattes av VT30 og den rimeligere GT30-serien som vi tester her. Vi har tidligere kritisert Panasonic for å sakke litt etter de koreanske merkene når det gjelder design, men i år har de fått en etterlengtet ansiktsløftning. GT-serien ser virkelig lekker ut! 50GT30 bruker en kombinasjon av blank svart og børstet stål i frontrammen, med en grå stripe rundt bildepanelet. Men den kanskje mest merkbare forandringen er at selve rammen rundt skjermen er blitt smalere, og tynnere i dybden. GT30 blir nesten for design-TV å regne sammenlignet med de klumpete eldre variantene, inkludert fjorårets toppmodell VT20. Forskjellen mellom GT30 og den nye VT30 utseendemesig er først og fremst at toppmodellen får en heldekkende glassfront.  For å oppnå tilstrekkelig kjøling har Panasonic utstyrt TV-en med en liten vifte. Den er tilnærmet lydløs men kan høres når lyden er slått av. Derimot kunne vi ikke høre noen transformatorlyd fra plasmapanelet.

Tilkoblinger og finesser
50GT30 stiller sterkt på tilkoblingssiden. Foruten innebygd RiksTV-sertifisert mottaker har den også paraboltilkobling og er godkjent av Canal Digital. Er du kunde hos en av disse kan du dermed stappe kortet rett i skjermen sammen med en passende kortmodul. Opptak og pausing av programmer er heller ikke noe problem hvis du kobler til en USB-harddisk på baksiden.

Panasonic har både Ethernet og trådløs nettverkstilkobling(sistnevnte krever at du plugger inn en ekstern Wi-Fi dongle). Via Internett får du tilgang til Panasonics nettportal Viera Connect. Denne byr i likhet med LG på tjenester som Youtube og Facebook, men i tillegg får du kjekke muligheter gjennom Skype og internett-radio. Viera Connect virker litt mer gjennomarbeidet, og laster inn marginalt raskere enn vi opplevde med LG-skjermen. Viera Connect mangler derimot egen nettleser slik LG har.

Bildekvalitet
Panasonic har vært ganske forutsigbare de siste årene når det gjelder bildekvalitet fra skjermene sine. Hvert år blir toppmodellene litt bedre kontrast og svartnivå, mens modellen under som regel matcher fjorårets toppmodell i ytelse. Derfor hadde vi ikke forventet at GT30 skulle være bedre enn VT20. Men på visse punkter er den faktisk klart bedre enn den gamle toppmodellen, som kostet 24.000 kroner da den ble lansert i 2010.

GT30 har alle de kjente og kjære kvalitetene vi forbinder med plasma, som svært jevn og naturlig fargegjengivelse og dypt svartnivå.  Men Panasonic har tydeligvis greid å hente litt ekstra krutt ut av panelene sine, for GT30 har også en merkbart forbedret lysstyrke. Faktisk såpass mye at avstanden opp til de mest lyssterke LED-skjermene er blitt langt mindre. Dette er den første plasmaen vi med hånden på hjertet kan si er lyssterk nok til å fungere i kraftig opplyste lokaler. GT30 har også et veldig effektivt frontfilter som hindrer lysinnslipp uten å introdusere for mye refleksjoner.

Svartnivået er meget, meget bra. Ikke bare er de helt svarte partiene bekmørke. Det er også tydelig at detaljnivået i mørke til mørkegrå partier har blitt kraftig forbedret. Med GT30 får man med seg langt flere detaljer i de mørke partiene, takket være skjermens gode detaljenivå.

Bildekvalitet 3D
Alt dette kommer godt med når Panasonic-skjermen skal vise 3D-filmer som Avatar fra sin beste side. Vi har god erfaring med fjorårsmodellen VT20 på dette området, og GT30 bevarer det gode inntrykket av plasma på 3D. Naturscenene fra planeten Pandora fremstår med imponerende dybde, og fremfor alt en suveren bildeskarphet. Nærbildene i det vi introduseres for Ney-Tiri er helt rå i mengde detaljer. Her er det mulig å få med seg detaljer som gikk oss hus forbi på kinoversjonen av filmen.

At 50GT30 er et par tommer større enn LG-konkurrenten utgjør ingen praktisk forskjell. Derimot har Panasonic-skjermen en litt mer presis dybdefølelse, kombinert med bedre skarphet i hvert sjikt. Dette er takket være den aktive 3D-teknikken som gir oss Full HD-oppløsning på hvert øye. Ulempen med de aktive lukkerbrillene er at de stjeler mye lys. Dette i kombinasjon med plasmapanelet, som tross ytterligere forbedringer har litt begrenset lysstyrke, tar mye av ”smellet” vekk fra bildet i normalt opplyste rom.

Konklusjon
Alt ved 50GT30 tilsier at dette er en 3DTV for den som vil ha maksimal bildekvalitet, men TX-P50GT30 er også en fenomenalt god TV på vanlig 2D-innhold, og et merkbart løft i forhold til forrige generasjon. Samtidig må du være villig til å ta noen forhåndsregler for best mulig 3D-opplevelse: Selv om lysstyrken er forbedret på siste generasjon, krever skjermen dempet belysning for å yte sitt beste i 3D-modus.

Lyd & Bilde mener

Knallsterk kontrast og fargegjengivelse Sylskarpt 3D-bilde Lukkerbriller krever dempet belysning

Også i denne testen:

LG 47LW650 vs Panasonic TX-P50GT30

Oppsummering

3D til hvert sitt bruk

De to 3D-teknikkene vi har sett på har sine styrker og svakheter, men den passive teknikken må sies å fungere overraskende bra.

Les hele testen

LG 47LW650

Den Enkleste veien til 3D

Med langt billigere og seervennlige 3D-briller er LG 47LW65O den hittil enkleste veien til 3D-moro hjemme i stua.

Velutstyrt budsjett-TV Kontrastrikt og behagelig 3D-bilde
Litt redusert bildeskarphet i 3D
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Stor test av billige 55-tommere

OLED-TV på billigsalg

Hisense ULED: En OLED-killer?

Lekker og balansert bildekvalitet

Glimrende gaming-TV

De beste TV-ene på budsjett

Vi tester TCLs største og billigste TV

De beste storskjermene til serier, sport og spill

De beste OLED TV-ene

Større TV på budsjett

Fargesprakende entertainer-TV

Luksuriøs OLED-TV fra Loewe

Lyd & Bilde
Scroll to Top