Panasonic TX-P50GT30

3D-arvtager

Panasonic sto for den soleklart beste 3D-skjermen i fjor. Kan TX-P50GT30 beholde Panasonics posisjon som sjefen innen 3D-underholdning?

Pluss
Knallsterk kontrast og fargegjengivelse Sylskarpt 3D-bilde
Minus
Lukkerbriller krever dempet belysning

Den gamle VT20-serien er nå historie, og erstattes av VT30 og den rimeligere GT30-serien som vi tester her. Vi har tidligere kritisert Panasonic for å sakke litt etter de koreanske merkene når det gjelder design, men i år har de fått en etterlengtet ansiktsløftning. GT-serien ser virkelig lekker ut! 50GT30 bruker en kombinasjon av blank svart og børstet stål i frontrammen, med en grå stripe rundt bildepanelet. Men den kanskje mest merkbare forandringen er at selve rammen rundt skjermen er blitt smalere, og tynnere i dybden. GT30 blir nesten for design-TV å regne sammenlignet med de klumpete eldre variantene, inkludert fjorårets toppmodell VT20. Forskjellen mellom GT30 og den nye VT30 utseendemesig er først og fremst at toppmodellen får en heldekkende glassfront.  For å oppnå tilstrekkelig kjøling har Panasonic utstyrt TV-en med en liten vifte. Den er tilnærmet lydløs men kan høres når lyden er slått av. Derimot kunne vi ikke høre noen transformatorlyd fra plasmapanelet.

Tilkoblinger og finesser
50GT30 stiller sterkt på tilkoblingssiden. Foruten innebygd RiksTV-sertifisert mottaker har den også paraboltilkobling og er godkjent av Canal Digital. Er du kunde hos en av disse kan du dermed stappe kortet rett i skjermen sammen med en passende kortmodul. Opptak og pausing av programmer er heller ikke noe problem hvis du kobler til en USB-harddisk på baksiden.

Panasonic har både Ethernet og trådløs nettverkstilkobling(sistnevnte krever at du plugger inn en ekstern Wi-Fi dongle). Via Internett får du tilgang til Panasonics nettportal Viera Connect. Denne byr i likhet med LG på tjenester som Youtube og Facebook, men i tillegg får du kjekke muligheter gjennom Skype og internett-radio. Viera Connect virker litt mer gjennomarbeidet, og laster inn marginalt raskere enn vi opplevde med LG-skjermen. Viera Connect mangler derimot egen nettleser slik LG har.

Bildekvalitet
Panasonic har vært ganske forutsigbare de siste årene når det gjelder bildekvalitet fra skjermene sine. Hvert år blir toppmodellene litt bedre kontrast og svartnivå, mens modellen under som regel matcher fjorårets toppmodell i ytelse. Derfor hadde vi ikke forventet at GT30 skulle være bedre enn VT20. Men på visse punkter er den faktisk klart bedre enn den gamle toppmodellen, som kostet 24.000 kroner da den ble lansert i 2010.

GT30 har alle de kjente og kjære kvalitetene vi forbinder med plasma, som svært jevn og naturlig fargegjengivelse og dypt svartnivå.  Men Panasonic har tydeligvis greid å hente litt ekstra krutt ut av panelene sine, for GT30 har også en merkbart forbedret lysstyrke. Faktisk såpass mye at avstanden opp til de mest lyssterke LED-skjermene er blitt langt mindre. Dette er den første plasmaen vi med hånden på hjertet kan si er lyssterk nok til å fungere i kraftig opplyste lokaler. GT30 har også et veldig effektivt frontfilter som hindrer lysinnslipp uten å introdusere for mye refleksjoner.

Svartnivået er meget, meget bra. Ikke bare er de helt svarte partiene bekmørke. Det er også tydelig at detaljnivået i mørke til mørkegrå partier har blitt kraftig forbedret. Med GT30 får man med seg langt flere detaljer i de mørke partiene, takket være skjermens gode detaljenivå.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

Bildekvalitet 3D
Alt dette kommer godt med når Panasonic-skjermen skal vise 3D-filmer som Avatar fra sin beste side. Vi har god erfaring med fjorårsmodellen VT20 på dette området, og GT30 bevarer det gode inntrykket av plasma på 3D. Naturscenene fra planeten Pandora fremstår med imponerende dybde, og fremfor alt en suveren bildeskarphet. Nærbildene i det vi introduseres for Ney-Tiri er helt rå i mengde detaljer. Her er det mulig å få med seg detaljer som gikk oss hus forbi på kinoversjonen av filmen.

At 50GT30 er et par tommer større enn LG-konkurrenten utgjør ingen praktisk forskjell. Derimot har Panasonic-skjermen en litt mer presis dybdefølelse, kombinert med bedre skarphet i hvert sjikt. Dette er takket være den aktive 3D-teknikken som gir oss Full HD-oppløsning på hvert øye. Ulempen med de aktive lukkerbrillene er at de stjeler mye lys. Dette i kombinasjon med plasmapanelet, som tross ytterligere forbedringer har litt begrenset lysstyrke, tar mye av ”smellet” vekk fra bildet i normalt opplyste rom.

Konklusjon
Alt ved 50GT30 tilsier at dette er en 3DTV for den som vil ha maksimal bildekvalitet, men TX-P50GT30 er også en fenomenalt god TV på vanlig 2D-innhold, og et merkbart løft i forhold til forrige generasjon. Samtidig må du være villig til å ta noen forhåndsregler for best mulig 3D-opplevelse: Selv om lysstyrken er forbedret på siste generasjon, krever skjermen dempet belysning for å yte sitt beste i 3D-modus.

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.
Også i denne testen:
  • 50” 3D plasma
  • 1920 x 1080
  • MPEG4/RiksTV/Canal Digital
  • 4 HDMI
  • 2 USB-innganger
  • Viera Connect nettportal
Pris: 16000,-

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.
test
Panasonic Lumix DC-S1R

Det råeste kameraet

Panasonic Lumix S1R er et overflødighetshorn av et kamera, og blant de aller råeste vi har testet.

gruppetest
Seks kompakthøyttalere

Sinnssyk lyd på liten plass

Du vil ikke tro hvor bra lyd du kan få fra en kompakt høyttaler, om du er villig til å gå opp i pris.

Duell
Gaming laptops

Ny sheriff i byen

De første maskinene med Nvidias hittil raskeste PC-grafikkprosessor er ankommet. Hvem kommer først over målstreken?

Nå skal du kjøpe iPad

Hvis du er blant dem som har hatt planer om å kjøpe nytt nettbrett, er tiden inne.

anmeldelse
Billions, sesong 4

Lunken finansakrobatikk

I 4. sesong av Billions begynner slitasjen og idétørken å bli vel fremtredende.

Alt om Samsungs 2019 QLED TV-er

Samsungs kommende 2019-modeller får et markant løft i bildekvalitet, og denne gangen gjelder det ikke bare toppmodellene.

Samsung QE65Q900R

8K mot 4K TV: Teknisk knockout

Er Samsungs minste og billigste 8K-skjerm bedre enn en alminnelig god 4K TV? Vi tester!

gruppetest
5 trådløse støyreduserende hodetelefoner

Stille og fredelig på flyet

Støyreduserende hodetelefoner motvirker tretthet og skåner hørselen på lange flyturer.

Tidal gir studiolyd på iPhone

Tidal-brukere kan glede seg over at iPhone fått MQA-støtte, og dermed kommer nærmere lyden i opptaksstudioet.

anmeldelse
First Man

Enestående romfartshistorie!

Fascinerende historie om de heltmodige romfartspionerene.

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glødende klangmester

Fordommer står for fall med en av de beste rørforsterkerne vi har testet.

Favorittkameraet vårt blir bedre

Leica Q2 er kanskje det perfekte reisekameraet

Sonos One får ny innmat

Brukeropplevelsen på Sonos One Gen 2 er den samme som før. Så hva er egentlig nytt og annerledes?

anmeldelse
Bad Times at The El Royale

Mørkets hotell

Stilig konsept-film med A-lag av skuespillere, som ikke helt innfrir.

test
Acer Swift 5 SF515-51T-58UX

Acer på slankekur

Acer Swift 5 er den letteste ultrabærbare i sin kategori. Men derfor er den likevel ingen lettvekter!

test
RME ADI-2 DAC

Den beste lyden vi har hørt

Du finner knapt noen bedre DAC til prisen, enn RME ADI-2 DAC.

Norgespremiere på superhøyttalere

Om du ikke har hørt om Kii Audio, så får du pokker meg ta turen ut til en av butikkene hvor høyttalerne Three BXT står i demo.

anmeldelse
A star is Born

Kjemien slår gnister

Cooper og Gaga synger seg inn i filmhistorien med en medrivende remake av motgang-gjør-sterk klassikeren.

test
Stax SR-009s

Dette er ikke lyd. Det er magi.

Nå vet jeg hvordan det er å ha et helt univers presset inn mellom ørene.

anmeldelse
Venom

Fisk på land!

Tom Hardy spleiset med brautende og glefsende aliens blir aldri hverken fugl eller fisk.