Search
Generic filters

LG 47LW650 vs Panasonic TX-P50GT30

3DTV - The next generation

Produsentene er nå endelig klare med sine 2011- modeller, og Panasonic og LG er først ute med to av årets kanskje mest spennende TV-er.

Det som kanskje blir årets største 3D-duell er klar for dyst. I venstre hjørne står Panasonic, plasma-tungvekter og regjerende mester innen 3D-bildekvalitet. I høyre hjørne står utfordreren fra LG, utstyrt med LED-teknikk og billigere 3D-briller. Panasonic henvender seg til feinschmeckerne som vil ha best mulig dybde og kvalitet over 3D-bildene, og er villig til å betale for det. LG slår et slag for de som har mange 3D-sultne familiemedlemmer å kjøpe briller til.

Passiv vs aktiv
LG og Panasonic representerer to forskjellige veivalg både når det gjelder bildepanel og 3D-teknikk. Panasonic GT30 er en plasmaskjerm med aktive 3D-briller. I brillene sitter elektronikk som åpner og lukker for venstre og høyre øye, synkronisert opp skjermen som veksler mellom venstre og høyre bilde. Slik opplever vi den berømte 3D-effekten, og fordelen med den aktive teknikken er den gir oss 3D med full HD-oppløsning, siden den bruker hele skjermen til ett øye av gangen. LGs nye budsjett 3D-modell er en LCD-skjerm med kantmontert LED-belysning. Den store nyheten er bruken av passive 3D-briller. Teknikken er identisk med den som brukes på kino, og består av enkle briller med polariserte brilleglass. Fordelen er først og fremst lavere pris, da brillene koster en brøkdel å lage sammenlignet med den aktive varianten. Ulempen er at oppløsningen halveres til 540 horisontale linjer, fordi venstre og høyre bilde må vises på skjermen samtidig.

Smart TV
En annen trend for den nye generasjonen flatskjermer er inntoget av såkalte Smarte TV-er. Teknologien er ikke så revolusjonerende som det først kan virke. I all hovedsak dreier det seg om at TV-ene har fått internett-tilkobling som gjør dem i stand til å vise nye typer interaktivt innhold. For eksempel kan du åpne en internettleser og søke fritt, se Youtube-videoer eller oppdatere Facebook-profilen din via TV-skjermen. TV-ene kan også motta musikk, bilder og video fra andre enheter tilkoblet nettverket – også kjent som streaming.

3D til hvert sitt bruk

De to 3D-teknikkene vi har sett på har sine styrker og svakheter, men den passive teknikken må sies å fungere overraskende bra.

Panasonics plasma er overlegen på 2D bildekvalitet, men på 3D-opplevelse er vi fristet til å si uavgjort mellom de to. Skjermene har nemlig både styrker og svakheter. Den største fordelen med LGs Cinema 3D-skjerm er ikke prisen, men snarere at de passive brillene gir bedre lysutbytte samtidig som de oppleves snillere mot øynene enn LED-skjermer med aktive briller.  Med passive 3D-briller slipper man nemlig problemer relatert til brillenes lukkermekanisme som kan virke sjenerende på noen seere, og som fungerer dårlig i opplyste rom.

Fordelen med aktiv 3D er den økte bildeskarpheten, som spesielt er synlig for den som sitter nær skjermen. Panasonics plasma gir også en bedre dybdeeffekt enn det vi har opplevd fra LED-konkurrentene med aktive briller.

Dermed står vi igjen med to anbefalinger: Dersom du ønsker å se 3D under ulike lysforhold, og vil sitte i flere timer uten å bekymre deg for øyebesvær (f.eks ved 3D-spill) anbefaler vi den passive varianten, som også er billigere i innkjøp. Dersom du er interessert i best mulig bildekvalitet er Panasonic TX-P50GT30 det foreløpig beste alternativet vi har sett i år, men vi er selvsagt spent på å se hva Panasonic har greid å utrette med den nye toppmodellen VT30…

3D-arvtager

Panasonic sto for den soleklart beste 3D-skjermen i fjor. Kan TX-P50GT30 beholde Panasonics posisjon som sjefen innen 3D-underholdning?

Lyd & Bilde mener

Knallsterk kontrast og fargegjengivelse Sylskarpt 3D-bilde
Lukkerbriller krever dempet belysning
 • 50” 3D plasma
 • 1920 x 1080
 • MPEG4/RiksTV/Canal Digital
 • 4 HDMI
 • 2 USB-innganger
 • Viera Connect nettportal
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 16000 kr

Den gamle VT20-serien er nå historie, og erstattes av VT30 og den rimeligere GT30-serien som vi tester her. Vi har tidligere kritisert Panasonic for å sakke litt etter de koreanske merkene når det gjelder design, men i år har de fått en etterlengtet ansiktsløftning. GT-serien ser virkelig lekker ut! 50GT30 bruker en kombinasjon av blank svart og børstet stål i frontrammen, med en grå stripe rundt bildepanelet. Men den kanskje mest merkbare forandringen er at selve rammen rundt skjermen er blitt smalere, og tynnere i dybden. GT30 blir nesten for design-TV å regne sammenlignet med de klumpete eldre variantene, inkludert fjorårets toppmodell VT20. Forskjellen mellom GT30 og den nye VT30 utseendemesig er først og fremst at toppmodellen får en heldekkende glassfront.  For å oppnå tilstrekkelig kjøling har Panasonic utstyrt TV-en med en liten vifte. Den er tilnærmet lydløs men kan høres når lyden er slått av. Derimot kunne vi ikke høre noen transformatorlyd fra plasmapanelet.

Tilkoblinger og finesser
50GT30 stiller sterkt på tilkoblingssiden. Foruten innebygd RiksTV-sertifisert mottaker har den også paraboltilkobling og er godkjent av Canal Digital. Er du kunde hos en av disse kan du dermed stappe kortet rett i skjermen sammen med en passende kortmodul. Opptak og pausing av programmer er heller ikke noe problem hvis du kobler til en USB-harddisk på baksiden.

Panasonic har både Ethernet og trådløs nettverkstilkobling(sistnevnte krever at du plugger inn en ekstern Wi-Fi dongle). Via Internett får du tilgang til Panasonics nettportal Viera Connect. Denne byr i likhet med LG på tjenester som Youtube og Facebook, men i tillegg får du kjekke muligheter gjennom Skype og internett-radio. Viera Connect virker litt mer gjennomarbeidet, og laster inn marginalt raskere enn vi opplevde med LG-skjermen. Viera Connect mangler derimot egen nettleser slik LG har.

Bildekvalitet
Panasonic har vært ganske forutsigbare de siste årene når det gjelder bildekvalitet fra skjermene sine. Hvert år blir toppmodellene litt bedre kontrast og svartnivå, mens modellen under som regel matcher fjorårets toppmodell i ytelse. Derfor hadde vi ikke forventet at GT30 skulle være bedre enn VT20. Men på visse punkter er den faktisk klart bedre enn den gamle toppmodellen, som kostet 24.000 kroner da den ble lansert i 2010.

GT30 har alle de kjente og kjære kvalitetene vi forbinder med plasma, som svært jevn og naturlig fargegjengivelse og dypt svartnivå.  Men Panasonic har tydeligvis greid å hente litt ekstra krutt ut av panelene sine, for GT30 har også en merkbart forbedret lysstyrke. Faktisk såpass mye at avstanden opp til de mest lyssterke LED-skjermene er blitt langt mindre. Dette er den første plasmaen vi med hånden på hjertet kan si er lyssterk nok til å fungere i kraftig opplyste lokaler. GT30 har også et veldig effektivt frontfilter som hindrer lysinnslipp uten å introdusere for mye refleksjoner.

Svartnivået er meget, meget bra. Ikke bare er de helt svarte partiene bekmørke. Det er også tydelig at detaljnivået i mørke til mørkegrå partier har blitt kraftig forbedret. Med GT30 får man med seg langt flere detaljer i de mørke partiene, takket være skjermens gode detaljenivå.

Bildekvalitet 3D
Alt dette kommer godt med når Panasonic-skjermen skal vise 3D-filmer som Avatar fra sin beste side. Vi har god erfaring med fjorårsmodellen VT20 på dette området, og GT30 bevarer det gode inntrykket av plasma på 3D. Naturscenene fra planeten Pandora fremstår med imponerende dybde, og fremfor alt en suveren bildeskarphet. Nærbildene i det vi introduseres for Ney-Tiri er helt rå i mengde detaljer. Her er det mulig å få med seg detaljer som gikk oss hus forbi på kinoversjonen av filmen.

At 50GT30 er et par tommer større enn LG-konkurrenten utgjør ingen praktisk forskjell. Derimot har Panasonic-skjermen en litt mer presis dybdefølelse, kombinert med bedre skarphet i hvert sjikt. Dette er takket være den aktive 3D-teknikken som gir oss Full HD-oppløsning på hvert øye. Ulempen med de aktive lukkerbrillene er at de stjeler mye lys. Dette i kombinasjon med plasmapanelet, som tross ytterligere forbedringer har litt begrenset lysstyrke, tar mye av ”smellet” vekk fra bildet i normalt opplyste rom.

Konklusjon
Alt ved 50GT30 tilsier at dette er en 3DTV for den som vil ha maksimal bildekvalitet, men TX-P50GT30 er også en fenomenalt god TV på vanlig 2D-innhold, og et merkbart løft i forhold til forrige generasjon. Samtidig må du være villig til å ta noen forhåndsregler for best mulig 3D-opplevelse: Selv om lysstyrken er forbedret på siste generasjon, krever skjermen dempet belysning for å yte sitt beste i 3D-modus.

LG 47LW650
Med langt billigere og seervennlige 3D-briller er LG 47LW65O den hittil enkleste veien til 3D-moro hjemme i stua.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Les også

  De som nettopp har bestilt seg flunkende ny Audi e-tron, UTEN å krysse av for Bang & Olufsen lydanlegg, får ha oss tilgitt når vi sier: Auda …!
  Yamaha viser med all tydelighet hvorfor de behersker high-end bedre enn de fleste, med en platespiller som river ned konvensjoner og går sin egen vei.
  De små Klipsch-høyttalerne banker lydplanker på spilleglede og lydtrykk, og funker like bra på tv-en som mobilen.
  OnePlus Nord ble markedsført som om mobilen var ensbetydende med Jesus gjenkomst. Det er den ikke, men mindre kan vel også være bra.
  Bose Frames holder UV-strålene borte, samtidig som de sender luftige musikalske toner rett inn i øregangene dine. Er dette sommerens kuleste dings?
  Vanmoof S3 og X3 er de to nyeste elsykkelmodellene fra det hollandske selskapet, som mener at deres smarte og internettoppkoblede sykler er fremtidens mobilitet.
  Thorens halvautomatiske og direktedrevne platespiller, trenger et solid fundament for å yte sitt beste.
  Som en ekte babelfisk oversetter disse øreproppene alt du sier – og tilbake – på direkten.

  Aktuelle tilbud

  Annonse

  Sony XH9005 (KD-65XH9005)

  Veil.pris 18990 ,- God til sport og spill Sjekk beste pris

  LG NANO 90 (65NANO906)

  Veil.pris 17990 ,- Knallsterk kontrast Sjekk beste pris

  LG OLED GX Gallery OLED

  Veil.pris 37990 ,- OLED på utstilling Sjekk beste pris

  Samsung The Sero QE43LS05T

  Veil.pris 16990 ,- Din egen Instagram-TV Sjekk beste pris
  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.