rimelige 4K TV-er

Knivskarpt bilde på billigsalg

Din neste TV har sannsynligvis 4K-oppløsning, og nå behøver du ikke lenger rane banken for å ha råd til en!

Husker du da 3DTV ble introdusert som ”the next big thing” innen TV, og alle produsentene proklamerte det som en lekker finesse det var verdt å betale dyrt for? Det første året var 3D forbeholdt de aller mest kostbare premium TV-ene, men allerede på neste generasjon TV-er hadde prisen sunket betraktelig.

Noe av det samme er i ferd med å skje med 4K/Ultra-HD-oppløsning: De knivskarpe TV-ene har nå dalt til et så hyggelig prisnivå, og har blitt så utbredt at den neste TV-en du kjøper med stor sannsynlighet har 4K-oppløsning. Og i motsetning til 3D, ligger Ultra-HD an å bli en suksess. Teknikken selger seg nesten selv: Med fire ganger oppløsningen til normal HD, er det lett å se forbedringen i skarphet som 4K byr på. Og skarpere, mer detaljerte bilder er noe alle vil ha – spesielt når man ikke behøver spesialbriller for å se på!

Tilgangen på innhold øker sakte, men sikkert: Selv om 4K kringkasting fortsatt er noen år unna, og neste generasjons Blu-ray format lar vente på seg, har teknologiledende leverandører som Netflix gått i bresjen for å gjøre sine produksjoner tilgjengelig i best mulig kvalitet. 4K-formatet er også blitt tilgjengelig i form av bilder og video skutt fra actionkameraer, systemkameraer og kompaktkameraer – og nå også droner. De som kjøper en 4K TV i dag, kan derfor umiddelbart få glede av den økte bildekvaliteten.

 

Smart-systemer og apper

Jo flere finesser TV-ene har å by på, desto høyere krav stilles det til et velfungerende menysystem som syr det hele sammen. TV-en er snart like avhengig av god software som mobilen! Vi sitter ikke lengre og zapper fra kanal til kanal, men hopper inn og ut av tjenester mens vi gjør interaktive valg og taster inn søkeord. Det krever et brukergrensesnitt som er raskt og enkelt å bruke, samt en god fjernkontroll å navigere med. TV-produsentene legger store ressurser ned i å få dette til, og noen har lykkes bedre enn andre. Om du er mest opptatt av TV-ens egenskaper som monitor, og uansett bruker eksterne mediespillere som Apple TV, Playstation, Xbox og lignende, er smart-systemet mindre viktig.

 

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

Billigere 4K-skjermer

I denne testen har vi kikket på noen av de foreløpig rimeligste 4K-skjermene fra fem ulike produsenter. Noen av dem ligger tett på den magiske 10.000 kroners grensen – kanskje enda billigere med tiden. Dette er modeller som gir mye for pengene både i form av bildekvalitet, brukervennlighet og finesser. På enkelte områder har de faktisk mye til felles med produsentenes toppmodeller, da de som oftest bygger på samme tekniske plattform. Noen forskjeller er det selvsagt – du får ikke de beste bildepanelene og den mest avanserte teknikken – men muligheten for et godt kjøp er absolutt til stede.

Vi valgte 55-tommere da dette er den mest populære størrelsen blant folk flest. Det er også den minste vi anbefaler til skikkelig TV-kos: Om du har plass, og virkelig vil ha fullt utbytte av 4K-oppløsningen kan det lønne seg å legge noen ekstra tusenlapper i en 65-tommer. Flere av modellene vi tester er også tilgjengelig i denne størrelsen.

Grundig 55VLX9570BP

Bli abonnent for å lese videre.
Abonner på Lyd & Bilde

Allerede abonnent?
Logg inn

Skarp nykommer

Grundig er tilbake med en velutstyrt TV som skal utfordre etablerte konkurrenter som Samsung og LG. Og her er det mye å like.

Utmerket lysstyrke, kontrast og skarphet gjør at Grundig-skjermen imponerer i forhold til pris.
Bildebehandlingen leverer ikke like bra på alle områder, og spesielt støyreduksjonen og oppskaleringen oppleves mangelfull.

Grundig har alltid vært et ”no-nonsense” merke der lyd og bilde har stått i fokus fremfor overflødige finesser. Den nye Grundig-modellen 55VLX9570 kommer i svart eller hvit utførelse, og har en nedtonet, minimalistisk design. En smal ramme omkranser bildepanelet, som for øvrig har en silkematt overflate – gode nyheter for de som har sett seg lei på ”speilblanke” TV-skjermer. TV-en står på to små føtter, men kan også veggmonteres med passende VESA-feste. I den forbindelse er det verdt å merke seg at noen av tilkoblingene vender bakover. Grundig-skjermen krever derfor en viss avstand til veggen bak.

 

Brukervennlighet og finesser

Grundigs fjernkontroll er lett å bli fortrolig med – knappene er tydelige og logisk plassert. Den røde Netflix-knappen gir oss en snarvei inn til strømmetjenesten. Selve menysystemet er også enkelt og oversiktlig. Grundig har gjort seg flid med mange av de små detaljene som gjør TV-en enkel å bruke. 55VLX9570 fremstår som en velutstyrt modell i sin prisklasse: I tillegg til innebygd mottaker for parabol, kabel og bakkenett, har den også moderne funksjoner som Bluetooth og Miracast, som gjør det enkelt å dele innhold mellom TV og mobil/nettbrett.

Selve smart-TV plattformen er litt begrenset, og har ikke det samme rike utvalget av apper som Samsung og LG kan varte opp med. Når det er sagt, er de viktigste tjenestene på plass, deriblant Netflix i 4K-versjon, som jo er essensielt på en 4K TV som dette. Grundig melder at flere apper, inkludert spill kommer til i løpet av høsten. Det merkes at TV-ens innebygde firekjerners prosessor jobber raskt og laster apper uten problemer – det er ingenting å utsette på hastigheten.

 

Bildekvalitet

Førsteinntrykket vi får av 55VLX9570 er meget positivt. Grundig-skjermen er meget kontrastrik, og leverer plenty med lysstyrke i alle seersammenhenger. Ikke nok med det – her er det også utmerket svartnivå som skaper den rette dybdefølelsen når film og TV-serier står på menyen. Her har Grundig tatt et betydelig løft i forhold til tidligere generasjoner.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

TV-en oppfører seg eksemplarisk med ekte 4K innhold. Med serier som ”The Blacklist” kan vi nyte en glassklar bildekvalitet, med rå detaljer ned til hvert minste hårstrå. Skjermen takler det høyoppløste innholdet uten problemer.

Det står ikke like bra til når vi tester oppskalering av SD-signaler så vel som HD TV-sendinger. Våre testopptak fra den tyske DTM-serien (Viasat motor) er utfordrende når det kommer til konstante bevegelser og kamerapanorering. Grundig henger ikke helt med i svingene – det blir mye raster-effekter med synlige blokker av støy. Et problem som vedvarte uavhengig av innstillinger. Det er tydelig hos sidemannen fra Samsung, at konkurrenten reduserer støyen bedre og gjør bildet mer levelig å se på. Det virker som Grundig-skjermen favoriserer innhold av best mulig kvalitet, og det trekker litt ned på ”allround” egenskapene.

 

Lydkvalitet

Grundig er kjent for å legge ekstra vekt på lydgjengivelsen i sine TV-er. 55VLX9570 har et litt mer påkostet lydsystem med fremovervendte høyttalere, kombinert med en ekstra basshøyttaler på baksiden og 2 x 15 W effekt. Dette gir både klar og tydelig stemmegjengivelse samt god fylde til musikk og lydeffekter. Grundig vil fortsatt ha godt av litt drahjelp fra en lydplanke eller lignende, men lyden er klart bedre enn hva mange av utfordrerne kan stille opp med.

 

Konklusjon

Grundig-skjermen er velutstyrt og har alle de viktigste finessene og tjenestene på plass. Et bra bildepanel samt gode innebygde høyttalere sørger for at TV-opplevelsen holder høyt nivå. Bildekvaliteten fra Ultra-HD kilder som Netflix ser krystallklar ut. Det skurrer litt enkelte steder: Grundig-skjermen har litt problemer med signaler av lavere kvalitet og oppløsning, og har ikke like god støyreduksjon som de beste i feltet. Når man tar hensyn til prisen, fremstår 55VLX9570 likevel som et godt kjøp.

Fakta
 • 55” 4K LED LCD, 3840 x 2160
 • 800Hz Picture Perfection Rate
 • 4 HDMI 2.0, 2 USB
 • RiksTV/MPEG4
 • Netflix 4K/HEVC
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.

Samsung 55JU6875

Bli abonnent for å lese videre.
Abonner på Lyd & Bilde

Allerede abonnent?
Logg inn

Close, but no cigar

Denne modellen fra Samsung hadde vi høye forventninger til, men 55JU6875 holder ikke helt inn til mål på de mest kresne bildeparametrene.

Rå skarphet og fenomenal fargegjengivelse er blant imponatorfaktorene på denne Samsung-skjermen, som dessuten har et meget bra smartsystem og utvalg av applikasjoner.
Kontrast, svartnivå og lysfordeling skuffer litt i forhold til de øvrige egenskapene.

Samsung er for tiden markedsledende i TV-segmentet. Det understrekes av et vilt antall forskjellige modeller i 5, 6, 7, 8 og 9-serien! 55JU6875 som vi tester her, er for eksempel en av ”toppmodellene” i 6-serien. Ved første øyekast ligner den mye på sine dyrere søsken, men noen forskjeller er det. Her er kun sokkelen som er buet, mens selve skjermen er flat. Den sølvgrå rammen ligner på børstet metall, men er i virkeligheten grå plast. Når det er sagt er designen fornuftig, med sidevendte kontakter som forenkler tett veggmontering.

 

Brukervennlighet og finesser

55JU6875 kommer med Samsungs eget Tizen operativsystem, som vi for tiden rangerer som beste på markedet. Utvalget av spennende applikasjoner er en av grunnene til det, men det viktigste er at systemet er enkelt å bruke, og godt tilrettelagt uansett om man vil se på Youtube, Netflix eller direktesendt TV. Man kan fritt hoppe inn og ut av appene og fortsette der man slapp, uten å måtte starte på nytt hver gang. Vi merker imidlertid at denne modellen mangler det siste ”giret” i forhold til den turboladede 8 og 9-serien. Derfor føles den heller ikke overlegen i forhold til konkurrentene.

 

Bildekvalitet

Denne Samsung-modellen er litt spesiell da den har et LCD-panel med såkalte nanokrystaller. Kort fortalt sitter det et ekstra sjikt av bitte små nano-partikler bak LCD-panelet, som øker det totale spekteret av farger skjermen kan vise. Dette er en teknikk vi kjenner fra Samsungs avanserte S’UHD toppmodeller, men her brukes den altså i en langt rimeligere utgave.

Førsteinntrykket er da også at Samsung-skjermen byr på en ganske spektakulær fargegjengivelse. Alt av bildeinnhold fremstår med rikere fargenyanser, og det merkes spesielt at rødfargene (tenk Coca-Cola-flasker og Ferrari-røde biler) får en annen, mer naturtro nyanse og bildene generelt blir mer livlige. Skarphet og detaljer er også utmerket. Samsung-skjermen takler alle typer innhold, fra standard til ekte Ultra-HD på en bra måte.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

De sterke kulørene greier imidlertid ikke å skjule at vi har med en ganske alminnelig LCD-TV å gjøre når alt kommer til alt. Svartnivået, det mørkeste svart TV-en kan vise, og det totale kontrastomfanget er nokså midt på treet. I tillegg er lyset fra de kantmonterte lysdiodene noe ujevnt fordelt utover skjermen, og gir tendenser til skyggeeffekter i mørke partier av bildet. Samsung-skjermen har for øvrig ganske begrenset innsynsvinkel. Vi behøver ikke stå så langt ut til siden før de tidligere nevnte fargene ser ganske utvaskede ut. Med unntak av friske farger, oppleves bildekvaliteten som ganske ordinær.

 

Lydkvalitet

Samsung-skjermen har et standard lydsystem med 2 x 10 watt og undermonterte høyttalere, uten egen ”woofer” til bassen. Lyden er varm og fyldig, men ganske lukket og mørk i klangen, uten særlig klarhet i diskanten. Sammenlignet med konkurrenten fra Grundig, låter Samsung betydelig mer innestengt, omtrent som nyhetsoppleserne snakker inne i en pappeske. Vi tror de fleste vil foretrekke å investere i en separat lydplanke når de hører dette.

 

Konklusjon

Denne TV-en fra Samsung presterer forholdsvis bra når det gjelder design og brukervennlighet, og bildekvaliteten er god, om ikke nødvendigvis best i dette selskapet: Selv om fargene er flotte og detaljene sylskarpe, er ikke kontrasten og svartnivået helt på topp. Lydkvaliteten er også ganske tam og innestengt. God som den er, så er ikke 55JU6875 en high-end TV til budsjettpris slik man kunne håpe. Vi mener det finnes bedre kjøp i Samsung-sortimentet, og blant noen av konkurrentene.

Fakta
 • 55” 4K LED LCD, 3840 x 2160
 • Ultra Clear Panel
 • 4 HDMI 2.0, 2 USB
 • RiksTV/MPEG4
 • Netflix 4K/HEVC
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.

Philips 55PUT6400

Bli abonnent for å lese videre.
Abonner på Lyd & Bilde

Allerede abonnent?
Logg inn

Sent, men godt?

Philips melder seg til TV-oppgjøret med sin hittil rimeligste 4K-TV. Men noen ganger lønner det seg å betale mer …

Philips-skjermen er ganske ribbet for utstyr, men har til gjengjeld fått bra fart i smartfinessene takket være Android operativsystemet, som byr på mange muligheter.
Konkurransen er tøff i dette segmentet, og 55PUT6400 havner litt bak i feltet når det gjelder bildekvalitet. Spesielt når det gjelder oppskalering av vanlige TV-programmer.

Endelig har vi en Philips-TV på testbenken! Selskapet har tatt seg god tid med å ferdigstille sine nye modeller med Android operativsystem, men nå rulles det oppdaterte 2015-sortimentet ut i stor stil. På årets IFA-messe fikk vi se noen av de hotteste nyhetene, deriblant den fargesprakende Ambilux og den sylskarpe toppmodellen i 9-serien. Modellen vi tester her, 55PUT6400 er på sin side den rimeligste 4K-skjermen i Philips-familien, og må således klare seg uten de feteste finessene. Det første vi legger merke til er at Ambilight, som er Philips sitt patenterte bakgrunnslys, glimrer med sitt fravær på denne modellen. I øvrig er det snakk om en nokså spartansk design, men Philips har i det minste tatt seg råd til en metallfot med svingbar sokkel.

 

Brukervennlighet og finesser

Philips-skjermen har kun 1 innebygd TV-mottaker for bakkenett, så parabol- og kabelkundene må regne med å bruke ekstern boks. Det er det heldigvis flust av plass til med 4 HDMI-innganger. Den viktigste finessen er selvsagt på plass, nemlig det nye Android operativsystemet som er utviklet i samarbeid med Google. Vi har tidligere hatt diverse ankepunkter mot systemet, men etter siste oppdatering virker det som brikkene begynner å falle på plass. Inntrykket er i hvert fall at Philips-skjermen laster appene raskt. I tillegg virker det som Philips har gjort en litt bedre jobb enn Sony når det gjelder å organisere sine egne menyer (innstillinger og lignende) i kombinasjon med Android-forsiden.

 

Bildekvalitet

Philips er kjent for sin avanserte bildebehandling og gjennomgående høye kvalitet, men vi var litt spente på hvor en rimelig budsjettmodell som 55PUT6400 ville legge seg. Og det er ingen tvil om at den leverer god bildekvalitet. Men er det nok til å danke ut årets tøffeste utfordrere?

Førsteinntrykket med Netflix 4K som kilde, er at Philipsen behersker det sylskarpe bildeformatet på en bra måte. Philips er kjent for glatte bevegelser (de oppfant begrepet Natural Motion), og 55PUT6400 har en velfungerende interpolering som bidrar til å bevare skarpheten også når bildet i bevegelse. Fargegjengivelsen og kontrasten er også god, men når ikke helt opp til ytelsen fra Panasonic og Samsung på testbildene våre.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

HDTV-sendinger i 720p/1080i er heller ikke Philips-skjermens favorittrett. Det oppskalerte bildet er ikke like skarpt som det Panasonic varter opp med, og virker til tider direkte uklart, selv når vi trimmer støyreduksjon og andre innstillinger. Vi fant også at lysfordeling er ganske ujevn, som merkes i form av skyggeeffekter (også kalt ”dirty screen effect” på fagspråket fordi det virker som skjermen ikke har en helt ren overflate). Selv om Philips-skjermen har mange gode egenskaper, fremstår det ganske tydelig at den ikke henger med resten av feltet. På den positive siden målte vi lav input lag (forsinkelse på inngangen) på rundt 20 millisekunder med Philips-skjermen.

 

Lydkvalitet

Vi testet Philips-skjermen med alt fra nyheter til film, serier og Youtube-videoer, og det generelle inntrykket er at lyden er av det tynne og hule slaget. Her er det verken særlig mye bass eller diskant-informasjon. En ekstern lydplanke er nødvendig for å få skikkelig futt i lyden.

 

Konklusjon

Philips har her tatt frem et rimelig alternativ til sine toppmodeller med 4K og heftig Ambilight-lys. Inntrykket er imidlertid at 55PUT6400 fremstår som en litt ”ribbet” modell i forhold til de beste i denne testen. Philips har riktignok lykkes bra med sitt nye Android-system, som er bra integrert sammen med de øvrige TV-funksjonene. Det er først og fremst lyd- og bildekvalitet vi ikke er helt tilfreds med. Philips-skjermen er riktignok blant de billigste TV-ene i testen, men de litt dyrere utfordrerne fremstår som bedre, mer komplette kjøp. Det er i mange tilfeller snakk om små forskjeller, som likevel er tydelig når vi sammenligner med konkurrentene side om side.

Fakta
 • 55” 4K LED LCD, 3840 x 2160
 • 4 HDMI 2.0, 2 USB
 • Android OS, Dual Core prosessor
 • RiksTV/MPEG4
 • Netflix 4K/HEVC
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.

Sony Bravia KD-55X8505C

God allrounder

Sonys utfordrer leverer solid ytelse på bildefronten, med et Android operativsystem som er på bedringens vei. Den siste tiden har også prisen blitt hyggeligere.

Den slanke og elegante Sony-skjermen har utmerket bildebehandling og presterer å få selv lavoppløst innhold til å se riktig bra ut. Her får du et bilde med massevis av detaljer og naturtro farger. Lav input lag rundt 36ms er et argument for spillfanatikerne.
Det nye Android-brukergrensesnittet halter fortsatt litt her og der, og vi savner et mer oversiktlig menysystem.

Sony fortsetter å levere TV-er med en ganske ”clean, no nonsense design”. Den mørke, slanke rammen og en stilig sokkel i mørk krom forsterker det minimalistiske uttrykket. En diskré Sony-logo med en lysdiode på undersiden får TV-en til å virke ganske eksklusiv. Skjermen har også et silkematt frontglass uten sjenerende refleksjoner og speileffekter.

 

Brukervennlighet og finesser

Sony har fått det nye Android brukergrensesnittet signert Google. Android TV er bygget over samme lest som det mobile operativsystemet mange av oss kjenner allerede, men skal være mer skreddersydd for TV-bruk. Inntrykket er litt av det samme: Du må først akseptere at Google får følge med på noen av TV-vanene dine for å kunne levere en bedre tjeneste. Øverst på hovedskjermen kommer Anbefalinger slik vi kjenner det fra Youtube, etterfulgt av de mest populære applikasjonene. Etter å ha gått flere runder med det nye Android-systemet, med flere oppdateringer underveis, virker det som Sony og Google har fått systemet mer stabilt enn det var i innledningsfasen. Utvalget av spill og tjenester har også blitt bedre. Sony har inkludert deres egen One Touch Remote fjernkontroll med pekeflate som forenkler deler av navigeringen.

 

Bildekvalitet

Sony har lang tradisjon for gode TV-er, og vi har tidligere sett at teknikken fra deres dyreste toppmodeller i X9-serien kan komme rimeligere modeller til gode. Slik er det også med X8505. For det første gjør den en meget bra jobb med å oppskalere nesten alt slags innhold, det være seg TV-sendinger eller HD-videoer fra Youtube, til sylskarp ”4K light” kvalitet. Hemmeligheten er den kraftige 4K X-reality Creation bildeprosessoren hentet fra Sonys dyreste high-end TV-er og prosessorer. For det andre har den meget god lyskontroll, uten ”lysblødningen” vi ser hos en del av konkurrentene.

Selve bildepanelet virker ikke nødvendigvis superavansert. Kontrasten og lysstyrken er litt mer dempet, og svartnivået er ikke helt på høyde med Panasonic. Til gjengjeld viste vårt testeksemplar lite tegn til svakheter som clouding, hvor ujevnheter i baklyset skaper lyse flekker. Dette virker lovende og taler til fordel for god kvalitetskontroll på fabrikken.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

Videre har Sony-skjermen en meget flott, nyansert og nøytral fargegjengivelse, og gir adgang til avanserte kalibreringsmuligheter for den som vil finjustere bildekvaliteten med kalibreringsutstyr. I tillegg målte vi meget lav forsinkelse på inngangene (36ms i ”Spill” modus), hvilket gjør X8505C til en velegnet skjerm for spillentusiastene.

 

Lydkvalitet

Sony X8505 må se langt etter de kraftige sidemonterte høyttalerne du finner på toppmodellen X93. I stedet har den forholdsvis enkle undermonterte høyttalere, som likevel gir brukbar lyd med god klarhet i stemmegjengivelsen. Noe særlig bass er det ikke, og musikk fra Youtube låter ikke spenstig som hos Samsung.

 

Konklusjon

Sony-skjermen byr på mange gode egenskaper til en gunstig pris. Dens første store styrke er den gode oppskaleringen, som sørger for at selv middelmådig HD-materiale ser riktig flott ut i stort format. 55X8505 har også utmerket kontrast, og jevn lysfordeling uten særlige ujevnheter i baklyset. 55X8505 har ikke helt det samme svartnivået som Panasonic og klarer heller ikke å matche Samsung-utfordrerens spenstige fargegjengivelsen. Totalt sett leverer Sony høy ytelse på bilde. I det siste har også Android-plattformen blitt mer stabilt, hvilket gjør at det blir lettere for oss å anbefale Sony-skjermen til flere.

Fakta
 • 55” 4K LED LCD, 3840 x 2160
 • 4K Reality Creation
 • 3 HDMI 2.0, 2 USB
 • RiksTV/MPEG4
 • Netflix/HEVC
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.

Panasonic TX-55CX670

Desember 2015Panasonic TX-55CX670

Topp bildekvalitet

Panasonic har slått seg opp med noen av de beste TV-ene i rimelig prisklasse, og det inntrykket ble bare forsterket etter noen runder med deres billigste 4K TV, TX-55CX670.

55TX-670E har et smartsystem som er enkelt å bruke, og leverer en meget velbalansert bildekvalitet med rå skarphet, lite støy og utmerket svartnivå, samt naturlige farger. En TV som er lett å like!
Litt ujevn lysfordeling, deriblant en horisontal stripe midt på skjermen, hindrer bildet i å være helt lytefritt.

Panasonic er en tradisjonsrik TV-produsent, og etter å ha (motvillig) gitt slipp på plasma-TV har de etter hvert fått riktig bra skikk på sine LCD-skjermer. Fra og med i år kan du til og med kjøpe OLED-TV fra den japanske produsenten, men den tilhører en helt annen prisklasse enn modellen vi beskriver her! TX-55CX670 er for tiden Panasonics rimeligste TV med 4K-oppløsning. Den har likevel et stramt og stilig utseende med slank ramme og sokkel av metall. Bildepanelet er silkematt i stedet for speilblankt – akkurat slik vi liker det.

 

Brukervennlighet og finesser

TX-55CX670 er relativt ”barbert” hva ekstra og overflødige funksjoner angår. Du får for eksempel bare en ordinær fjernkontroll, ikke en kontroll med pekeflate lik den vi får fra 700-serien og oppover. Men den er ikke noe stort savn. Alle TV-produsentene har sin egen smart-plattform i år, og Panasonic har gått for Firefox OS som er en enkel, men effektiv affære. Vi har tidligere konkludert med at dette er blant de bedre systemene på markedet, med oversiktlige menyer og rask innlasting. App-utvalget er ikke like bredt som hos Samsung og LG, men Panasonic har inkludert den viktige Netflix-appen som er nødvendig for å få tilgang til underholdning i 4K kvalitet.

Vi testet input lag til ca 60 millisekunder.

 

Bildekvalitet

At Panasonic kan lage god TV til fornuftige priser er allerede kjent. Vi har tidligere hatt meget god erfaring med storebroren 55CX700 som har fått flere anbefalinger. Hvordan står lillebror seg i denne sammenhengen? CX670 må klare seg uten lokal dimming og det ekstra lyssterke ”Super Bright Panel”. I praksis er det imidlertid lett å spore familielikhetene. 55CX670 leverer fra første stund et utsøkt og velbalansert bilde, nesten uansett hva vi utfordrer den med. Her er den fine og nyanserte fargegjengivelsen, akkurat passe varm uten overdrivelser (spesielt når vi velger ”Kino” innstillingen). I tillegg har bildet utmerket skarphet, samt upåklagelig støyreduksjon, kontrast og svartnivå.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

Alt dette resulterer i et bilde som byr på mer dybde og realisme, og føles mer levende enn hva konkurrentene presterer. Netflix-serier som ”The Blacklist” fremstår sylskarpt og glassklart, men vel så viktig er det at oppskaleringen av Youtube-videoer, og ikke minst HD PVR-opptak, er den klart beste blant testdeltakerne.

Vi var på nippet til å utrope CX670 til et enda bedre kjøp enn ”Årets beste” vinneren CX700, men først måtte vi ha referansen opp på testbenken! Og selv om lillebror deler mange av egenskapene, er det tydelig at storebror gjør alt litt bedre. CX700 virker rett og slett å ha et kvalitetsmessig bedre bildepanel, med enda jevnere lysstyrke og større kontrast. Vårt testeksemplar av CX670 ble nemlig skjemmet litt av en horisontal stripe med lysere felt midt på skjermen. Det er uvisst om dette var en individuell feil, eller om det er noe som kan forekomme på flere modeller. Litt synd, for utover det hadde vi ingenting å utsette på bildet …

 

Lydkvalitet

Panasonic TX-55CX670 er ikke noe monster i lydavdelingen med sine små nedovervendte høyttalere. Selv om den har klar og tydelig dialog, og ok fylde til musikk og film, merkes det at lyden blir litt beklemt når vi skrur opp volumet. Som med mange andre TV-er, må det en lydplanke til for å matche den gnistrende bildekvaliteten.

 

Konklusjon

Alt tyder på at Panasonic har greid å knekke koden for hvordan man lager gode TV-er til fornuftig pris. 55CX670 er for tiden deres rimeligste 4K TV, men kan på mange områder måle seg med langt dyrere konkurrenter. Faktisk kommer en av de tøffeste utfordrerne fra Panasonic selv, i form av CX700/725, men 670-modellen gir omtrent 90% av ytelsen fra denne samtidig som den sparer deg for et par tusenlapper. Det er nok til at 55CX670 får vår anbefaling!

Fakta
 • 55” 4K LED LCD, 3840 x 2160
 • 4 HDMI 2.0, 2 USB
 • Firefox OS
 • Quad Core prosessor
 • RiksTV/MPEG4
 • Netflix 4K/HEVC
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.
Husker du da 3DTV ble introdusert som ”the next big thing” innen TV, og alle produsentene proklamerte det som en lekker finesse det var verdt å betale dyrt for? Det første året var 3D forbeholdt de aller mest kostbare premium TV-ene, men allerede på neste generasjon TV-er hadde prisen sunket betraktelig. Noe av det samme er i ferd med å skje med 4K/Ultra-HD-oppløsning: De knivskarpe TV-ene har nå dalt til et så hyggelig prisnivå, og har blitt så utbredt at den neste TV-en du kjøper med stor sannsynlighet har 4K-oppløsning. Og i motsetning til 3D, ligger Ultra-HD an å bli en suksess. Teknikken selger seg nesten selv: Med fire ganger oppløsningen til normal HD, er det lett å se forbedringen i skarphet som 4K byr på. Og skarpere, mer detaljerte bilder er noe alle vil ha - spesielt når man ikke behøver spesialbriller for å se på! Tilgangen på innhold øker sakte, men sikkert: Selv om 4K kringkasting fortsatt er noen år unna, og neste generasjons Blu-ray format lar vente på seg, har teknologiledende leverandører som Netflix gått i bresjen for å gjøre sine produksjoner tilgjengelig i best mulig kvalitet. 4K-formatet er også blitt tilgjengelig i form av bilder og video skutt fra actionkameraer, systemkameraer og kompaktkameraer – og nå også droner. De som kjøper en 4K TV i dag, kan derfor umiddelbart få glede av den økte bildekvaliteten.  

Smart-systemer og apper

Jo flere finesser TV-ene har å by på, desto høyere krav stilles det til et velfungerende menysystem som syr det hele sammen. TV-en er snart like avhengig av god software som mobilen! Vi sitter ikke lengre og zapper fra kanal til kanal, men hopper inn og ut av tjenester mens vi gjør interaktive valg og taster inn søkeord. Det krever et brukergrensesnitt som er raskt og enkelt å bruke, samt en god fjernkontroll å navigere med. TV-produsentene legger store ressurser ned i å få dette til, og noen har lykkes bedre enn andre. Om du er mest opptatt av TV-ens egenskaper som monitor, og uansett bruker eksterne mediespillere som Apple TV, Playstation, Xbox og lignende, er smart-systemet mindre viktig.  

Billigere 4K-skjermer

I denne testen har vi kikket på noen av de foreløpig rimeligste 4K-skjermene fra fem ulike produsenter. Noen av dem ligger tett på den magiske 10.000 kroners grensen - kanskje enda billigere med tiden. Dette er modeller som gir mye for pengene både i form av bildekvalitet, brukervennlighet og finesser. På enkelte områder har de faktisk mye til felles med produsentenes toppmodeller, da de som oftest bygger på samme tekniske plattform. Noen forskjeller er det selvsagt – du får ikke de beste bildepanelene og den mest avanserte teknikken – men muligheten for et godt kjøp er absolutt til stede. Vi valgte 55-tommere da dette er den mest populære størrelsen blant folk flest. Det er også den minste vi anbefaler til skikkelig TV-kos: Om du har plass, og virkelig vil ha fullt utbytte av 4K-oppløsningen kan det lønne seg å legge noen ekstra tusenlapper i en 65-tommer. Flere av modellene vi tester er også tilgjengelig i denne størrelsen.
Vi tester over 450 produkter i året, les denne testen og få full tilgang til Lyd & Bilde
Allerede abonnent? Logg inn
Prøveabonnement
0,-
Fri tilgang til lydogbilde.no
Bronseabonnement
425,-pr/halvår
1/2 år (6 utgaver) Digitalutgaven Fri tilgang til lydogbilde.no
Sølvabonnement
749,-pr/år
Mest populær
1 år (11 utgaver) Velkomstgave Fri tilgang til lydogbilde.no Digitalutgaven
Gullabonnement
1149,-pr/år
1 år (11 utgaver) Ny digital film hver måned Velkomstgave Fri tilgang til lydogbilde.no Digitalutgaven
Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Måned kr 49,-
Med et abonnement på Lyd & Bilde får du:
Fri tilgang til lydogbilde.no Betydelig rabatt Velg selv lengden på ditt abonnement, med eller uten SF Anytime Flott velkomstgave på årsabonnement
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.
test
Panasonic Lumix DC-S1R

Det råeste kameraet

Panasonic Lumix S1R er et overflødighetshorn av et kamera, og blant de aller råeste vi har testet.

gruppetest
Seks kompakthøyttalere

Sinnssyk lyd på liten plass

Du vil ikke tro hvor bra lyd du kan få fra en kompakt høyttaler, om du er villig til å gå opp i pris.

Duell
Gaming laptops

Ny sheriff i byen

De første maskinene med Nvidias hittil raskeste PC-grafikkprosessor er ankommet. Hvem kommer først over målstreken?

Nå skal du kjøpe iPad

Hvis du er blant dem som har hatt planer om å kjøpe nytt nettbrett, er tiden inne.

anmeldelse
Billions, sesong 4

Lunken finansakrobatikk

I 4. sesong av Billions begynner slitasjen og idétørken å bli vel fremtredende.

Alt om Samsungs 2019 QLED TV-er

Samsungs kommende 2019-modeller får et markant løft i bildekvalitet, og denne gangen gjelder det ikke bare toppmodellene.

Samsung QE65Q900R

8K mot 4K TV: Teknisk knockout

Er Samsungs minste og billigste 8K-skjerm bedre enn en alminnelig god 4K TV? Vi tester!

gruppetest
5 trådløse støyreduserende hodetelefoner

Stille og fredelig på flyet

Støyreduserende hodetelefoner motvirker tretthet og skåner hørselen på lange flyturer.

Tidal gir studiolyd på iPhone

Tidal-brukere kan glede seg over at iPhone fått MQA-støtte, og dermed kommer nærmere lyden i opptaksstudioet.

anmeldelse
First Man

Enestående romfartshistorie!

Fascinerende historie om de heltmodige romfartspionerene.

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glødende klangmester

Fordommer står for fall med en av de beste rørforsterkerne vi har testet.

Favorittkameraet vårt blir bedre

Leica Q2 er kanskje det perfekte reisekameraet

Sonos One får ny innmat

Brukeropplevelsen på Sonos One Gen 2 er den samme som før. Så hva er egentlig nytt og annerledes?

anmeldelse
Bad Times at The El Royale

Mørkets hotell

Stilig konsept-film med A-lag av skuespillere, som ikke helt innfrir.

test
Acer Swift 5 SF515-51T-58UX

Acer på slankekur

Acer Swift 5 er den letteste ultrabærbare i sin kategori. Men derfor er den likevel ingen lettvekter!

test
RME ADI-2 DAC

Den beste lyden vi har hørt

Du finner knapt noen bedre DAC til prisen, enn RME ADI-2 DAC.

Norgespremiere på superhøyttalere

Om du ikke har hørt om Kii Audio, så får du pokker meg ta turen ut til en av butikkene hvor høyttalerne Three BXT står i demo.

anmeldelse
A star is Born

Kjemien slår gnister

Cooper og Gaga synger seg inn i filmhistorien med en medrivende remake av motgang-gjør-sterk klassikeren.

test
Stax SR-009s

Dette er ikke lyd. Det er magi.

Nå vet jeg hvordan det er å ha et helt univers presset inn mellom ørene.

anmeldelse
Venom

Fisk på land!

Tom Hardy spleiset med brautende og glefsende aliens blir aldri hverken fugl eller fisk.