TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

Samsung UE55F9005

Sylskarpt multitalent

Samsungs UHD 9 serie TV er en tøff - og oppgraderbar – utfordrer i 4K-markedet.

forfatter
Publisert 11.12.13 - 11:40
L&B mener
Spesifikasjoner
 • DVB-T/C/S
 • 4 HDMI, 3 USB inn
 • Optisk lydutgang
 • Magic Remote

Koreanske Samsung har virkelig slått på stortromma med UHD i år: I tillegg til de enorme 85, 98 og 110” tommers gigantskjermene i S9000-serien, lanserte de i høst 9005-serien med UHD-oppløsning til mer edruelige priser. Deres 55F9005 modell er raskt blitt en populær modell i markedet, ikke minst på grunn av prisen. Samsung er  kjent for flott design på sine TV-er, og den siste tiden har de imponert med både buede OLED-skjermer, elegante rammer på S9-serien og flotte former på plasmaserien F8505. I den sammenhengen må nok F9005-serien anses å være mer minimalistisk: Den har en ganske vanlig utseende firkantet sokkel og enkel, slank sort ramme rundt skjermen. Her er det nok lagt opp til at det først og fremst er bildekvaliteten som skal legges merke til.

Separat koblingsboks
Samsung F9005 skiller seg fra konkurrentene med en viktig detalj. I stedet for masse innganger på baksiden av TV-en kommer den med en separat mottakerboks. Her kobles alt av videokilder til, inkludert Blu-ray, spillkonsoller og digital-TV. Disse signalene føres videre til TV-en gjennom en spesialkabel, som også gir strøm til koblingsboksen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

En slik boks har flere fordeler: Dels åpner det for en mer elegant installasjon med færre synlige kabler. I følge Samsung blir det også enklere å oppgradere TV-en i fall det skulle bli aktuelt. Om fremtiden skulle bringe med seg krav om nye tilkoblinger, formater eller komprimeringsstandarder kan man simpelthen bytte ut boksen med en ny, uten å gjøre inngrep i selve TV-en. Dette må anses å være en stor fordel i dagens marked, hvor de endelige standardene for 4K/Ultra HD ennå ikke er fastsatt helt og holdent. På sikt kan det bli aktuelt, eller til og med nødvendig med en ny boks som støtter HDMI 2.0 for å ha glede av fremtidige 4K produksjoner.

Brukervennlighet og finesser
Siden det er snakk om en toppmodell fra Samsung bør det ikke komme som noen overraskelse at smart-delen er velutstyrt. 55F9005 kommer med samme smart-plattform som den populære 8-serien fra Samsung. Det inkluderer blant annet populære apper som HBO og Netflix. TV-en har også innebygd kamera for Skype videokonferanse på toppen. Det må heves manuelt, antageligvis for å unngå frykten for at noen skal ”hacke” seg inn i stuen din.

Samsung-UE55F9005-bak

Samsung-TV-en kommer med to fjernkontroller der den ene er utstyrt med trykkfølsomt panel. Dette kan forenkle deler av navigeringen. Menysystemet er enkelt og oversiktlig.

Bildekvalitet
55F9005 kommer med Samsungs såkalte Quadmatic bildebehandling, hvor bildeprosessoren har den vanskelige oppgaven med å oppskalere alt av bildeinnhold, (enten det er standard oppløsning eller HD-oppløsning) til 4K oppløsning, slik at det kan fylle hele skjermen.

Vi hadde dessverre ikke Sonys 55X9005 for hånden da 55F9005 sto på testbenken, men inntrykket er at Samsung-skjermen håndterer den viktige oppskaleringsprosessen minst like bra som Sonys 4K X-reality Pro prosessor. Når vi betrakter HD-bildene fra Star Trek Into Darkness, er det nesten nifst hvor mange ekstra detaljer Samsung greier å dedusere seg frem til. Her er det ikke bare konturene som blir skarpere, men også furer og rynker i ansikter kommer tydeligere frem, uten at det blir for mye av det ”gode”. Dette kommer ikke så godt frem på stillbildene, men hovedinntrykket er at Samsung gjør en meget solid bildebehandlingsjobb, der også strømming av videoinnhold (f.eks. Netflix Super HD) ser meget bra ut. Vanlig lavoppløst/SD bør man derimot holde seg unna. Selv ikke Samsung greier å lage vin av vann, og man bør holde seg til HD-kanaler for å få mest mulig utbytte av oppløsningen.

Enda så fint det ser ut med oppskalert HD-materiale, er det selvsagt ekte 4K materiale som er plommen i egget med en TV som dette. Slikt materiale er det ennå begrenset tilgang på, men vi kunne betrakte stillbilder og video med UHD-oppløsning som bekrefter at det også på Samsung sin TV er veldig stor forskjell på oppskalert og ekte vare. Det er ikke skarpheten i seg selv, men dybden og roen i bildet det fører med seg, som er imponerende med 4K video.

Hva når det gjelder de tradisjonelle bildeparametere som kontrast og svartnivå? Også her leverer F9005 høy ytelse, men vi befinner oss et stykke unna high-end klassen. Mens den ekstra påkostede S9-serien kommer med bakbelyste LED-paneler, bruker Samsung sin mer ordinære Micro Dimming kantbelysning på F9005. Denne har til gjengjeld blitt meget god og er til en viss grad i stand til å justere lysstyrken i individuelle deler av skjermen, og sørger for meget god svartnivå og kontrast i de fleste situasjoner, men ikke alle. F9005 har ikke like god lysstyring som en plasma eller bak-LED-skjerm. Det kan man se med lyse objekter på mørk bakgrunn, eller i mørke romfartsscener lik de vi finner flust av i Star Trek og Star Wars-filmene.

Lydkvalitet
Samsung-skjermen har ikke spesielt inspirerende lydkvalitet. Uten fremadvendte høyttalere baserer den seg på refleksjon av lyden fra bord og bakvegg, og lyden oppleves ikke så klar og sterk som vi skulle ønske. I tillegg er bassen ganske slank uten særlig brystklang. Her er behovet for lydplanke absolutt til stede.

Konklusjon
Samsung 55F9005 er ikke bare en feiende flott 4K/Ultra HD-TV. Den er først og fremst en veldig god allround-TV som får alt av bildeinnhold, enten det er Star Trek eller Kveldsnytt, til å se meget overbevisende ut. Ultra-HD oppløsning er ikke noe krav på en 55 tommer stor TV, men er heller ingen ulempe. Samsung-skjermen har også en klar fordel ved å være oppgraderbar og – dermed også mer fremtidsrettet – for den som hiver seg tidlig på 4K-toget. Hovedpoenget er at dette er en meget god TV, uansett oppløsning, og spesielt gunstig til prisen.

Lese hele artikkelen? eller bli medlem av LB+.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

Også i denne testen:

Sammenligning

4K til folket

De koreanske kjempene Samsung og LG er begge endelig på markedet med hver sin Ultra-HD TV. Men hva er egentlig 4K/Ultra HD og hva betyr det for TV-hverdagen vår fremover?

LG 55LA970W

Filmsjefen

Med ekte LED-baklys og innebygd lydplanke byr LG 55LA970W opp til tvekamp!

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Motta varsler
Varlse meg om
4 Kommentarer
nyeste
eldste mest poulære
Inline Feedbacks
View all comments
Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Vi tester den nye 2022-modellen av The Frame Årets versjon av Samsung The Frame ser enda mer malerisk ut, takket være en mattere skjermoverflate. Den kan også snus på høykant!
Nye QLED TV-er fra... Sharp? Sharp er tilbake i Norden og presenterer en ny Android TV-serie med QLED-teknologi og innebygd lyd fra Harman Kardon!
TCL lanserer 98-tommer til rekordpris Drømmer du om ordentlig kino hjemme? TCL slår et slag for de virkelig store TV-skjermene med 98C735.
LG avslører ny design-TV En potensiell utfordrer til Samsung The Frame?
Her er Star Wars TV-en The force is strong with this one...
Er dette Samsungs beste TV hittil? Oppfølgeren til en av fjorårets beste TV-er har nettopp gjestet testbenken! Samsung QN95B har fått en rekke forbedringer – men et par ting ergrer oss litt.
Følg Lyd & Bilde
Send this to a friend