TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

LG 55LA970W

Filmsjefen

Med ekte LED-baklys og innebygd lydplanke byr LG 55LA970W opp til tvekamp!

forfatter
Publisert 11.12.13 - 11:43
L&B mener
Spesifikasjoner
 • 55” UHD LED, 3840 x 2160
 • DVB-T/C/S
 • 4 HDMI, 3 USB inn
 • Optisk lydutgang
 • Magic Remote
Veil. pris 29990Pr. 11.12.13 Produktside

LG setter i likhet med Samsung alle kluter inn på 4K/Ultra HD i vinter. På IFA-messen lanserte de hele 4 nye UHD modeller inkludert 970W som er deres beste 4K LED TV. Designmessig skiller LG-TV-en seg ut fra den gemene hop med en lekker buet sokkel, og en integrert lydplanke for ekstra kraftfull lyd. Lydplanken senkes ned når du slår på TV-en og holdes skjult når TV-en er avslått.

Brukervennlighet og finesser
970W er som andre LG-TV-er utstyrt med Magic Remote, en gyrostyrt (á la Nintendo Wii) fjernkontroll som lar deg styre en musepeker rundt på skjermflaten. Denne er veldig kjekk til det meste av betjening og forenkler spesielt navigering i smartmenyene. Vi foretrekker helt klart denne fremfor mange av konkurrentenes forsøk på smarte fjernkontroller. Innholdsmessig tilbyr LG obligatoriske apper som Netflix, men mangler foreløpig HBO.

Bildekvalitet
Frem til nå har 4K/UHD TV-ene vi har testet vært av kant-LED typen. Både Samsung, Philips og Sony bruker denne relativt ”ordinære” teknikken som gir utmerket kontrast og lysstyrke, men mangler det aller siste i form av bekmørkt svartnivå og detaljer i mørke scener.

LG er blant de første til å ta i bruk den overlegne bak-LED teknikken i en UHD-TV til fornuftig pris. 55LA970W er utstyrt med hundrevis av lysdioder på baksiden av bildepanelet, arrangert i grupper som gjør det mulig å styre lyset i individuelle soner (også kjent som lokal dimming).

232450583alt1

Det tar ikke lang tid å se at dette gjør underverker for bildekvaliteten, spesielt når vi benker oss med science fiction i mørklagt kinobelysning. LG-skjermen serverer et virkelig bekmørkt svartnivå som minner mer om plasma enn LCD! Mørke filmscener som for eksempel verdensrommet i Star Trek Into Darkness, fremstår med en helt annen dybde, og LG har merkbart bedre kontrast i praksis når vi sammenligner med Samsungs utfordrer 55F9005. Enda så god Samsungen er med sin Micro Dimming, er det ingen erstatning for ekte lokal dimming, og LG er definitivt ”filmsjefen” av de to.

I mer ordinære lyse omgivelser fortoner det seg litt annerledes. Her blir det åpenbart at LG har valgt en ganske blank skjermoverflate som reflekterer mye av omgivelsene. Den krever med andre ord at du har kontroll på lyset for ikke å gi speilbilder av rommet. Samsung har på sin side et mørkere skjermfilter som gir et litt bedre og mer ”glossy ” svartnivå i lyse omgivelser – omtrent som når du heller vann på en svart bil.

LG virker å ha valgt en litt annen strategi når det gjelder oppskalering enn Samsung. Mens Samsung gjør kreativ prosess der de legger til detaljer og kunstig skarphet basert på å analysere bildematerialet, går LG mer varsomt til verks med litt mindre synlig bildeprosessering. Det ser ikke nødvendigvis like imponerende ut ved direkte sammenligning, og er mer nøytralt. Resultatet er at forskjellen mellom HD og UltraHD blir om mulig enda litt tydeligere på LG TV-en. Ekte UHD-materiale ser utrolig bra ut, godt hjulpet av LG-skjermens overlegne kontrast og svartnivå, men uten den samme imponatorfaktoren på oppskalert Full HD.

LG-skjermen kommer med passive, polariserende 3D briller, og drar dermed fordel av å kunne vise 3D i Full HD-oppløsning uten bruk av aktiv lukkerteknikk i brillene. Dette er samme teknikk som brukes på kino og gir i mange tilfeller en mer behagelig 3D-brille enn Samsungs aktive variant, der brillene inneholder elektronikk som lukker for hvert øye med høy frekvens.

Lydkvalitet
LG har virkelig gjort seg flid med lydsystemet på denne TV-en og det er også noe man kan høre klart og tydelig. Den dype, truende stemmen til Benedict Cumberbatch i rollen som romskurken Khan nærmest flerrer gjennom rommet og treffer oss skikkelig i mellomgulvet. Her er det autoritet i dialogene, det er sikkert og visst! LG-TV-en har i tillegg god klarhet og spenst i musikk og lydeffekter. Her behøver du ingen lydplanke – skal du oppgradere lyden nevneverdig må du over på en 2.1 eller 5.1 løsning.

232450583alt5

Konklusjon
LG 55LA970W er en tøff utfordrer i 4K-markedet med noe av den sprekeste kontrasten og det dypeste svartnivået vi har sett til nå. Oppskaleringen fra Full HD til 4K er ikke like grensesprengende, men totalt sett leverer LG-skjermen svært høy ytelse. Lydkvaliteten er også tatt seriøst med et kraftfullt innebygd lydsystem. For entusiastene som vil kose seg med ekte 4K-materiale er dette en av beste skjermene til nå, selv om det kanskje finnes bedre ”allroundere” der ute.

Lese hele artikkelen? eller bli medlem av LB+.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

Også i denne testen:

Sammenligning

4K til folket

De koreanske kjempene Samsung og LG er begge endelig på markedet med hver sin Ultra-HD TV. Men hva er egentlig 4K/Ultra HD og hva betyr det for TV-hverdagen vår fremover?

Samsung UE55F9005

Sylskarpt multitalent

Samsungs UHD 9 serie TV er en tøff - og oppgraderbar – utfordrer i 4K-markedet.

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Motta varsler
Varlse meg om

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Skulpturen er en luksus-TV Hvis du har en sterk estetisk sans - og vanvittig mange penger til å finansiere den - kan C Seed N1 gi deg en "usynlig" 165-tommer i stua.
Vi tester Samsungs første OLED-TV Endelig har vi fått testet en av årets mest omdiskuterte og etterlengtede TV-er! Samsung S95B leverer svært imponerende bildekvalitet, men har også visse forbedringspunkter.
Vi tester den nye 2022-modellen av The Frame Årets versjon av Samsung The Frame ser enda mer malerisk ut, takket være en mattere skjermoverflate. Den kan også snus på høykant!
Nye QLED TV-er fra... Sharp? Sharp er tilbake i Norden og presenterer en ny Android TV-serie med QLED-teknologi og innebygd lyd fra Harman Kardon!
TCL lanserer 98-tommer til rekordpris Drømmer du om ordentlig kino hjemme? TCL slår et slag for de virkelig store TV-skjermene med 98C735.
LG avslører ny design-TV En potensiell utfordrer til Samsung The Frame?
Følg Lyd & Bilde
Send this to a friend