Følg oss på

Søk etter tester, nyheter og anmeldelser...

Test av fire high-end gulvhøyttalere

I eksklusivt selskap

I vår søken etter lydmessig nirvana, er turen nå kommet til de litt mer eksklusive utgavene av høyttalere – perfekt for deg som søker en musikkopplevelse utenom det vanlige!
Lyd & Bilde mener
Presis og krystallklar lyd
Mangler litt dynamisk driv i bassen
Spesifikasjoner
• 3-veis gulvhøyttaler • 28 Hz–50 kHz frekvensgang • 91 dB følsomhet (2,83 V/1 m) • 4 ohm
impedans • (H x B x D) 1147 x 260 x 368 mm • Pris: 36 000 kr

Om du vil ha en høyttaler som takler alt fra rock til klassisk med bravur, og kan spille høyt nok til å fylle store rom med lyd, nytter det ikke med små stativhøyttalere. Da må du over på en stor gulvhøyttaler av god kvalitet, og det koster nødvendigvis litt penger. For den som søker en musikkopplevelse utenom det vanlige, finnes det et utall gode høyttalere å velge mellom. Gulvhøyttalere finnes i alle prisklasser, fra 1000 kroner og opp til 1 million, men om vi skal være litt realistiske, er det de velkonstruerte høyttalerne opp mot 25 000 kroner som gir mest godlyd for pengene.
Slike har vi testet mange av i året som gikk, men nå er tiden kommet for å heve lista litt til. For selv om en god høyttaler til 25 000 kroner kan gi en smak av ekte high-end-lydkvalitet, er det utvilsomt mer å hente. Eller sagt på en annen måte, mye vil ha mer …

Kresne høyttalere
Det skjer ingen dramatiske forandringer når man runder 30 000, høyttalerne får bare litt mer av alt det gode. Kabinettutførelse og elementkvalitet er mer eksklusiv. Høyttalerne er ofte større og har større basselementer, både for å kunne spille høyere og for å gjengi den dypere enden av bassen med større nøyaktighet og realisme.
Høyttalerne i denne prisklassen kan på sitt beste gi virkelig feinschmecker-lyd, men de er også mer kresne på utstyret de har rundt seg. Her er det ikke lenger nok med en rimelig integrert forsterker eller surroundreceiver som strømleverandør, og CD-spilleren blir fort avslørt om kvaliteten er under pari. Bruker du en iPod som lydkilde, bør du helst holde deg til ukomprimerte musikkfiler, og en skikkelig D/A-konverter eller dockingstasjon er heller ikke å forakte.
En annen ting man må være forberedt på er at det ikke nødvendigvis bare er å sette høyttalerne opp etter veggen og håpe på bra lyd rett opp fra esken. Høyttalere i denne prisklassen krever ofte omhyggelig plassering for å låte optimalt, og trives best i litt større rom hvor de kan få litt avstand til veggene. Om du ikke er villig til å ta de rette forholdsreglene, er det egentlig ingen vits å handle høyttalere i denne prisklassen, med mindre du skal bygge opp anlegget over tid.

Testen
Hos høyttalerne vi tester denne gangen er det lagt vekt på formgivning, plasseringsvennlighet og raffinert lydkvalitet. Dette er høyttalerne for deg som vil ha ekstra god lydkvalitet uten å måtte gjøre stua om til et lydstudio.
 

Full tilgang til Lyd & Bilde for 49 kr

Prøv i 30 dager og få tilgang til over 6000 tester, alle nyheter, guider og anmeldelser.

Det er ingen bindingstid og du kan si opp når du selv vil. Ønsker du å bestille magasinet? Klikk her Allerede abonnent ?

Produkter i testen

Audiovector S3 Signature

Smooth og deilig

Audiovectors nyreviderte S3-serie er raskt blitt en av de mest populære høyttalerne i toppklassen, og det er lett å skjønne hvorfor når vi hører lyden.

Dynamisk og stor lyd i liten forpakning
Kan bli litt pågående i diskanten

Sonus Faber Liuto

Lekker lydskulptur

Sonus Faber Liuto er en nydelig høyttaler på flere måter. Et storslått og dynamisk lydbilde med realistisk klangkarakter, koblet med en imponerende dypbass som få høyttalere i prisklassen kan matche, gjør dette til en høyttaler som er lett å anbefale. At de ser ut som et smykke i speilblank pianolakk ser vi heller ikke på som noen ulempe.

Åpen, avslørende og musikalsk til tusen
Forsiktig diskant­gjengivelse Ikke spesielt lettdrevne

Monitor Audio GS60

Britisk tøffing

Når høyttalerne heter Monitor Audio og kommer fra England, kan man lett tro at de vil låte tørt og kjedelig, men ingenting kunne vært lenger fra sannheten. Diskantgjengivelsen er ikke like finkornet og luftig som et par av konkurrentene, men den presise og behagelige lyden med massevis av trøkk og moro vil garantert gå rett hjem hos mange lyttere.

Fyldig og engasjerende lyd
Mangler litt raffi­nement i diskanten

Elac FS 249

To tårn

Fra Tyskland kommer Elac FS249 – to høyreiste tårn av noen høyttalere med mye spennende å by på både for øyne og ører.

Presis og krystallklar lyd
Mangler litt dynamisk driv i bassen
forfatter
Av

1 Comment

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2021 Publish AS

Hold deg oppdatert!

Motta vårt nyhetsbrev:
© 2021 Publish AS - Lyd & Bilde arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold, herunder (men ikke begrenset til) ikoner, for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt. NB! Artikler som ligger utenfor plusstjenesten er ≪kjøpt fri≫ av muren av vedkommende produsent/leverandør.