Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Test av filmleie på nett

Fremtidens videobutikk er her nå!

Den tradisjonelle turen til videobutikken kan snart bli en saga blott! Stadig flere filmtjenester lanseres på internett der man enkelt og rimelig kan laste ned filmer og tv-serier direkte til PC-en.

Skrevet av / 26.04.10 - 10:53
Test av filmleie på nett
Marius Siste artikler:
Marius

Produkter i denne test

Hvem husker ikke tiden med de feite movieboksene og svulmende VHS kassetter? Dette var i den spede begynnelsen av det som skulle bli en ukentlig folkevandring til videobutikkene, som dukket opp i hopetall på 80-tallet. Man måtte faktisk reservere de mest populære titlene da videobutikkene kun hadde et begrenset antall. Så kom DVD revolusjonen og etter hvert ble begrepet ”hjemmekino” med flerkanalslyd ble allemannseie.

Etter århundreskiftet tok Internett av for alvor, og nå ser vi en ny tid der man ikke lenger er avhengig av ekstern lagringsmedia for å få tilgang til innhold som film og musikk. Først kom MP3 revolusjonen innen musikknedlastning, og etter en tid med lovløse tilstander med tjenester som Napster, dukket lovlige kjøpstjenester opp som itunes store. Etter flere år med ukontrollert spredning av film via ulovlige fildelingstjenester, har nå tiden også kommet for filmleie via Internett. Vi har sjekket ut flere av de mest populære tjenestene, og ser på hva man trenger for å ta del i den nye måten å se film på!

Hva trenger man
De aller fleste har etter hvert skaffet seg en PC. Har man i tillegg en stabil bredbåndslinje med normal bra kapasitet, kan man se film fra nettet. De fleste tjenester benytter Windows Mediaplayer til å avspille innholdet, mens enkelte tjenester kan kreve at man installerer en egen avspiller. Denne vil i så tilfelle være tilgjengelig på tjenestens hjemmeside. MAC og LINUX brukere kan oppleve at enkelte tjenester ikke støtter disse operativsystemene fullt ut enda.

PC-en må ha høyttalere eller lydutganger, eller i det minste muligheter for å koble til hodetelefoner, ellers blir det ingen lyd! Bruker man en bærbar PC er hodetelefoner et godt valg da det ikke forstyrrer andre omkring, for eksempel når man reiser på toget eller fly.
Har man en PC hjemme, kan det være ønskelig å sende bildet til tv-en og lyden til et stereoanlegg eller surround receiver. Har man ikke dette, så er tv-ens høyttalere et alternativ. Det å koble til en PC til en moderne flat-tv er en enkel sak. Man bruker enten en skjermkabel, eller hvis mulig, en HDMI kabel. Har man et eldre bilderørs-tv er det verre, og en kostbar videoomformer (VGA til scart) er eneste alternativ dersom ikke PC-en har analoge utganger som kompositt eller s-video. Lyden ut fra PC-en kan man ta ut via analoge utganger eller veldig ofte digitalt via en optisk eller koaksial utgang som med fordel kan tilkobles en receiver. Da vil man kunne nyte flerkanalslyd i stedet for et snevert stereospor.

Eie eller leie?
Vi gjør oppmerksom på at det å laste ned en film til sin PC er ikke det samme som at man har kjøpt filmen. Prisen reflekterer ofte om man kun leier filmen, eller om man kan beholde den til odel og eie. Streaming er en vanlig måte å leie film på der man setter i gang en slags fjernavspilling av filmen. Man laster ned noen minutter, så starter avspillingen. Filmen bruker PC-ens harddisk som et mellomlager for noen minutters avspilling (buffring), men filmen befinner seg ikke på PC-en etter endt avspilling. Slike leietjenester leveres med en lisens for en kortere periode, som oftest 24 timer. Når lisensen er utgått, vil det ikke lenger være mulig å avspille filmen. Hos noen leverandører kan man kjøpe filmer, og står fritt til å avspille den så mange ganger man vil. Men tro ikke at det er bare å distribuere den vilt sånn uten videre! DRM – Digital Rights Management sørger for at innholdet kun skal kunne avspilles på eiers PC.

Livredde for pirater
Den største grunnen til at det har tatt tid for video å komme etter musikkverdenen er frykten for pirater. Det er ille nok med all lekkasjen som har vært via ulike fildelingsnettverker. Skulle man i tillegg avhjelpe denne virksomheten med å gjøre nytt innhold lettere tilgjengelig, ville man raskt tape store summer på omsetningssvikt. Kombinasjon av god tilgjengelighet og rimelige priser synes å være akseptabelt for folk flest, og det tjener alle på i lengden.

Men vi ser en klar begrensning i det som tilbys, der HD-materiale glimrer med sitt fravær. Hvis det er noe de i hvert fall ikke ønsker ukontrollert spredning av er det film i HD-kvalitet! Men etter hvert som kryptering og DRM-teknologien bedres, og den yngre garden gjennomgår en moralsk omskolering, vil vi trolig se HD-materiale tilgjengelig som nedlastning i fremtiden.

Produkter i denne test

Litt av hvert

Filmarkivet.no

Filmarkivet er nettopp det, - et arkiv med alt fra reklamesnutter til gamle norske klassikere, men også en god porsjon nyheter til en grei pris.

Les hele testen

Litt av hvert

Headweb.no

Sverige har ligget langt føre i utrullingen av filmleie via nettet, og nå får vi nok en storaktør fra søtabror i øst med Headweb.

Les hele testen

Mest leie fra SF

SFAnytime.no

SF Anytime er først og fremst en videoutleier. Enkelte titler kan man også kjøpe, men rimelig er det ikke!

Les hele testen

Fullblods video-butikk!

Film2home.no

Med over 2000 titler og filmer i mange sjangere, mangler det ikke på valgmuligheter hos Film2Home!

Les hele testen

Smått men blandet

Expert.no

Vi ble egentlig litt overrasket over det faktumet at Expert tilbyr både leiefilmer og nedlastinger. Men utvalget er noe snevert!

Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Sommertilbud

LB+ Total

Få full tilgang i 7 uker for kun 7 kr.

LB+ Total mnd

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+ Total år

Tilgang til ALT innhold i et år

7,- / for 7 uker
49,- / for 30 dager
1,650,- / år
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Scroll to Top