Det er lenge siden det har blitt solgt så lite musikk på fysiske formater som nå. Lovlige og ulovlige nedlastingssider på nettet, fildeling blant brukere samt streaming-tjenester som Spotify og Wimp gjør at langt færre kjøper musikken sin på CD. Da er det interessant å se at vinylsalget holder seg stabilt.
Da Motorpsycho ga ut sin siste skive ”Children of the Future” eksklusivt på vinyl, tok det to dager med salg for å få den inn på VGs Topp 40 albumliste. Uka etter hadde den steget til 14. plass, og i sin tredje uke lå den på 18. At en plate som kun er gitt ut på vinyl kan snike seg inn på VG-lista (med 1300 forhåndsbestilte eksemplarer) er ganske spektakulært, og understreker samtidig at det selges lite CD-er for tiden (VGs albumliste registrerer, i motsetning til singellista, ikke digitalt nedlastete album).
Det betyr også at vinylformatet fremdeles er aktuelt å tjene penger på for plateindustrien, dermed trenger du ikke være redd for å ikke få tak i ny musikk på vinyl. Så om du ikke har en platespiller, er det kanskje på tide å gå til anskaffelse av en?
Lyden av vinyl
De lærde strides om hva som låter best av CD og LP. CD-tilhengerne omfavner det digitale formatet fordi lyden er mer tro mot det opprinnelige masteropptaket, mens LP-skaren er svært begeistret for den varme, runde og fyldige lyden fra det analoge. Begge har sine ulemper. CD-er kan låte litt flatere og mindre levende, og diskantgjengivelsen på eldre opptak kan tendere mot det spisse (digitalutstyret var mye dårligere for 20 år siden). Fordelen er fravær av sus og spraking, og at man kan spille så høyt man vil uten å være redd for feedback.
Vinylformatet låter heller rundt enn spisst i diskantområdet. Dette kommer av at de fleste plater ikke har informasjon over 15 kHz, eller av at stiften ikke svinger fort nok til å få med seg de høyeste frekvensene. Dette låter paradoksalt nok mer musikalsk i manges ører. I tillegg har rillene jevne kurver, hvor CD-ene bruker firkantpulser (av eller på), noe som kan skape en mer organisk gjengivelse.
Ulempene ved vinyl er lavt signal-/støyforhold grunnet spraking og susing fra rillene, samt at spilleren er mye mer avhengig av et vibrasjonsfritt underlag, da pickupen fungerer som en mikrofon på vibrasjoner. Av samme grunn sliter enkelte platespillere med feedback ved høyt lydnivå (lyden fra høyttalerne forplanter seg som vibrasjoner i underlaget, som igjen fanges opp av stiften. Lydsløyfer oppstår, noe som både låter stygt og kan ødelegge høyttalerne). Andre ulemper med formatet er variasjoner i tallerkenens rotasjonshastighet som skaper ujevn lyd. En billig stift klarer dessuten sjelden å helt bra separere høyre fra venstre kanal, og den klarer heller ikke å få ut dynamikken på en optimal måte. Likevel er det noe med lyden fra en platespiller som forfører mange, og en del sverger altså til dette formatet fremfor CD-er.
Pro-Ject Debut III Phono USB
Analog til digital
Denne platespilleren fra Pro-Ject kan kobles digitalt til en pc for å rippe musikken over. Lydkvalitet er også vektlagt.
Numark TT500
DJ-spiller med topp lyd
Numark TT500 ser kanskje harry ut med sine lysdioder og nesten vulgært klumpete konstruksjon. Men for DJ-en er den en drøm, og i ren lydkvalitet er den topp til prisen.
NAD C555i
Clone Wars
NAD C555i ser kjent ut. Litt for kjent, kanskje. Den er nemlig skvett lik Rega P2N. Samme konstruksjon, tallerken og arm. Det eneste som skiller er pickupen.
Denon DP-300F
Med pickup-forsterker
Denons fullautomatiske platespiller har innebygd pickupforsterker, dermed kanden kobles til alle forsterkere.
Argon TT-1
Rega-kloning
Argon TT-1 er nøyaktig samme platespiller som Rega P1. Bare logoen er annerledes.
Rega P2N
Klassikeren
P2 er Regas mest solgte platespiller. En skikkelig kvalitetsarm og en stabil konstruksjon gjør denne meget fleksibel.
Rega P1
Godlyd til lavpris
Rega er kjent for enkle, men gode platespillere. Innstegsmodellen P1 er enklere enn noe annet.
Marantz TT-42
Kurant analoglyd
Marantz har gått den lettvinte veien, med fullautomatisk platespiller. Trykk play, og spilleren gjør resten.
Les videre med LB+
Årets beste tilbud
Tilgang til ALT innhold i 4 uker for 4 kr
LB+Total måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned (Mest å spare)
LB+ Total 12 mnd
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser