TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
L&B JULEKALENDER 2022

Numark TT500

DJ-spiller med topp lyd

Numark TT500 ser kanskje harry ut med sine lysdioder og nesten vulgært klumpete konstruksjon. Men for DJ-en er den en drøm, og i ren lydkvalitet er den topp til prisen.

forfatter
Publisert 01.03.10 - 14:19
L&B mener
Glimrende lyd Kan spille meget høyt DJ-funksjoner
Litt harry utseende?
Spesifikasjoner
 • Manuell
 • Direkte magnetdrift
 • Pickuptype: Ortofon Broadcast E (MM)
 • 33 1/3, 45 og 78 rpm
Veil. pris 4995Pr. 01.03.10 Produktside

Amerikanske Numark lager produkter for DJ-markedet, og TT500 er i så måte intet unntak. Derfor har den funksjoner som forlengs og baklengs avspilling, samt meget enkel tilgang til å spille enten 33 1/3, 45 eller 78 rpm. Alt skjer med et tastetrykk. Den har i tillegg pitsjkontroll med rekkevidde ±8, 10, 20 og 50 prosent! Ikke viktig for hi-fi, men gode egenskaper for DJ-er.

Motoren er av type magnetisk direktedrift. Det innebærer at tallerkenen spinner rundt takket være magnetkraft, slik at man unngår at støy overføres fra motoren til tallerkenen og dermed pickupen. Motoren har usedvanlig kraftig dreiemoment, slik at tallerkenen stoppes og startes momentant. Noe som sikrer at denne platespilleren har den jevneste omdreiningshastigheten av omtrent samtlige spillere på markedet, er at den synkroniseres opp mot en kvartskrystall. Denne oscillerer ved en gitt frekvens (typisk rundt 30 kHz), og sikrer at tallerkenen spinner med en nøyaktighet på 1:30 000 sekund. Platespilleren er dessuten meget tung. Den veier hele 9 kg, som gir god demping og er viktig for at den ikke skal plukke opp støy og produsere feedback når man spiller høyt eller danser(!). Det følger med to armer, en rett for DJ-bruk og en S-formet som gir bedre vektfordeling når man bare skal spille plater hjemme. For enkelhets skyld er det totalt tre ledd på armen, satt sammen av gjengemuffer: pickupdelen, selve armen og armbasen. Slik skifter man raskt deler, men om gjengene ikke festes skikkelig, blir det mindre stabilt – noe som igjen resulterer i dårligere lyd. I hi-fi-øyemed er ikke dette den optimale armen.

Pickupen som følger med er av typen Ortofon Broadcast E (2000 kroner), som lenge har vært bransjestandarden for kringkasting. Når de spiller vinyl på radioen, er det meget sannsynlig at det gjøres med denne pickupen.

Lydkvaliteten
Numark-spilleren varter opp med en rytmisk og barsk bassgjengivelse. Basstromma på Nine Inch Nails’ ”The Hand That Feeds” fra albumet ”With Teeth” slår hardere enn med de andre spillerne. Dessuten kan man skru lydnivået vanvittig høyt uten at det gir tendens til feedback. Den dynamiske kontrasten i lydbildet er best av alle i testen.

Kanalseparasjonen er også bedre hos Numark, stereobildet er bredere, og stemmen til Trent Reznor står klarere ut fra lydbildet.

TT500 har dessuten en meget god mellomtonegjengivelse. Klangen fra gitarkassa til Jarle Bernhoft på sin nyeste live-plate (distribuert gjennom Hi-Fi Klubben) kommer meget klart frem med flere klangfarger enn med de øvrige spillerne. Jarles stemme gjengis dessuten med minst forvrengning i overtoneområdet.

Flygelet til jazzartist Carol Kidd har imponerende stor klangbunn, mens stemmen hennes kommer tydelig frem. I overtoneområdet er det imidlertid litt mer grovkornet hos Numark enn hos Rega P2N og NAD C555i, som gjør at det ikke blir fullt så nyansert og elegant. Vi er likevel ikke i tvil om at Numark TT500 totalt sett låter best. Mye takket være pickupen. Se siste side i artikkelen oppsummering og karakterer.

Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

1 måned 49 kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 900 kr
(spar opptil 300kr)
12 Måneder 1198 kr
(med 11 utgaver av magasinet)
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.

Også i denne testen:

Pro-Ject Debut III Phono USB

Analog til digital

Denne platespilleren fra Pro-Ject kan kobles digitalt til en pc for å rippe musikken over. Lydkvalitet er også vektlagt.

Bra lyd
Fortjener en bedre pickup

NAD C555i

Clone Wars

NAD C555i ser kjent ut. Litt for kjent, kanskje. Den er nemlig skvett lik Rega P2N. Samme konstruksjon, tallerken og arm. Det eneste som skiller er pickupen.

Meget bra lyd Oppgraderingspotensial
Vi savner jordledning

Denon DP-300F

Med pickup-forsterker

Denons fullauto­matiske platespiller har innebygd pickupforsterker, dermed kanden kobles til alle forsterkere.

Helautomatisk Kan oppgraderes
Låter litt tamt Snever stereobredde

Argon TT-1

Rega-kloning

Argon TT-1 er nøyaktig samme platespiller som Rega P1. Bare logoen er annerledes.

God lyd Lett å oppgradere
Mangler jord, kan støye

Rega P2N

Klassikeren

P2 er Regas mest solgte platespiller. En skikkelig kvalitetsarm og en stabil konstruksjon gjør denne meget fleksibel.

Meget bra lyd Oppgraderingspotensial
Vi savner jordledning

Rega P1

Godlyd til lavpris

Rega er kjent for enkle, men gode platespillere. Innstegsmodellen P1 er enklere enn noe annet.

God lyd Lett å oppgradere
Mangler jord, kan støye

Marantz TT-42

Kurant analoglyd

Marantz har gått den lettvinte veien, med fullautomatisk platespiller. Trykk play, og spilleren gjør resten.

Enkel i bruk
Middelmådig lyd Ingen utbyggingsmuligheter
Annonse
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Følg Lyd & Bilde