: Pro-Ject Debut III Phono USB

Analog til digital

Denne platespilleren fra Pro-Ject kan kobles digitalt til en pc for å rippe musikken over. Lydkvalitet er også vektlagt.

Pro-Jects platespiller er som de fleste andre reimdrevet. Den er like enkelt konstruert som spillerne til Rega, og likner faktisk veldig. Men armen er Pro-Jects egen, av typen 8.6D, og basen er dobbelt så tjukk. II likhet med Rega-spillerne må man løfte av tallerkenen for å skifte hastighet fra 33 1/3 til 45 rpm. Antiskøyting sørges for ved hjelp av et lodd festet i en snor. Dette ser litt ”Ola-mekk” ut, men gjør jobben.

Pickupen som følger med er som hos Rega P1 og Argon TT-1 den velprøvde og populære Ortofon OM5.

Så kommer en viktig melding: Denne spilleren har innebygd RIAA-trinn, og dette kan ikke forbipasseres. Det betyr at spilleren MÅ kobles til en vanlig linjeinngang. Kobles den til forsterkerens phono-inngang, blir resultatet masse forvrengning og i verste fall sprengte høyttalere. USB-utgangen brukes til å koble spilleren til en pc eller Mac, for å enkelt digitalisere LP-ene. Det følger ikke med noen programvare, men vi kan anbefale å laste ned for eksempel gratisprogrammet Audacity (www.audacity.sourceforge.net).

Lydkvaliteten
Fordi platespilleren bruker samme pickup som Rega 1 og Argon TT-1, låter Pro-Ject Debut III ganske likt. Det er visse ting som skiller. Armen på de to rimeligere spillerne virker litt mer solid, men lyden oppleves likevel som litt bedre hos Pro-Ject. Grunnen kan være den dobbelt så tjukke basen.

Først og fremst merker vi et stødigere bassfundament, og knitringen på slitte plater er ikke fullt så fremtredende. Lyden hos Pro-Ject er i det hele tatt ren og pen. Jarle Bernhofts el-piano kommer best fram så langt, og perkusjon (tromming på baksiden av gitarkassa) blir bedre kroppslig gjengitt enn med de rimeligere spillerne.

Når Jarle begynner å synge, er det litt forvrengning helt i toppen, som på de andre spillerne med pickupen OM5. Det er begrenset hva denne får ut av rillene. Denne spilleren fortjener bedre.
Se siste side i artikkelen opp­summering og karakterer.

Oppsummering
Blås støvet av platene

Etter å ha testet åtte platespillere i rimelig prisklasse, er det helt klart at vinylformatet har mye snacks å by på. Ikke alle spillerne når helt opp, men her er det mye bra.

Ser vi bort fra platespillerne fra Marantz og Denon, er det besnærende å høre hvor mye lydkvalitet som bor i vinylformatet. Tenk de små rillene, som skal følges av en nål – en enkel nål som rent mekanisk skal få med seg både lydfrekvenser og deres lydnivå – og dele resultatet inn i høyre og venstre kanal! Visst er det merkelig, men likevel et faktum at dette slett ikke trenger å låte dårlig!

Det krever imidlertid høy komponentkvalitet. Og vi har her lært at om du skal ha optimal lydkvalitet, så må du velge bort helautomatisk drift. Det spiser for mye av budsjettet og gir en for lite stabil konstruksjon.

Helt enkle platespillerkonstruksjoner kan derimot låte helt knall. Vi tenker her på platespillere som Rega P1 og P2N. Superenkle konstruksjoner som gjør maksimalt ut av seg lydmessig. Og så deres troe kopier, da, i form av Argon TT-1 (Rega P1) og NAD C555i (Rega P2N).

Når vi gir ”beste kjøp” til både Argon TT-1 og Rega P1, så er det fordi dette er identiske platespillere hvor Rega er originalen. Det småfrekke stuntet fra Hi-Fi Klubben å kalle en klonet versjon Argon TT-1 og prise den 500 kroner rimeligere, føler vi ikke fortjener prisen ”beste kjøp” alene. Hadde det ikke vært for Rega P1, hadde Argonen aldri eksistert. Derfor deler disse to denne prisen.

Når vi så gir prisen ”best i test” til Numark TT500, så er det fordi denne låter best slik platespillerne er levert. Den har en vesentlig bedre pickup enn de andre spillerne, og låter dermed best.

Vi må likevel berømme Rega P2N (og NAD C555i), som er en konstruksjon med vesentlig høyere lydmessig potensial enn Numarken. Rega RB250-armen er nemlig så solid, stiv og flytende at den kan bære pickuper til både ti og femten tusen kroner. Det ville vært tullete å gjøre på Numark TT500, da armen ikke rettferdiggjør dette. Derfor, er du ute etter en platespiller som skal oppgraderes når budsjettet strekker til, og du ikke trenger DJ-funksjoner, så er det Rega P2N eller NAD C555i du skal velge.

 

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 29 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her

Også i denne testen:

Numark TT500

DJ-spiller med topp lyd

Numark TT500 ser kanskje harry ut med sine lysdioder og nesten vulgært klumpete konstruksjon. Men for DJ-en er den en drøm, og i ren lydkvalitet er den topp til prisen.

Glimrende lyd Kan spille meget høyt DJ-funksjoner
Litt harry utseende?

NAD C555i

Clone Wars

NAD C555i ser kjent ut. Litt for kjent, kanskje. Den er nemlig skvett lik Rega P2N. Samme konstruksjon, tallerken og arm. Det eneste som skiller er pickupen.

Meget bra lyd Oppgraderingspotensial
Vi savner jordledning

Denon DP-300F

Med pickup-forsterker

Denons fullauto­matiske platespiller har innebygd pickupforsterker, dermed kanden kobles til alle forsterkere.

Helautomatisk Kan oppgraderes
Låter litt tamt Snever stereobredde

Argon TT-1

Rega-kloning

Argon TT-1 er nøyaktig samme platespiller som Rega P1. Bare logoen er annerledes.

God lyd Lett å oppgradere
Mangler jord, kan støye

Rega P2N

Klassikeren

P2 er Regas mest solgte platespiller. En skikkelig kvalitetsarm og en stabil konstruksjon gjør denne meget fleksibel.

Meget bra lyd Oppgraderingspotensial
Vi savner jordledning

Rega P1

Godlyd til lavpris

Rega er kjent for enkle, men gode platespillere. Innstegsmodellen P1 er enklere enn noe annet.

God lyd Lett å oppgradere
Mangler jord, kan støye

Marantz TT-42

Kurant analoglyd

Marantz har gått den lettvinte veien, med fullautomatisk platespiller. Trykk play, og spilleren gjør resten.

Enkel i bruk
Middelmådig lyd Ingen utbyggingsmuligheter
Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Annonse
Annonse

Les også

Skoda Enyaq iV har ankommet Norge, hvor 25 biler skal turnere rundt hos forhandlere frem til slutten av februar. Løp og se den!
I dag har den nye kompakt-suven Mercedes-Benz EQA offisiell verdenspremiere. Se video fra lanseringen her!
Lotus og Alpine skal utvikle en elektrisk superbil
Kan dette bli det neste store innen billyd?

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Netatmo Smart Video Doorbell er blant få kablede smarte ringeklokker som fungerer med norsk strømforsyning. Her trenger du heller ikke abonnement for full funksjonalitet.
Audezes gaming-headset nyter godt av planar-teknologien fra selskapets luksushodetelefoner.
Geneva er tilbake med en gnistrende stereohøyttaler i et stilrent retrokabinett.
Volvos første elbil har alt som skal til for å bli en storselger, men det er to ting man skal huske på.
Fujifilm X-T200 er et perfekt startkamera for nysgjerrige fotografspirer.
Asus ZenBook Flip S UX371 er blant de beste hybride bærbare som kan kjøpes for penger akkurat nå. Spesielt skjermen er helt fantastisk.
Sony-zoomen koster en del, men den tekniske ytelsen gjør det mulig å forsvare prisen.
Så velutstyrt, og så riktig. Primare I35 Prisma snakker sannheten, med stram lyd og flott klang. Så spiller den hva det skal være av filer og tjenester.
Unik bærbar til kreative profesjonelle med begrenset budsjett. Skjermen er smart, men prisen er stiv.
Sony har krympet sitt beste allroundkamera, det har både positive og negative sider.
JBL 4349 er ikke som andre høyttalere. De er mye, mye fetere!
Ledvance har meldt seg på i kampen om å levere smart lys til det smarte hjem. Det er enkelt – og ikke særlig dyrt.