Test av 6 storskjermer til Fotball VM

Fotballfest i HD

Sommer er tid for lek og moro, men du behøver ikke forlate sofaen av den grunn: Med fotball-VM like rundt hjørnet og årets nye TV-modeller klare i butikkhyllene er det duket for nok en ny TV-test!

Fotball-VM er den begivenheten som samler flest TV-seere verden over , og selv om det norske landslaget glimrer med sitt fravær i år, er årets UEFA-mesterskapet  førsteklasses TV-underholdning for alle fotballelskere – ikke minst nå som alle kampene kringkastes i ekte HD-kvalitet! Og hva passer vel bedre da, enn en stor flatskjerm som kan gjengi spillet i all sin prakt?

Utfordrende HD-innhold
De nye HD-kanalene gir deg muligheten til å oppleve sport på en helt annen måte enn tidligere, men bare hvis TV-en din er i stand til å gjengi godsakene. Og det er ofte lettere sagt enn gjort: Sportssendinger og spesielt fotball er faktisk noe av mest krevende å gjengi for en TV. Ikke bare har du en yrende stadion full av spillere og tilskuere som skal gjengis så skarpt og tydelig som mulig, du har også et kamera som er i konstant bevegelse etter ballen på banen.  De fleste flatskjermer takler stillbilder og rolige filmsekvenser uten problemer – det er først når bildet er i bevegelse at svakhetene kommer til syne. Mange flatskjermer er rett og slett trege av seg, og sliter med å bevare et skarpt bilde under hurtige kamerabevegelser, eller når objekter på skjermen er i bevegelse. For å utbedre dette har TV-produsentene introdusert skjermer med raskere bildepaneler og videoprosessering med såkalt bevegelseskompensering. Ved enten å doble (100Hz) eller firedoble (200Hz) antall bilder som vises i sekundet, glatter man ut overgangene og oppnår jevnere bevegelser.

LED
Utviklingen på flatskjermfronten går sin vante gang, og TV-produsentene har satt alle kluter til for å ha sine beste modeller klare til avspark. Blant disse har vi valgt ut fem utfordrere som etter all sannsynlighet skal kunne vise sportsbegivenhetene fra sin beste side.

Det nye i år er at nesten samtlige produsenter tilbyr skjermer med LED-teknologi, enten i form av kantbelyste eller bakbelyste skjermer med lokal dimming. Den tradisjonelle LCD-skjermen med vanlig CCFL baklys blir mindre og mindre vanlig i de høyere prisklassene. Derfor er det heller ingen overraskelse at de fleste av skjermene i testen bruker en eller annen form for LED-teknologi, men det har også sneket seg inn et par plasmaskjermer til å forsvare fosforpanelenes ære…

Testkriterier
Bilde- og lydkvalitet er de viktigste kriteriene. I denne testen legges det spesielt vekt på skjermenes egenskaper på sportsinnhold, fremfor alt fargegjengivelse og skarphet under bevegelser. I tillegg har vi vurdert skjermenes brukervennlighet, herunder menysystem, fjernkontroll og plasseringsvennlighet. Vi leter både etter TV-en med best bilde, så vel som den TV-en som gir best bilde for pengene (beste kjøp). Skjermene i testen er vurdert opp mot hverandre i kontrollerte omgivelser, med bildemateriale i HD-kvalitet så vel som vanlig standard oppløsning (SD). For fotball og sportssendinger har vi benyttet oss av sendinger fra Viasat Sport HD og Eurosport HD tatt opp på en Get HD PVR-boks.

Les alle artikler i 1 måned for 49 kr

Få tilgang alle +artikler samt hele testarkivet.
Ingen bindingstid.
Ønsker du å bestille magasinet? Klikk her Allerede abonnent?

Produkter i testen

Panasonic TX-P50G20

Den beste sportsskjermen?

2010 kan se ut til å markere et aldri så lite comeback for Panasonic og plasma generelt. Kombinasjonen av et lynhurtig plasmapanel og moderne bevegelseskompensering gir nemlig feiende flotte sportsbilder!

Superglatt HD-bilde THX-modus gir naturlige farger Avanserte innstillingsmuligheter
Svartnivået ikke helt i Kuro-klasse Ytelsen på SD kunne ha vært enda bedre

Panasonic TX-P50X20

Plasma for alle penga

Panasonic er den billigste av de to plasma-skjermene, og viser seg å være en rimelig storskjerm med overraskende høy bildekvalitet!

God kontrast, bra svartnivå Naturlige farger
Mangler HD-oppløsning

Sony KDL-46NX700

Designperlen!

Hvem sa at en tv skal være trøtt og kjedelig? Sonys nye 700-serie med metallsokkel er et behagelig avbrekk i flatskjermvrimmelet.

God kontrast og svartnivå Støyfrie bilder Bra lydgjengivelse
Stor og klumpete fjernkontroll

Sharp LC-46LE820E

4-fargers LCD panel

Sharp er ute med et helt nytt LED-LCD panel som bruker fire grunnfarger. Spørsmålet er om det gir Sharp et bildemessig fortrinn?

Flott fargegjengivelse Avanserte justerings­muligheter
Krever en del justering for å bli optimal

LG 47LE850N

Perfekt kombi-TV

Skjermen fra LG gir dype svartnivåer og utsøkt kontrast, og med effektiv bevegelseskompensering i tillegg er den godt egnet til sport.

Meget bra svartnivå og kontrast Avansert, men brukervennlig
Overdrevne standardinnstillinger

Grundig Fine Arts 46 LED

Lekker design-LED

Toppserien Fine Arts gir oss det beste fra Grundig, pakket inn i et utsøkt, designorientert kabinett i metall.

Naturlig fargegjengivelse Lekker design
Begrenset svartnivå Begrenset detalje-omfang i mørke scener

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Marius


Siste artikler:

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.