TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

Panasonic TX-P50G20

Den beste sportsskjermen?

2010 kan se ut til å markere et aldri så lite comeback for Panasonic og plasma generelt. Kombinasjonen av et lynhurtig plasmapanel og moderne bevegelseskompensering gir nemlig feiende flotte sportsbilder!

forfatter
Publisert 04.06.10 - 02:00
L&B menerskew
pluss Superglatt HD-bilde THX-modus gir naturlige farger Avanserte innstillingsmuligheter
minus Svartnivået ikke helt i Kuro-klasse Ytelsen på SD kunne ha vært enda bedre
Spesifikasjoner
  • 50” plasma
  • MPEG4/RiksTV
  • SD kortinngang
  • 4 HDMI, 2 scart, PC-inngang
Veil. pris 15000 Produktside

G20 er Panasonics nye mellomklasseserie, og ligger et nivå opp i forhold til X20 både når det gjelder pris og ytelse, men et hakk under de dyreste VT20-modellene med 3D. Foruten et ”Infinite Black” plasmapanel med Full HD-oppløsning kan den skilte med bildemessige godsaker som 600Hz og Intelligent Frame Creation bildeutjevning. Panasonic har også inkludert sin spesielle THX bildeinnstilling på G20, som var et av høydepunktene på den gamle toppserien V10.

Brukervennlighet
TX-P50G20 har i likhet med den rimeligere X20-modellen en enkel, men effektiv fjernkontroll og et menysystem uten de store wow-effektene. Her får du imidlertid tilgang til å justere en rekke avanserte bildeparametre som du ikke finner på X20. Både menyer og fjernkontroll er lettleste og intuitive, og står til en klart godkjent karakter.

Bildekvalitet
Plasma er typisk kjent for å være en TV-type som trives best i mørke omgivelser. Men det første som slår oss med den nye G20-modellen er faktisk hvor god ytelse den har i lyse rom. Lysstyrke og kontrast er markant bedre enn på X20-modellen. Panasonic har også tatt i bruk et mørkere frontfilter som hemmer lysinnslipp, og samtidig eliminert et av glasslagene foran skjermen. Dermed er ikke bare problemet med ”doble bilder” borte på denne generasjonen – i tillegg motvirkes reflekser, og man reduserer problemet med at skjermen blir grå i lyse omgivelser.

Fargegjengivelsen fra G20 er som plasmaer flest – sterk og nyansert, uten å bli altfor overdreven. Panasonic-skjermen smører likevel litt tykt på i standard og dynamisk bildemodus, som egner seg best for TV-titting på høylys dag. Det mer dempede Cinema-moduset ser langt mer naturlig ut , og er å foretrekke i de fleste tilfeller. Det beste og mest naturlige bildet får du med THX-modus. Dette går i praksis ut på at TV-en kommer forhåndskalibrert fra fabrikken etter en standard som THX har satt. Når du setter TV-en i THX-modus endres både farge, kontrast og skarphetsinnstillinger, og i tillegg slås det av en del bildebehandling som kan ha uheldig innvirkning TH-PX50G20 har noe av den glatteste og mest behagelige bildegjengivelsen vi har sett fra en skjerm, uansett pris. Panasonics kjappe bildebehandling jobber perfekt på lag med det raske plasmapanelet, og sørger for svært glatte og sømløse bilder uten tegn til flimring. Selv når vi sammenligner med de raskeste LED-skjermene med 200Hz, er det tydelig at plasmaskjermen har en anelse mer naturlige og sømløse bevegelser, og at den klarer å bevare skarpheten bedre når det går fort for seg på fotballbanen.

Lydkvalitet
Lydkvaliteten har nok ikke vært spesielt prioritert på denne skjermen sammenlignet med bildet, men Panasonic har likevel klart å gå en klart godkjent lydgjengivelse ut av 50G20. Stemmegjengivelsen er fyldig og har bra med pondus, samtidig som lyden generelt er klar og tydelig. Det duger utmerket til nyheter og talebaserte programmer, men til film og spill er det ingen tvil: TV-en trenger et lydanlegg som står i stil.

Konklusjon
Panasonic har klart å gjøre sine plasmapaneler enda bedre, og TX-P50G20 fremstår som et knallbra kjøp for de som vil ha en stor skjerm med virkelig lekker bildegjengivelse.

Vi snakker fortsatt om en plasmaskjerm som trives best i  dempede omgivelser, og krever kontrollerte lysforhold for å yte sitt beste. Men om du kan gi denne TV-en de rette arbeidsforholdene, kvitterer den da også med en bildegjengivelse vi ikke har sett maken til i dette prisleiet tidligere. Sånn sett er Panasonic TX-P50G20 en aldri så liten sensasjon, og en perfekt skjerm til både sport og film!

Plasma best på sport?
Selv om de nye LED-skjermene er topptrimmet med raske paneler og kraftige videoprosessorer, har plasmaskjermene et fortrinn når det gjelder bilder i bevegelse, og spesielt når det kommer til innhold i HD-kvalitet.

Det finnes mange hensyn å ta når man skal velge tv. Hva tv-en skal brukes til og hvilket rom den skal stå i, vil langt på vei avgjøre hvilken type skjerm som egner seg best. Men om det er slik at ”hovedmåltidene” dine foran tv-en består av sport og film, og du har en stue med kontroll på lysforholdene, kan en god plasma gi forbløffende god bildekvalitet! Det er Panasonic TX-P50G20 et soleklart bevis på. Med svært naturtro farger, imponerende skarphet og ikke minst evnen til å gjengi bevegelser jevnt og raskt, er dette en svært velegnet skjerm for sport og film. Så får man heller bare tåle at LED-skjermene kan være enda bedre egnet som allround-skjermer, og til omgivelser hvor det stilles ekstra høye krav til lysstyrken.
Prisene på apparatene i testen varierer ganske kraftig (fra 10 000 til 18 000 kroner veiledende), mest på grunn av at vi har valgt å ta med Panasonic TX-P50X20 som et billig alternativ. Dette er en ribbet modell som ikke umiddelbart er sammenlignbar med de mer velutstyrte LED-skjermene i testen, men fordi bildekvaliteten – spesielt på sport og film – er fullt på høyde med de dyrere LED-skjermene, får den et velfortjent ”beste kjøp”.

Også i denne testen:

Panasonic TX-P50X20

Plasma for alle penga

Panasonic er den billigste av de to plasma-skjermene, og viser seg å være en rimelig storskjerm med overraskende høy bildekvalitet!

God kontrast, bra svartnivå Naturlige farger
Mangler HD-oppløsning

Sony KDL-46NX700

Designperlen!

Hvem sa at en tv skal være trøtt og kjedelig? Sonys nye 700-serie med metallsokkel er et behagelig avbrekk i flatskjermvrimmelet.

God kontrast og svartnivå Støyfrie bilder Bra lydgjengivelse
Stor og klumpete fjernkontroll

Sharp LC-46LE820E

4-fargers LCD panel

Sharp er ute med et helt nytt LED-LCD panel som bruker fire grunnfarger. Spørsmålet er om det gir Sharp et bildemessig fortrinn?

Flott fargegjengivelse Avanserte justerings­muligheter
Krever en del justering for å bli optimal

LG 47LE850N

Perfekt kombi-TV

Skjermen fra LG gir dype svartnivåer og utsøkt kontrast, og med effektiv bevegelseskompensering i tillegg er den godt egnet til sport.

Meget bra svartnivå og kontrast Avansert, men brukervennlig
Overdrevne standardinnstillinger

Grundig Fine Arts 46 LED

Lekker design-LED

Toppserien Fine Arts gir oss det beste fra Grundig, pakket inn i et utsøkt, designorientert kabinett i metall.

Naturlig fargegjengivelse Lekker design
Begrenset svartnivå Begrenset detalje-omfang i mørke scener

Legg igjen en kommentar

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.
MSI RTX 40: Nye prisbelønte serier av bærbare datamaskiner Ta spranget til et helt nytt nivå med de nye grafikkortene i GeForce RTX 40-serien og 13. generasjon Intel® Core™-prosessorer.
Følg Lyd & Bilde