TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

: Test av 6 kameraer med ultrazoom

Monster-zoom

Vi har testet den nye generasjonen kompaktkameraer som skryter av ufattelige 20 x zoom eller mer. Jo mer, desto bedre – eller?

Lenge var megapiksler tallene det ble skrytt av i annonsene. Men oppløsningen kan ikke skrues opp så raskt. De nye tallene som alle stirrer seg blinde på er i stedet hvor mye zoom optikken gir. Og vips har det brutt ut zoomkrig mellom produsentene. Først anså man 10 x zoom å være enormt mye, men nå har vi sett både 12 x og mer. Og pass på – den siste generasjonen har over 20 x zoom!

Det høres riktignok forlokkende ut å kunne komme helt inntil rådyret der borte i skogbrynet, eller ta bilde av en fugl uten å skremme den vekk. Disse kameraene har dessuten en meget god vidvinkel som gjør gruppefoto enkelt. Men dersom man tiltrekkes av denne fantastiske fleksibiliteten, må man også være klar for å kompromisse. Det er helt umulig å produsere optikk i denne prisklassen som greier et så stort omgang uten å gi forvrengninger. Man innser også raskt at man ikke greier å holde kameraet tilstrekkelig stille i full tele. Bildestabiliseringen hjelper, men i praksis må man ha stativ.

Like som bær
Vi samlet sammen alle kameraer på markedet med 20 x zoom eller mer, med unntak av Sony som dessverre ikke rakk frem i tide til testen. Ved første øyekast er kameraene forbløffende like, og det gjelder ikke bare på utsiden. På papiret ser spesifikasjonene forvirrende like ut. De har like stor bildesensor, lignende optikk og koster til og med nesten like mye. Det burde vel innebære at de er omtrent like gode? Absolutt ikke – testen viser at konkurransen ble knivskarp, og du vil se hvor forbløffende stor forskjell det faktisk var mellom kameraene.

For å hjelpe feriefotografer med dirrende hender, anbefaler vi å bruke stativ. Dette vil gi skarpere og bedre bilder. Vil du lese flere kameratester, råder vi deg som vanlig til å besøke kjøpeguiden vår på www.lydogbilde.no/tester.
 

LB+ TILBUD: 1 uke kun 19 kr
Få full tilgang til lydogbilde.no, testarkiv med over 6000 tester, fordelsklubb, guider, nyheter, film/serie anmeldelser og mye mer.

Produkter i testen

Casio Exilim EX-FH20

Raskere enn Lucky Luke

FH20 knipser hele 40 bilder i sekundet, og kan filme fantastiske 1000 bilder i sekundet. Men det er da også det eneste som imponerer.

Raske seriebilder Høyhastighetsvideo RAW-format
Middelmådig bildekvalitet Kronglete håndtering Treg oppstart

Pentax X70

Brukervennlig HD-filming

Med en mengde funksjoner som automatiserer fotograferingen er Pentax gunstig for pek-og-knips-fotografer. Men resultatet er skuffende.

Enkelt i bruk Mange hurtiginnstillinger HD-video
Dårlig bildekvalitet Lite grep Treg

Nikon Coolpix P90

Solid og rask

Nikon har i det store og hele lykkes bra med superzoom-modellen sin, selv om den har sine åpenbare begrensninger.

Velkonstruert Dreibar skjerm Rask
Ikke RAW-format Lavoppløst video Mangler i håndteringen

Olympus SP-590UZ

Superzoom med mersmak

Til tross for en litt vanskelig håndtering, liker vil Olympus superzoom for den utmerkede bildekvaliteten og den smarte HDMI-utgangen.

Bra bildekvalitet HDMI-utgang
Ikke RAW-format Lavoppløst video xD-minnekort

Canon Powershot SX10IS

Best i ekstemtilfeller

Med utmerkede resultater og praktiske finesser er Canon nærmest et perfekt kamera, men det snubler på smådetaljer.

Blitssko Vridbar skjerm Bra bildekvalitet
Lavoppløst video Ikke RAW

Kodak Easyshare Z980

En publikumsfrier av et budsjettkamera

Med massevis av kreative bildemoduser og en oppsiktsvekkende portrettmodus til budsjettpris, er Kodaks kamera et sikkert stikk i butikken.

Blitssko RAW-format Mange kreative bildemoduser
Dårlig bildekvalitet Vanskelig håndtering

Legg igjen en kommentar

Marius


Siste artikler: