BLACK FRIDAY TILBUD PÅ LYD & BILDE. 50% BARE I DAG! SE TILBUDET HER!

: Test av 5 x 5.1 høyttalerpakker

Lekker lyd for øyne og ører

Vellydende høyttalere har ofte kjedelig design. Designhøyttalere låter like ofte dårlig. Her er et knippe høyttalere med både frisk design og god lyd.

Lyd & Bilde mener

Lite og kompakt Låter bra til størrelsen
Mangler litt guffe
• 5.1-høyttalersett
• 4 x 2’’ mellomtoner
• 3/4’’ diskant
• 8” subwoofer
• Følsomhet 84 dB
• 35 Hz–22 kHz (+/- 3 dB)
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 10990 kr

Å anbefale et lydanlegg burde være enkelt. Anlegget man mener er best innenfor en gitt prisklasse, er det du skal ha. Dessverre er det som regel ikke slik. Som regel får kommer svaret tilbake at høyttalerne er for store, for stygge eller for kjedelige av utseende. Det er forståelig. Ikke rent sjeldent kommenterer undertegnedes bedre halvdel i negativ retning noen høyttalerdrog som står hjemme til test, og at til tross for at de låter knallbra, skal de ”på hue og ræva ut” straks de er ferdig testet.

Skal man ha surroundlyd i stua, er det gjerne enda viktigere at høyttalerne er stilige og kompakte. Med mindre man har et dedikert hjemmekinorom, noe de færreste av oss har. Høyttalerne skal gjerne kunne festes på veggen, og bassområdet gjengis av en subwoofer som kan gjemmes bort.

I denne testen søker vi etter virkelig god lyd fra høyttalersett med et friskt utseende. Høyttalere som enten er så kompakte at de glir lett inn sammen med interiøret, eller de er så stilige at man ikke vil gjemme dem bort. Dilemmaet er at lyden fra slike høyttalere sjeldent er like god som hos tradisjonelle høyttalere til samme pris.

I søken etter god lyd har vi i denne omgang valgt å fokusere på høyttalere til over 10 000 kroner for settet. Billigere høyttalere av typen små satellitter med subwoofer har det med å låte mer ”hermetisk” og unaturlig, fordi overtonestrukturen som lager rom i lydbildet ikke kommer frem like godt, i tillegg til at subwooferen ikke er i stand til å verken slå hardt nok eller spille bra nok til å gjengi basseffektene troverdig. Det blir gjerne slapt i tillegg til at basskabinettet, som ofte er av billig plast, rumler og står i. Øker du budsjettet til over 10 000 kroner, og gjerne enda mer (det dyreste settet i denne testen koster nesten 20 000 kroner), får du strammere og mer korrekt bass, i tillegg til at selve tonestrukturen fra høyttalerne blir riktigere. Du får også mer dynamikk, som er spesielt viktig når du skal spille film og musikk med litt høyt lydnivå.

Og kandidatene er…
Det nye høyttalersystemet Phi 51 er Infinitys bidrag til kategorien kompakte og flotte høyttalere. Det er også rimeligst i testen, med en prislapp på 11 000 kroner.

Nestemann opp er Pioneer, som har satt sammen testens eneste system med to subwoofere. Utgangspunktet er påstanden om at to subwoofere gir jevnere bassrespons enn en.

Så gjør vi et lite hopp opp til Kef KHT 3005SE. Dette er nå tilgjengelig i lekker, hvit pianolakk. Vi har testet det før, men aldri i gruppesammenheng. Når det nå har steget i pris fra 15 til 17 000 kroner, er det interessant å finne ut hvordan det står seg.

Dyrest i testen er systemene Monitor Audio Radius HD og Scandyna Minpod. Monitor Audio-systemet er satt sammen av tre identiske, avlange høyttalere i front og to mindre høyttalere bak, samt den kraftigste subwooferen i serien. Scandyna bruker større høyttalerelementer enn de andre. Men det er ikke det spesielle. Det er nemlig utførelsen. Kabinettene er av blank hvit plast, og formen minner om Michelin-mannen. Senterhøyttaleren minner om et alien-ansikt, mens subwooferen likner litt på roboten Eva i Disney-filmen ”Wall-e”…
 

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 29 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

En puritansk klassiker

Kef KHT3005SE er testet før med godt resultat. Nå er anlegget tilgjengelig i en ”Purist Edition”, som betyr høyglans hvit utførelse. Systemet gjør film- og musikkopplevelsene til en ren nytelse. Men gi høyttalerne bra med forsterkerkraft, det fortjener de.

Lyd & Bilde mener

Veloppløst lyd Klare dialoger
Litt lite slagkraft
 • 5.1-høyttalersett
 • 4 1/2’’ mellomtonebasser
 • 3/4’’ diskant
 • 10” subwoofer m/ slave
 • Følsomhet 88 dB
 • 30 Hz–55 kHz (+/- 3 dB)
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 16995 kr

Kef KHT3005SE har nylig kommet i ”The Purist’s Edition”. Lyden er den samme som da vi testet systemet i 2008, forskjellen er at den nye versjonen er i høyglans hvit utførelse.

Dette er det største Kef-systemet med eggformete høyttalere. Denne formen skal hindre forvrengning og stående bølger inne i kabinettet, for å gi renest mulig lyd ut. I sann Kef-ånd er dessuten diskanten montert midt i den akustiske senteren av mellomtoneelementet, for at hele frekvensområdet skal komme fra samme punkt.

Den slanke og runde subwooferen bruker et 10-tommes basselement med en 10-tommes slave på baksiden. Slaven sørger for at kabinettet hele tiden har samme trykk når elementet slår, noe som kan gi en dypere og mer lineær bassgjengivelse.

Lydkvaliteten
Kef-høyttalerne gjengir dialog på film med bedre oppløsning enn Pioneer, takket være en veloppløst diskant og homogen mellomtone. Dermed hører man tydelig hva som skjer og hva som blir sagt selv ved lavt lydnivå. Faseresponsen er meget bra, og høyttalerne tegner opp et meget stort lydbilde.

Subwooferen er stram og definert, og den henger godt med. På Terminator 4 er det en del intense scener som får den til å jobbe hardt, men den fikser det hele fint. Det er ikke med det sagt at den er den mest hardtslående subwooferen vi har hørt. Når lydnivået går opp til referansenivå (så høyt produsentene mener man skal høre filmen på kino), avtar kontrollen, og det blir mer rumlende enn hardtslående. Så er det heller ikke noe annet å forvente fra noe av denne størrelsen i denne prisklassen.

Stemmen til Ane Brun i stereo låter fint og silkeglatt, med god gjengivelse av overtoner. Alle instrumenter kommer fint frem og låter helstøpt. Hip-hop og rock krever en del når det gjelder rytme og driv, og det er klart at dette ikke er det høyttalerne trives best med. Pass også på å bruke god nok elektronikk. Onkyo TX-SR608 er nok minimum av hva de bør ha.

Konklusjon
Kef KHT3005SE står seg fremdeles bra, selv etter det har gått opp i pris siden sist vi hadde det på test. Det tjener først og fremst på tonal sammenheng og oppløsning. Sangstemmer og dialoger kommer tydelig frem, lydbildet er stort og sømløst, og subwooferen spiller kvalitetsbass. Den er ikke den mest slagkraftige vi har hørt, men den holder følge et godt stykke. Systemet gjør film- og musikkopplevelsene til en ren nytelse. Men gi høyttalerne bra med forsterkerkraft, det fortjener de.

Science fiction i hvit plast

Scandyna lager høyttalere som ikke likner på noen andre. Minipod ser ut som en blanding av et romskip og et sneglehus, med klare referanser mot Michelinmannen. Senterhøyttaleren ser med sine doble basser ut som ansiktet til et romvesen. Formen på kabinettene er imidlertid ikke tilfeldig. De runde, bobleaktige kurvene er inspirert av sneglehusformen på B&Ws opprinnelige Nautilus-høyttaler, og disse sørger for svært lite intern forvrengning og stående bølger. Derfor synes Scandyna faktisk at det ikke er nødvendig med et tjukt kabinett, men har i stedet gått for et relativt tynt et av hvit hardplast!

Subwooferen minner den hvite roboten Eva i Disney-filmen WALL-E, eller kanskje et romskip. Inne i denne skjuler det seg et 10-tommes basselement og en innebygd forsterker på 100 Watt.

Lydkvaliteten
Det er litt overraskende hvor bra disse høyttalerne faktisk låter. Dialogene på Terminator 4 har vesentlig mer fylde og substans enn Infinity, og faktisk også enn Monitor Audio. Oppløsningen er også meget god, lyden fra stemmer er faktisk den mest troverdige og naturlige i testen. Systemet gir et stort og dypt lydbilde med god fylde, og selv ved høyt lydnivå blir det ikke skarpt. Høyttalerne er riktignok av plast, men de låter alt annet enn plastisk! Subwooferen er dessuten kraftig og slår hardt. Den henger med på all action, vi føler faktisk at dette er testens best sub. Vi blir sugd inn i filmen!

Kvinnelige vokalister fra CD låter naturlig, det er like mye detaljer i toppen som hos Infinity og Monitor Audio, og de serveres på en mer naturlig og avslappet måte med Scandyna. Det er som om høyttalerne ikke prøver å låte dynamisk, de bare leverer dynamikken som en selvfølge. Akustisk gitar gjengis dessuten med større kropp enn med noen av de andre i testen.

Hip-hop gjengis med tonalt god bass, som dessuten reagerer kjapt. Det er svært lite farging fra kabinettene, til tross for hva man skulle tro siden de knapt har intern demping. Totalt sett er dette høyttalerne vi foretrekker lydmessig, knepent foran Monitor Audio og Kef.

Konklusjon
Mange vil ikke like utseendet av Minipod-systemet. Vi er skeptiske selv. Men det forandrer ikke det faktum at disse høyttalerne låter kanonbra! Lydbildet er stort og fyldig, instrumenter og stemmer gjengis meget naturlig. Enten det er lavmælt musikk eller heseblesende actionfilm som står på menyen, kvitterer høyttalerne overbevisende. Og subwooferen er imponerende. Dette høyttalersystemet fungerer like bra på hjemmekino som på musikk i to og flere kanaler. Fenomenalt!

Oppsummering
Mye bra for pengene
Ønsker du god og stor lyd fra små høyttalere, må du finne deg i å betale litt. Av de systemene vi her har testet, er det ingen dårlige. Men noen er bedre enn andre. Og dyrere.

Nederst på prisstigen finner vi Infinity Phi 51 og systemet fra Pioneers S-31-serie. Og selv om disse har gode kvaliteter på hver sin måte, må de nok se seg slått av de øvrige i testen. Men om dette er ditt uoverskridelige budsjett, kan du også her glede deg over god lydkvalitet. Infinity har fordel av å være meget lite og kompakt, mens Pioneer med sine to subwoofere gir mer og jevnere bass. Selv om subwooferne nok er litt i tregeste laget for krevende film og musikk.

I toppen kniver Kef, Monitor Audio og Scandyna. Kef KHT3005SE er like bra som vi husket det fra 2008, med tonal helhet og naturlig klangbalanse som sine styrker. Bassen er også meget bra her, den mangler bare litt slagkraft. Høyttalersystemet er også litt tungdrevent, så det må en kraftig forsterker til for at det ikke skal låte flatt. Monitor Audios Radius HD-serie er meget spennende saker, med en elegant design og klar og åpen lyd. Subwooferen her er kanskje den mest slagkraftige i testen, noe som kommer godt med på actionfilm. Litt mer silkemyk oppløsning i overtoneområdet, så kunne anlegget tatt seieren hjem.

I stedet går seieren til Scandyna Minipod 5.1. Den rare designen kan nok avskrekke mange, men de som faller for den, kan glede seg over en lyd i særklasse. Mellomtoneområdet er testens fyldigste, noe som gjør at dialoger og sangstemmer låter stort og naturlig. Det er glimrende oppløsning i tonene, og subwooferen er både kjapp og kontant. Den er omtrent like slagkraftig som Monitor Audio sin, og til sammen synes vi altså at dette systemet er best.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre eller få tilgang til testen her.

Med to basskasser

Mens man kan få en kontant og storslagen bassrespons med en subwoofer, er det enklere å integrere bassen med to subwoofere. Pioneer har valgt å stille med et høyttaleranlegg som benytter to 8-tommers basskasser  av typen S-51W. Disse plasseres ved siden av hver sin fronthøyttaler, for at avstanden til sofaen blir omtrent den samme mellom disse. Timingmessig bør dette gi et bedre resultat for flere sitteplasser, enn med bruk av kun én sub.

Høyttalersystemet er fra S-31-serien. Da er bokhyllehøyttaleren S-13B brukt både foran og bak, mens senterhøyttaleren S-31C gjengir dialogene.

Høyttalerne er kompakte, og de avrundede kabinettene gjør at de ser mindre ut enn de i virkeligheten er.

Lydkvaliteten
Pioneer-høyttalerne spiller høyere og med mer fylde og bass enn Infinity-systemet. Det smeller mer under eksplosjoner og kruttsalver i Terminator 4. Høyttalerne integreres godt sammen, og det bassen fyller rommet på en helt annen måte.

Høyttalerne er likevel litt moderate i overtonene, som gjør at dialogene låter litt matt og tilbakeholdne. Det gjør at man ønsker å spille film med et høyere lydnivå, for å tydelig høre alt som blir sagt. Det gjør også at man mister en del detaljer og inntrykk av dynamikk og liv.

Med hip-hop fra CD har Pioneer-anlegget fordelen av en sammenhengende bass, som fyller rommet bra. Men subwooferne henger litt på etterskudd, så rytmene blir litt seige og trege. Subwooferne virker litt vel billig i utførelse og bassrespons.

Med akustisk singer/songwriter-musikk uten kjappe beats oppleves ikke bassen som like treg. Tvert imot er den fyldige gjengivelsen behagelig på øret. Stemmen til Ane kunne vært litt åpnere, men totalt sett synes vi dette låter fint.

Konklusjon
Pioneer S-31-systemet har fordelen av to subwoofere. Dette gir en jevnere bassrespons rent fasemessig og fyller rommet bedre enn med én sub. Problemet er at S-51W-subene som brukes her, er litt trege. Dermed får man ikke et veldig fast grep på rytmer. På film fungerer det stort sett bra, men på de mest intense scenene blir det markant også her. Det kan hende at man i stedet bør investere i en S-71W som er dobbelt så dyr som S-51W. Så kan man heller spe på med en til senere når man har råd.

Ellers synes vi systemet låter bra. Tonalt henger alt godt sammen, og vi tror på det vi hører. Aberet er at diskantområdet er en smule måteholdent, som frarøver litt detaljer og inntrykk av dynamikk.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre eller få tilgang til testen her.

Britisk eleganse

Den lekre Radius HD-serien til Monitor Audio består av flere modeller. Dette systemet er satt sammen av tre like, avlange R225HD høyttalere til front- og senterkanalene. Bakkanalene gjengis av to små R90HD, og subwooferen er den største i serien, nemlig R370HD. En 10-tommer med hele 250 watt forsterkerkraft. Kraftigst i denne testen. Front- og senterhøyttalerne er dessuten testens største. Likevel vil nok de færreste være uenige i at dette er et svært lekkert høyttalersystem. Velg mellom svart, hvit eller sølv høyglans, eller to ulike treutførelser.

Lydkvaliteten
Med Terminator 4 på Blu-ray er det duket for glimrende filmopplevelser. Lyden er klokkeklar, med tydelige dialoger og sømløs og stor surroundlyd. Lydbildet er mer livlig enn med Kef-anlegget, samtidig som anlegget evner å spille høyere. Subwooferen er kraftig og gjør spesialeffektene engasjerende. Når romskip styrter og roboter sprenges til himmels, kjenner vi det godt i kroppen. Samtidig er det faktisk ikke nødvendig å spille veldig høyt for å bli underholdt, fordi lydbildet er såpass åpent og detaljert.

Akustisk musikk gjengis troverdig og detaljert. Stemmen til Ane Brun fra sangen ”Half Open Door” fra samle-CD-en ”Prosjekt 101” har nerven i behold, og gir nesten gåsehud. Høyttalerne farger svært lite i nedre mellomtone, som ofte kan maskeres av dårlige høyttalere og et mindre bra samspill mellom disse og subwoofer. Ikke her.

I forhold til den absolutte referansen mangler det litt oppløsning i toppen, for diskanten kan til tider bli litt for energisk. Ikke sånn at det blir hardt, men vi føler at Kef har litt mykere overtonestruktur. Vi er likevel imponert over hvor mye Monitor Audio-systemet gir for pengene. Der hvor det så vidt taper grunn mot Kef i ren linearitet, gjør det mer enn opp for seg i gjengivelsen av dynamikk. MA er totalt sett et mer underholdende system.

Konklusjon
Monitor Audios Radius HD-serie gjengir film og musikk med glimrende klarhet og dynamikk, og subwooferen er kraftig og henger med på moroa. Dialoger og sangstemmer er klokkeklare, og lydbildet omringer oss på imponerende vis. Dette livlige systemet mangler bare litt mer oppløsning for å nå helt til topps.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre eller få tilgang til testen her.

Lite og lekkert

I det hvite høyttalersystemet Infinity Phi 51 er alt inkludert, fra kabler til gulvstativer. Du kan velge å enten montere høyttalerne til disse gulvstativene, eller bruk de medfølgende veggbrakettene eller bordstøttene. Mulighetene er mange.

Fordi høyttalerne er såpass små, kommer man ikke unna med den normale delefrekvensen på 80 Hz mellom disse og subwooferen. Faktisk er høyttalerne oppgitt til å rulle av så høyt som ved 200 Hz, og det krever at subwooferen må jobbe høyere opp i frekvens enn den normalt skulle trengt. Når den i tillegg skal gjengi dypbassregisteret, får den en del arbeid å gjøre.

Lydkvaliteten
Med Terminator 4 på Blu-ray får høyttalerne frem dialogene på en klar og åpen måte. Man trenger ikke høyt lydnivå for å få med seg hva som blir sagt, og høyttalerne tegner opp et omringende lydbilde. Klangsignaturen er mot det nøytrale, og det er mye detaljer i overtoneområdet, som gjør at man tydelig hører en svak bris eller lette fotskritt.

Senterhøyttaleren har litt lite guffe, som gjør at det låter litt tynt mellom bass og mellomtone. Det gjør at dype mannsrøster blir amputeret i sitt nedre register, og når et hagleskudd går av, er det litt tynt.Subwooferen bærer som vi fryktet preg av at den har en litt stor oppgave med å både gjenskape det som mangler i nedre mellomtone samtidig som den skal blåse liv i spesialeffektene. Eksplosjoner og bilkrasj gjør at subwooferen fort blir kortpustet, og da blir det litt fislete når en film som T4 skal guffes opp på full styrke.

Med akustisk musikk i stereo, som singer/songwriter Ane Brun, kommer høyttalerne bedre til sin rett. Bassgitaren låter raffinert og ganske sammenhengende, gitaren klimprer tydelig, og Anes stemme kommer klart frem med et space echo som brer seg fint rundt oss. Vi sitter rett og slett og nyter det hele. Diskanten er kanskje litt frempå for å få frem flere detaljer. Det kan gjøre andre typer musikk, som hip-hop og trance, litt mye av det gode. Uansett, vi liker det vi hører, og disse egenskapene gjør selvsagt også at mer minimalistiske dramafilmer vil fungere meget godt.

Konklusjon
Infinity Phi 51 er et lekkert, lite høyttalersystem med både styrker og svakheter. Det låter åpent og detaljert, med klar tale. Det mangler litt tæl, som gjør at actionfilmer blir litt tamme. Dette er heller ikke høyttalersystemet for den som prioriterer rock og rap. Men mer lavmælt film og musikk fungerer fint. En litt kraftigere subwoofer hadde gjort seg, men da hadde vi nok også sett på en annen prislapp.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre eller få tilgang til testen her.

Marius


Siste artikler:

Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Les også

  Det finnes mange gode små høyttalere, men ingen som denne.
  Den integrerte Linn Majik DSM spiller som en drøm med innebygget romkorreksjon, og har alt man trenger innebygget.
  iPhone 12 Pro Max feier gulvet med konkurrentene, og har det beste kameraet vi har sett hittil.
  De kompakte JBL L82 Classic, gir så mye moro for pengene, at vi utroper dem til best i klassen.

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  BMWs første helelektriske SUV har alt man trenger, bortsett fra én ting.
  Sonys toppspekkede spillkonsoll leverer lynrask ytelse og sylskarp grafikk – skreddersydd for neste generasjons avanserte spill.
  Apple iPad Air og Samsung Galaxy Tab S7+ 5G i heftig tvekamp.
  Denon har aldri laget en bedre surroundforsterker, enn jubileumsmodellen AVC-A110.
  Bytter du ut den gamle strømforsyningen med en ny, kan det hende du blir like overrasket som vi ble.
  En digital notatbok er en mye bedre idé enn det høres ut som. Særlig når den er så bra som reMarkable 2.
  For den som har råd, skal det godt gjøres å få bedre lyd fra digitalsamlingen eller strømmetjenester. De rike har det godt!
  Jabras største ørepropp-modell fyller ikke stort. Men den er fylt med gode løsninger.
  iPhone 12 er kanskje det beste kjøpet blant Apples fire nye iPhone-modeller.
  LG og Sonys nye toppmodeller er er propp fulle av finesser og ny teknologi. Men hvilken av disse 8K-TV-ene har den aller beste bildekvaliteten? La oss teste!
  Sony a7s III er mer videokamera enn stillbildekamera, og passer derfor ikke for alle fotografer.
  Om Hyundai Kona er litt traust i sporet, så er lyden fra musikkanlegget det stikk motsatte. Elbilen har også alt man kan forvente av moderne fasiliteter.